Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Retrospective: Double Dragon

*
Το πρώτο παιχνίδι της σειράς Double Dragon είχε σημαδέψει τη "σταδιοδρομία" πολλών gamers της εποχής εκείνης και πλέον, αρκετοί από αυτούς, διανύοντας την έκτη ή και την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, σίγουρα αναπολούν τις εποχές που οι αίθουσες των arcades ανθούσαν στη χώρα μας. Δεν υπήρχε σοβαρός μαγαζάτορας τότε που να μην είχε το Double Dragon. Ακόμα και αν επρόκειτο για συνοικιακό καφενείο. Οι μισοί έπαιζαν Pac-Man και οι υπόλοιποι ξυλοφόρτωναν ό,τι ηλεκτρονικό εχθρό έμπαινε εμπόδιο στο διάβα τους. Με δύο δεκάρικα, ο καθένας είχε την ευκαιρία να μετατραπεί από έναν απλό, καθημερινό άνθρωπο, που τον βλέπουμε στο δρόμο και απλά τον προσπερνάμε, σε ήρωα των ουφάδικων. Όχι, το παιχνίδι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Απλά ήταν τόσο εθιστικό και ταυτόχρονα τόσο ξεκάθαρο ως προς τι έπρεπε κάθε φορά να κάνουν οι παίκτες, που όλοι έμπαιναν στο “τριπάκι” να κάτσουν μπροστά από την αντίστοιχη καμπίνα, είτε μόνοι τους, είτε με παρέα. Κάποιοι άλλοι, οι τυχεροί της εποχής, είχαν την ευκαιρία να ασχολούνται και στο σπίτι.


Κλασική σκηνή από το πρώτο παιχνίδι. Σε λίγο, εχθροί θα σπάσουν τον τοίχο.


Ήταν οι φίλοι, συγγενείς, γνωστοί μας, κάτοχοι ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και κονσολών που απολάμβαναν "ιδιωτικά" τη μαγεία του παιχνιδιού. Άλλοτε τα ports ήταν πετυχημένα και άλλοτε όχι. Έχοντας παίξει για πρώτη φορά το παιχνίδι σε Amstrad-6128 ενός συμμαθητή, ο γράφων είχε κυριολεκτικά ενθουσιαστεί. Τόσο που επιστρέφοντας σπίτι, η απόκτηση υπολογιστή είχε γίνει σκοπός ζωής. Από την άλλη, φορτώνοντας την κασέτα στον Commodore 64 που έμελε να είναι ο πρώτος μας υπολογιστής, η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη που νιώσαμε πως γκρεμίστηκε μπροστά στα μάτια μας ένας ολόκληρος κόσμος. Πραγματικά, το port ήταν τόσο κακό όσον αφορά στο gameplay, που τα πανέμορφα, για τις δυνατότητες του Commodore 64, γραφικά, δεν ήταν δυνατό να περισώσουν την κατάσταση, ούτε στο ελάχιστο. Αυτό δε σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν τερματίστηκε άπειρες φορές. Δε σημαίνει ότι δεν περάσαμε ώρες με το κατσαβίδι στο χέρι για να ρυθμιστεί σωστά η κεφαλή του κασετόφωνου. Διαφορετικές εποχές.
Double Dragon
Τον Ιούνιο του 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που η Technos Japan κυκλοφόρησε το πρώτο Double Dragon. Πρωταγωνιστές οι δίδυμοι Billy και Jimmy Lee ή Hammer και Spike για το ιαπωνικό κοινό. Η πλοκή έμοιαζε με μεταποκαλυπτικό ερωτικό δράμα. Έπειτα από πυρηνικό πόλεμο που κυριολεκτικά ισοπέδωσε την Νέα Υόρκη, την εξουσία έχει αναλάβει η εγκληματική οργάνωση Black Warriors. Αρχηγός τους είναι ο Willy Mackey, που ξεχωρίζει λόγω του αυτόματου όπλου που ποτέ δεν αποχωρίζεται. Αφού οι αδερφοί Lee συνεχώς απορρίπτουν τις προτάσεις του για συνεργασία, τι συνεργασία δηλαδή, σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης είναι να αποκτήσουν τις γνώσεις των διδύμων στις πολεμικές τέχνες, ο Willey Mackey διατάζει την απαγωγή της Marian, αρραβωνιαστικιάς του Billy. Το επόμενο βήμα είναι να ζητηθούν τα ανάλογα λύτρα και κάπου εκεί ξεκινάει η περιπέτεια. Ο δρόμος για το άντρο των Black Warriors είναι μακρύς και διόλου εύκολος. Για το σκοπό αυτό κακοποιά στοιχεία, οι Williams και Rowper, η Linda με τα πολλά μαστίγια και ο θεόρατος Abobo ξεχύνονται στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τα δύο αδέρφια.


