Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xbox @ E3 2017: Τρέχει με το X

*
Η Microsoft ξεκίνησε δυνατά, με το Project Scorpio, που ονομάζεται τελικά Xbox One X και έρχεται να μπει στην οικογένεια του Xbox One. Περιέργως αναφέρθηκαν τα Xbox One S και Xbox One ως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αυτής, και κάθε φορά που γινόταν αυτό, η οθόνη έδειχνε το Xbox One X και το Xbox One S. Ισχύει βέβαια, αν προσεγγίσουμε την εν λόγω οικογένεια με διάθεση, αχέμ, ιστορικού.

Xbox One X λοιπόν




Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ήταν γνωστά, μάθαμε ότι η σε κύματα παγκόσμια κυκλοφορία του Xbox One X ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου και πως θα κοστίζει, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, και προ ΦΠΑ, $499. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το Xbox One X (θα) είναι η ισχυρότερη κονσόλα στην αγορά για το επόμενο διάστημα.

Η εξήγηση του Xbox One X έγινε καλά από την Microsoft, καλύτερα από ότι έχουμε μάθει να βλέπουμε όταν εμφανίζεται επί σκηνής ο ακατάληπτος φανφαροσίφουνας που λέγεται Panos Panay για να παρουσιάσει νέο μοντέλο Surface. Εδώ η εταιρεία στάθηκε σε τρία σημεία: ισχύς, συμβατότητα, ποιότητα κατασκευής.

Ισχύς

Μετά από μια επανάληψη των γνωστών τεχνικών χαρακτηριστικών, η Microsoft έσπευσε να μεταφράσει τα στοιχεία αυτά σε οφέλη. Το Xbox One X είναι UHD BD player λοιπόν, όπως και το Xbox One S, υποστηρίζει Dolby Atmos, Wide Colour Gamut και HDR, όπως το Xbox One S, ωστόσο είναι αρκετά ισχυρό ώστε να τρέχει παιχνίδι σε πραγματική ανάλυση 4K, με τα ανάλογης ποιότητας textures και assets. Βέβαια δεν θα ισχύει πάντα αυτό, είναι σίγουρο όμως ότι θα ισχύει συχνότερα σε σχέση με το PS4 Pro. Από την άλλη βέβαια, όσοι έχουν μια κάποια επαφή με hardware, το αντιλαμβάνονταν αυτό και με μια ματιά στις βασικές τεχνικές προδιαγραφές.

Για να αποκτήσει “πόδια” ο ισχυρισμός για πραγματικό 4K gaming, η Microsoft έδειξε πάρα πολλούς τίτλους, στους οποίους σημειωνόταν πως είναι “Xbox One X Enhanced”. Ο όρος αυτός βέβαια ερχόταν σε παραλλαγές.

Xbox One X Enhanced: Βελτιώσεις όχι όμως native 4K
Xbox One X Enhanced 4K: Αναπαραγωγή σε native 4K
Xbox One X Enhanced 4K HDR: Αναπαραγωγή σε native 4K με HDR

Σημείωση πρώτη. Το HDR δεν αποκλείεται σε άλλες περιπτώσεις, απλά σε αυτές τις τρεις παραλλαγές είδαμε να εμφανίζεται ο όρος “Xbox One X Enhanced”. Σημείωση δεύτερη. Δεν διευκρινίστηκε τι συμβαίνει ακριβώς στις περιπτώσεις που η ανάλυση βελτιώνεται, αλλά ύστερα πρέπει να φτάσει σε 4K με scaling. Σημείωση τρίτη. Το ότι ένας τίτλος φέρει τη μία ή την άλλη ένδειξη όταν παρουσιάζεται σε μια έκθεση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στην πορεία. Προς το καλύτερο λογικά. Μπορεί και όχι βέβαια. Άλλο ένα πράγμα που θα πρέπει να ψάχνουμε λοιπόν.



Συμβατότητα

Το Xbox είναι πια προέκταση της νέας υποδομής των Windows. Σχεδιάστηκε ώστε να διατηρείται η συμβατότητα αυτόματα ή με λίγο μόνο κόπο. Μπορεί η Microsoft να λέει κάθε τόσο πως όλα τα αξεσουάρ είναι συμβατά, που είναι το εύκολο μέρος της υπόθεσης στην πραγματικότητα, αλλά η συμβατότητα με τα games είναι σημαντικότερη υπόθεση.

Από τη στιγμή που κατάφερε το emulation του Xbox 360 στο τελείως διαφορετικό περιβάλλον του Xbox One, η βελτιωμένη αναπαραγωγή τίτλων για Xbox One στο Xbox One X είναι, συγκριτικά, παιχνιδάκι. Σκεφτείτε πως όταν ήρθε το PS4 Pro, αν δεν υπήρχε patch που να προσθέτει υποστήριξή των επιπλέον πόρων σε συγκεκριμένο παιχνίδι, τότε η βελτίωση ήταν μηδενική. Περιμέναμε μήνες για το Boost Mode που, και αυτό, ανάλογα με το παιχνίδι δίνει περισσότερη σταθερότητα, όχι κάποια ποιοτική διαφορά.

Με το Xbox One X δεν είναι έτσι. Όλοι οι τίτλοι θα ωφελούνται, όχι στον ίδιο βαθμό προφανώς, αλλά εκτός από βελτίωση σε frame rates θα έχουμε την επιβολή anisotropic filtering και ΑΑ. Και αν κάτι δεν το “σηκώνει” η κατάσταση, το σύστημα θα ξέρει τι να κάνει. Διότι τέτοιο κόπο έχει κάνει η Microsoft, μια εταιρεία που ξέρει, πάνω από όλα, από computer software. Στο χώρο της κονσόλας, κανείς δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο. Απλά και ξεκάθαρα.

Συν τοις άλλοις ετοιμάζονται patches για τριάντα και πλέον τίτλους για καλύτερη υποστήριξη, μεταξύ αυτών και το The Witcher 3.


