Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

 

Xbox @ E3 2018: The Force Awakens

*
10 χρόνια. 10 χρόνια χρειάστηκαν να ακούει η Microsoft το ίδιο και το ίδιο και το ίδιο από την αγορά, τη βιομηχανία, το κοινό, τον Τύπο, για να καταλάβει ότι δεν γίνεται να είναι όλοι τρελοί εκτός από την ίδια. 10 χρόνια χρειάστηκαν για να αποφασίσει να δείξει η Microsoft πως ένιωσε στο πετσί της ένα πράγμα: ότι οι εσωτερικές παραγωγές δίνουν χαρακτήρα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, περισσότερο από τον κοινό πυρήνα με τα Windows, περισσότερο από τα καλύτερα development tools, περισσότερο από κάθε φαντασίωση που μπορεί να γεννήσει η νοοτροπία της Silicon Valley με την οποία έχει συγγένεια η Microsoft, κι ας είναι στο Redmond. Χρειάστηκαν 5 χρόνια συνεχόμενης κατρακύλας για να φτάσουμε στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση όπου η Microsoft αποφάσισε να δείξει ότι έχει κάποιο πλάνο, όχι κολλημένα όλα στον αυτόματο πιλότο.

Οπότε συμβαίνει το εξής περίεργο. Η εταιρεία έδειξε 50 τίτλους από διάφορες πλευρές και, ακόμη κι έτσι, μάλλον έχουμε περισσότερα και σημαντικότερα να πούμε για τις κινήσεις της, πριν καν καταπιαστούμε με τους τίτλους που εμφανίστηκαν επί σκηνής με τη μία ή την άλλη μορφή.

5 νέες εσωτερικές ομάδες
Αν οποιοσδήποτε έλεγε ότι η Microsoft θα προσθέσει 5 studio στο δυναμικό της, και μάλιστα με τη μία, θα ήταν αναμενόμενο να αντιμετωπιστεί με δυσπιστία. Όχι επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τέτοια κίνηση η εταιρεία, αλλά επειδή δεν έδειξε ποτέ τέτοια διάθεση από την αρχή του Xbox το 2001 μέχρι σήμερα. Αν ο ίδιος έλεγε πως οι ομάδες αυτές δεν θα είναι παντρεμένες με ένα franchise τη φορά, θα έμενε γνωστόν στην ιστορία ως ο νέος Τρελαντώνης. Διότι χρόνια τώρα η εταιρεία είχε την εμμονή να φορτώνει στους ώμους μια ομάδα ένα franchise και εκεί να τελειώνουν όλα. Η επιμονή της αυτή ήταν μεταξύ των βασικών λόγων για το διαζύγιο με την Bungie. Υποψιαζόμαστε πως η πρώτη εμπορική επιτυχία του Destiny πόνεσε την Microsoft αφού ήταν, σε κάποιο βαθμό, απόδειξη πως ένα στούντιο θέλει ανάσες για να έχει ελπίδα να ετοιμάσει το “next big thing”. Είτε σωστά υποθέτουμε, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι με τα πολλά η Microsoft το πήρε το μήνυμα που ερχόταν σταθερά από τους «κακούς» δημοσιογράφους και όχι μόνο. Έτσι ο Phil Spencer ανακοίνωσε την προσθήκη 5 ακόμη ομάδων στο δυναμικό των Microsoft Studios. Αλλά το σημαντικό είναι οι διευκρινίσεις που συνόδευσαν κάθε αναφορά σε στούντιο.

Undead Labs
Η εξαγορά της Undead Labs, της ομάδας του State Of Decay δηλαδή, ήταν αναμενόμενη λίγο πολύ. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έχει γίνει όμως το πρώτο βήμα, αφού οι δυο πλευρές τα έχουν βρει στα διαδικαστικά. Για την ώρα είμαστε στο στάδιο της δεσμευτικής πρότασης εξαγοράς που, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από κάποιου είδους αμφιβολία. Με την κίνηση αυτή η Microsoft αποκτά το State Of Decay στο οποίο εξακολουθεί να πιστεύει πολύ, παρότι δεν της έχει βγει και τόσο σε καλό μέχρι σήμερα. Το ότι το παίζουν πάνω από 2 εκατομμύρια παίκτες δεν σημαίνει και πολλά, μιας και άλλο πράγμα οι πωλήσεις, άλλο η πρόσβαση μέσω Xbox Game Pass και, στη δεύτερη περίπτωση ειδικά, άλλη υπόθεση το κατά πόσο ασχολείται κάποιος μετά την πρώτη δοκιμή, δεδομένου ότι δεν σκέφτεται ότι δίνει κάποια χρήματα μαζεμένα για το παιχνίδι.

Κατά την ίδια την Microsoft, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του State Of Decay ως franchise και η συνεχιζόμενη επένδυση σε zombie survival fantasy.

Οπότε η εξαγορά της Undead Labs φαίνεται να πατά στη στραβή νοοτροπία του παρελθόντος. Εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον. Για αυτό και θεωρούμε πως πρόκειται για τη λιγότερο συναρπαστική κίνηση μεταξύ των πέντε.

Playground Games
Σχεδόν γνωστή ήταν και η εξαγορά της Playground Games. Όταν ακούσαμε πρώτη φορά για αυτήν απλά θεωρήσαμε ότι δεν έγινε και τίποτα διότι τόσα χρόνια ασχολείται με τη σειρά Forza Horizon, οπότε ας το κάνει εκ των έσω. Δεν είχε δείξει άλλωστε ότι έχει το μέγεθος να διαχειριστεί πολλαπλές παράλληλες παραγωγές.

Μετά την εξήγηση της Microsoft όμως, η φαινομενικά αυτή τυπική διαδικασία αποδεικνύεται κατά τι πιο ενδιαφέρουσα. Διότι στην ομάδα αυτή η Microsoft είδε τεχνολογία που της άρεσε, τεχνολογία εστιασμένη σε ανοιχτούς κόσμους και τη διαχείρισή τους. Οπότε η εξαγορά πηγαίνει μαζί με μεγέθυνση της ομάδας. Γιατί; Διότι πλέον περιλαμβάνει και μια υποομάδα που αντί να ασχολείται με το Forza Horizon 4 ετοιμάζει κάτι νέο, άρα όχι σχετικό με Forza, επίσης με ανοιχτό κόσμο. Άρα στην περίπτωση της Playground Games, είχαμε ένα στούντιο με αποκλειστική σχέση με την Microsoft που ασχολείτο πάντα με ένα franchise και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Τώρα έχουμε ένα στούντιο που επιμένει στο ίδιο franchise μεν, μεγαλώνει όμως για να ασχοληθεί και με κάτι άλλο, κάτι νέο. Πρόκειται για ουσιώδες σημάδι ότι η Microsoft άρχισε να δέχεται την πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία μόνη της φρόντιζε, επί σειρά ετών, να καταλήξει.

Compulsion Games
Και τώρα πάμε σε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Η Compulsion Games δεν είναι τεράστια ομάδα, βρίσκεται στον Καναδά και πριν το We Happy Few, είχε παρουσιάσει μόλις ένα παιχνίδι: το Contrast. Ενδεχομένως να το θυμάστε κυρίως λόγω του ότι ήταν στο πρώτο κύμα τίτλων κατά το λανσάρισμα του PS4. Δεν αποκλείεται και να το θυμάστε για τον ενδιαφέροντα χαρακτήρα του, παρότι δεν στερούνταν προβλημάτων.