Το ελικοδρόμιο ήταν μια από τις περιοχές του Double Dragon II.

Όπως συνέβαινε με τα περισσότερα beat ’em up εκείνης της εποχής, ναι μεν επιτρεπόταν η κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που δημιουργούσε την αίσθηση του ψευδο-3D, όμως οι χαρακτήρες έβλεπαν μόνο δεξιά ή αριστερά. Οι διαθέσιμες κινήσεις ήταν αρκετές, εκτείνονταν πέρα από τις κλασικές μπουνιές και κλοτσιές και παράλληλα ήταν δυνατή η χρήση μαχαιριών, μαστιγίων και ροπάλων που άφηναν πίσω τους οι νικημένοι αντίπαλοι. Ένα μεγάλο μέρος από τη χαρά του gameplay ήταν «κρυμμένο» στο co-op δύο παικτών. Στην περίπτωση αυτή οι παίκτες μπορούσαν να δουν το πραγματικό τέλος. Ο Jimmy είναι και αυτός κρυφά ερωτευμένος με την Marian και μετά την επικράτηση επί του Big Boss, τα δύο αδέρφια μάχονται μεταξύ τους για την καρδιά της καλλονής.

Το παιχνίδι ήταν ένας πραγματικός θρύλος των arcades και των οικιακών συστημάτων, τόσο δημοφιλές που κυκλοφόρησε σε οτιδήποτε σύστημα μπορούσε να αναπαράγει ηλεκτρονικά παιχνίδια: Nintendo Entertainment System, SEGA Master System, Atari 2600, Atari 7800, Nintendo Game Boy, SEGA Mega Drive/Genesis, Atari Lynx, SEGA Game Gear, Super NES, Atari Jaguar, Neo Geo, Neo Geo CD, PlayStation, PlayStation 3, Nintendo Game Boy Advance, Xbox 360, PlayStation 4, PC, iOS, DOS, Windows, Amiga, Commodore64, AtariST, ZX Spectrum, Amstrad CPC και MSX.

Long Play

Double Dragon ΙΙ: The Revenge
Μια μεγάλη εμπορική επιτυχία στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, είναι πολύ λογικό να επιχειρηθεί να έχει την ανάλογη συνέχεια. Έτσι λοιπόν, ένα χρόνο μετά, το 1988, στις αίθουσες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, στο εξωτερικό τουλάχιστον (γιατί στην χώρα μας μπορεί και να μην ήρθε ποτέ), έκανε την εμφάνισή του το Double Dragon II: The Revenge. Όποιος νόμιζε ότι είχε επέλθει το οριστικό τέλος του Willy Mackey ήταν γελασμένος. Η σατανική Linda, που είχε κατορθώσει μετά βίας να επιβιώσει από τον όλεθρο που είχαν σπείρει οι αδερφοί Lee, υποβοηθούμενη από τις μαγικές της ικανότητες, κατόρθωσε να αναστήσει τον αρχηγό των Black Warriors. Αυτός, αφότου ανακτά πλήρως τις δυνάμεις του, συνεχίζει από το σημείο που είχε αφήσει τα σκοτεινά του σχέδια.

Αυτήν τη φορά ήταν πιο αμείλικτος από ποτέ. Η εκδίκησή του ξεκίνησε με το θάνατο της Marian. Από εκεί και πέρα, δεν θέλει και πολύ για να καταλάβει κάποιος τι επακολουθεί. Πολύ απλά, ο Billy και ο Jimmy παίρνουν και πάλι το δρόμο που καταλήγει στο άντρο του Willy Mackey και είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να στείλουν το μεγάλο τους αντίπαλο να συναντήσει το δημιουργό του. Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες και λόγω των ουκ ολίγων ομοιοτήτων, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια αναβαθμισμένη έκδοση του πρωτότυπου. Η βασική διαφορά εντοπίζεται στις επιθετικές κινήσεις των διδύμων, με τις κλασικές μπουνιές και κλοτσιές να αντικαθίστανται από τις λεγόμενες directional επιθέσεις που είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Renegade. Έτσι λοιπόν, αν κοιτάτε για παράδειγμα προς τα αριστερά και πατήσετε το αντίστοιχο πλήκτρο, ο χαρακτήρας ρίχνει μπουνιές, ενώ αν πατήσετε το αντίθετο κλοτσιές. Μια ακόμα διαφορά εντοπίζεται κατά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Αυτήν τη φορά, αφού νικήσετε τον Big Boss πρέπει να παλέψετε με τον εαυτό σας, προτού οδηγηθείτε στα σκαλοπάτια της δόξας.