Ποιότητα κατασκευής

Και πάνω που γενικά δεν είχαμε απορίες και εκπλήξεις, εμφανίζεται το σασί της κονσόλας. Το Xbox One X είναι μικρότερο σε διαστάσεις από το Xbox One S, εξηγώντας αυτόματα την ανάγκη για vapor chamber για χάρη της ψύξης ενός σημαντικά ισχυρότερου συστήματος. Απόδειξη όλων αυτών ότι το πρώτο Xbox One είχε πραγματικά σχεδιαστεί εκ του ασφαλούς, ύστερα από την τραυματική εμπειρία του Xbox 360 πριν την εμφάνιση του Xbox 360 S.

Οι μικρές διαστάσεις του συστήματος σε συνδυασμό με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αν δεν έχει πάει κάτι στραβά, θα κάνουν το Xbox One X να μοιάζει μα θαύμα δίπλα στο ογκώδες PS4 Pro αλλά, κυρίως, είναι και μια λογική εξήγηση για την τιμολόγηση της κονσόλας, μια εξήγηση που είναι ευκολότερο να εξηγηθεί χωρίς να πέσουμε στα βαθιά περί της νέας μεθόδου διασφάλισης ισορροπίας στην εσωτερική τάση και άλλα παρόμοια.



X marks the spot

Κάποια από τα παραπάνω είναι δυνατά λόγω timing και τσέπης. Κάποια άλλα όμως είναι δυνατά χάρη στην εμπειρία και τις ικανότητες της Microsoft, οι οποίες δεν μπορούν να αποκτηθούν από τον ανταγωνισμό έτσι απλά, πόσο μάλλον από τη μια στιγμή στην άλλη. Σημασία έχει ότι η ιστορία βγάζει νόημα. Κι όλα αυτά από μια εταιρεία που, συγκριτικά, έχει τη μικρότερη εμπειρία στο hardware.

Το κάτι παραπάνω

Υποστήριξη τίτλων του πρωτότυπου Xbox

Ήταν θέμα χρόνου αλλά έρχεται και η υποστήριξη τίτλων από το πρώτο Xbox. Το εγχείρημα είναι μάλλον ευκολότερο σε σχέση με την υποστήριξη τίτλων Xbox 360, όχι μόνο επειδή ο στόχος του emulation είναι μια πολύ απλούστερη κονσόλα, αλλά κυρίως διότι, σε βασικό επίπεδο, η αρχιτεκτονική του μαυροπράσινου τέρατος από τις αρχές του αιώνα έχει μεγαλύτερη συγγένεια με αυτήν του Xbox One, παρά με την κονσόλα που διαδέχθηκε το Xbox. Και πάλι αυτό είναι κάτι που δεν προσφέρει κανείς άλλος. Ναι, λίγοι τίτλοι θα υποστηριχθούν στην αρχή, είναι ξεκάθαρο πάντως πως η λίστα θα μεγαλώνει, αφού οι σχετικές υποσχέσεις της Microsoft έχουν πιάσει τόπο στο παρελθόν, κυρίως επί Xbox One βέβαια.

Τι σημασία έχει όλο αυτό; Πόσοι θα παίξουν τίτλους του πρωτότυπου Xbox από την προσωπική τους συλλογή; Λίγοι. Ισχύει. Κι εδώ που τα λέμε, οι κάτοχοι Xbox δεν ήταν και η πιο πολυπληθής ομάδα στην ιστορία της βιομηχανίας. Για όσους έχουν τίτλους, η εξέλιξη είναι θετική, έστω και σε ψυχολογικό επίπεδο, διότι αισθάνονται καλά που δεν χρειάζεται να αγοράσουν ξανά έναν τίτλο που έχουν ήδη. Και μάλιστα μπορούν να παίξουν με κάποιες βελτιώσεις στο Xbox One.

Από την άλλη βέβαια, οι publishers των τίτλων που θα μπουν στη λίστα συμβατότητας ξέρουν ότι μπορούν να πουλήσουν πλέον κάποιους τίτλους, ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες, που είχαν ξεγραμμένους. Κάθε νέα πώληση είναι καθαρό κέρδος από μια πλευρά που δεν υπολόγιζαν. Και μάλιστα με κόπο της Microsoft. Μπορεί δηλαδή το ζήτημα της συμβατότητας να μην είναι, σε βάθος χρόνου, ό,τι σημαντικότερο, αλλά δημιουργεί θετικό κλίμα ακόμη και στο μυαλό εκείνων που ξέρουν σίγουρα ότι δεν πρόκειται να τους απασχολήσει το θέμα. Μπορεί να μην το χρειάζεται κανείς το backward compatibility αλλά ποιος ο λόγος να κακίσει αυτόν που κόπιασε για να το προσφέρει;




Ολίγον από Mixer

Πρώτα λεγόταν Beam, ύστερα έγινε Mixer, ενσωματώθηκε στο Xbox One και στα Windows 10, φιλοδοξεί να βρει το βήμα του στον κόσμο του Twitch και του YouTube Gaming. Είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά η Microsoft θέλει σίγουρα να το παλέψει με τον τρόπο που ξέρει ότι μπορεί να ξεχωρίσει. Για παράδειγμα, το Mixer υποστηρίζει μετάδοση σε 4K. Επιπλέον ενσωματώνει εργαλεία που επιτρέπουν στο κοινό να επηρεάζει κάποια πράγματα στο παιχνίδι, όπως είδαμε στο The Darwin Project. Επιπλέον όσοι είδαν την παρουσίαση (ή όσοι την δουν μέχρι τις 18 του μήνα) μέσω της υπηρεσίας Mixer, έλαβαν και δωράκια, τα οποία εξαρτώνται μάλιστα από το αν παρακολούθησε αρκετά την όλη παρουσίαση.