Η Microsoft λοιπόν, σχολιάζοντας την ίδια της την κίνηση, αναφέρει πως η ομάδα θα έχει πλέον περισσότερους πόρους και ελευθερία να πάρει μεγαλύτερα δημιουργικά ρίσκα σε μελλοντικές της παραγωγές. Φυσικά κάθε publisher αυτό θα έλεγε αλλά εδώ μπορεί να σημαίνει και κάτι η θέση αυτή. Μέχρι στιγμής η Compulsion δείχνει να νοιάζεται για την αφήγηση στο είδος και στη σύντομη ζωή της δεν έχει ασχοληθεί με sequel. Έχει δηλαδή χαρακτηριστικά που οι άλλες, παλαιότερες ομάδες της Microsoft δεν θυμούνται με τι μοιάζουν. Φυσικά και η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει και να ακυρώσει κάθε καλή θέληση. Ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει ότι η αγορά μιας τέτοιας ομάδας δεν είναι κάτι που ένοιαζε μέχρι πρότινος την εταιρεία.
Ninja Theory
Πρωτίστως να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι, σε πρώτη φάση, χαιρόμαστε αφάνταστα για την Ninja Threory. Έχει δείξει δημιουργικές ανησυχίες, τεχνικές ικανότητες, ψυχή και μυαλό, έχει παλέψει πολύ, μα πάρα πολύ για να αποφύγει τη χρεοκοπία, και μάλιστα πολλάκις. Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με sequel σε δικό της τίτλο, πάντα έχει κάτι να πει, είτε ιδιαίτερο από μόνο του είτε ιδιαίτερο ως προς τον τρόπο με τον οποίο το εκφράζει. Η εξαγορά αυτή προφέρει, για πρώτη φορά, οικονομική εξασφάλιση και ηρεμία στην ομάδα του Tameem Antoniades. Μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς άλλους που θα δικαιούνταν λιγότερο τέτοια ηρεμία. Η Ninja Theory έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τα Microsoft Studios τόσα χρόνια. Όχι μόνο έχει πετύχει πολλά σε τεχνικό επίπεδο με λογικό κόστος, αλλά έχει εξασφαλίσει και πρωτιές, σε ιδέες και σε τεχνικές. Το Heavenly Sword, για παράδειγμα, ήταν ο πρώτος τίτλος που βασίστηκε σε performance capture. Να πούμε για το Hellblade δεν πρέπει να χρειάζεται πια. Κι αν η φράση αυτή αφήνει ερωτηματικό στο μυαλό σας, φροντίστε να κάνετε αυτό που πρέπει για να μετατραπεί σε θαυμαστικό. Κι αν είστε χρόνια θιασώτες του Xbox, τώρα που έρχεται το παιχνίδι και στο Xbox One, ώρα είναι να καλύψετε μερικά κενά.

Για την κίνηση η Microsoft είπε επί λέξη τα εξής: «Η πρόσθεση της Microsoft να αγοράσει την Ninja Theory θα βοηθήσει ώστε να εξασφαλιστεί πως η δημιουργική ομάδα έχει τους πόρους και την ελευθερία να φέρει στο κοινό περισσότερα φιλόδοξα games σαν το Hellblade: Senua’s Sacrifice». Αν έχει «πόδια» η πρόταση αυτή, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να πει και να κάνει η Microsoft σε αυτήν την περίπτωση.

The Initiative
Ας πούμε ότι μέχρι τώρα προχωρήσαμε στην πεντάδα με σειρά αυξανόμενης σημασίας. Φτάνουμε όμως στο πέμπτο και τελευταίο νέο στούντιο που μπορεί να είναι από η πιο αδιάφορη έως η πιο σημαντική κίνηση από το σύνολο. Πρώτον πρόκειται για το μοναδικό στούντιο εκ των πέντε που δεν αγοράστηκε για να προστεθεί στα Microsoft Studios, αλλά δημιουργήθηκε στο εσωτερικό τους.

Η πρώτη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως του στούντιο ηγείται ο Darrell Gallagher που με εξαίρεση κάποια ενασχόληση με τίτλους Destruction Derby και F1 πριν από 15 και πλέον χρόνια και μια πρόσφατη επίσκεψη στην αναβίωση του Thief, μπορεί να μην ξέρει άλλη πραγματικότητα από εκείνη του Tomb Raider. Πρόκειται δηλαδή για άνθρωπο που απλά δεν ξέρει να δουλεύει όπως έχει μάθει να δουλεύει η Microsoft με τις μέχρι τώρα ομάδες της. Πρόκειται για άνθρωπο που έλειπε από την Microsoft.

Βέβαια ένας άνθρωπος και όσοι σταθούν πλάι του δεν φτάνουν. Για αυτό στρεφόμαστε ξανά στις δηλώσεις της Microsoft, σύμφωνα με τις οποίες ρόλος της ομάδας είναι δημιουργία νέων κόσμων, χαρακτήρων και εμπειριών. Αν ο πληθυντικός είναι κάτι που εννοεί όντως η Microsoft, τότε θα έχουμε να λέμε πως για πρώτη φορά προσπαθεί να στήσει εκ των έσω ενός είδους στούντιο που προηγουμένως απέφευγε σαν να ήταν η μετενσάρκωση της βουβωνικής πανώλης. Αν δεν εννοεί τον πληθυντικό όμως, μπορεί να καταλήξουμε εμείς με βουβωνική πανώλη. Εξ ου και το ερωτηματικό στην αρχή. Τα σημάδια είναι τα σωστά. Αλλά επειδή δεν ταιριάζουν με την προϊστορία των Microsoft Studios, θέλουμε να δούμε στην πράξη ότι η ιστορία που φτιάχνουν τα σημάδια αυτά αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Το «άλλο» Command & Conquer
Όχι, δεν θα πούμε για το mobile game της EA, δεν θα ξύσουμε τέτοια πληγή. Δεν γίνεται να μη σκεφτούμε τον όρο «επεκτατική πολιτική» όμως σε αυτήν την περίπτωση. Ποτέ κανείς platform holder δεν προσέθεσε πέντε ομάδες με τη μία στο δυναμικό του. Δεν πρόκειται για μια ακόμη επιχειρηματική κίνηση αλλά για δήλωση. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η δήλωση πήρε χρόνο σε παρουσίαση της E3. Η Microsoft ήθελε να δείξει με μια πινελιά στο ευρύτερο δυνατό κοινό ότι κάτι αλλάζει απότομα και ήθελε να είναι σίγουρη ότι και ο ανταγωνισμός βλέπει πως υπάρχουν κάποιες κινήσεις που δεν μπορεί να κάνει άλλη εταιρεία. Κακά τα ψέματα, οι πιθανότητες να δόθηκαν για τις 4 εξαγορές χρήματα που να προσεγγίζουν έστω και στο περίπου όσα δόθηκαν για το Skype (δεν λέμε καν για το LinkedIn που ακόμη δεν καταλαβαίνουμε πώς κοστολογήθηκε όπως κοστολογήθηκε) είναι απειροελάχιστες. Όποια μέρα και να ξυπνήσει κάποιος στην Microsoft και πει «ας βάλω τα πρόσφατα κέρδη του Office365 κάπου αλλού» και αυτό το «αλλού» είναι το gaming, μονομιάς μπορούν να χρηματοδοτηθούν κινήσεις που παραμένουν αδύνατες για τον ανταγωνισμό. Είναι η απλή πραγματικότητα του να ζει κανείς όπως η Microsoft.

