Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ENTERNITY    
        
** ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Microsoft Windows 8

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Microsoft

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  Microsoft

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  Microsoft Hellas

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η 26η Οκτωβρίου του 2012 είναι μια από τις 2-3 σημαντικότερες ημερομηνίες κατά τη πολύχρονη παρουσία της Microsoft στο χώρο των υπολογιστών. Και αυτό γιατί κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην ιστορία της, ένα βήμα που είναι μεν γεμάτο αυτοπεποίθηση και θεωρητικά θα πάει την εταιρεία στο μέλλον, αλλά που για πολλούς κρύβει και κινδύνους. Και όλα αυτά, επειδή ακριβώς κυκλοφορεί το νέο λειτουργικό της εταιρείας, τα Windows 8. Ο υπογράφων αλλά και άλλοι από την ομάδα του Enternity έχουμε εγκαταστήσει και χρησιμοποιεί τα 8άρια καιρό τώρα, χάρη στη πρόσβαση που έχουμε στο Technet της εταιρείας. Αλλά ακόμα και οι μη δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν το νέο λειτουργικό μέσα από τις διάφορες δοκιμαστικές εκδόσεις που κυκλοφόρησε η εταιρεία τους τελευταίους μήνες. Μια κίνηση που δείχνει ότι η Microsoft ήθελε να δείξει το νέο της καμάρι σε όσο περισσότερους γινόταν, πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Και σίγουρα, αυτό το σκοπό τον πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Microsoft Windows 8 Image 20

Τα Windows 8 λοιπόν έφτασαν στη πόρτα όλων μας και θα βάλουν σιγά-σιγά τα 7 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι περισσότεροι χρήστες θα αποκτήσουν μια έκδοση των Windows 8 μέσω νέου υπολογιστή, αφού από σήμερα σχεδόν όλα τα έτοιμα συστήματα της αγοράς θα έρχονται με τα οκτάρια. Ωστόσο, αρκετοί άλλοι που θα παραμείνουν με το υπάρχον σύστημα μπορούν να αποκτήσουν μια άδεια Windows 8, με το λειτουργικό να έρχεται σε 2 βασικές εκδόσεις. Την απλή και τη Pro, με τη πρώτη να είναι αυτή που ο περισσότερος κόσμος θα θελήσει να αποκτήσει. Το κόστος για ένα πακέτο αναβάθμισης από Windows 7 ανέρχεται στα €29,99, είτε μιλάμε για 32bit είτε για 64bit. Για αγορά νέου υπολογιστή (πχ. desktop build to order) το κόστος ανεβαίνει στα €102,71 για την απλή και στα €147,06 για την Professional. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι όσοι απέκτησαν υπολογιστή από τις 2 Ιουνίου και έπειτα με σχετική άδεια Windows 7, μπορούν να αποκτήσουν την αναβάθμιση των Windows 8 με μόλις €14,99, με την προσφορά να ισχύει έως το τέλος Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Microsoft Windows 8 Image 28

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε μερικές αλλαγές που έχουν γίνει στα Windows 8 και αφορούν κάποια τεχνικά τους τμήματα. Η λειτουργία Previous Versions που είχαμε στα Windows 7 και μας επανέφερε το λειτουργικό σε ένα backup που έχει γίνει, άλλαξε όνομα και λειτουργία. Πλέον ονομάζεται File History και θυμίζει πολύ το Time Machine του MacOS, κρατώντας αντίγραφα των αρχείων που αποθηκεύονται στα Libraries ή άλλους φακέλους που ορίζονται από το χρήστη. Τα αντίγραφα ασφαλείας αποθηκεύονται σε ένα δεύτερο δίσκο και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια από αυτά θέλει να επαναφέρει. Συνεχίζοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, πλέον τα Windows 8 έχουν τις επιλογές Refresh και Repair που επιτρέπουν στο χρήστη να επανεγκαταστήσει το λειτουργικό χωρίς να χρειάζεται κάποιο μέσο (πχ. USB ή οπτικό drive).