Συγκεκριμένα η Microsoft μοίρασε έτσι τα Rare Replay, The Final Station, No Time To Explain, Starter Pack για το Hawken και Kisano Leader Pack για το Halo Wars 2. Προφανώς και πρόκειται για “δωροδοκία” ώστε να πάει κόσμος στο Mixer, δείχνει ταυτόχρονα όμως την ιδιαιτερότητα της πλατφόρμας σε τεχνικό επίπεδο.

Το άλλο software

Να λοιπόν μια εταιρεία που επανέρχεται με την ισχυρότερη κονσόλα της αγοράς, με ενδιαφέροντα εσωτερικό…διάκοσμο, εμπλουτίζει την πλατφόρμα της με χαρακτηριστικά που σίγουρα δεν μπορεί να προσφέρει χωρίς δάκρυα ο ανταγωνισμός κ.λπ.

Το μόνο πρόβλημα βέβαια είναι ότι όλα κρίνονται στο περιεχόμενο, στα games. Κι άλλες φορές είχε καλύτερο hardware η Microsoft. Και σε άλλες αγορές κάποιος είχε το τεχνικό πλεονέκτημα έναντι κάποιου άλλου. Ποτέ δεν ήταν αυτό αρκετό από μόνο του για να αλλάξει τις ισορροπίες.

Σε αυτό το ζήτημα τα προβλήματα της Microsoft είναι γνωστά. Διατυπώνονται εδώ και χρόνια, σταθήκαμε σε αυτά εν συντομία πριν λίγες μέρες. Σε πρώτη φάση θα αφήσουμε τη “λίστα” να μιλήσει μόνη της.

Οι μη αποκλειστικότητες

Anthem (X Enhanced 4K HDR - 2018)



Assassin’s Creed: Origins (X Enhanced 4K)



CodeVein (X Enhanced - 2018)



Dragon Ball Fighter Z (Early 2018)



Life Is Strange: Before The Storm (X Enhanced - 31 Αυγούστου)



Metro Exodus (X Enhanced 4K HDR - 2018)



Middle-earth: Shadow Of War (X Enhanced 4K HDR - 10 Οκτωβρίου)



Από τους τίτλους αυτούς τα CodeVein και Middle-earth: Shadow Of War είχαν ανακοινωθεί από πριν και είχαμε δει και δείγματα από gameplay. Οπότε η παρουσίαση τους ήταν τυπική (στην πρώτη περίπτωση) ή επίδειξη δύναμης του Xbox One X (στη δεύτερη περίπτωση).

Anthem και Life Is Strange: Before The Storm ήταν τίτλοι που γνωρίζαμε ότι υπάρχουν, αλλά είδαμε πρώτη φορά gameplay στην παρουσίαση της Microsoft.

Οπότε Assassin’s Creed: Origins, Dragon Ball FighterZ και Metro Exodus είναι οι τρεις τίτλοι που αποκαλύφθηκαν πρώτα στην παρουσίαση του Xbox.

“Xbox One Console Launch Exclusives”

The Artful Escape (X Enhanced 4K)



Ashen (X Enhanced 4K HDR)



Black Desert (X Enhanced 4K - Αρχές 2018)



The Darwin Project (X Enhanced - Άνοιξη 2018)



Deep Rock Galactic (X Enhanced)



The Last Night (X Enhanced HDR)



PlayerUnknown’s Battlegrounds (X Enhanced -στην τελική έκδοση- - Τέλη 2017)



Tacoma (X Enhanced 4K - 2 Αυγούστου)



Εδώ χωρά λίγη κουβέντα. Ο όρος Xbox One Launch Exclusive είναι νέα παραλλαγή του όρου “exclusive” που φαίνεται να συνδυάζει τόσο την έννοια της περιορισμένου χρόνου αποκλειστικότητας στις κονσόλες όσο και της κανονικής αποκλειστικότητας στην κατηγορία. Όλοι οι τίτλοι της λίστας θα διατεθούν και σε PC, ενώ ούτε ένας εξ αυτών δεν ήταν νέος, κανείς δηλαδή δεν ανακοινώθηκε στη συγκεκριμένη παρουσίαση.

Ό,τι και να ισχύει σε κάθε περίπτωση οι επιλογές δεν είναι άσχημες. Και από τη στιγμή που, ακόμη και σήμερα, γίνεται μάχη για τέτοιου είδους αποκλειστικότητες, το μόνο επόμενο είναι να κάνει και η Microsoft τη διαλογή της.

Αποκλειστικότητες

Crackdown 3 (X Enhanced 4K HDR - 7 Νοεμβρίου)



Cuphead (29 Σεπτεμβρίου)



Forza Motorsport 7 (X Enhanced 4K HDR - 3 Οκτωβρίου)



Ori And The Will Of The Wisps (X Enhanced 4K)



Sea Of Thieves (X Enhanced 4K - 2018)



State Of Decay 2 (X Enhanced - Xbox Play Anywhere - Άνοιξη 2018)



Super Lucky’s Tale (X Enhanced 4K - Xbox Play Anywhere)



Η Microsoft λοιπόν μπήκε στη μάχη με 7 αποκλειστικότητες, εκ των οποίων μόνο τρεις παραγωγές είναι εσωτερικές: Crackdown 3, Forza Motorsport 7 και Sea Of Thieves. Από την εφτάδα μόνο το Forza Motorsport μπορεί να θεωρηθεί αυτομάτως εμπορική επιτυχία και όχι άδικα, ενώ και οι υπόλοιποι τίτλοι έχουν δείξει καλά δείγματα προηγούμενες χρονιές και ξέρουμε τι να περιμένουμε, ξέρουμε ότι είμαστε στα σίγουρα λίγο ή πολύ. Μοναδικό πραγματικό εξωτερικό είναι το Super Luckey’s Tale που είναι συνέχεια σε τίτλο VR. Σε κάθε περίπτωση, οι μόνοι νέοι αποκλειστικοί τίτλοι που ανακοινώθηκαν ήταν το Forza Motorsport 7 και το Super Luckey’s Tale.