Το αστείο βέβαια είναι πως δεν ήταν αυτή η μόνη δήλωση που ήθελε να κάνει η εταιρεία.
Game Streaming
Δεν έχει κρύψει η Microsoft πως ετοιμάζει υπηρεσία game streaming α λα PS Now και GeForce Now. Έχει ένα από τα πιο σημαντικά cloud services της αγοράς στο οπλοστάσιό της (Azure), με όσα αυτό σημαίνει για εμπειρία, εξειδικευμένο προσωπικό κ.λπ. κι ας είναι άλλες οι ανάγκες του cloud compute. Η ύπαρξη του Mixer και μερικών λειτουργιών του είναι προπομπός, πεδίο δοκιμών. Λόγω εύρους δραστηριοτήτων έχει λόγο να βρίσκεται μεταξύ εταιρειών που σχεδιάζουν νέα πρωτόκολλα συμπίεσης και όχι μόνο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τεχνική υποδομή, είναι πιο κοντά εκεί που πρέπει, σε καλύτερη θέση να επηρεάσει τεχνολογίας, από κάθε άλλο που σχετίζεται στα σοβαρά με gaming. Σε κάποιο βαθμό η Sony δεν είναι μακριά ως προς την εμπλοκή της σε κάποιους τομείς, αλλά και πάλι όχι με το εύρος της Microsoft. Δηλαδή η Microsoft δεν ελπίζει απλά να προκύψουν βολικές τεχνολογίες, μπορεί να πιέσει προς την κατεύθυνση που θέλει και να συγχρηματοδοτήσει τις εξελίξεις με το gaming να είναι μόνο μια πτυχή του σκεπτικού της και μόνο.

Ο λόγος που αναφέρθηκε η Microsoft στο άθλημα του game streaming και τη θέλησή της να δίνει πρόσβαση σε games σε όσες περισσότερες συσκευές μπορεί, δεν συνοδεύτηκε από παρουσίαση προϊόντος. Δεν έχει όνομα η υπηρεσία αυτή, δεν έχει χρονοδιάγραμμα, είναι στη θεωρία. Οπότε τι νόημα έχει η ειδική αυτή αναφορά;

Για αρχή θυμίζει σε όλους ότι «έρχεται» σε μια αγορά ακόμη. Ο Phil Spencer είπε όμως και το εξής: πως στόχος είναι να βρίσκει τον gamer όπου κι αν βρίσκεται, άσχετα από το πώς προτιμά να παίζει. Θέλει streaming; Να streaming. Θέλει PC; Ορίστε. Θέλει κονσόλα; Ορίστε. Χωρίς αυτήν τη διευκρίνιση όλοι θα υπέθεταν ότι άπαξ και στεριώσει το streaming τελείωσε το hardware για την Microsoft. Αυτό υποθέτει, όχι παράλογα κιόλας, η αγορά και το κοινό πολύ καιρό τώρα. Κι εμείς μαζί. EA και Ubisoft μάλιστα λένε πιο μεγάλα λόγια, ότι το ειδικό hardware θα πάψει να είναι απαραίτητο και όλα θα στραφούν σε game streaming σε λίγα χρόνια από σήμερα. Βέβαια EA και Ubisoft δεν έχουν hardware, δεν πρόκειται να αποκτήσουν hardware και αν θέλουν δικής τους υπηρεσία για game streaming θα βασιστούν σε ξένα εργαλεία και τα παιχνίδια τους θα πρέπει να τρέχουν κάπου πριν ταξιδέψουν προς τον παίκτη ως βίντεο. Η Microsoft θέλει να βρίσκεται παντού. Θα ήταν παράλογο αν δεν είχε κόλλημα από την ίδρυσή της να λειτουργεί έτσι, αν ο Nadella δεν είχε βαλθεί να αγοράσει Skype, GitHub, LinkedIn, Mojanq και οτιδήποτε εξασφαλίζει σχέση με τον καταναλωτή ακόμη και αν αύριο εξαφανιστούν τα Windows. Φτάνει σε τέτοια επίπεδα η προσπάθεια αυτή που ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός κάθε παράπλευρης εκδήλωσης και podcast που σχετιζόταν με το φετινό Worldwide Developer Conferece της…Apple. Είναι από τις περιπτώσεις που λέμε πως θα ήταν αστείο αν δεν ήταν…αστείο. Ποτέ το πραγματικό ζήτημα δεν είναι το εφικτό ενός μπαμ για την Microsoft. Το πρόβλημα είναι πάντα το αν παίρνει απόφαση ότι στραβά τα έχει σκεφτεί κάποια πράγματα και πως ήρθε ώρα να φτάσουν τα πόδια στην πλάτη. Για αυτό και περιμέναμε τόσα χρόνια να δεχθεί ότι χωρίς δικές της παραγωγές δεν πρόκειται να γίνει δουλειά.

Με τον τρόπο της λοιπόν η Microsoft λέει πως είναι διατεθειμένη, στην παρούσα τουλάχιστον, να είναι παντού και να μείνει παντού, κι ας λέμε οι υπόλοιποι ότι θέλουμε.

Νέα Xbox
Και φτάνουμε, μοιραία, στην επόμενη δήλωση που απορρέει της προηγούμενης. Ο Phil Spencer είπε όλο νόημα πως φυσικά και οι μηχανικοί της εταιρείας σχεδιάζουν όχι απλά το επόμενο, αλλά τα επόμενα Xbox. Δείχνει, ουσιαστικά, ότι δεν περιμένει κανένα cloud να σταθεί από μόνο του για να γλιτώσει από το hardware. Θέλει, ξανά, όπως κι αν προτιμά να παίζει κανείς, να έχει να του προτείνει κάτι. Μπορεί το hardware να μην πουλά όσο παλιά αν πάρει μέρος της πίτας το streaming, αυτό όμως ανοίγει το δρόμο για ακριβότερο, ισχυρότερο hardware για εκείνους που θέλουν, α λα PC gamers, να έχουν σύστημα στα χέρια τους, να υπάρχει ελπίδα να κάνουν τη συλλογή του, να υπάρχει ελπίδα να μην κρέμονται από τον πάροχό τους για να παίξουν κάτι.

Ακόμη και περί παραμυθιού να πρόκειται η υπόθεσή μας, είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς από την πραγματικότητα ότι μια τέτοια δήλωση λέει στον ανταγωνισμό πως έχει μακροχρόνια πλάνα για την επένδυση σε hardware. Αν λοιπόν κάποιος ανταγωνιστής έχει διαφορετική στρατηγική, είναι πλέον αναγκασμένος να αναρωτηθεί αν πρέπει να συνυπολογίσει και κάποιους παράγοντες παραπάνω.

Είπε και κάτι ακόμα ο Phil Spencer πάντως. Πως η Microsoft έχει σκοπό κάθε επόμενο Xbox να εξασφαλίζει ότι και το Xbox One X την τρέχουσα περίοδο: πως όλα τρέχουν καλύτερα σε αυτό. Υπονοεί δηλαδή ότι, στο εξής, πάντα θα κοιτάζει να έχει το ισχυρότερο μηχάνημα. Ακόμη και το νέο motto του Xbox είναι “Games play best on Xbox One”. Προφανώς και δεν ισχύει στην περίπτωση του Xbox One S, αλλά δεν έχει νόημα τέτοια αλλαγή στην επικοινωνία χωρίς το παραμικρό πλάνο.

Γενικότερα αυτή η δήλωση και στάση είναι λίγο περίεργη διότι κανείς δεν είναι απόλυτος μάγος στο σχεδιασμό νέων συστημάτων, δεν είναι πάντα συναστρία σε επίπεδο παραγωγής, εξέλιξης του hardware, προσαρμογής των τιμών των υλικών και εξαρτημάτων στην πάροδο του χρόνου. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν έχει λόγο να πιστεύει η Microsoft ότι το επόμενο PlayStation είναι αρκετά μακριά ώστε να προλάβει να έχει έτοιμο το επόμενο Xbox σε χρονική στιγμή που να την εξυπηρετεί. Ή αν έχει λόγο να πιστεύει ότι το επόμενο PlayStation δεν θα αργήσει μεν πολύ, αλλά δεν θα απέχει και πολύ από το χρονοδιάγραμμά της για το νέο Xbox. Μόνο έτσι μπορεί να ποντάρει ότι θα έχει σίγουρα τεχνικό πλεονέκτημα. Εμ…μόνο έτσι ή με υψηλότερη αρχική τιμή.