Microsoft Windows 8 Image 27

Επίσης, τα Windows 8 προσφέρουν native υποστήριξη στο πρωτόκολλο επικοινωνίας USB 3.0, έχουν αναβαθμισμένο υποσύστημα γραφικών υποστηρίζοντας το WDDM 1.2 και το DirectX Graphics Infrastructure (DXGI) 1.2. Τέλος, τα νέα Windows έχουν σημαντικά βελτιωμένη τη λειτουργία για τη χρήση πολλαπλών οθονών, προσφέροντα ευκολίες που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Όσον αφορά στις απαιτήσεις από πλευράς hardware, αυτές είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τα Windows 7, απαιτώντας επεξεργαστή που λειτουργεί τουλάχιστον στο 1GHz, 1GB μνήμη για την έκδοση 32bit και 2GB για την έκδοση 64bit, 20GB ελεύθερα στο σκληρό δίσκο και κάρτα γραφικών συμβατή με τουλάχιστον τα DirectX9.Αφού βρήκαμε πως μπορούμε να αποκτήσουμε τα Windows 8 και ποιες είναι οι απαιτήσεις τους, ήρθε η ώρα να δούμε από κοντά το νέο λειτουργικό. Από τη στιγμή που θα εκκινήσει, κάτι που γίνεται πραγματικά πολύ γρήγορα χάρη στις αλλαγές που έχει κάνει η Microsoft, ο χρήστης των προηγούμενων εκδόσεων των Windows βλέπει μια εντελώς νέα οθόνη. Η αρχική οθόνη των Windows 8 θυμίζει την εικόνα που βλέπουμε στα smartphones της εταιρείας με το νέο User Interface (UI) να αποτελείται από μια κεντρική οθόνη με live tiles. Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια οθόνη που αποτελείται από μικρά τετράγωνα και παραλληλόγραμμα κουτιά, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μια βασική εφαρμογή. Τα κουτιά αυτά μπορούν να είναι ζωντανά, εφόσον υποστηρίζεται κάτι τέτοιο από την εκάστοτε εφαρμογή και προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να τρέξει ο χρήστης την εφαρμογή.
Τα Tiles
Συγκεκριμένα, τα tiles που εμφανίζονται άμεσα στο χρήστη είναι τα παρακάτω: Στην πρώτη στήλη από αριστερά συναντάμε τα: Mail για την χρήση του Hotmail account, Calendar (το γνωστό ημερολόγιο), People που αφορά στις επαφές, Messaging το οποίο ενσωματώνει λειτουργίες Chat μέσω MSN Messanger αλλά και Facebook, Weather που μας δείχνει τον καιρό και τελευταίο είναι το Desktop που γυρίζει στο παραδοσιακό desktop των Windows για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Η δεύτερη στήλη περιλαμβάνει μια τετράδα με μικρότερου μεγέθους εικονίδια που αφορούν το νέο Internet Explorer 10, την πρόσβαση στο Windows Store, τους Bing Maps και την πρόσβαση στο cloud αποθηκευτικό χώρο SkyDrive. Κάτω από αυτά βρίσκονται τα Tiles Photos (που μας δείχνει φωτογραφίες που έχουμε στο δίσκο), Finance (που αφορά πληροφορίες για Χρηματιστήριο) και Sports που είναι ένα RSS Feed με αθλητικές ειδήσεις.

Microsoft Windows 8 Image 01

Τα Tiles δε τελειώνουν εδώ καθώς έχουμε στη διπλανή στήλη το Bing που μας προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης μέσα από τη σχετική υπηρεσία, το Camera που ενεργοποιεί την κάμερα εφόσον έχουμε τέτοιο περιφερειακό στον υπολογιστή, το Games που μας δίνει πρόσβαση στο υποκατάστημα του Windows Store για τα διαθέσιμα παιχνίδια και το Travel, το οποίο πρακτικά είναι μια υπηρεσία πληροφοριών για πιθανούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Τέλος, έχουμε τρια ακόμα Tiles, αυτά που αφορούν τη πρόσβαση στις υπηρεσίες Video και Music και το News που είναι RSS Feeds με ειδήσεις. Όλα τα παραπάνω Tiles μπορούν να μετακινηθούν κατά βούληση και να τα τοποθετήσουμε όπου θέλουμε, είτε σε υπάρχουσες στήλες είτε ακόμα και σε νέες. Επιπλέον, κάνοντας δεξί κλικ σε καθένα από αυτά, εμφανίζεται μια μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνη που αποτελεί ένα μενού επιλογών και μας εμφανίζει μια σειρά από λειτουργίες που μπορούμε να εκτελλέσουμε, όπως το να γίνουν Unpin from Start ώστε να εξαφανιστεί το Tile, να κάνουμε Uninstall την εφαρμογή, να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε το μέγεθος του εκάστοτε Tile και τέλος να απενεργοποιήσουμε τη Live λειτουργία τους.

Microsoft Windows 8 Image 29

Στο πάνω δεξί μέρος της αρχικής οθόνης εμφανίζεται το εικονίδιο που αφορά το χρήστη, ο οποίος είναι logged in στο λειτουργικό. Πατώντας πάνω σε αυτό, μπορούμε να κλειδώσουμε το λειτουργικό, οπότε και εμφανίζεται η νέα, εντυπωσιακή οθόνη που μπορεί να εμφανίσει διαφόρων ειδών πληροφορίες με μορφή εικονιδίων, με το μέγιστο αριθμό τους να φτάνει στα επτά. Εξαρχής, εμφανίζεται η ώρα και η ημερομηνία, η κατάσταση της σύνδεσης δικτύου και η κατάσταση της μπαταρίας σε notebook, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε επιλογές που αφορούν notifications για mail, tweets και άλλα.