Bonus Round: Minecraft Edition

Μπορεί το Minecraft να ανήκει στην Microsoft αλλά διατίθεται παντού. Είχε ήδη τέτοιο εκτόπισμα ο τίτλος όταν πάρθηκε η απόφαση για εξαγορά της Mojang που δεν γινόταν αλλιώς. Κι εδώ που τα λέμε το Minecraft μόνο θετική εικόνα έχει και η Microsoft δεν χάνει τίποτα από το συσχετισμό της με αυτήν.

Το πρώτο σημαντικό νέο για το Minecraft είναι ότι οι κοινότητες των διαφόρων εκδόσεων ενοποιούνται μέσα στο έτος, οπότε θα υπάρχει μια αγορά για όλα τα δημιουργήματα των παικτών, ασχέτως πλατφόρμας.

Το φθινόπωρο θα αναβαθμιστεί η μηχανή του τίτλου πάντως, χωρίς να αλλάζει η βασική του αισθητική βέβαια, με το Super Duper Graphics Pack!!! (τα θαυμαστικά είναι της επίσημης ονομασίας - εμείς εδώ δεν βάζουμε ένα, σιγά μη βάλουμε και τρία στη σειρά). Η αναβάθμιση αυτή πάει πακέτο φυσικά με την υποστήριξη του Xbox One X, όπου εννοείται ότι ο τίτλος θα αποκτήσει υποστήριξη HDR και θα τρέχει κανονικά σε ανάλυση 4K.



VR; Ποιο VR;

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να ακούσουμε κάτι για VR από την Microsoft. Φαίνεται ότι θα μείνει για άλλη χρονιά. Άλλωστε η εταιρεία έχει την υποδομή στο software, είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιοδήποτε headset τρίτου ουσιαστικά, τόσο για VR όσο και για AR ή Mixed Reality. Έχει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει το βήμα. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε γιατί παίρνει κι άλλο χρόνο μέχρι να ασχοληθεί με την εικονική πραγματικότητα.

Ο Παντελής

Ας μείνουμε όμως στην τριάδα που αναπτύσσει η ίδια η Microsoft χωρίς έξωθεν βοήθεια. Ο ένας και μοναδικός νέος τίτλος είναι εκείνος που περίμεναν όλοι βάσει προγράμματος, αφού Horizon και Motorsport έρχονται εναλλάξ κάθε χρόνο. Δεν είναι ότι οι άλλες ομάδες της Microsoft κάθονται, είναι ξεκάθαρο όμως ότι για πολλοστή φορά η νοοτροπία της εταιρείας στην αξιοποίηση του δικού της δυναμικού είναι εκτός πραγματικότητας κι ας είναι οι τελικές παραγωγές η μία καλύτερη από την άλλη. Η τριπλέτα είναι φτιαγμένη για co-op και multiplayer, ο Phil Spencer μασούσε τα λόγια του πριν μερικές εβδομάδες για το ρόλο των παιχνιδιών που βασίζονται στην ιστορία, μέχρι να πει ότι είναι μεγάλο το ρίσκο της επένδυσης σε αυτά για να καταλάβουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Βέβαια, ακόμη και αν έγινε αλλαγή ρότας πέρυσι ή πρόπερσι, δεν θα βλέπαμε φέτος τα αποτελέσματα, δεν θα βλέπαμε τώρα στροφή προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα η Microsoft δεν πείθει ότι κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να ψάχνει να δημιουργήσει νέες ομάδες, να προσθέσει κάποιες άλλες στο δυναμικό της και να αρχίσει να δέχεται ότι παντρειά studio με συγκεκριμένο IP μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν βγαίνει σε καλό. Εξαιρούνται οι τίτλοι μηχανοκίνητου και μη αθλητισμού αφού χρειάζονται τελείως άλλες ικανότητες και υποδομές που δεν είναι λογικό να μετακομίζουν για το κέφι.

Είναι άσχημοι οι τίτλοι που ετοιμάζει η Microsoft; Καθόλου. Είναι αδιάφοροι οι τίτλοι που εξασφάλισε ως αποκλειστικότητες, γενικά ή έστω για ένα διάστημα για την κονσόλα της; Καθόλου. Πείτε ό,τι θέλετε για το The Last Night και το όφελος του να τρέχει κανείς κάτι τέτοιο στο Xbox One X, αλλά και στο κινηματογράφο τα μεγάλα πράγματα γίνονται συχνά χωρίς μηχανές IMAX.

Μήπως είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα η ίδια η παρουσίαση; Όχι και τόσο. Η ροή και η ομαδοποίηση των τίτλων ήταν λίγο παρανοϊκή επικοινωνιακά, αλλά δεν έγινε και κάποιο χοντρό λάθος.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν πειραματίζεται η ίδια με τίποτα. Όχι στην ανάπτυξη τίτλων. Κάνει δυο, τρία πράγματα που τα ξέρει καλά και από εκεί και πέρα κλείνει τρύπες αντί να αναπτύσσει νέες δεξιότητες στο game design. Η ουσιαστική ανυπαρξία ιαπωνικών τίτλων είναι χαρακτηριστική με τους δυο τίτλους που είδαμε επί σκηνής να προέρχονται από την Bandai Namco που έχει πολιτική πλέον να μην αποκλείει κανέναν έτσι κι αλλιώς. Το σημαντικότερο που άκουσε κανείς για καθαρά ιαπωνικό τίτλο, είναι ότι έρχεται patch για να αξιοποιήσει το Final Fantasy XV και το Resident Evil VII την ισχύ του Xbox One X.

Στο πρώτο μισό του κειμένου θα παρατηρήσατε ότι αναφέραμε αρκετά πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει τόσο καλά όσο η Microsoft. Είναι λοιπόν απορίας άξιο που μια εταιρεία η οποία χρωστά την ύπαρξή της, τη δύναμή της στο λογισμικό, στην περίπτωση του Xbox επιμένει να δημιουργεί καλή θέληση με το hardware και ταυτόχρονα δείχνει να μην κατανοεί, ή να μη θέλει να δεχθεί αυτό που όλοι της λένε εδώ και πάρα πολλά χρόνια: πως πρέπει να δει με την ίδια θέρμη και το “άλλο” λογισμικό.