Εννοείται ότι δεν είναι περίεργο ότι ετοιμάζονται τα νέα συστήματα. Εδώ ο σχεδιασμός κάθε «φετινού» iPhone ξεκινά τρία χρόνια πριν πάντα. Θεωρείται επικίνδυνο όμως να γίνονται τέτοιες δηλώσεις τόσο νωρίς, διότι ο καταναλωτής μπορεί να θεωρήσει πως δεν έχει νόημα να αγοράσει τώρα αλλά είναι προτιμότερο να περιμένει. Παρότι η λογική αυτή έπαψε να έχει αξία προ πολλού, ειδικά στην τεχνολογία, συναντάται ακόμη. Ωστόσο στην κατηγορία της κονσόλας, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών έρχεται από υπηρεσίες, αξεσουάρ και games, όχι από το hardware. Επιπλέον το software είναι εκείνο που οδηγεί τον gamer σε ένα σύστημα, κι ας λέμε ό,τι θέλουμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι πρώτο μέλημα συγκεκριμένων υποσυνόλων του κοινού. Κάποιοι απλά θέλουν το ισχυρότερο μηχάνημα. Κάποιοι προτιμούν να έχουν όλα τα συστήματα. Άλλοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στις καλύτερες εκδόσεις τίτλων που κυκλοφορούν σε όλες τις πλατφόρμες. Μόλις ξεφύγουμε από τέτοια υποσύνολα όμως, μόνο τα games μετρούν. Ειδάλλως δεν θα έφευγε από το ράφι Xbox One S και PS4 (πόσο μάλλον Switch) ούτε από λάθος. Αλλά δεν είναι έτσι η πραγματικότητα.

Οπότε μπορεί να ανοίγει τέτοια θέματα και στο ευρύ κοινό η Microsoft και να μη φοβάται το λεγόμενο Osbourne effect όπως θα έπρεπε να το φοβάται π.χ. στην περίπτωση της σειράς Surface.

Αυτές οι κουβέντες αντιστοιχούν σε κινήσεις στην επικοινωνιακή αλλά και επιχειρηματική σκακιέρα. Δεν γίνονται μόνο για το σήμερα ή το αύριο, γίνονται για εκφοβισμό του ανταγωνισμού. Η στάση που κράτησε χτες η Microsoft ήταν ό,τι πιο κοντινό θυμόμαστε στο «η νέα γενιά ξεκινά όταν το πούμε εμείς» της Sony, πριν κυκλοφορήσει το PS3. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο Tomonobu Itagaki θα ήταν περήφανος. Σαδιστής γαρ.
Microsoft Research και gaming AI
Ένα πράγμα που δεν ακούτε κάθε μέρα είναι να απασχολεί μια εταιρεία τμήμα της που, έτσι κι αλλιώς ασχολείται με AI λόγω των συνθηκών που επικρατούν γενικότερα στην αγορά, να στρέψει τη ματιά της στη βελτίωση του AI με τρόπο που να εξυπηρετεί το gaming. Είτε μιλάμε για τη βελτίωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με κάποιο παιχνίδι είτε για βελτίωση του ίδιου του παιχνιδιού. Και οι εξελίξεις που θα πετύχει το τμήμα Microsoft Research θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα στούντιο της εταιρείας. Η εναλλακτική θα ήταν κάθε ομάδα να προσπαθεί μόνη και να μοιράζεται κατά περίπτωση τη γνώση. Φυσικά κάθε λύση που αναπτύσσεται για χίλιες μεριές και όχι για μία περίπτωση τη φορά φέρνει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Το θέμα βέβαια είναι να σκεφτούμε, και πάλι, το μέγεθος της δέσμευσης της Microsoft για το μέλλον του Xbox σε κάθε πιθανή μορφή. Δεν είναι τυχαίο πως ο Phil Spencer επεσήμανε ότι στην προσπάθεια εμπλέκεται πλέον το σύνολο των δυνατοτήτων της Microsoft.

Υπηρεσίες και λειτουργίες
Όχι. Δεν είναι ακόμη ώρα για τα games που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ναι. Ξέρουμε. Δεν είναι αστείο. Για κανέναν.

Xbox Game Pass
Λέγαμε τον περασμένο μήνα μόλις πως ένας λόγος ακόμη για επένδυση σε εσωτερικές παραγωγές είναι η εδραίωση του Xbox Game Pass. Όπως δεν θα στεκόταν πια το Netflix χωρίς δικές του, καλές παραγωγές κι αποκλειστικότητες, έτσι δεν έχει ελπίδα και το Xbox Game Pass να γνωρίσει την επιτυχία στην οποία ελπίζει η Microsoft χωρίς την ανάλογη επένδυση. Αν κάποιος δεν έχει Xbox ή δεν θέλει να παίξει σε Windows PC, θέλει όμως να διαλέξει μια υπηρεσία για game streaming, προφανώς και θα κοιτάξει τι του εξασφαλίζει. Και στο streaming μπορεί να πιάσει τόπο η ξαφνική διεύρυνση των Microsoft Studios. Μέχρι τότε όμως, πρέπει να πείσει πρώτα το Game Pass.

Είναι αυτονόητο πλέον ότι κάθε παραγωγή Microsoft θα εμφανίζεται με το λανσάρισμα και στο Xbox Game Pass (αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο χειροκροτούσαν από κάτω κάθε φορά που αναφερόταν η ταυτόχρονη με την πρώτη κυκλοφορία διάθεση νέου τίτλου Microsoft στο Xbox Game Pass, σαν να ήταν κάτι που ακουγόταν πρώτη φορά ένα πράγμα). Forza Horizon 4, Crackdown, Gears 5, Halo The Master Chief Collection είναι στο μενού από την ίδια την Microsoft και, φυσικά, ό,τι άλλο νέο προκύψει.

Πρώτο μέλημα λοιπόν είναι η προσθήκη αναγνωρίσιμων τίτλων. Έτσι ανακοινώθηκε πως Fallout 4, The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited και Tom Clancy’s The Division προστίθενται άμεσα στην υπηρεσία.

Ωστόσο έγινε ένα βήμα παραπάνω αφού διάφοροι άλλοι τίτλοι, που δεν είναι της Microsoft, θα προστεθούν στην υπηρεσία από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους.

Ενδεικτικά μπορείτε να περιμένετε τα εξής games:
- Ashen
- Afterparty
- Bomber Crew
- Outer Wilds
- Phoenix Point
- Warhammer Vermintide 2


Πάντως το κομμάτι του Xbox Game Pass είχε ξεκάθαρα τον πιο στραβό επικοινωνιακό τόνο. Δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι κάποτε ο παίκτης έπρεπε να διαλέξει ένα παιχνίδι και να θυσιάσει ένα άλλο, ενώ τώρα μπορεί να τα έχει όλα. Ούτε 124 ελεύθερες ώρες έχει η μέρα, ούτε όλοι οι τίτλοι στο Xbox Game Pass είναι αριστουργήματα ή, έστω, τίτλοι που είναι αυτονόητο ότι ενδιαφέρουν του πάντες. Κάποιος ξεχάστηκε στην Microsoft και ακολουθήθηκε η κλασική γραμμή «όσες περισσότερες επιλογές, τόσο το καλύτερο, παντού και πάντα και μπορούμε να τις κάνουμε και όλες μαζί».

FastStart
Η εταιρεία ανακοίνωσε τη λειτουργία FastStart που θα προστεθεί στο σύστημα με το update του Ιουνίου και θα υποστηριχθεί από μερικούς τίτλους στην αρχή με θέμα χρόνου την επέκταση της υποστήριξης. Ως έχουν τα πράγματα, σε διαφόρους τίτλους ο παίκτης μπορεί να ξεκινήσει να παίζει πριν κατεβούν όλα τα αρχεία. Φαίνεται αυτό και στην μπάρα προόδου του download, αφού από ένα σημείο της και μετά ο τίτλος θεωρείται έτοιμος για εκκίνηση. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι κατέβηκαν τα αρχεία που θα χρειαστεί όντως ο παίκτης για το mode που ίσως τον ενδιαφέρει περισσότερο. Κι αν ο developer δεν προνοήσει για κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Απλά θα περιμένει περισσότερο ο παίκτης.

