Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony @ E3 2017: Πάτησε ◯

*
Αν ήταν αντίπαλοι σε Metal Gear Solid, οι θεατές της παρουσίασης της Sony στη φετινή E3 θα γέμιζαν μονομιάς το οπτικό μας πεδίο με ερωτηματικά όταν συνειδητοποίησαν ότι η παρουσίαση της Sony διήρκεσε μια ώρα, κάτι που δεν ξέρουμε πότε έτυχε τελευταία φορά. Μπορεί να έγινε και στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πέραν της διάρκειας όμως, η φετινή παρουσίαση κατάφερε να είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακή και παρανοϊκή.


Ως θέαμα αυτό που σχεδίασε η Sony ήταν φοβερό. Έγινε άνοιγμα με ζωντανή ινδική μουσική πριν εμφανιστεί trailer για το stand alone expansion του Uncharted 4, είδαμε κύματα στους τοίχους, εικονικό χιόνι, ό,τι χρειαζόταν για να δημιουργηθεί η σωστή ατμόσφαιρα πριν το επόμενο trailer. Η επιμέλεια ως προς αυτό το μέρος της παρουσίασης ήταν μοναδική και ακόμη καλύτερη από την περσινή.

Ώρα να σταθούμε σε όσα εμφανίστηκαν επί σκηνής βέβαια.

Οι τίτλοι των άλλων

Call Of Duty: World War II



Destiny



Marvel vs. Capcom Infinite



Monster Hunter World



VR

The Elder Scrolls V: Skyrim VR



Monster Of The Deep: Final Fantasy XV



Moss



Star Child



Παρατηρήστε την ισορροπία που προκύπτει από τέσσερις συμβατικούς και τέσσερις τίτλους VR. Στο VR οι δύο μικρότεροι τίτλοι είναι νέοι, το Monster Of The Deep είναι υποτίθεται εκείνο το μυθικό VR περιεχόμενο που υποσχόταν από πέρυσι η Square Enix ενώ το Skyrim VR είναι ο τρίτος τίτλος VR που δείχνει φέτος η Bethesda και η αλήθεια είναι ότι τον αποκάλυψε στην παρουσίαση της Sony.

Στους συμβατικούς τίτλους τα πράγματα είναι πιο…συμβατικά. Από τη μία δύο σημαντικά shooters, Call Of Duty: World War II και Destiny 2, και τα δύο από την Activision, πλέον με “ευκολίες”, ας τις πούμε, για τους κατόχους PlayStation, δηλαδή προτεραιότητα σε περιεχόμενο. Από την άλλη η Capcom με ένα fighter που γνωρίζαμε και το Monster Hunger World που μας έκανε να σηκώσουμε φρύδι. Ο τίτλος ετοιμάζεται και για PC και Xbox One. Φυσικά και ρίχνει το βάρος σε online co-op, σημειώνει όμως και μια πρωτιά, αφού ενοποιεί τις online κοινότητες του παιχνιδιού ανά τον κόσμο, με Ιαπωνία και Δύση να βράζουν στο ίδιο καζάνι. Η εμφάνιση τίτλου Monster Hunter είναι ενδιαφέρουσα διότι η σειρά, μετά από την εποχή του PSP, ταυτίστηκε με τα συστήματα της Nintendo (και εξακολουθούν να ετοιμάζονται τίτλοι της σειράς για τα τρέχοντα συστήματα της Nintendo). Το θέμα είναι βέβαια ότι προηγουμένως υπήρχαν τίτλοι τύπου Monster Hunter στο PlayStation για να καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό. Τώρα όμως στο PlayStation βρίσκουμε, ουσιαστικά, κάθε πιθανή εκδοχή της κατηγορίας, κάτι που υποψιαζόμαστε ότι θα παίξει ρόλο στην Ιαπωνία αν όχι και κάπως παραπέρα. Κι ας μην είναι αποκλειστικός τίτλος.

Οι εσωτερικές παραγωγές

Days Gone



Detroit: Become human



God Of War



Horizon: Zero Dawn - The Frozen Wilds



Shadow Of The Colossus



Spider-man



Uncharted: The Lost Legacy



VR

Bravo Team



The Inpatient



9 οι εσωτερικές παραγωγές λοιπόν. Δύο είναι τελείως νέες, προέρχονται από την Supermassive του Until Dawn, η μία shooter (κι άλλο) και η άλλη horror. Και οι δύο τίτλοι προορίζονται για το PSVR.

Στο πεδίο των “κλασικών” τίτλων όμως είχαμε εντυπωσιακές επιδείξεις με gameplay trailers, με God Of War, Spider-man και Detroit: Become Human να ξεχωρίζουν.