Αν μη τι άλλο η προϊστορία των Sony και Nintendo δείχνει πως, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, πολλές φορές δικαίως και με φταίξιμό τους, αν τους έσωσε ένα πράγμα, αυτό ήταν το δημιουργικό ρίσκο σε επίπεδα που η Microsoft αποφεύγει σαν να μην υπάρχει αύριο.

Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία σε αυτά τα θέματα, το Xbox One γενικά και το Xbox One X ειδικά θα είναι το πρώτο Xbox που θα καταφέρει να μετατρέψει σε γεγονός την αρχικά άδικη ρετσινιά του “PC σε άλλο κουτί”. Διότι, ναι, άλλη χάρη η ευκολία μιας κονσόλας όπως το Xbox σε σχέση με ένα PC, σε χρηστικό επίπεδο πάντα, αλλά τι είναι συνήθως το PC αν όχι ένας τρόπος να παίξουμε καλύτερα τα παιχνίδια που άλλοι τρέχουν χειρότερα;

Κι όλα αυτά από μια εταιρεία που, με το πρόγραμμα ID@Xbox, κάνει πολύ καλύτερη δουλειά ώστε να “σπρώχνει” τους τίτλους του προγράμματος στους δημοσιογράφους, με προφανές και αυτονόητο το όφελος για τους developers των τίτλων αυτών.

Ο σαρανταδυός κι ο εικοσιδυός

Ο Phil Spencer παρουσίασε 42 τίτλους, μαζί τέλος πάντων με αυτούς που χώρεσαν στο trailer του ID@Xbox. Οι 22 έχουν κάποιο είδος αποκλειστικότητας. Με βάση τους αριθμούς αυτούς ισχυρίστηκε ότι αυτό το line up παρουσιάζει το μεγαλύτερο εύρος ειδών, ύφους και δημιουργών που είχε να επιδείξει ποτέ το Xbox. Τι καλό που θα ήταν να είχαμε ξεχάσει ότι στην εποχή του Xbox 360 η Square Enix ετοίμαζε νέα IP για χάρη της πλατφόρμας της Microsoft. Έτσι μπορεί και να δίναμε βάση σε αυτήν τη δήλωση.

Κρατούμε πάντως μια κάποια ελπίδα ακόμη. Ο λόγος είναι ένας. Ο Phil Spencer επανέλαβε τόσες, μα τόσες φορές τη δήλωση αυτή που απέδειξε ότι η Microsoft ξέρει ακριβώς ποιο είναι το παράπονο όλων. Παλαιότερα δεν μας έδινε ούτε αυτήν την αίσθηση. Ας στρογγυλοποιήσουμε υπέρ του μαθητή λοιπόν. Αλλά μέχρι πότε;

Microsoft, “step up your boom”

Συνεπώς είδαμε μια καλή παρουσίαση, ένα ξεκάθαρα καλό και αποδοτικό μηχάνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όντως για 4K gaming, ίσως όχι πάντα, αλλά δεν θα είναι και εξαίρεση το ενδεχόμενο, είδαμε το πραγματικά εκπληκτικό Forza Motorsport 7, ενώ η σειρά αυτή είναι έτσι κι αλλιώς αδύνατο να μας αφήσει ασυγκίνητους. Είδαμε μια πλατφόρμα που έχει λόγο να λέγεται “Xbox One”, αφού είναι η μόνη που μπορεί να φέρει παιχνίδια από κάθε γενιά της στο ίδιο σύστημα, προσφέροντας μάλιστα βελτιώσεις στον αυτόματο. Είδαμε επίσης πολλούς τίτλους επί σκηνής, δεν ακούστηκε κιχ για ενοχλητικές συμφωνίες περί DLC (κάτι που καλό είναι να εκλείψει γενικά διότι έχει παραγίνει - ακούει Destiny, ακούει;).

Τι έλειπε; Η σπίθα.

Δεν θέλουμε ξαφνικά τον ουρανό με τ’ άστρα. Θέλουμε οπωσδήποτε όμως, μετά από χρόνια υπομονής, μια απόδειξη ότι η αλλαγή είναι πιθανή, όχι κάτι που φανταζόμαστε εμείς για να περνάει η ώρα μας και να γράφουμε κατεβατά. Όση πίστωση χρόνου και να θέλει να δώσει κανείς στην εταιρεία, πρέπει να δείξει η ίδια ότι δεν θέλει πια να είναι γνωστό το Xbox ως το σύστημα με τα racing games και τα shooters.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
19 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • yaponvezos
    • Η τιμή δεν είναι πρόβλημα. Σίγουρα όχι στη μερίδα του κοινού που απευθύνεται κατ’ αρχήν το Xbox One X.

      Με δεδομένο ότι 1 στα 5 PS4 που πωλούνται είναι PS4 Pro, ο κόσμος αποφεύγει και τα 400. Ο ίδιος κόσμος θα αποφύγει και τα 500. Και υπάρχει πάντα και το Xbox One S έτσι κι αλλιώς.

    • RiderSoMysterious
    • Δυστυχώς το line-up τίτλων είναι τουλάχιστον απογοητευτικό. Η σιωπή των τελευταίων μηνών τελικά δεν οδήγησε σε καμία μεγάλη αποκάλυψη γιατί πολύ απλά δεν ετοίμαζαν απολύτως τίποτα. Τα Forza, State Of Decay, Sea Of Thieves, Crackdown, Ori λίγο πολύ τα ξέραμε και τα περιμέναμε.