Χρησιμοποιώντας machine learning (πραγματικά κάθε εταιρεία πληροφορικής λέει το ίδιο πράγμα πλέον ακόμη κι αν σχεδιάζει αυτόματα ποτιστικά) το σύστημα FastStart μαθαίνει από τη συμπεριφορά των παικτών και δίνει προτεραιότητα στα κατάλληλα αρχεία, αυτά που χρειάζονται πιο άμεσα. Δηλαδή διαφορετικοί χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν το ίδιο download και το σύστημά τους να δώσει προτεραιότητα σε διαφορετικά αρχεία. Δεν στάθηκε ιδιαίτερα στα ενδότερα η Microsoft, υποσχέθηκε όμως πως τίτλοι με υποστήριξη FastStart θα είναι έτοιμοι για να ξεκινήσει ο παίκτης να παίζει έως και 2 φορές γρηγορότερα σε σχέση με το υπάρχον σύστημα.

Xbox Adaptive Controller
Σε κάθε σύστημα που είχε στημένο για δοκιμή η Microsoft είχε φροντίσει να συνδέσει και από ένα Xbox Adaptive Controller για τη διευκόλυνση ανθρώπων και κινητικά προβλήματα. Δεν ήταν τυχαία επιλογή αφού από τις 11 του μήνα ξεκινούν οι προπαραγγελίες για κάποιες (δεν διευκρινίστηκε ποιες) αγορές.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο χειριστήριο είναι ξεκάθαρα πιο ειδική περίπτωση από το Xbox Elite Wireless Controller και, παρά ταύτα, κοστίζει τα μισά χρήματα, η εικόνα που θέλει να δημιουργήσει η Microsoft είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Μπορεί να μην αφορά τον καθένα, πρόκειται όμως για προσπάθεια σε επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο σε αυτό το θέμα και σε αυτή τη βιομηχανία. Ελπίζουμε μόνο το αποτέλεσμα να είναι αυτό που πρέπει. Διότι το να μη βολεύεται ακριβώς κάποιος με Xbox Elite Wireless Controller στα χέρια είναι μια, ας πούμε, αναποδιά. Το να μην εξυπηρετείται το κοινό στόχος του Xbox Adaptive Controller (που λειτουργεί και σε Windows προφανώς) είναι σημαντικότερο να αποφεύγεται ως ενδεχόμενο.
Τα games
Πέρυσι η Microsoft έταξε 40 games. Η αλήθεια είναι ότι πολλά εξ αυτών δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, είτε μιλάμε για δικούς της τίτλους είτε για παραγωγές τρίτων. Οπότε…τι κάνουμε για αυτό; Εμφανιζόμαστε φέτος με 50 προβαλλόμενους τίτλους. Κάπου εκεί η ομάδα του Enternity έχασε κάθε ελπίδα για φυσιολογική ζωή. Υποτίθεται πως 15 έχουν κάποιου είδους αποκλειστικότητα και 18 προβλήθηκαν για πρώτη φορά. Από τους 18 κάποιοι ήταν γνωστοί και απέκτησαν trailer ή νέο trailer, κάποιοι όμως αποκαλύφθηκαν όντως στη σκηνή της Microsoft.

Η Microsoft κατάφερε να μας παιδέψει πιο πολύ κι από την Nintendo πάντως, αφού οι σημειώσεις μας ανέδειξαν διαφωνίες με τις επίσημες λίστες μιας και οι αριθμοί έχουν μια κάποια απόκλιση (ανάλογα με το αν μετρά κάποιος DLC κ.λπ.). Πάψαμε να ενδιαφερόμαστε για το αν συμφωνούν οι σημειώσεις μας με τα στοιχεία της Microsoft, αποφασίσαμε ότι κάναμε καλύτερη δουλειά και ιδού τα αποτελέσματα.

ID@Xbox
Σχεδόν οι μισοί τίτλοι επί σκηνής ήταν μέρος του προγράμματος ID@Xbox. Περιέργως εδώ ο όρος indie χρησιμοποιείται με τη σωστή έννοια, υποδηλώνοντας το ανεξάρτητο της παραγωγής, όχι το μέγεθός της. Οπότε τα δείγματα ποικίλουν σε ανάστημα.


Όλο αυτό θέλει ξεμπέρδεμα βέβαια. Οι ακόλουθοι τίτλοι δεν συνοδεύονται από κάποιου είδους αποκλειστικότητα, ούτε και παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στης σκηνή της Microsoft.

- Afterparty
- Bomber Crew
- Children Of Morta
- Conqueror’s Blade
- Dead Cells
- Fringe Wars
- Generation Zero
- Harold HALIBUT: A Handsome Adventure Game
- Islands Of Nyne: Battle Royale
- Kingdom Two Crowns
- Planet Alpha
- Raji: And Ancient Epic
- Sable
- Super Meat Boy Forever
- The Golf Club 2019
- The Wind Road
- WarGroove
- Totem Teller
- Warhammer Vermintide II

Υπάρχουν όμως και οι ακόλουθες ανεξάρτητες παραγωγές με χρονική αποκλειστικότητα στο Xbox One, σε σχέση με άλλες κονσόλες όμως. Άρα οι κυκλοφορίες για PC δεν επηρεάζονται από την αποκλειστικότητα αυτή.
- Ashen
- Below
- Black Desert
- Outer Wilds
- Tunic
- Waking

Μία ανεξάρτητη παραγωγή αποκαλύφθηκε επισήμως στην παρουσίαση και πηγαίνει πακέτο με χρονική αποκλειστικότητα.
- Session. (Ναι, με τελεία στο τέλος, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος)


Μία ακόμη απέκτησε νέο DLC που έχει κι αυτό χρονική αποκλειστικότητα. Έτσι λέγεται από την Microsoft τουλάχιστον, παρότι ο τίτλος βγαίνει μεν σε PC, αλλά παραμένει αποκλειστικός σε Xbox One στο πεδίο της κονσόλας.

Cuphead: The Delicious Last Course


Παραγωγές τρίτων
Όπως συνηθίζει η Microsoft, για τους κλασικούς λόγους, δίνει χρόνο σε πάρα πολλούς τίτλους τρίτων. Όλοι οι ακόλουθοι τίτλοι έτυχαν ειδικής αναφοράς, είχαν το δικό τους trailer κ.λπ. Τους κατηγοριοποιήσαμε όμως για να σχηματιστεί ευκολότερα η μεγάλη εικόνα.

Νέα trailers για γνωστούς τίτλους

Δυτικές παραγωγές
Battlefield V


Metro Exodus


Shadow Of The Tomb RaiderWe Happy Few


PUBG (από μη ανεξάρτητες παραγωγές τρίτων το μοναδικό παιχνίδι με χρονική αποκλειστικότητα)


Εξ Ιαπωνίας

Kingdom Hearts III


Γνωστοί τίτλοι από τους οποίους παρουσιάστηκε πρώτη φορά trailer ή/και gameplay

Σε αυτήν την υποκατηγορία όλοι οι τίτλοι είναι δυτικές παραγωγές.