Το Double Dragon II δεν είχε όση απήχηση είχε το πρώτο παιχνίδι και πολλοί ίσως αγνοούν παντελώς την ύπαρξή του. Η Virgin Mastertronic ανέλαβε την κυκλοφορία του για ZX Spectrum, Commodore 64, PC, Amiga 500, Amstrad 6128 και Atari ST, το 1989. Ένα χρόνο αργότερα, το 1990, η Technos Japan που είχε αναλάβει και την έκδοση arcade, μετέφερε το παιχνίδι στο NES. To 1991 ήρθε η σειρά της αντίστοιχης έκδοσης για SEGA Mega Drive που όμως ποτέ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ιαπωνίας. Η γενική υποδοχή από τα έντυπα Μέσα της εποχής χαρακτηρίζεται ως θετική, με βαθμολογίες που κυμαίνονταν μεταξύ 80% και 85%.

Long Play

Double Dragon III: The Rosetta Stones
Το γεγονός ότι εξουδετέρωσαν το δίκτυο των Black Warriors δεν σήμαινε ότι οι δίδυμοι Lee επαναπαύονται στις δάφνες τους. Το αντίθετο μάλιστα. Τη νίκη τους ακολουθεί ένα ταξίδι δύο ετών με σκοπό την εκπαίδευσή τους σε νέες τεχνικές. Επιστρέφοντας, πέφτουν πάνω στην Hiruko, ένα μέντιουμ που τους αποκαλύπτει ότι για να μπορέσουν να νικήσουν το νέο μεγάλο τους αντίπαλο, θα πρέπει πρώτα να βρουν τα Rosetta Stones που έχουν σκορπιστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Το ταξίδι τους ξεκινάει από τις ΗΠΑ, όπου πρέπει να κλείσουν κάτι τελευταίους λογαριασμούς με ό,τι έχει απομείνει από τους Black Warriors και στη συνέχεια περνούν από Κίνα, Ιαπωνία και Ιταλία. Τελικός προορισμός τους είναι η Αίγυπτος. Εκεί, πρέπει να μπουν στον τάφο της Κλεοπάτρας για να αποκαλύψουν τα μυστικά των πετρών που αναζητούν. Αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη μιας και πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε υπερφυσικό τέρας υπάρχει στην πλάση.


Αντιμέτωποι με την Κλεοπάτρα.

Για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς μπορούν να μετέχουν ταυτόχρονα έως και τρεις παίκτες. Πέρα από τους γνωστούς Billy και Jimmy Lee, προστίθεται ο Sonny. Το σύστημα μάχης έχει και πάλι τροποποιηθεί. Οι directional επιθέσεις που είδαμε στο Double Dragon II δεν υπάρχουν και στη θέση τους επανέρχεται το κλασικό σύστημα από το πρώτο παιχνίδι. Η δημοφιλής αγκωνιά δυστυχώς καταργείται και μεταξύ των νέων δυνατοτήτων είναι το τρέξιμο για την αποφυγή μπελάδων. Επιπλέον, με τη βοήθεια ενός συνεργάτη, οι παίκτες μπορούν να εκτελούν συνδυαστικές επιθετικές κινήσεις όπως back-to-back hurricane kick και triangle jump kick. Ένας ακόμα νεωτερισμός είναι τα in-game shops, όπου οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μια σειρά από χρήσιμα αντικείμενα.

Το Double Dragon III κυκλοφόρησε πρώτα στις αίθουσες της Β. Αμερικής το 1990 και ένα χρόνο αργότερα σε αυτές της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια σειρά από κονσόλες και προσωπικούς υπολογιστές της εποχής, όπως Amstrad 6128, Amiga 500, Atari ST, Commodore 64, ZX Spectrum, Game Boy, Mega Drive/Genesis. Πολύ αργότερα, οι κάτοχοι συσκευών iOS και Android είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το παιχνίδι ως μέρος της τριλογίας Double Dragon. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιαπωνική έκδοση arcade δεν περιείχε in-game shops καθώς υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από playtesters που προέβλεπαν ότι η χρήση power-ups θα ξένιζε το κοινό και το παιχνίδι θα πήγαινε άπατο.

Long Play


Πηγές: MobyGames, Wikipedia, World of Spectrum, The old school gamer vault 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • vonzuchter
    • το πρωτο εχει σημαδεψει το gaming τι να λεμε... παρεα με pacman , space invaders , galaca, defender και bubble bobble ηταν οι θρυλοι των καφενειων , φερυμποτς και arcade rooms τη δεκαετια του 80 στην Ελλαδα. Oσο για το ειδος του beat em up , μαζι με το kung fu master και το renegade νομιζω εφεραν την επανασταση στο ειδος και εστρωσαν το χαλι για τους θρυλους street fighter 2 και mortal kombat

*