Ωστόσο τα “νέα” ήταν ισχνά, αν και όχι ασήμαντα. Έρχεται λοιπόν μέσα στο 2017 το The Frozen Wilds, expansion του Horizon: Zero Dawn, ενώ παρουσιάστηκε και κανονικότατο remake του μοναδικού, χωρίς αμφιβολία, Shadow Of The Colossus.

Το pre-show

Είχε όμως περισσότερα να δείξει η Sony; Είχε. Και τι τα έκανε; Τα μοίρασε το pre-show. Εκεί μάθαμε για τους τίτλους του PlayLink Collection, όπως το Hidden Agenda (και πάλι της Supermassive) και το That’s You. Πρόκειται για συλλογή που θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του χρόνου, με εξαίρεση το That’s You που θα διατεθεί δωρεάν σε μέλη PS Plus στις 4 Ιουλίου. Οι τίτλοι PlayLink είναι φτιαγμένοι για τη μεγάλη οθόνη αλλά για παρέα, ακόμη και αν υπάρχουν σε αυτήν άνθρωποι που δεν ασχολούνται με games. Ο χειρισμός των πάντων γίνεται με smartphones. Και αν ακούγεται απογοητευτικό κάτι τέτοιο, ξανασκεφτείτε το.

Στην περίπτωση του Hidden Agenda οι παίκτες πρέπει να λύσουν ένα μυστήριο, να βρουν έναν κατά συρροή δολοφόνο. Και οι επιλογές τους ως παρέα επηρεάζουν σκηνές ενώ σε περιπτώσεις προβάλλονται μοναδικές πληροφορίες σε κάθε παίκτη, που μένουν κρυφές από τους υπολοίπους, σχετικά με πτυχές της υπόθεσης, μεταφέρονται ουσιαστικά το μυστήριο και στο εσωτερικό της παρέας.

PlayLink



Hidden Agenda



That’s You



Και υπάρχουν κι άλλα. Στο pre-show ανακοινώθηκε ότι το Gran Turismo Sport θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, ότι το Matterfall της Housemarque κυκλοφορεί στις 15 Αυγούστου, και μιλάμε για αποκλειστικό τίτλο που εκδίδει η ίδια η Sony.





Ακόμη και το Tropico 6 ανακοινώθηκε επισήμως διά στόματος Sony κι ας μην είναι δικός της τίτλος. Είχαμε δει το teaser trailer της περασμένης εβδομάδα, αλλά τα αποκαλυπτήρια να που έγιναν εδώ που έγιναν. Τέλος, το φετινό PSX ανακοινώθηκε και αυτό στο pre-show. Θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Θέλετε κι άλλο; Ανακοινώθηκε ότι το Knack 2 βγαίνει 5 Σεπτεμβρίου. Εννοείται ότι η ανακοίνωση πήγε πακέτο με trailer.



Όλα αυτά έμειναν εκτός της κανονικής παρουσίασης, άρα οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες σε αυτήν δεν μπορούσαν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές.

Ποια μπορεί να είναι η λογική;

Αν δει περαστικός όσα έδειξε η ίδια η Sony είναι αδύνατο να μην εντυπωσιαστεί. Εκτός αν είναι gamer με την παλιά έννοια του όρου. Διότι ωραία όλα αυτά, αλλά η E3 υπάρχει για να βλέπουμε κυρίως τι νέο έρχεται, τι έχουμε να περιμένουμε.

Έχουμε μόνο θεωρίες να προτάξουμε. Τα τελευταία χρόνια η Sony έχει δείξει αρκετούς τίτλους που ακόμη έρχονται. Και πέρυσι άλλωστε είδαμε πολλούς από τους φετινούς. Όταν “προτρέχουν” πέραν κάποιου σημείου οι παρουσιάσεις μια εταιρείας, κάποια στιγμή θα συγκρουστούν με την αδιαλλαξία του χρόνου. Δεν γίνεται να εμφανίζονται τίτλοι από όλο και πιο πέρα. Είναι αδύνατο. Πέρυσι λοιπόν είδαμε τίτλους που θα έρχονταν μετά από δύο χρόνια, φέτος είδαμε τίτλους που έρχονται σε ενάμιση χρόνο ή και λιγότερο. Η προσαρμογή αυτή είναι λογικό να συμβεί ύστερα από την προηγούμενη υπερέκταση στο χρόνο.

Γιατί όμως να χρειαστεί να πάθει κάτι τέτοιο η Sony αν τελικά έχει βάση η συγκεκριμένη θεωρία; Ενδεχομένως αυτή η βιασύνη της Sony να δείχνει μακρινούς τίτλους στις μέχρι τώρα παρουσιάσεις της να συνδέεται με το άγχος να πετύχει οπωσδήποτε το PS4, κάτι που προφανώς δεν ήταν αυτονόητο όταν ξεκινούσε η γενιά αυτή και αρκετές παραγωγές που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Με το PlayStation να είναι μακράν το πιο επιτυχημένο προϊόν της Sony μάλιστα, η εξάρτηση από το αντίστοιχο τμήμα δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση. Ένας λόγος παραπάνω για επιπλέον άγχος να εδραιωθεί η πλατφόρμα. Και πάλι βέβαια, απλά εικάζουμε.

