Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Pulse GL66 11UEK Review

*
Το MSI Pulse GL66 11UEK έρχεται με Core i7 11ης γενιάς και RTX3060, specs τα οποία φαινομενικά του δίνουν καλές επιδόσεις. Τα καταφέρνει;

Η MSI έχει καταφέρει να είναι μια από τις κυρίαρχες εταιρείες τα τελευταία χρόνια στον τομέα των gaming laptop, με την εταιρεία να έχει μοντέλα για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες. Στα γραφεία μας έφτασε ένα 15άρι gaming laptop, το MSI Pulse GL66 11UEK (με κωδικό 096GR) το οποίο κοστίζει γύρω στις €1700! Η συσκευασία είναι η αναμενόμενη και περιλαμβάνει το ίδιο το notebook και το τροφοδοτικό, το οποίο τοποθετείται σε ειδική υποδοχή στην αριστερή πλευρά του υπολογιστή. Όσον αφορά στις διαστάσεις του, είναι αρκετά μαζεμένο και σχετικά ελαφρύ σύστημα (λίγο πάνω από 2 κιλά), αν αναλογιστούμε ότι είναι ένα κανονικό gaming σύστημα.




Από πλευράς κατασκευής, βασίζεται σε πλαστικά καλής ποιότητας, με τη συναρμογή να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η ίδια η οθόνη στηρίζεται σε 2 hinges στις άκρες της, τα οποία κρατάνε καλά το panel, επιτρέποντας ταυτόχρονα το άνοιγμά της με το ένα χέρι, σε γωνία που φτάνει μέχρι τις 180 μοίρες, κάτι που δε συναντάμε συχνά και για κάποιους είναι βολικό.



Η οθόνη έχει διαγώνιο 15,6’’ και λειτουργεί σε ανάλυση Full HD, προσφέρει πολύ καλές γωνίες θέασης (καθώς είναι IPS), με τα χρώματά της να είναι αρκετά καλά. Δε παρατηρήσαμε backlight bleeding, κάτι που μας έκανε εντύπωση. Από την άλλη πάντως, η μέγιστη φωτεινότητα είναι μάλλον μέτρια. Επαρκεί για χρήση σε ένα όχι καλά φωτισμένο χώρο, όμως κάτω από το φως του ήλιου τα πράγματα δεν είναι καλά. Αξίζει να αναφέρουμε πως η οθόνη καλύπτεται από μια ελαφρώς anti-glare επίστρωση που βοηθάει ώστε να μειώνονται οι αντανακλάσεις. Το panel είναι HRR και λειτουργεί στα 144Hz, με τη δεύτερη επιλογή που δίνουν τα Windows να είναι τα 60Hz. Δυστυχώς, το panel δεν υποστηρίζει κάποια τεχνολογία variable refresh rate (πχ Gsync). Από πλευράς θυρών, διαθέτει τις απαραίτητες.



Στην αριστερή πλευρά έχουμε τη θύρα τροφοδοσίας (δεν είναι Type-C) και δυο θύρες USB (μια USB 3.2 Gen1 και μια USB 2.0) ενώ δεξιά έχουμε Type-C και μια ακόμα παραδοσιακή USB (και οι δυο USB 3.2 Gen1) καθώς επίσης έξοδο HDMI, combo 3,5mm και τη θύρα GBit  LAN. Στη πίσω πλευρά βρίσκονται οι απαραίτητοι αεραγωγοί για την έξοδο του θερμού αέρα από το εσωτερικό του μηχανήματος. Όσον αφορά σε δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης, καλύπτει κάθε χρήστη καθώς ενσωματώνει Bluetooth 5.2 και το WiFi 6.



Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι φωτιζόμενο (αλλά λειτουργεί σαν ενιαίο zone)  και πλήρες, όμως έχουν γίνει παραχωρήσεις στα πλήκτρα που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του. Διαθέτει έξι σειρές πλήκτρων με τα περισσότερα πλήκτρα να έχουν τυπικό μέγεθος, ωστόσο  τα function keys, το αριθμητικό αλλά και τα cursor keys  είναι μικρότερο από τα άλλα. Ειδικά όσον αφορά στα βελάκια, αυτά είναι πραγματικά στριμωγμένα ανάμεσα στα γύρω πλήκτρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι βολικό να τα χρησιμοποιεί κανείς. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνουν είναι ικανοποιητική ενώ οι λάτρεις του RGB φωτισμού θα το αγαπήσουν.