Microsoft Windows 8 Image 06

Οι λειτουργίες του UI
Αυτή είναι η οθόνη που θα λειτουργούμε κατά κόρον στο νέο λειτουργικό, αφού η εγκατάσταση κάθε νέας εφαρμογή θα εμφανίζει εδώ το σχετικό εικονίδιο ώστε να μπορούμε να την τρέξουμε. Ωστόσο, υπάρχουν δυο ειδών εφαρμογές που μπορούμε πλέον να εγκαταστήσουμε, οι παραδοσιακές που έχουμε αγοράσει είτε online είτε από κάποιο κατάστημα, και αυτές που αποκτάμε μέσα από το Windows Store. Αν για παράδειγμα εγκαταστήσουμε ένα παιχνίδι που έχουμε ήδη αγορασμένο, στην οθόνη των Windows θα εμφανιστούν όλα τα εικονίδια που θα βλέπαμε στο φάκελο του Start Menu που θα δημιουργούσε η εγκατάσταση σε μια παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού, δηλαδή το link για να τρέξουμε το παιχνίδι, το uninstall link και άλλα για settings, texts κτλ. Τα συγκεκριμένα εικονίδια δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη εμφάνιση, είναι πάντα μικρά Tiles που δε μπορούν να μεγαλώσουν και σίγουρα χαλούν την οπτική της αρχικής οθόνης, ειδικά αν προχωρήσει ο χρήστης σε πολλές και διαφορετικές εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση όμως που αποκτήσουμε μια εφαρμογή από το Windows Store, όπως είναι πχ. αυτές της Google για το YouTube ή το Google Search ή κάποιο παιχνίδι όπως το JetPack Joyride ή το Cut The Rope, το Tile που εμφανίζεται είναι όμορφο και φυσικά μπορεί να μεγαλώσει/μικρύνει, ενώ μπορεί να είναι και Live όπως αυτό με το RSS Feed από το site Toms Hardware.

Microsoft Windows 8 Image 11

Πέρα από τα Tiles της αρχική οθόνης, υπάρχουν αρκετές λειτουργίες ακόμα που μπορούμε να κάνουμε και είναι απαραίτητες. Οι γωνίες της νέας αυτής επιφάνειας εργασίες είναι γίνονται ενεργές μετακινώντας τον κέρσορα σε αυτές, οδηγούμαστε και σε μια νέα σειρά ενεργειών. Έτσι, φέρνοντας το «βελάκι» στην πάνω ή κάτω δεξιά γωνία, εμφανίζεται μια μπάρα στα δεξιά με διάφορες επιλογές. Η πρώτη από αυτές είναι το Search, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική λειτουργία των Windows 8 αφού είναι ταχύτατο και ακριβές. Είναι μια λειτουργία που μπορεί να εκτελέσει αναζητήσεις σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε που θα γίνει η αναζήτηση με βάση μια λίστα από εφαρμογές που εμφανίζονται κάτω από το Search.
Η αρχική επιλογή αφορά στα Apps που είναι εγκατεστημένα στο λειτουργικό, ενώ επίσης μπορούμε να αναζητήσουμε στα Settings και στα Files. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσουμε άμεσα σε οποιαδήποτε από τις native Windows 8 εφαρμογές θέλουμε, απλά επιλέγοντάς τη από τη λίστα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βρούμε ένα Video στο YouTube, επιλέγουμε το σχετικό εικονίδιο από κάτω και βάζουμε το όνομα του video στο Search Bar, με την αναζήτηση να το εντοπίζει. Αν θέλουμε να βρούμε τον καιρό στη Θεσσαλονίκη, γράφουμε το όνομα της πόλης και επιλέγοντας Weather μας το εμφανίζει. Αν θέλουμε να βρούμε μια εφαρμογή στο Windows Store κάνουμε το ίδιο. Το πόσο βολικό είναι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί μόνο όταν μάθει να το χρησιμοποιεί και θυμίζει ιδιαίτερα την αναζήτηση που μπορεί να κάνει κανείς στις iOS συσκευές.

Microsoft Windows 8 Image 18

Συνεχίζοντας με τις επιλογές που έχει η δεξιά μπάρα των Windows, έχουμε το Share Button το οποίο κάνει αυτό ακριβώς που λέει, δίνοντας την ευκαιρία στο χρήστη να «μοιράσει» κάτι -πχ ένα Video του YouTube- είτε απευθείας σε Facebook/Twitter είτε μέσω mail. Ακριβώς από κάτω έχουμε το Start Button, το οποίο έχει την ίδια λειτουργία με το κλασσικό Windows Key που έχουν τα πληκτρολόγιά μας και εναλλάσσει την εικόνα που βλέπουμε μεταξύ της αρχικής οθόνης των Windows και της τελευταίας εφαρμογής που έχουμε τρέξει. Η αλλαγή αυτή γίνεται αστραπιαία με ένα πανέμορφο εφέ και πραγματικά εντυπωσιάζει. Ακριβώς από κάτω υπάρχει το πλήκτρο Devices, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα για άμεση χρήση δεύτερης οθόνης από τον υπολογιστή, ενώ τελευταίο είναι το εικονίδιο Settings, το οποίο μας προσφέρει πρόσβαση σε κάποιες βασικές ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε, αλλά όχι όλες τις επιλογές προσφέρει το κλασσικό Control Panel των Windows 7, για το οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση από αλλού.