      Από εκεί και πέρα μας δουλεύουν κανονικά μιλώντας ξανά και ξανά για diversity με ένα σωρό από ''νέες'' online multiplayer εμπειρίες,  timed exclusives και Άγιος ο Θεός - δε θα κάτσω καν να δω για πόσο το καθένα και κάποια όντως πολλά υποσχόμενα παιχνίδια που όμως θα κυκλοφορήσουν κυριολεκτικά παντού.

      Η MS το έχει παρατήσει εντελώς. Η μόνη της συνεισφορά στην ιστορία είναι το X. Από εκεί και πέρα ας βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι άλλοι. Ο ορισμός του τίποτα σε 4K.

    • diver_gr
    • H τιμή αναμενόμενη αν και είχα μια κρυφή ελπίδα ότι θα έμπεναν (399) ποιο δυνατά για να πιέσουν τη Sony αλλά αντικειμενικά το Hardware ακόμα και στα 499 έχει απίστευτο value for money και ως premium προϊόν τιμολογήθηκε πολύ καλά.

      Όπως έχω ξαναγράψει το τελευταίο διάστημα φάνηκε και στην Ε3 πως η MS σε πρώτη φάση κυνηγάει να προσφέρει τις καλύτερες εκδόσεις των 3rd party παιχνιδιών σε 4Κ. Κακά τα ψέμματα η μεγαλύτερη μερίδα πωλήσεων παιχνιδιών είναι από τους 3rd party εκεί είναι τα πολλά λεφτά και όχι στα exclusives. Ναι το Horrizon έκανε 3,4 εκατομμύρια πωλήσεις αλλά Battlefield, Cod, Fifa,GTA,Battlefron περνάνε τα 10 στο χαλαρό και με αρκετά από αυτά να ξεπερνάνε ακόμα και τα 20!

      Η κατηγορία των gamers που παίζουν 3rd party είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ζητάνε τα 1st party exclusives και εκεί ποντάρει η MS αυτή τη στιγμή.

      Το hardcore κοινό των 3rd party θα γλυκοκοιτάξει το native 4K που του προσφέρει το Χ με 499, ακόμα και ένας μέσος PC gamer που θέλει να παίζει 3rd party games ποιο value for money είναι η πρόταση της MS από το να στήσεις ένα PC για 4Κ gaming το οποίο θα κοστίζει τα διπλάσια τουλάχιστον λεφτά.

      Μου έλειψε βέβαια ο WOW Factor όσο αφορά κάποια 1st party κυκλοφορία. Η press της MS ήταν απλά καλή, δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο όσο αφορά τα επερχόμενα παιχνίδια. Ήθελα να δω κάτι αντίστοιχο του Horrizon, Bloodborne, God Of war, The last of Us, Days gone Κλπ.

      Παρόλο που ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί ένα παιχνίδι ( minecraft) δεν πιστεύω ότι τα Crackdown 3, State of Decay 2 και ένα Forza 7 είναι αρκετά. Πέρα από το Forza στα 2 υπόλοιπα παιχνίδια δεν είδα προσωπικά κάτι για να πω ότι δικαιολογούν την ύπαρξη τους στο Χ. Αντιθέτως το Anthem μάζι με Metro με έκαναν να ψήνομαι αλλά είναι μόνο 2 τίτλοι.

      Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα στη παρούσα φάση η Sony δεν χρειάζεται να προβεί σε μείωση τιμής του Pro, ένα παιχνίδι να βάλει στο bundle και θα είναι σε πολλή πλεονεκτική θέση απέναντι από τη MS.

      Είμαι πραγματικά περίεργος και ανυπομονώ για τη σημερινή conf της Sony καθώς σήμερα δεν έζησα τη συγκίνηση που περίμενα να ζήσω βλέποντας μια conference την οποία περίμενα αγωνιωδώς.

    • Roronoa
    • Η παρουσιαση ηταν μια χαρα, δεν ηταν βαρετη και ειχε αρκετα ενδιαφεροντα παιχνιδια. Απλα δεν ειχε την μεγαλη εκπληξη να κανει το μπαμ.
      Για το μελλον του xbox βεβαια δεν ηταν θετικη παρουσιαση λογω ελλειψης καποιας μεγαλης λιστας απο exclusives. Μια κονσολα που εχει μια καλη βιβλιοθηκη, απλα ο ανταγωνιστης της την εχει μεγαλυτερη, και μαλλον θα την μεγαλωσει και αλλο. Και μετα παει και βγαζει την νεα κονσολα, την ελπιδα να αντιστρεψει την κοινη γνωμη και την κατασταση, στα 500€
      Μαλλον δεν νοιαζονται ιδιαιτερα εκει την microsoft να "χτυπησουν" την sony, σιγουρα ξερουν πως δεν προκειται να αλλαξει τιποτα στο market share που εχουν.

      Τα παιχνιδια που ξεχωρισα ηταν ευκολα το the last night και το sequel του ori.

      @diver_gr

      "να στήσεις ένα PC για 4Κ gaming το οποίο θα κοστίζει τα διπλάσια τουλάχιστον λεφτά"

      λολ οχι

    • diver_gr
    • @ roronoa

      Ακόμα και σε συζήτηση στο Forum δεν έχω δει ποτέ κάποιον να γράφει μια σύνθεση με τα αντίστοιχα λεφτά της κονσόλας για gaming στο ίδιο επίπεδο, αραιά και που κάποιος κάνει ένα copy paste από Skroutz της χαμηλότερες τιμές από 20 διαφορετικά καταστήματα θεωρώντας δεδομένο ότι όλος ο κόσμος ξέρει να στήνει Pc μόνος τους.

      Επίσης άλλο παράλογο πρόβλημα που έχετε εσείς που ζήτε στην Αθήνα δεν είστε το κέντρο του κόσμου, μάθετε ότι ζούνε και άτομα εκτός Αθήνας οπότε το να παραγγείλη κάποιος 10-12 κομμάτια για να στήσει το pc του θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 40-50 ευρώ+ ταχυδρομικά.

      Μπορείς να μου γράψεις σε παρακαλώ τη σύνθεση για 4Κ gaming έτσι από περιέργεια να δούμε τη τιμή?