Cyberpunk 2077


Fallout 76


Tom Clancy’s The Division 2

Αποκαλύψεις νέων τίτλων

Δυτικές παραγωγές

Dying Light 2Just Cause 4


The Awesome Adventures Of Captain Spirit


Εξ Ιαπωνίας

Nier: Automata Become As Gods Edition (Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με νέο τίτλο, αλλά με την ανακοίνωση του ερχομού του στο Xbox One)Devil May Cry 5


Jump Force


Sekiro: Shadows Die Twice


Tales Of Vesperia: Definitive EditionΛίγα λόγια για την παρουσία τρίτων
Είναι ξεκάθαρο ότι η Microsoft έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εμφανιστούν ιαπωνικές παραγωγές στη σκηνή της. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν εξασφάλισε καμία αποκλειστικότητα, οποιουδήποτε είδους, από Ιάπωνες. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Το τελευταίο διάστημα οι Ιάπωνες σταμάτησαν να δίνουν σχεδόν απόλυτη προτεραιότητα στο PS4 ώστε να στραφούν και στο Switch. Είναι συχνό το φαινόμενο πλέον να ανακοινώνονται τίτλοι για PS4 και Switch αλλά όχι για Xbox One, τουλάχιστον από κάποιες ιαπωνικές εταιρείες που θεωρούν ότι το κοινό του Xbox είναι κάτι που δεν δικαιολογεί επιπλέον επένδυση χρόνου και χρήματος ή πως οι δυτικές αγορές δεν έχουν έτσι κι αλλιώς τη δυναμική να κάνουν ουσιαστική διαφορά στις εμπορικές επιδόσεις των παιχνιδιών τους.

Δεν αλλάζουν κάποια πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Από τους τίτλους που όντως αποκαλύφθηκαν επισήμως στην παρουσίαση της Microsoft, πάντως, οι περισσότεροι ήταν ιαπωνικές παραγωγές. Είναι μια μικρή νίκη που ελπίζουμε να σημαίνει ότι τρέχουν κι άλλα πράγματα από πίσω. Δεν υπάρχει χώρος για πύρρειο νίκη. Χρειάζεται κάποια κανονική και ξεκάθαρη η Microsoft.

Από τις «γνωστές» ποσότητες ξεχωρίζει ασφαλώς το πρώτο δείγμα από το μυθικό σχεδόν Cyberpunk 2077 της CD Projekt RED, με κάθε pixel να έχει αρπάξει μυρωδιά μπίρας ή βότκας (ανάλογα με τα graphics settings του καθενός). Μάλιστα με αυτό έκλεισε η παρουσίαση, με το trailer να «κόβει», βάσει σχεδίου, το κλείσιμο του Phil Spencer. Θα περίμενε κανείς να μείνει κάτι από την ίδια την Microsoft για το τέλος. Η εταιρεία ποντάρισε όμως στην ανυπομονησία του κόσμου για το Cyberpunk 2077 και δοκίμασε να ολοκληρώσει με μη παραδοσιακό τρόπο.Είναι και τα Microsoft Studios λοιπόν
Φυσικά, τόσα είπαμε για τις εσωτερικές παραγωγές, ώρα να μας απασχολήσουν και στην πράξη.

Νέες γεύσεις, γνωστοί τίτλοι
Crackdown 3
Xbox One Exclusive
22 Φεβρουαρίου 2019


Ori and The Will Of The Wisps
Xbox One/Windows 10 ExclusiveΝέο περιεχόμενο
Sea Of Thieves (Cursed Sails DLC/Forsaken Shores DLC)
Xbox/Windows 10 Exclusive


Νέοι τίτλοι
Η ίδια η Microsoft ανακοίνωσε, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, 6 νέους τίτλους. Θα το σχολιάσουμε κι αυτό στην ώρα του όμως.

iOS/Android Exclusive
PC/XO Exclusive
Battletoads
Xbox One/Windows 10 Exclusive

Ναι. Έρχεται νέο Battletoads. Βέβαια δεν εμφανίστηκε ούτε ίχνος gameplay. Ακόμη γελάμε όμως με ατάκες από το trailer όπως τάξιμο για “Broad, non-specific feature declarations”.


Forza Horizon 4
Xbox One/Windows 10 Exclusive

Αν μια ανακοίνωση από μεριάς Microsoft μπορούσε να θεωρηθεί αυτονόητη ήταν αυτή του Forza Horizon 4. Χρόνια τώρα Motorsport και Horizon εμφανίζονται εναλλάξ. Η Playground όμως έκανε αναφορά για 60fps mode (άρα υπάρχει και το 4K mode με λιγότερο καρέ), δυναμικό καιρό αλλά και εναλλαγή εποχών, με τον τελευταίο μηχανισμό να αλλάζει ουσιαστικές και τις πιθανές διαδρομές στο χάρτη.Halo Infinite
Xbox One/Windows 10 Exclusive

Το Halo Infinite ανακοινώθηκε πρώτο πρώτο, γεγονός που από μόνο του σημαίνει κάποια πράγματα. Η Microsoft χαρακτηρίζει το trailer ως engine demo, ως ματιά στη νέα μηχανή Slipspace και στο μέλλον του franchise, που θα συνεχίσει να στηρίζεται στον Master Chief.Και ύστερα ήρθαν τα Gears
Δεν ξέραμε ότι επέτρεπε το trolling στην επίσημη επικοινωνία της η Microsoft. Μπορεί να άλλαξε και σε αυτό η Microsoft. Διότι όχι μόνο εμφανίστηκε ο Rod Ferguson για να αποκαλύψει «νέο τίτλο Gears» αλλά όταν ήρθε η ώρα για το πρώτο βίντεο δεν ακούστηκε καν η λέξη “exclusive” με την οποία ξεκινούσαν άλλα trailers, εφόσον υπήρχε λόγος φυσικά. Πριν πάμε παρακάτω, πλέον το franchise λέγεται, και επισήμως, Gears, όχι Gears Of War. Έτσι γλιτώνουμε και τις παρεξηγήσεις όταν βλέπει κάποιος GOW και δεν ξέρει αν μιλάμε για Gears Of War ή God Of War.

Τρεις αποδείχθηκαν οι τίτλοι Gears που ανακοινώθηκαν, εμφανίστηκαν ακριβώς με τη σειρά που ακολουθεί, για το δραματικό της υπόθεσης

Gears POP!
iOS/Android Exclusive (ναι, έτσι το χαρακτηρίζουν, δεν φταίμε)Gears Tactics
Windows 10 Exclusive (ευτυχώς)


Gears 5
Xbox One Exclusive


6 οι νέοι αποκλειστικοί τίτλοι λοιπόν, οι 4 για Χbox One ή για Xbox One και Windows 10. Δηλαδή, αν εστιάσουμε στο Xbox One, μιλάμε για Forza Horizon 4, Gears 5, Halo Infinite και Battletoads. Από εκεί και πέρα αναμένεται φυσικά το Crackdown 3, ως παραγωγή της Microsoft κι αυτό, καθώς και το νέο περιεχόμενο για το Sea of Thieves.

Καμία κίνηση εξ αυτών δεν αποτελεί έκπληξη δηλαδή. Και είναι λογικό. Οι εξαγορές των νέων ομάδων δεν έχουν καν ολοκληρωθεί ακόμη, παρότι είναι σίγουρο ότι παραγωγές τους τρέχουν ήδη, αν όχι από καιρό, και φυσικά δεν πρόκειται να είναι έτοιμες από τη μια στιγμή στην άλλη. Και δεν περιμένουμε να είναι έτοιμες το 2019. Ποντάρουμε στο 2020. Έτσι βγάζει νόημα το πρόγραμμα που ακολουθεί:

Ιούλιος 2018
Sea Of Thieves: Cursed Sails

Σεπτέμβριος 2018
Sea Of Thieves: Forsaken Shores

2 Οκτωβρίου 2018
Forza Horizon 4

Φεβρουάριος 2019 (άμα θέλουμε το πιστεύουμε)
Crackdown 3

2019
Battletoads
Gears POP!
Gears 5
Ori And The Will Of The Wisps

Καμία πληροφορία για κυκλοφορία
Gears Tactics
Halo Infinite

Με λίγα λόγια στο άμεσο μέλλον δεν αλλάζει τίποτα στο χαρακτήρα του τυπικού line-up που περιμένει κανείς από την Microsoft. Θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς το αντίθετο. Φαίνεται επίσης ότι προσπαθεί να χωρέσει ό,τι μπορεί το 2019. Αν δεν είχε τα νέα στούντιο, μπορεί να αραίωναν περισσότερο η κυκλοφορίες ή μην είχαμε τέτοιο άνοιγμα του Gears με τρεις παραγωγές για τόσα formats.