Microsoft Windows 8 Image 03

Δεν είναι όμως μόνο οι δεξιές γωνίες ενεργές, αλλά και οι αριστερές οι οποίες έχουν διαφορετική χρήση ανάλογα με το τι βλέπουμε μπροστά μας. Έτσι, στην περίπτωση που βρισκόμαστε στην αρχική οθόνη με τα Tiles, πηγαίνοντας είτε στην πάνω είτε στην κάτω αριστερή γωνία, εμφανίζεται το εικονίδιο της τελευταίας εφαρμογής που έχουμε τρέξει, ενώ κατεβάζοντας προς τα κάτω τον κέρσορα, εμφανίζεται μια λίστα με όλες τις ανοιχτές εφαρμογές. Είναι δηλαδή κάτι σαν τη Taskbar των προηγούμενων Windows. Στη περίπτωση που έχουμε φορτωμένη μια εφαρμογή όπως πχ. το Store, αλλάζει η λειτουργία και πηγαίνοντας τον κέρσορα στη πάνω αριστερή γωνία εμφανίζεται το εικονίδιο της προηγούμενης εφαρμογής, ενώ πηγαίνοντας στην κάτω αριστερή γωνία, επιστρέφουμε άμεσα στην αρχική οθόνη των Windows.

Microsoft Windows 8 Image 17

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε μια λειτουργία που υπάρχει, αυτή της ταυτόχρονης ύπαρξης δυο εφαρμογών στην επιφάνεια εργασίας. Έχοντας για παράδειγμα ανοιχτό τον Internet Explorer, μπορούμε να πάμε στην αριστερή μπάρα, να διαλέξουμε μια από τις υπάρχουσες ανοιχτές εφαρμογές και με drag-n-drop να τη φέρουμε δίπλα στον IE, καταλαμβάνοντας  μια μικρή στήλη που καταλαμβάνει περίπου το 1/6 της οθόνης αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο στον IE. Οι δυο εφαρμογές χωρίζονται με μια κινούμενη μπάρα μέσω της οποίας μπορούμε να τις στοιχίσουμε διαφορετικά, αλλά πάντα με αυτή την αναλογία χώρου 5/6 και 1/6 και πάντα η μια δίπλα στην άλλη. Μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό συνδυασμό πλήκτρων Alt-Tab για να εναλλάσσουμε την εφαρμογή που καταλαμβάνει τα 5/6 της επιφάνειας με κάποια από τις υπόλοιπες ανοιχτές.

Microsoft Windows 8 Image 13

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το νέο UI είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με ότι ξέραμε μέχρι σήμερα. Η Microsoft το έχει σχεδιάσει έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα φιλικό με χρήση από οθόνη αφής ή από κάποιο καλό multi-touch touchpad, ωστόσο ακόμα και με το παραδοσιακό δίδυμο πληκτρολογίου/ποντικιού, συνηθίζεται μετά από μερικές ώρες χρήσης. Όσοι είναι εξοικιωμένοι με τα keyboard shortcuts έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την εμπειρία τους ακόμα καλύτερη με τους δεκάδες συνδυασμούς που προσφέρουν τα Windows 8. Μια αναλυτική λίστα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι εφαρμογές
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το νέο UI έχει μια σειρά από προεγκατεστημένες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης. Οι σημαντικότερες είναι φυσικά ο Internet Explorer και το Store. Ο IE που συναντάμε εδώ δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που υπάρχει όταν γυρίσουμε στο παραδοσιακό desktop mode. Είναι μια διαφορετική έκδοση, ειδικά σχεδιασμένη για το νέο UI και τρέχει σε πλήρες παράθυρο, καταλαμβάνοντας όλο το χώρο της επιφάνειας εργασίας. Για να μπορέσουμε να γράψουμε μια νέα διεύθυνση, δεν έχουμε παρά να κάνουμε δεξί κλικ σε κάποιο σημείο που δεν είναι link και αμέσως εμφανίζεται στο κάτω μέρος η μπάρα για να γράψουμε την επιθυμητή διεύθυνση, ενώ στο πάνω μέρος εμφανίζονται όλα τα ανοιχτά tabs με μορφή μεγάλων εικόνων.
Με το που θα δημιουργήσουμε ένα νέο tab, εμφανίζεται λευκή σελίδα και κάτω από αυτή μια σειρά από links που έχουμε χρησιμοποιήσει συχνά δίπλα στα οποία είναι και τα favorite links, ενώ από κάτω είναι η μπάρα για να γράψουμε τη διεύθυνση Internet που θέλουμε. Η συγκεκριμένη έκδοση το Internet Explorer δεν υποστηρίζει Flash, ή μάλλον δεν υποστηρίζει πάντα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μόνο τα sites που έχουν πάρει έγκριση από την ίδια τη Microsoft εμφανίζουν περιεχόμενο Flash ενώ τα υπόλοιπα όχι. Η επιλογή αυτή έχει γίνει περισσότερο για τους χρήστες tablet που θα έχουν τα Windows 8, ώστε να μην επιβαρύνεται η αυτονομία και να μη μειώνονται οι επιδόσεις τους, κάτι που άλλωστε συμβαίνει και με τα υπόλοιπα mobile λειτουργικά συστήματα όπως είναι το Android και το iOS. Για να δει κάποιος περιεχόμενο flash πρέπει να γυρίσει σε desktop mode και να τρέξει τον παραδοσιακό Internet Explorer 10 ή όποιον άλλο browser θέλει.