Όλα τα πλήκτρα είναι φωτιζόμενα με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους φωτισμού να είναι διαθέσιμοι μέσα από την επιλογή Mystic Light της εφαρμογής MSI Center. Πάντως, ακόμα και στη μέγιστη ένταση φωτισμού, δε μπορούμε να πούμε ότι «λαμποκοπάνε» και σίγουρα την ημέρα δε φαίνονται ιδιαίτερα. Μάλιστα, το πάτημα του συνδυασμού Fn και F8, επιφέρει άμεση αλλαγή του τρόπου φωτισμού, χωρίς όμως αυτή να φαίνεται μέσω του Mystic Light. Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε αφορά στο πλήκτρο Fn, καθώς υπάρχει μόνο ένα, τοποθετημένο σε άβολο σημείο, ακριβώς αριστερά από τα βελάκια. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό έχει μέτριο μέγεθος σε εμβαδό, έχει καλή κύλιση και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα.

  

Σε επίπεδο hardware τώρα, το MSI Pulse GL66 11UEK της δοκιμής μας είναι καλά εξοπλισμένο. Το σύστημα έρχεται με Core i7 11ης γενιάς (11800H), ένα οχταπύρηνο CPU με 16 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει (θεωρητικά) στα 4.5Ghz με χρήση ενός πυρήνα και υποστηρίζεται από 32GB μνήμης σε δυο modules των 16GB, ταχύτητας 3200Mhz. 



Τρέξαμε το Cinebench 20 για να δούμε τις επιδόσεις του και πήραμε σκορ 2934, με τη θερμοκρασία της CPU να βρίσκεται γύρω στους 90 βαθμούς (σε δωμάτιο με 23 βαθμούς). Σε single core run του Cinebench 20 πήραμε 553 μονάδες.



Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, βρίσκουμε ένα όχι ιδιαίτερα γρήγορο NVMe δίσκο 1TB, για τον οποίο μετρήσαμε περίπου 2GB/sec ταχύτητα ανάγνωσης και 1,5Gb/sec όσον αφορά στην εγγραφή. Το υποσύστημα γραφικών ανήκει στην Nvidia και είναι μια RTX3060 με 6GB η οποία έχει TDP 85Watt. Ο συνδυασμός CPU/GPU μπορεί να προσφέρει πολύ καλές gaming επιδόσεις με το σύστημα ψύξης να ακούγεται μεν, αλλά ο θόρυβος να είναι ανεκτός τις περισσότερες φορές. Υπάρχει δυνατότητα για ενεργοποίηση των ανεμιστήρων στη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του ώστε να απομακρύνεται ταχύτερα η παραγόμενη θερμότητα, αλλά κάτι τέτοιο δε θα χρειαστεί εκτός και αν κάποιος παίζει πολλές ώρες. 



Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως μέσα από την ειδικά εφαρμογή της MSI, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει διάφορα gaming προφίλ, με το καθένα από αυτά να διαφοροποιεί τις επιδόσεις αλλά και το παραγόμενο θόρυβο.  Όσον αφορά στη θερμότητα που αναπτύσσεται πάνω στο laptop, αυτή συγκεντρώνεται στην επιφάνεια πάνω από το πληκτρολόγιο, σημείο που δύσκολα θα ακουμπήσει ο χρήστης. Και στο κάτω μέρος η πίσω πλευρά είναι περισσότερο ζεστή, αλλά όχι τόσο όσο πάνω από το πληκτρολόγιο.



Πηγαίνοντας τώρα στις δοκιμές μας, τα παλαιότερα παιχνίδια παίζουν άνετα και γενικά δε χρειάζεται καν να ανησυχεί κανείς για το αν θα έχει τα απαιτούμε 60fps. Για παράδειγμα, στο Far Cry 5 με ρυθμιση Ultra και HD textures πήραμε 93fps στη native ανάλυση και 41fps με το resolution scaler στο 2x (δηλαδή 4K).


Επιδόσεις στο Far Cry 5

Στο Rise of the Tomb Raider πάλι πήραμε 102fps και στο Strange Brigade 127fps, και τα δυο με max settings.


Επιδόσεις στα Rise of the Tomb Raider και Strange Brigade 

Βέβαια για τα 144fps που απαιτούνται για να παίζει κανείς με Vsync στην οθόνη, απαιτούνται αντίστοιχα ειδικές ρυθμίσεις. Πάμε όμως στα απαιτητικά παιχνίδια. Στο benchmark του Assassin's Creed Odyssey με ρύθμιση Ultra μας έδωσε 57fps (ελάχιστη τιμή τα 33fps).