Συνεπώς, ένας λόγος παραπάνω για την Microsoft να κάνεις τις δηλώσεις που εξηγήσαμε στην αρχή. Η αλλαγή πλεύσης φαίνεται να είναι (σχετικά) πρόσφατη υπόθεση και τα καράβια δεν γυρίζουν εύκολα. Το πιο πιθανό είναι να πάρθηκε η τελική απόφαση για πιο ουσιώδη αφοσίωση της εταιρείας στο Xbox όταν απέκτησε θέση στο διοικητικό συμβούλιο ο Phil Spencer, κάτι που δεν ίσχυε για κανέναν άλλον στη θέση του κατά το παρελθόν. Έπρεπε λοιπόν να δείξει πια η εταιρεία ότι έχει πλάνο, διότι η κατάσταση είχε παραξεφύγει. Χωρίς μια πειστική δέσμευση για τη στροφή που επιχειρείται, οι παραπάνω τίτλοι της Microsoft, όσο καλοί και να κατέληγαν, δεν υπήρχε περίπτωση να άφηναν καλή εντύπωση από μόνοι τους σε μια τέτοια παρουσίαση.

Η αναβάθμιση του τμήματος σε επίπεδο διοικητικό, η ιδιαίτερη προσοχή στο hardware που επιδεικνύεται με το Xbox One X, πάντα σε σχέση με το παρελθόν της Microsoft, η απότομη διόγκωση των Microsoft Studios, η προσθήκη ομάδων με παράδοση σε είδη με τα οποία δεν είχε καμία ουσιαστική επαφή η εταιρεία, το μήνυμα πως ό,τι και να γίνει με υπηρεσίες το Xbox, ως hardware (σημείο των καιρών ότι χρειάζεται τέτοια διευκρίνιση), δεν πρόκειται να πάει πουθενά, η παρουσία ιαπωνικών παραγωγών στη χθεσινή σκηνή και πολλές άλλες ενδείξεις δημιουργούν μια εικόνα που ποτέ ξανά δεν είχαμε για την Microsoft: ό,τι πήρε και το gaming πατριωτικά. Με σωστή διαχείριση των νέων αποκτημάτων της θα καταφέρει να διαλύσει αμφιβολίες. Το ελπίζουμε και το περιμένουμε. 
15 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • DrManolo
  • Μπράβο Μάνο πολύ ωραίο το άρθρο. Την είδα την παρουσίαση real time και επιτέλους τι να πω... καλώς τηνα κι ας άργησε. Η κεντρική ιδέα της παρουσίασης ήταν για πρώτη φορά τα games, μετά από πολύ καιρό. Φαίνεται ότι η ΜS έχει πιάσει το νόημα και έχει κάνει καλές κινήσεις, από τότε που παρουσίασε το xbox1, πρώτη φορά ευχαριστήθηκα παρουσίαση. Η αγορά της Ninja Theory ήταν κίνηση ματ. Ελπίζω να κερδίσει το στοίχημα και σε διάρκεια λίγων ετών η βιβλιοθήκη του xbox1 να έχει μεγαλύτερη υπόσταση από 4 αποκλειστικότητες.

   • yaponvezos
   • Αν είχα σκούφια θα την πέταγα όταν άκουσα για την Ninja Theory. Της έχω αδυναμία εδώ και χρόνια, θεωρώ πολύ, μα πολύ αδικημένο τον Tameem Antoniades και ελπίζω να καταφέρει, επιτέλους, να κάνει το κομμάτι της χωρίς το απόλυτο άγχος.

  • Altair
  • Εξαιρετικός Μάνο,για άλλη μια φορά.Τώρα που διάβασα το άρθρο σου,μπορώ να πάω για ύπνο.Περιμένω σε 24 ώρες και την Σόνυ. :P

   • yaponvezos
   • Κι εγώ το ίδιο ψέμα λέω τόση ώρα. Ότι πάω για ύπνο.

  • Scott_Pilgrim
  • Έκατσα και είδα live την παρουσίαση και μπορώ να πω πως δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Σαν παρουσίαση ήταν ίσως και η καλύτερη της MS τα τελευταία χρόνια. Ήξεραν ακριβώς τι θέλει ο κόσμος και αυτό φάνηκε. Εκεί βέβαια που ακόμα υστερεί είναι οι αποκλειστικότητες. Είδαμε Gears ξανά. Είδαμε HALO με Master Chief ξανά. Είδαμε Forza. Δυστυχώς βλέπω πως δεν αλλάζει ποτέ κάτι στο line up της, και παραμένει στα σίγουρα. Όχι πως είναι κακό απλά φαίνεται πολύ έντονα κυρίως επειδή δεν έχει και άλλα exclusives να δείξει.
   Αυτό που κράτησα ως θετικό αλλά και ως αρνητικό είναι η αγορά κάποιων studios και κυρίως της NT. Αρχικά θετικό γιατί τώρα πια θα έχουν ΛΕΦΤΑ για να φτιάξουν τουςτίτλους που θέλουν και δεν θα κινδυνεύουν πια ως indie devs. Και είναι μια ομάδα που θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά να δείξει ακόμα. Παρόλα αυτά όμως από πλευράς MS θεωρώ ότι παίζει βρώμικα γιατί έχουν περάσει τόσα χρόνια, και αντί να φτιάξει νέα studios, αγοράζει κάποια έτοιμα τα οποία δούλευαν κυρίως σε multiplatform τίτλους. Άρα ξανά διαχωρίζει το αγοραστικό κοινό κάτι που ο Spencer είχε πει πως δεν ήθελε ποτέ να κάνει. Μου φαίνεται παράλογο επίσης επειδή η NT έλεγε πόσο χαρούμενοι ήταν που το Setsuna και οι PS fans τους βοήθησαν τόσο με τις πωλήσεις και ότι τελικά το να είσαι indie είναι κάτι πολύ καλό. Και είναι δηλώσεις μερικών μηνών πίσω έχω την εντύπωση. Απλά ελπίζω σε 10 χρόνια από τώρα να μην δούμε την ΝΤ να είναι σαν την rare ή ακόμα χειρότερα να μην υπάρχει πια.
   Επίσης τα indies που έρχονται φαίνονται υπέροχα.

   8/10 σαν παρούσιαση και θεωρώ πως δύσκολα την ξεπερνάει η Sony, εκτός αν έχει τόσους άσσους κρυμμένους πια.

   • yaponvezos
   • There's some glaring flaw in your reasoning.

    Όταν έχει τέτοια κενά και το παίρνει απόφαση τόσο αργά ή αγοράζει και κλείνει τρύπες μια ώρα αρχύτερα ή χάνει κι άλλο χρόνο. Ως έχουν τα πράγματα, με ακόμη μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου, θα έπρεπε να βγει από την αγορά πια. Με την τρέχουσα κατάσταση δεδομένη, MS έκανε το λογικό, όχι κάποια βρομιά.