Microsoft Windows 8 Image 02

Όσον αφορά τώρα στο Store, αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα της Microsoft. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Windows έχουμε πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών μέσα από το ίδιο το λειτουργικό, στα πρότυπα που χάραξε αρχικά η Apple και στη συνέχεια η Google. Είναι προφανές ότι η θέση της εταιρείας είναι προς το παρόν αδύναμη αφού δεν υπάρχουν ακόμα πολλές εφαρμογές, κάτι που σίγουρα θα αλλάξει στο μέλλον. Το Store είναι χωρισμένο σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το είδος των εφαρμογών και από τις πρώτες μέρες μπορεί να βρει κάποιες αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ήδη υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές για το YouTube, το Google Search, το Skype, τη Wikipedia ενώ πρόσφατα ανέβηκε η έκδοση του Meteo.gr. Αν και υπάρχουν διάφορα Social Media Apps, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη έκδοση από το Facebook ή το Twitter. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρόλο που οι περισσότερες διαθέσιμες εφαρμογές είναι native για το νέο interface που προσφέρουν τα Windows 8, υπάρχουν πολλές που αντί να γίνονται download αυτόματα μέσα από το Store, κάνουν re-direct στο site της εταιρείας για αγορά και download από εκεί, κάτι που αυτόματα σημαίνει πως για την εγκατάστασή τους το λειτουργικό γυρίζει αυτόματα στο παραδοσιακό desktop mode.

Microsoft Windows 8 Image 30

Δυο άλλες εφαρμογές που θα άξιζαν μεγαλύτερη ανάλυση αν δε ζούσαμε στην Ελλάδα, είναι το Video και το Music. Πρόκειται για τις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρονται στο Xbox 360 και που στην Ελλάδα όχι απλά υπολειτουργούν, απλά είναι σχεδόν ανενεργές και έχουν μόνο το ρόλο του player αρχείων που βρίσκονται στο δίσκο του υπολογιστή. Στις χώρες που οι υπηρεσίες αυτές είναι διαθέσιμες, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ή νοικιάζει ταινίες και σειρές ή να ακούει εντελώς δωρεάν όση μουσική θέλει. Δυστυχώς στην Ελλάδα μάλλον θα κάνουμε καιρό να τις δούμε να ενεργοποιούνται...

Microsoft Windows 8 Image 07

Μια ακόμα εφαρμογή που έχει ενδιαφέρον αλλά πρέπει να γίνει download από το Store είναι το Xbox SmartGlass, το οποίο ενοποιεί σε ένα βαθμό τον υπολογιστή και το Xbox 360, εμφανίζοντας στο desktop διάφορες πληροφορίες που προέρχονται από το ίδιο το σύστημα, όπως τα παιχνίδια που έχουμε αναπαράγει, αλλά και τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στο Live, ενώ στη πορεία θα υπάρχει και αλληλεπίδραση με τίτλους, με το πρώτο να είναι το Halo 4.

Microsoft Windows 8 Image 26

Desktop
Όλα τα παραπάνω αφορούν στην επιφάνεια εργασίας που προσφέρει το νέο UI των Windows 8, αλλά ευτυχώς για όλους εμάς, η Microsoft δεν θέλησε -ακόμα τουλάχιστον- να εξαφανίσει το παλιό καλό desktop. Μέσα από το σχετικό Tile μπορούμε να γυρίσουμε στη βασική επιφάνεια εργασίας, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αυτή που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, με την απουσία -όπως αναφέραμε νωρίτερα- του Start Menu. Από μόνη της βέβαια, αυτή η έλλειψη δημιουργεί ένα πρόβλημα, αφού δεν μπορούμε πχ. να βρούμε τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει ούτε έχουμε άμεσα πρόσβαση στους δίσκους του υπολογιστή καθώς δεν υπάρχει και η επιλογή My Computer.

Microsoft Windows 8 Image 10

Το πρώτο πρόβλημα δε λύνεται τόσο εύκολα, αφού τα shortcuts των εγκατεστημένων εφαρμογών υπάρχουν μόνο στο νέο UI και οπότε πρέπει να πάμε εκεί για να τις εκτελέσουμε, αλλιώς θα πρέπει μόνοι μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συντομεύσεις είτε στην taskbar είτε στην επιφάνεια εργασίας, αφού βρούμε που βρίσκεται κάθε εφαρμογή ξεχωριστά και την αξιοποιήσουμε. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο My Computer, ο ευκολότερος τρόπος είναι αξιοποιώντας ένα keyboard shortcut και συγκεκριμένα το συνδυασμό Windows Key + E, οπότε εμφανίζεται η παραδοσιακή εικόνα των διαθέσιμων δίσκων κτλ. Πλέον, ο Windows Explorer έχει αλλάξει ονομασία και ονομάζεται File Explorer, με αλλαγές να έχουν γίνει και στα menu του, τα οποία πλέον αξιοποιούν το Ribbon, γνωστό από τις τελευταίες εκδόσεις της σειράς Office.