Σίγουρα πια η Sony θέλει να κρατά μεγάλα πράγματα για το PSX. Ταυτόχρονα όμως έχει τελείως τυπική παρουσία στην GamesCom ενώ και σε Paris Games Week δεν είναι ότι γίνεται κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Οπότε E3 και PSX είναι οι σημαντικές εκδηλώσεις για την ίδια, οπότε ό,τι και να θέλει να αφήσει για τη δεύτερη, κανονικά θα έπρεπε να μην έχει πρόβλημα να δείξει αρκετά νέα πράγματα σε E3.

Μια εναλλακτική θεωρία είναι πως με κάποιες ομάδες να απασχολούνται με τη στήριξη του PSVR πλέον, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οι ίδιοι πόροι για τους συμβατικούς τίτλους που, λόγω εγκατεστημένης βάσης, μπορούν να απευθυνθούν και σε περισσότερους παίκτες.

Ακόμη και αν έγινε κάποια αλλαγή της τελευταίες στιγμής στο πρόγραμμα, θεωρούμε απίθανο να μην είχε συναίσθηση η Sony της εντύπωσης που θα έμενε μόλις ξεθύμαινε ο δικαιολογημένος αρχικός ενθουσιασμός.

Σίγουρα συνέβη κάτι περίεργο για να καταλήξουμε εδώ και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος της γραφής κι εμείς και όλοι με το ίδιο αποτέλεσμα ερχόμαστε αντιμέτωποι.



Τα μηνύματα

Μπορεί η παρουσίαση να ήταν ταυτόχρονα εντυπωσιακή αλλά και προβληματική, κάποιες εντυπώσεις ενδεικτικές της θέσης και της νοοτροπίας της Sony παραμένουν όμως. Sony και Bethesda ήταν οι μόνες εταιρείες που ασχολήθηκαν αρκετά με VR games. Και δεδομένου ότι η Bethesda έκανε προσαρμογές σε τίτλους που, λόγω προοπτικής πρώτου προσώπου, προσφέρονται για τη μετάβαση σε VR χωρίς να στηθεί κάτι εκ του μηδενός.

Η Sony από την άλλη ετοιμάζει νέους τίτλους για PSVR, με το The Inpatient ειδικά να πατά στην καλή αλλά σημαντικά αγνοημένη συνταγή του Until Dawn. Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει, τεχνικώς, το χειρότερο σύστημα VR, αλλά κινούμενη έξυπνα είναι σε πλεονεκτική θέση και σε αυτήν την κατηγορία. Η παρουσία των Oculus Rift και HTC Vive δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη στο PC Gaming Show, η Microsoft, παρά την ισχύ του Xbox One X αποφάσισε να συνεχίζει να απέχει από το άθλημα. Χώρια που το PSVR έχει όντως τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση μεταξύ των εναλλακτικών συστημάτων VR. Είναι προς όφελος της Sony να φαίνεται ως η κινητήριος δύναμη στο VR gaming, μπορεί όχι σε επιδόσεις, αλλά σε περιεχόμενο.

Επιπλέον η Sony είναι ο μόνος platform holder που έχει και πείρα και παραγωγή σε story-based games διαφόρων ειδών, εξειδίκευση που η Microsoft δεν ξέρει πώς να αποκτήσει και η Nintendo δεν έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση από πεποίθηση. Με eSports, pro gamers, celebrity streamers να ξεφυτρώνουν παντού, συνήθως όχι για τους καλύτερους λόγους (σε θέμα επικοινωνίας εννοούμε), η Sony είναι εξαίρεση στον κανόνα, μένοντας μακριά από το συγκεκριμένο θέατρο του παραλόγου που προσπαθεί να μετατρέψει συνεντεύξεις Τύπου σε σεμινάρια self-help ειδικά για gamers. Όποια και αν είναι η γνώμη σας για το θέμα, παραμένει το γεγονός ότι η Sony πηγαίνει εδώ κόντρα στο ρεύμα. Ή έστω το αγνοεί.

Βέβαια αυτά ίσχυαν και πέρυσι και πρόπερσι κ.ο.κ. Όπως και να το δει κανείς πάντως το παράξενο αυτό…θέαμα, η Sony είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τις ανάμεικτες εντυπώσεις που άφησε η Microsoft αλλά είτε δεν μπόρεσε είτε δεν ήθελε.