    • Roronoa
    • @diver_gr

      Sorry αλλα ειναι κουραστικο να κανω παλι το ιδιο πραγμα απλα για να μου πεις να βαλω bluray και δνε ξερω τι αλλο θα σκεφτεις. Μια RX580 με 8gb ram και ενας ryzen 1400/i5 (και πολυ του ειναι) δεν κανουν 1000€+, δεν χρειαζεται να εισαι ψαγμενος για να το δεις. Ας μην λεμε οτι θελουμε.

    • sdragon
    • @Roronoa, για να παίξεις με ικανοποιητικά frames σε 4k χρειάζεσαι τουλάχιστον μια 1070, εκτός και αν εννοείς να παίζεις σε medium-low. Απλά δε νομίζω ότι θα έχει τόση οπτική διαφορά σε σχέση με το Pro για να δικαιολογήσει τα λεφτά του.

    • Roronoa
    • @sdragon

      Το ιδανικο ναι θα ηταν μια 1070/1080, η 1060 ομως ειναι περισσότερο στα επιπεδα του xbonex οπου και παλι μπορεις να τρεξεις 4k σε medium/low (οπως το xbonex).

    • diver_gr
    • Επίσης όσο αφορά το στήσιμο ενός φθηνού gaming pc και τις τιμές του Skroutz η ποιο φθηνή τιμή δεν σημαίνει ότι το προϊόν υπάρχει και πολλές φορές στην Ελλάδα του 2017 το κατόπιν παραγγελίας πολές φορές μπορεί η αναμονή να φτάσει και να ξεπεράσει της 2-3 εβδομάδες.

      Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει στοκ στην Ελλάδα πχ στην ίδια κάρτα με τη ποιο φθηνή στα 250 ευρώ μπορεί να σου σπάσουν τα νεύρα μέχρι να έρθει και να κουραστείς στα τηλέφωνα, όχι ότι φταίνε τα μαγαζιά αλλά δυστυχώς όταν δεν υπάρχει στοκ αυτή είναι η αλήθεια. Και αν περιμένεις 1-2 εβδομάδες πάλη καλά να λες γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που η αναμονή μπορεί να φτάσει και το μήνα.

      Επίσης φίλε Roronoa για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των παιδιών που δεν γνωρίζουν να στήσουν ένα μηχάνημα κομμάτι κομμάτι και ζούνε εκτός Αθήνας για να τα πάρουν από το κατάστημα αναγκαστικά θα το στήσουν όλο από το ίδιο μαγαζί πράγμα που σημαίνει πως δεν θα έχουν τις καλύτερες τιμές ανά εξάρτημα + μεταφορικά.

      Οπότε αυτός που δεν μένει Αθήνα και δεν γνωρίζει αλλά και αυτός που δεν θα σπαταλήσει ώρες να γυρνάει όλη την Αθήνα για να πάρει τα ποιο φθηνά κομμάτια από τα καταστήματα θα το πληρώσει πόσο 20? 25?30%? ποιο ακριβό? αυτό είναι γεγονός.

    • diver_gr
    • έτσι από περιέργεια πόσο κάνει μια αξιόλογη κάρτα ήχου για pc? όταν το Χ προσφέρει και dolby Atmos....

    • Roronoa
    • Δεν χρειαζεσαι καρτα ηχου

      https://thenextweb.com/opinion/2017/01/05/dolby-atmos-windows-10-going-finally-bring-surround-sound-masses/#.tnw_e37rC0Z0

    • platonxii
    • Παίδες, είναι λίγο out of scope να συγκρίνουμε το "μικρούλι" Scorpio από άποψη τιμής, σε σχέση με ολοκληρωμένα PC.

      ΙΜΗΟ, το πακέτο που προσφέρει είναι ασυναγώνιστο, ειδικότερα για κάποιον που ΔΕΝ έχει Xbox One. Το ίδιο ισχύει και στο PS4 Pro, ασχέτως του γεγονότος ότι το άλμα επιδόσεων που γίνεται στη δεύτερη περίπτωση είναι μικρότερο.

    • vonzuchter
    • Μια χαρα ηταν ολα. Το μηχανημα τουμπανο. Δυστυχως πλεον το χομπι γινεται ολο και πιο ακριβο και πιο απληστιαστο , καθε 3 χρονια νεες κονσολες , εμεις φτωχαινουμε συνεχως. Σε αλλες εποχες θα ηταν αγορα day one. Τωρα θελω Switch απεγνωσμενα για τελη 17 , καποια στιγμη στο 18 , λογικα τελη ,παω για αναβαθμιση στο PC. Νεο XBOX δε το βλεπω , δεν ειδαμε και κατι εντυπωσιακο δηλαδη , καλυτερα γραφικα (που προσωπικα ο τομεας των γραφικων με αφηνει αδιαφορο) κτλπ. Δε βλεπω λογο για αγορα λοιπον.

    • mysterious
    • Αυτή είναι και η δική μου λογική,σου προσφέρουν την πιο δυνατή κονσόλα της αγοράς που θα παίζει τα multiplatforms(που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών)σε εξαιρετική απόδοση κι εμείς κοιτάμε τα δόντια του γαϊδάρου.Οκ δεν είναι τζάμπα,500 ευρώ κοστίζει αλλά δεν έχει τρομερό value for money;και γενικά θα ήταν καλό να μη συγκρίνονται κονσόλες με PC γιατί όπως υπάρχουν πανίσχυρα PC'S έτσι υπάρχουν και άπειρα κονσερβοκούτια που βλέπουν τα γραφικά στις κονσόλες και ξερογλείφονται.Και αυτά είναι η πλειοψηφία παγκοσμίως.

    • diver_gr
    • @blackmore

      Ναι εντάξει δεν έχεις άδικο σε αυτό καθώς η κάρτα ήχου είναι σχετικά από τα φθηνά εξαρτήματα.