Microsoft Windows 8 Image 09

Το Ribbon καταλαμβάνει αρκετά περισσότερο χώρο  όταν εμφανίζεται, όμως είναι σαφώς βολικότερο σε σχέση με το παλιό τρόπο εμφάνισης. Για όσους τώρα θέλουν να πάνε στο Control Panel για ρυθμίσεις και αλλαγές, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενεργοποιηθεί η δεξιά sidebar μετακινώντας το ποντίκι σε μια από τις δυο δεξιές γωνίες του desktop και στη συνέχεια να επιλέξουμε Settings. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι οι γνωστές από τα προηγούμενα λειτουργικά συστήματα. Εντελώς αλλαγμένος είναι και ο Task Manager ο οποίος προσφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες και είναι πολύ όμορφος από αυτό που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.Αντί επιλόγου
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος της παρουσίασης του νέου λειτουργικού της Microsoft, με τα Windows 8 να είναι μια νέα αρχή τόσο για τη Microsoft όσο και για όλους τους χρήστες. Σίγουρα απαιτείται χρόνος από πλευράς χρήστη για να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον και τις αλλαγές που αυτό φέρνει, όμως η νέα εμφάνιση είναι μοντέρνα, σύγχρονη και εν τέλει, λειτουργική. Με τον καιρό, που νέο hardware με μορφή ποντικιών και πληκτρολογίων κάνουν την εμφάνισή τους, τα οποία αξιοποιούν καλύτερα τις ειδικές λειτουργίες των Windows 8, η χρήση τους θα γίνεται ακόμα ευκολότερη ενώ ειδικά οι χρήστες φορητών που θα αποκτήσουν κάποιο μοντέλο με οθόνη αφής και πολύ περισσότερο όσοι επιλέξουν ένα Windows 8 tablet, θα απολαύσουν μια πραγματικά εντυπωσιακή εμπειρία.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
31 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • alex4444
  • ακριβη η αναβαθμιση... Μαλλον θα αργησω να τα βαλω.

  • Fonis
  • Είναι λίγο μπέρδεμα ή μου φαίνεται ?

  • Alda
  • μην σας κοροϊδεύουν... αν δεν έχει μήλο επάνω κολλάει ιούς και χαλάει συνέχεια

  • Spahar
  • Λογικό Alda, αφού όπως λέει και ο σοφός λαός "ένα μήλο την ημέρα...." :Ρ :Ρ :Ρ

  • Shepard
  • Η αλήθεια είναι ότι μπερδεύει το Modern UI που με το ζόρι έχει ενσωματώσει στα desktops η MS και οι μεγάλοι θα φρίξουν αρκετά!

   Η καλύτερη δουλειά που έχει κάνει ποτε στην ιστορία της και μπορεί να μην αναγνωριστεί λογώ του UI! Α ρε MS...

   @Alda σε χαλάνε οι αντιγραφές που έκανε από το Mac OS X και δίνουν παραπάνω ελευθερία/ευλυγισία όπως τα FileHistory, Reset... ή τα θεωρείς για πέταμα;
   Εγώ τα θέλω πάντως και νομίζω πολύς κόσμος!

   Τεράστια υπόθεση παίδες το Hyper V και το Spaces μαζί με τα από πάνω!
   Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά!

   Βάλτε τα αφοβα, στην αρχή θα σας ξενίσουν, θα σας φανουν κάπως ΑΛΛΑ αν αγνοήσετε το ModernUI - MUI (το οποίο ξηλώνεται εύκολα με αρχειάκι για όποιον δεν γουσταρίζει), θα τα αγαπήσετε και δεν θα ξαναγυρίσετε ουτε στα 7αρια! ;)

   Η MS το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακούσει τον κόσμο, να δει βιντεάκια στο γιουτουμπι με ιδέες για το UI και να τα ενσωματώσει στο SP που θα βγάλει! Εκεί θα γίνει πάρτι!

   Ελπίζω και σε υποστήριξη σε εφαρμογές για το MUI διοτι έχει μεν αρκετές αλλά οι περισσότερες είναι μετριότατες! Αρχή είναι ακόμα θα μου πείτε και θα συμφωνήσω! Αλλά θα πρέπει στο 1ο 6μηνο να δούμε πολλά ωραία αλλιώς η MS θα έχει πρόβλημα!

  • k850stratos
  • Πρέπει να είναι πολύ μπέρδεμα στην αρχή όμως θα τα βάλω σύντομα...

  • alexandergreece
  • Πολύπλοκα φαίνονται αλλά συνηθίζονται με τον καιρό εάν θα τα έχει κάποιος στο pc του!!!

  • evan0070
  • Για τους φοιτητες : Διατιθεντε δωρεαν για 2 χρονια τουλαχιστον online απτην MS, εδω και κανα διμηνο. Το λεω απλα γιατι ειμαι σιγουρος αρκετοι εδω μεσα θα ειναι.

  • Geovra
  • Πολυ καλο review...αλλα βρε χριστιανε ανεπνεε και λιγο θα παθεις τιποτα :). Πραγματικα ενδιαφερον UI αλλα προς το παρον θα μεινω με τα 7. Κυριως να περασει λιγος χρονος για να δουμε τυχον προβληματα σε combatibility εφαρμογων (κλασικα) που θα προκυψουν.

  • Kostasmav
  • Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στον Δημήτρη (και τα χρόνια πολλά επίσης, μιας και αυτό το post συμπίπτει με την ονομαστική του εορτή ) για το πολύ εμπεριστατωμένο review . Πράγματι, η Microsoft δείχνει να έχει κάνει ένα μεγάλο step forward με τα windows 8. Ο χρόνος θα δείξει το κατά πόσον αυτή η προσπάθεια θα τους δικαιώσει. Εγώ προσωπικά, χρησιμοποιώ το PC μου αποκλειστικά για gaming...και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να περιμένω λίγο καιρό να δω πως ανταποκρίνονται τα νέα windows σε αυτό το τομέα, με κάποια reviews παιχνιδιών που θα τρέχουν παράλληλα σε Win7 και Win8, και τότε θα αποφασίσω αν αξίζει το κόπο να κάνω την αναβάθμιση.

  • nikos 87
  • τελικα το boot ποσο χρονο παίρνει?

  • MDefender
  • παιδια ειχα την τυχη να τα δοκιμασω,,,,αφιερωσα αρκετο χρονο αλλα νομιζω κατι δεν παει καλα....πιστευω οτι η επιφανεια εργασιας των windows 20 χρονια σχεδον ειναι οτι πιο ευχρηστο UI εχω χρησιμοποιησει....γιατι το μεγαλυτερο σου πλεονεκτημα το κανεις μειονεκτημα...????ωραια τα εφε και τα μπιχλιμπιδακια αλλα σχεδον ολοι με τον καιρο θα τα αποσυρουν οπψς τα προηγουμενα γιατι τρωνε πολλη χωρο απο τη ram και ταχυτητα απο το internet μας....ειμαι φανατικος υποστιρικτης της MS μια ζωη αλλα δεν ειμαι και πολυ αισιοδοξος για αυτο το εγχειρημα....ευχομαι να μην ειναι κανα ξαδερφακι των Millenium :P......

  • alex4444
  • Πολυ αισιοδοξα τα οσα διαβαζω! Βλεπω εγινε update στην τιμη του upgrade.. 30 ευρω μια χαρα ειναι. Αν και ηδη τα εχω κατεβασει τσαμπα απο τη σελιδα που λεει ο evan0070! Οταν το καψω θα σας πω εντυπωσεις και στο φορουμ.

  • mikebold
  • Γιατί τον ταχ. κώδικα δεν μου τον δέχεται στην έκδοση με 30€

  • Asus85
  • Μι ερώτηση...Άν κάνω την αναβάθμιση από τα 7άρια,θα χαθούν όλα όσα έχω στο Pc μου;Προγράμματα,Games κλπ;

  • Asus85
  • Επίσης έχει καμία διαφορά το cd από την online αναβάθμιση;Γιατί είναι ποιο φθηνή;Πολύ ποιο φθηνή δλδ;

  • Maimouth
  • Αυτη θα ειναι η δευτερη ταφοπλακα πανω απο το καυμμενο κορμακι της Microsoft.
   Η πρωτη ηταν τα (S)vista που ολοι στα περιοδικα φαγωθηκατε να μας πλασαρετε.
   Ελα μου ομως που οι "προφητειες" μου δυστυχως βγαινουν αληθινες.
   Κριμα και παλι κριμα.Ενα χρονο τωρα τα προβληματα που εχω συναντησει ειναι απειρα στα 8.Απορω οταν εχεις μια συνταγη που δουλευει ( W7) ,γιατι δε την τροποποιεις καταλληλα και απλα πας και ξεκινας κατι εντελως καινουργιο
   αμφιβολλου ποιοτητας και χρηστικοτητας.Για "ζωντανα" του κλικ κλικ καλα ειναι.Για σοβαρους χρηστες και για το επιχειρην - ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑΑ.......
   Φιλικα Κωστας

  • Dimcar
  • η αναβάυθμιση πάντα ήταν φθηνότερη από το πλήρες CD. δεν έχει κάποια διαφορά. όσον αφορά στη διαδικασία, τίποτα δε θα χαθεί. όλα μένουν ως έχουν

  • alex4444
  • @Maimouth Νομιζω πως η ριζικη αλλαγη ηταν κατι που επρεπε να κανει η microsoft αν ηθελε να μπει στη νεα γενια. Οι διαφορες δεν ειναι μονο στη μοντερνα εμφανιση και στο φιλικο προς touchpads interface(για μενα το μελλον, περιμενω τα αντιστοιχα ποντικια) αλλα και σε επιπεδο Kernel.

   Ειναι προφανες πως οι εταιρειες πλεον προσπαθουν να μας προσφερουν ενα δικο τους πακετο για την καθημερινη μας χρηση σε ολα τα επιπεδα. Κινητα-ταμπλετες-pc κλπ, ολα με ενα λογισμικο και πληρη συγχρονισμο μεταξυ τους. Τα νεα windows το καλυπτουν ευκολα το φασμα, ειδικα απο τη στιγμη που τρεχουν τοσο σε x86 οσο και σε ARM.