Το κλείσιμο της παρουσίασης ήταν ενδεικτικό άλλωστε. Εμφανίστηκε για δεύτερη μόλις φορά ο Shawn Layden και υποσχέθηκε ότι θα δούμε μια “πραγματική” αποκλειστικότητα από σημαντικό studio. Και ύστερα από τέτοιο πρόλογο, ήρθε το gameplay trailer του Spider-man. Εντυπωσιακό, σίγουρα. Όχι τόσο όμως όσο η αστοχία του προλόγου.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Roronoa
    • Απο τις πιο απογοητευτικες παρουσιασεις της sony. Τουλαχιστον ηταν back2back trailers παιχνιδιων και ηταν μονο μια ωρα.
      Λεγαμε για την microsoft και μας ηρθε απο την sony. Ουσιαστικα εδειξε 4 exclusives που τα ξεραμε, ενα exclusive remaster ενος hd remaster και 2 dlc "expansions". Τουλαχιστον στην MS ειδαμε ενα σωρο παιχνιδια και ας μην ηταν ολα exclusives, και μια νεα κονσολα. Ενταξει η sony εδειξε και VR games αλλα για την ωρα νομιζω εχουν πολυ μικρο κοινο και δεν ηταν αυτο που πραγματικα ενδιαφερει τον περισσοτερο κοσμο. Τουλαχιστον στηριζει το PSVR.
      H ξενερα που δεν εδειξε last of us 2 ηταν εμφανης. Παντως για εμας που ειδαμε το stream δεν ηταν καμια εντυπωσιακη παρουσιαση, απλα ηταν πολυ καλοστημενη.
      Αν ειχαν χωσει το knack 2 και το gran turismo στο main show θα ηταν πολυ καλυτερα. Γενικα ηταν πολυ αδεια απο περιεχομενο. Το οτι τα παιχνιδια ηταν εντυπωσιακα δεν το εσωσε.

      Η E3 γενικα μαλλον εχει σταματησει να ειναι εκθεση ουσιας. Τελικα η nintendo καλα εκανε και δεν κανει παρουσιασεις στην E3, ισως πρεπει να ακολουθησου και αλλοι. Πολυς κοσμος περιμενει εναν ολοκληρο χρονο για την "γιορτη" του Gaming και φετος ηταν μια μεγαλη απογοητευση. Και τελικα η ubisoft εσωσε την Ε3. lol

    • Scott_Pilgrim
    • Συμφωνώ απόλυτα με τον Roronoa. Πάντως κάτι σημαίνει το ότι ανακοίνωσαν την ημερομηνία της επόμενης έκθεσης της Sony...

    • sdragon
    • Το ότι δε χρειάστηκε να αποκαλύψει κανένα καινούριο παιχνίδι ήταν κάτι παραπάνω από προφανές. Με τέτοια χάλια της Microsoft έπρεπε να κάνει τα απολύτως απαραίτητα. Τα υπόλοιπα θα τα πει στη δική της παρουσίαση προς το τέλος της χρονιάς.

    • paulgouv
    • Πλέον με τον ''ανύπαρκτο'' ανταγωνισμό σε exclusive από την Microsoft , η Sony (δυστυχώς) είχε την πολυτέλεια να κερδίσει τις εντυπώσεις χωρίς έστω ένα teaser απο τα βαριά πυροβολικά Last of Us 2 και Death Stranding ... Κρατάω Lost Legacy όχι σαν απλό dlc πλέον , Horizon αργότερα Goty edition με expansion , God of War έπος αλλά ελπίζω το αργότερο Φλεβάρη να εννοούν με early 2018 , Detroit θα παιχτέι , Days Gone βελτιωμένο, και φυσικά Spiderman εντυπωσιακό σαν Blockbuster !! Ελπίζω να χουμε περισσότερα νέα στο PSX τον Δεκέμβρη και μακάρι να φτιάξει κανένα δυνατό ip η MIcrosoft μπας΄και αναγκάσει την Sony να pushάρει τα studio και να δούμε το 18 όλες τις παιχνιδάρες που μας έχουν hypάρει !!!

    • abaddon77
    • Δεν είχε κανένα λόγω να πιεστεί, ο ανταγωνισμός ποιος ήταν? Κάτι πήγε να κάνει η Nintendo αλλά όταν καταφέρνεις να κερδίσεις εντυπώσεις δείχνοντας τα απολύτως απαραίτητα, καταλαβαίνει κανείς την κατάσταση.

    • DrManolo
    • Σαν να σνομπάρανε την Ε3 η Sony και η Ninty φέτος. Έτσι μου φάνηκε. Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε και τα λέμε λίγους μήνες αργότερα στις εταιρικές μας παρουσιάσεις.

*