      Roronoa ότι μπορείς να χτίσεις ένα φθηνό και καλό PC για gaming ναι ισχύει, δεν διαφωνώ σε αυτό αλλά η ευκολία που προσφέρει ένα έτοιμο μικρό κουτί για 3rd party games σε αυτά τα λεφτά δεν συναντιέται στα pc. Από όποια πλευρά και να το δεις, μέγεθος, προσβασιμότητα, ευκολία, επιδόσεις έχει τρομερή σχέση τιμής απόδοσις.

      Αν είχε και μερικά αξιόλογα 1St party παιχνίδια θα ήταν must have αγορά αλλά σε αυτή τη φάση ένα Forza 7 δεν μου δικαιολογεί την αγορά του. Τα μόνα παιχνίδια που δείχνει να αξιοποιούν τις δυνατότητες του Χ είναι 3rd party (Metro, Anthem). To πρώτο βγαίνει 2018 κάπου στις αρχές ενώ το δεύτερο τέλη 2018 και βλέπουμε......

    • Roronoa
    • @diver_gr

      Δεν ειναι η καρτα ηχου το προβλημα, το σημα μεταδιδεται μεσω HDMI, το προβλημα ειναι ποσο κοστιζει το ηχοσυστημα :P

      Και ειπες πως θες 1000€ και πανω για 4K μηχανημα σαν το xbonex, μην μου τα αλλαζεις τωρα. :P

      Ευκολια προσφερουν σιγουρα (μαζι με τα μειονεκτηματα που φερνει), και ωραιο μικρο κουτι που δεν βλεπεις σε PC ευκολα. Αλλα αν σε νοιαζει η αποδοση/ τιμη τοτε η κονσολα με τις online συνδρομες και τα ακριβοτερα παιχνιδια δεν ειναι πραγματικα value for money μακροπροθεσμα.

    • Thomas_Th
    • Λοιπόν...

      Καταρχάς να δηλώσω ότι η αγαπημένη μου κονσόλα είναι το Xbox One, το υποστηρίζω και πιστεύω σε αυτό από την πρώτη (κάκιστη) στιγμή.

      Προχωράμε..

      Για μένα η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν παρωδία. Μου φάνηκε ως μια κακόγουστη φάρσα, όπου εμφανίζονταν "αποκλειστικότητες", ακούγαμε βαρύτατες δηλώσεις (ο γδούπος τους ακόμα ακούγεται εάν κάνουμε ησυχία..) και πέρασαν δυο ώρες με το να αναρωτιέμαι πότε θα ξεκινήσει η παρουσίαση των ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ.

      1) Το παν είναι το Xbox One X. Ωραία, το καταλάβαμε. Είναι η δυνατότερη κονσόλα όλων των εποχών. Άψογα! Αυτό το ξέρουμε από πέρσι.. Μόνο εγώ περίμενα κάποια χαρακτηριστικά (όχι τεχνικής φύσεως), κάποιες λειτουργίες, κάτι τέλος πάντων που θα με ξαφνιάσει; Εντάξει δεν περίμενα να δω και το "Microsoft Switch" αλλά αυτό ήταν όλο; Προσωπικά δε βρίσκω το λόγο να αφήσω την κονσόλα μου για να περάσω στο Χ, μόνο και μόνο για τα γραφικά. Κάποιοι άλλοι σίγουρα, αλλά εμένα με ενδιαφέρει καθαρά η βιβλιοθήκη και το κάτι παραπάνω της κονσόλας.

      2) Ποιες "αποκλειστικότητες" ρε Phil-ε; Από τους 42 τίτλους (ενσωματωμένοι και ID) οι 22 είχαν τη λέξη "αποκλειστικότητα" και από εκεί περίπου 5 την ουσιαστική "αποκλειστικότητα", οι οποίοι ήταν ήδη γνωστοί (με εξαίρεση πχ το αδιάφορο, κατά τη γνώμη μου, αλεπουδάκι) και αυτό θεωρείται επιτυχία; Δηλαδή το μόνο μου κριτήριο είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά; Πέραν αυτού τί; Δε μιλάω απαραίτητα για system sellers, μιλάω για αποκλειστικούς, πολλούς, αξιόλογους, ποικίλων ενδιαφερόντων τίτλους και πήρα ένα demo από το τί θα κυκλοφορήσει γενικά με exclusive 1-2-3-6 μήνες, λες και είμαστε σε αγώνα δρόμου για το εάν θα το παίξω εγώ πιο γρήγορα ή ο άλλος που έχει PS4. Απαράδεκτο. Και μετά την παρουσίαση του Χ λέει για "22 αποκλειστικότητες", μας προϊδεάζει για την κορφή του παγόβουνου και πνιγόμαστε ακόμα στην επιφάνεια!

      3) Παρουσίαση που απλά βλεπόταν και στο τέλος που λες ότι δεν μπορεί, θα δείξει κάτι και θα μας πάρει τα μυαλά τί πήραμε; Αυτό!

      4) Η μοναδική έκπληξη για μένα ήταν η ανακοίνωση για το Backwards Compatibility (Original Xbox) και το ότι αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον σημείο της παρουσίασης, προσωπικά το θεωρώ τουλάχιστον τραγικό.

      Εάν η Sony δε δώσει ρέστα μετά από αυτό τί να πω. Το δε Switch θα τα πάει ακόμα καλύτερα (ευτυχώς), αρκεί η Nintendo να κινηθεί σωστά!

      Και του χρόνου Microsoft. Με απογοήτευσες φέτος.

    • kokouman
    • Ποσότητα και όχι ποιότητα. Τι να τα κάνω τα 22 exlusives αν τα μισά είναι indies ; Η Microsoft, όπως λέει και το κείμενο, πρέπει να πάρει ρίσκα γιατί τελειώνει η υπομονή από πολλούς κατόχους του συστήματος. Δεν γίνεται να περιμένουν πάντα ένα Halo να τους σώσει.

*