   Λαθη και σκεψεις υπαρχουν. Στο φορουμ εχω εκφρασει την απορια μου για τη δυσκολια του να κλεινεις ανοιχτες εφαρμογες(λογω ελλειψης του x χρειαζονται το λιγοτερο 3 κινησεις). Και ειναι για αλλη μια φορα απαραδεκτο που για 3 βασικες καθημερινες χρησεις (ιντερνετ-μουσικη-βιντεο)αναγκαζομαστε να τρεχουμε σε εφαρμογες τριτων.

   Απο κει και περα ομως δεν ειναι κι οτι πιο ευκολο να κανεις ενα touch interface ευχρηστο και για κλασικα ποντικια, ουτε να "ανακατεψεις" το κλασικο σου desktop και ολες τις παλιες λειτουργιες κι εφαρμογες με εναν εντελως νεο σχεδιασμο και νοοτροπια. Και για την ωρα τα παραπανω τα εχει παντρεψει πολυ καλα. Ο χρονος βεβαια θα δειξει αν ειναι επιτυχημενο εγχειρημα, ειδικα οσο θα πολλαπλασιαζεται η αναπτυξη metrο εφαρμογων...

  • geocool
  • Με τα Windows 8 ξεκινάει μια νέα εποχή. Άδικα έχουν φάει τόσο κράξιμο και έχω κουραστεί τόσα χρόνια ότι λειτουργικό βγαίνει να το κράζουν... Επίσης να αναφέρθώ σε αυτό που ακούγεται συχνά (το UI είναι δύσκολο και δύσχρηστο) , το UI είναι υπερβολικά πιο απλό απο οποιαδίποτε Windows έχουμε χρησιμοποιήσει. Μέσα σε 3 λεπτά έμαθα μια κοπέλα να τα χειρίζεται και είναι φανερό ότι κάποιος που δεν έχει ξανα ασχοληθεί με υπολόγιστη θα μάθει πολύ πιο εύκολα τα Windows 8 παρά κάποιο πρόγονο τους. Εδώ έχω κάτσει και έχω γράψει κάποιες σκέψεις μου για τα Windows 8 , την Microsoft και λίγα λόγια για αυτά που έλεγε η Valve για τα Win 8. Είναι αρκετά πρόχειρο αλλά το δίνω για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει: https://www.evernote.com/shard/s244/sh/6da477fe-f3d9-4c4f-89c2-4e44b97546ce/78a6d4ab1201468976fed6fbee097816

  • valenti
  • Χαχαχαχα... Άκου εκεί 9! 9 με πόσα μηδενικά από πίσω εισέπραξε το eternity για να δώσει τέτοιο βαθμό. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι αρκετά, έτσι αν μη τι άλλο δεν θα 'στε φτηνιάριδες.
   Από την άλλη η Μάικροσοφτ αποδεικνύεται φτηνιάρα αντιγραφέας και μάλιστα κακής ποιότητας. Είναι ότι χειρότερο έχω δει ποτέ μου. ΤΡΑΓΙΚΌ! Μόνο που σκέφτομαι ο υπολογιστής μου με τα προγράμματα που τρέχω, ως έχειν, να τρεχε τα 8 αισθάνομαι σαν σε εφιάλτη...
   Απορία κρίσεως: Με πόσα κλικ αλλάζουμε την ένταση του ήχου; (με τα 7 ήταν το πολύ 2) Με πόσα κλικ και σκρόλινγκ βάζουμε εκκινούμε ένα πρόγραμμα δίχως συντόμευση στο ντεσκτοπ; Ένας υπολογιστής με καμιά 40ριά προγράμματα που είναι ένας ανθρώπινος μέσος όρος, πόσο φορτωμένο ντεσκτοπ ή μετρό απαιτεί; Όσο συμμάζεμα κι αν γίνει, το πράγμα είναι ένα χάλι... Και τέλος, λέτε ότι είναι γρηγορότερα. Αλήθεια; όλα αυτά τα ίντερφεϊς που τίποτα δεν έχουν να παρέχουν επιπλέον από τα υπάρχοντα (πχ του ΥΤ) γιατί στο βίντεο τα βλέπω να κάνουν ώρες να φορτώσουν; Ώρες, για να δεις το απόλυτο τίποτα... Αυτό το χάος είναι στο σύνολό του όλο αυτό το λειτουργικό.

  • ninty
  • valenti απλα τραγικη η επιθεση σου στο enternity
   τωρα για το θεμα μας ειμαι απολυτα ικανοποιημενος με τα 7 οπως ημουν πιο παλια με τα xp.

  • valkongr
  • δεν βιάζομαι! θα τα βάλω σε 2-3 χρονάκια..και αν!

  • kostaras123
  • Κρίμα που δεν τα σηκώνει το pc μου...

  • stegal
  • δεν μπορω να πω οτι εχω ενθουσιαστει

  • Cookies
  • κ όταν πρόκειται για τη microsoft θα έχουμε πολλά τελη εποχής κ αρχές νέων

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!