Επιδόσεις στο Assassin's Creed Odyssey

Στο Shadow of the Tomb Raider με ενεργό το ray tracing σε High και Ultra πήραμε αντίστοιχα 59 και 55fps (με ελάχιστες τιμές τα 43 και 38fps αντίστοιχα). 


Επιδόσεις στο Shadow of the Tomb Raider

Δοκιμάσαμε το Watch Dogs Legion με τα τελευταία patch σε ρύθμιση High και Ultra (χωρίς RayTracing  ή DLSS) και πήραμε 72fps και 47Fps αντίστοιχα. Ενεργοποιώντας το Raytracing σε ρύθμιση High και βάζοντας το DLSS σε quality, πήραμε 56 fps (με ελάχιστο frame rate τα 39fps) κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να παίξει με raytracing αλλά όχι με κλειδωμένα τα 60fps.


Επιδόσεις στο Watch Dogs Legion

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είδαμε υψηλές θερμοκρασίες όσον αφορά στο υποσύστημα γραφικών της τάξης των 85 βαθμών κελσίου ενώ και ο επεξεργαστής λειτουργούσε τη περισσότερη ώρα σε θερμοκρασίες πάνω από 90 βαθμούς κελσίου.



Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το σύστημα παίζει σχετικά καλά τα περισσότερα παιχνίδια, όμως σίγουρα είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τα 144Hz σε παιχνίδια σαν τα παραπάνω. Μόνο σε παλαιότερους τίτλους ή ρίχνοντας αρκετά τη ποιότητα γραφικών, θα μπορεί κανείς να παίζει με καρφωμένο frame rate στα 144fps. Για αυτό θα θέλαμε να υπάρχει κάποια δυνατότητα VRR, κάτι που όμως δε γίνεται καθώς το σύστημα ενσωματώνει και υποσύστημα γραφικών της Intel, το οποίο λειτουργεί όταν δε τρέχει κάποιο παιχνίδι. Προφανώς αυτή η επιλογή έγινε από πλευράς MSI ώστε ο υπολογιστής να μπορεί να έχει μεγαλύτερη αυτονομία. Δυστυχώς όμως η αυτονομία του απογοητεύει καθώς πολύ δύσκολα θα αντέξει πάνω 1,5 ώρα, ακόμα και αν δε κάνει κανείς σχεδόν τίποτα. Το αφήσαμε να κάνει μια αντιγραφή αρχείων σε εξωτερικό δίσκο και η μπαταρία έφτασε στο 50% σε λιγότερο από μισή ώρα, ενώ κάνοντας browsing στο internet δε καταφέραμε να βγάλουμε πάνω από 80-90 λεπτά, ενώ η αυτονομία σε video streaming από το Netflix (με κλειστό το φωτισμό πληκτρολογίου και μέγιστη φωτεινότητα οθόνης) να μη βγάζει πάνω από 2,5-3 ώρες.



Το MSI Pulse GL66 11UEK είναι ένα καλό gaming laptop με το hardware που έχει να μπορεί να προσφέρει καλές επιδόσεις. Το σύστημα είναι αρκετά ελαφρύ, ο επεξεργαστής και η GPU κάνουν καλά τη δουλειά τους (αν και ζεσταίνονται αρκετά), τα ηχεία παίζουν αρκετά καλά και στη μέγιστη ένταση καλύπτουν το θόρυβο του συστήματος ψύξης, διαθέτει μεγάλο δίσκο NVMe (αλλά όχι ιδιαίτερα γρήγορο) και αρκετή μνήμη ενώ και τα 144Hz της οθόνης προσφέρουν ξεκούραστη χρήση σε περιβάλλον Windows. Από την άλλη όμως η αυτονομία είναι μικρή, θα θέλαμε περισσότερες θύρες ενώ σίγουρα το γεγονός ότι ζεσταίνεται αρκετά, δεν είναι κάτι που θα εκτιμήσουν όσοι το αποκτήσουν. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άνετο 1080p60 gaming στα περισσότερα παιχνίδια
  • Γρήγορο CPU
  • Γρήγορη οθόνη IPS, με καλές γωνίες, χωρίς backlight bleeding
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγες θύρες
  • Αυτονομία που δεν επαρκεί
  • Ζεσταίνεται αρκετά
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*