    Επίσης, πόσα ακριβώς studio ΔΕΝ ανέπτυσσαν για διάφορα συστήματα ΠΡΙΝ αγοραστούν από κάποιον platform holder και γίνουν εσωτερικά; Αν αυτό είναι κριτήριο για το αν μια αγορά είναι διχαστική για τον κόσμο (αν ο διχασμός είναι το θέμα, τότε δεν χρειαζόμαστε τρεις εταιρείες με συστήματα, φτάνει και μία), τότε έχω να προτάξω ορισμένα παραδείγματα:

    Guerilla Games
    Zipper Interactive
    Psygnosis
    Naughty Dog

    Αρκετά που αγοράστηκαν ύστερα από πολλαπλές παραγωγές για PS2, να μην ξεχνάμε ότι εστίαζαν εκεί την εποχή που ουσιαστικά το PS2, σε εμπορικούς όρους, ήταν σύστημα χωρίς ανταγωνισμό. Κι εσύ να έφτιαχνες παιχνίδι, εκεί θα ήλπιζες να το διαθέσεις. Δεν πάει από αγάπη κάπου ο developer. Πρώτα θέλει να ζήσει.

    Όσο για τις δηλώσεις της Ninja Theory περί ανεξαρτησίας α) προφανώς και ήταν ειλικρινής διότι όλοι προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι και β) ακόμη και να μην ήταν, τι περίμενες να πει ακριβώς; Ότι έχει προτάσεις; Πετυχαίνεις συχνά εταιρείες να δηλώνουν δημόσια «α, ναι, ο τάδε θέλει να με αγοράσει;».

    Καλό να είμαστε καχύποπτοι, αλλά μέχρι εκεί που αποφεύγουμε να φανταζόμαστε τέρατα που δεν υπάρχουν. Χρήσιμο είναι να πετυχαίνουμε τα τέρατα που υπάρχουν όντως. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να ξέρουμε και από τι πρέπει να φυλαχτούμε πρώτα.

    • Scott_Pilgrim
    • Έχεις δίκιο στα παραδείματα αν και λόγω ηλικίας δεν τα γνώριζα. Ωστόσο θεωρώ πολύ διαφορετικά τα timeframes της κάθε γενιάς για αυτό και η εξής αγορά μου φαίνεται πολύ ακραία σε κάποια σημεία. Το πρόβλημα με τα studios υπήρχε εδώ και χρόνια. Σίγουρα η MS φαίνεται πως τώρα το πήρε χαμπάρι αλλά και πάλι μένω στο ότι λίγα χρόνια πριν ο Phil μιλούσε για διαχωρισμούς κλπ. Καταλαβαίνω όμως και το σκεπτικό τους.

    • yaponvezos
    • Καλά, κάποτε η αγορά ολόκληρη έταζε second screen experiences. Για αυτό όλα με grain of salt. Every thing, every time.

  • Alias
  • Η πρωτη αξιολογη για μενα παρουσιαση της MS απο το φιασκο του 2013. Πρωτη φορα εδω και πολυ καιρο που κοιταω με ενδιαφερον τι κοιταει να κανει στο μελλον. Καλα μπηκε η ε3 2018, για να δουμε τι θα κανουν και οι υπολοιποι

   • yaponvezos
   • Καλά, η περίπτωση του 2013 είναι case study. Πολλά levels πάνω από την Μαρία Αντουανέτα.

    • Alias
    • Χαχα ναι δεν υπηρχε. Εχω ακουσει εχει μπει σαν μονιμη ενοτητα σε σχολες μαρκετινγκ σαν παραδειγμα του τι να μην κανεις ποτε

  • joehok
  • κυριε συντακτα ευχαριστουμε καταρχην για την αψογη αναλυση. εμενα η γνωμη μου παντως παραμενει σταθερη. χτες ηταν μια μετρια παρουσιαση απο την μαικροσοφτ και θα εξηγησω γιατι. εκτος απο οτι αλλαζει συνεχως πλανο κτλ σιγουρα ξερουμε για τις πωλησεις οτι απεχουν απο τον ανταγωνισμο και προσεχως ερχεται προσπερασμα απο νιντεντο. η μαικροσοφτ λοιπον επρεπε να κερδισει το κοινο που εχασε οχι με υποσχεσεις απο νεα στουντιο αλλα με κοντινα πολυ καλα παιχνιδια. δυστυχως ειχαμε νεες καθυστερησεις κανενα νεο δυνατο ip και παλι το φιδι απο την τρυπα να βγει απο την τριαδα halo gears forza. εμενα μου αρεσουν αλλα οποιος θελει κατι αλλο παλι δεν θα το παρει. φυσικα το υπολοιπο 80% της παρουσιασης ειναι also sony οποτε ασχολιαστο. συνολικα δεν ηταν κακη αλλα δεν ηταν οσο καλη επρεπε. δλδ ηταν κατωτερη των περιστασεων. το red dead ερχεται να σαρωσει τις πωλησεις και μετα βγαινει το νεο κυμα απο σονυ και δεν φαινεται να προλαβαινει να κανει κατι η μαικροσοφτ. η εκτιμιση μου ειναι ξεκαθαρη. το χασμα σε πωλησεις θα μεγαλωσει και δεν θα μικρινει καν. xαρηκα παρα πολυ με τα cuphead k sea of thieves dlc...και φυσικα ξενερωσα που δεν εχουμε ιαπωνια σε forza που δεν ειδαμε καν gameplay απο battletoads που εξαφανστηκε το below k last night και που το νεο halo θα κανει κανα 2-3 χρονια ακομη...ενω σε 360 ειχαμε 4 halo και 4 gears και ηταν ολα ΜΠΟΜΠΑ.

   • yaponvezos
   • Το Red Dead τι σχέση έχει με οτιδήποτε;

    Επίσης, sure, η MS έπρεπε να είχε ξυπνήσει προ πολλού, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο θετικό το ότι επιτέλους ξύπνησε. Και 10 νέα IP να είχε χτες, δεν θα άλλαζε η ισορροπία των πωλήσεων. Διότι η MS πρέπει να ανατρέψει δυσπιστία ετών.

    Ταυτόχρονα, διαφωνώ πλήρως με το ότι αλλάζει συνέχεια πλάνο. Δεν είχε πλάνο. Τώρα έχει.

  • paulgouv
  • Αναλυτικότατο και λεπτομερές άρθρο!!Χαρά στο κουράγιο σου Μάνο :p !!Η χθεσινή παρουσίαση ήταν εξαιρετική από την Microsoft αφού εστίασε σωστά στα games!!Για μένα αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν το Sekiro της From(ξενέρα για Activision) που δείχνει να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα το ήδη εξαιρετικό σύστημα μάχης (grapple άλμα !?!) και να εξοικειώνει και τους πλέον δύσπιστους(εμένα δεν με είχε πείσει το Nioh :p)στη μαγεία του Samurai setting!!Επίσης με εξέπληξε θετικά το Metro Exodus , μου άρεσε το Shadow of Tomb Raider και μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση με την παραδόξως φωτεινή ''παλέτα'' του το Cyberpunk 2077!!Στα πολύ θετικά της MS , η εξαγορά νέων Studio και κυριώς της Ninja Theory , που είναι ικανή να δημιουργήσει εξαιρετικές single player εμπειρίες!!Τέλος, τα 3 δυνατά exclusive θα συνεχίσουν να απευθύνονται στο ήδη υπάρχον κοινό αν και στην περίπτωση του Gears (δάκρυσα με το διπλό trollaρισμα μέχρι να το ανακοινώσουν :D 3 φορές ''τσίριξαν'' οι γνωστοί fans :p ) μάλλον πάει για mini-reboot (γυναίκα πρωταγωνίστρια ?! ) που θα δώσει νέα πνοή στη σειρά!!!Αντε να δούμε τι θα δείξει και η Sony σε λίγες ώρες , αν και ήδη σαν παρουσιάση αυτή της Microsoft φέτος έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη!!!

  • Volga
  • Battletoads...ΤΕΛΟΣ. Αντε να δούμε αν βγει καλό.. φύγαμε για MS.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!

Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity