Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Avengers: Endgame Review

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    16+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Anthony Russo, Joe Russo

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Brie Larson, Scarlett Johansson, Karen Gillan

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η κριτική μας για την κινηματογραφική ταινία Avengers: Endgame (Εκδικητές: Η τελευταία πράξη) των Anthony Russo, Joe Russo, με πρωταγωνιστές τους Brie Larson, Scarlett Johansson και Karen Gillan.

Ο Thor, η Black Widow, ο Captain America και ο Hulk πρέπει να βρουν τον τρόπο να αντιστρέψουν τη συμφορά που χτύπησε τη Γη, όταν ο Thanos κατάφερε να βρει τους έξι Λίθους της Αιωνιότητας και να αφανίσει το 50% της ζωής στον πλανήτη. Η Captain Marvel μπαίνει στην παρέα τους με τσαμπουκά, αλλά οι… κβαντικές θεωρίες του Ant-Man είναι εκείνες που θα δώσουν την ουσιαστική ελπίδα.


Αφού είδα το «τελευταίο» (ναι, καλά…) κεφάλαιο των «Avengers», όσοι φίλοι και γνωστοί με ρωτούσαν για το πόσο καλό (ή όχι) είναι, μου ζητούσαν να προσέξω και να μην κάνω spoilers. Δεν χρειάζεται! «Η Τελευταία Πράξη» είναι τόσο προβλέψιμη στην εξέλιξή της, που ακόμη κι ένα ανήλικο παιδάκι θα μπορούσε να σου αφηγηθεί ολόκληρη την ταινία χωρίς να την έχει δει. Οι εναπομείναντες των Εκδικητών, που δεν έγιναν στάχτη στον «Πόλεμο της Αιωνιότητας» μαζί με τον μισό πληθυσμό της Γης, πρέπει να βρουν τον Thanos και να πάρουν πίσω τους Λίθους της Αιωνιότητας, μπας και καταφέρουν «κάπως» να γυρίσουν πίσω στον χρόνο και… να είναι πάλι όλα όμορφα και παραμυθένια. Γιατί έτσι. Ειλικρινά, πες μου τι φαντάζεσαι ότι μπορεί να συμβαίνει στη συνέχεια. Βρίσκουν τον Thanos, ο οποίος έχει καταστρέψει τους Λίθους, κοινώς το ταξίδι στο παρελθόν είναι αναπόφευκτο. Ακολουθούν διάφορα τρομερά (επιφωνήματα ολούθε!) «στραβώματα» με παράλληλα σύμπαντα και τρέχα γύρευε χωροχρόνους, για να καταλήξουν όλα σε… μια μεγάλη μάχη! Μιλάμε για «τρελό» spoiler…



Το μοναδικό «spoiler» που είναι χρήσιμο να κάνω για τούτη την ταινία αφορά την post end credits σκηνή, η οποία εδώ… δεν υπάρχει (πραγματικά). Μόλις σε γλίτωσα από ένα δεκάλεπτο άσκοπα χαμένου χρόνου, το οποίο βέβαια δεν το λες και τόσο σημαντικό, όταν έχεις ήδη χάσει από τη ζωή σου ένα ολόκληρο τρίωρο, για να ζητωκραυγάσεις με μια «επική» κορύφωση των «Avengers» που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο μέγεθος και τη διάρκεια, δίχως να προσφέρει απολύτως τίποτε το καινούργιο. Σοβαρά. Ατυχέστερη όλων, δε, είναι η επιλογή των Άντονι και Τζο Ρούσο να φορτώσουν το φιλμ με δραματικές κορόνες περί ανθρώπινης (ή υπερ-ηρωικής) απώλειας, μερικές από τις οποίες εμπεριέχουν και την Γκουίνεθ Πάλτροου, καταλήγοντας να προκαλούν το… ακριβώς αντίθετο συναίσθημα (γιατί είχε πάρει Όσκαρ αυτή, είπαμε;). Ο τόνος είναι προφανής από το ξεκίνημα, όταν ο Hawkeye βλέπει την οικογένειά του να «εξαφανίζεται» μπροστά στα μάτια του, δίχως να καταλαβαίνει τι συνέβη. Εμείς, φυσικά, γνωρίζουμε από τι αποτελείται αυτή η στάχτη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, ο παγιδευμένος χωρίς αρκετό οξυγόνο και τροφή σε «κάποια» διάσταση του σύμπαντος Iron Man ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τούτο το… franchise μετά της άλλης «κόρης» του Thanos, Nebula, μέχρι τη μαγική στιγμή της εμφάνισης της Captain Marvel, η οποία παίρνει το διαστημόπλοιό τους και το προσγειώνει με ασφάλεια δίπλα στο αρχηγείο των Εκδικητών… γιατί έτσι. Η ομάδα δεν επιτρέπει στην (μόλις προ διμήνου σχεδόν εμφανισθείσα στο πανί) τσαμπουκαλού ηρωίδα να πάρει πρωτοβουλίες στο θέμα Thanos και όλοι μαζί συνεργάζονται για να εντοπίσουν τα ίχνη τού σατανικού κακού, ο οποίος έχει «αυτο-συνταξιοδοτηθεί» σε μακρινό πλανήτη και έχει ήδη καταστρέψει τους περίφημους Λίθους… γιατί έτσι. Μοναδική σωτηρία, να βρεθούν σε κάποια παρελθούσα χρονική στιγμή, δίχως να διαταράξουν την ισορροπία του σύμπαντος, να πάρουν στα χέρια τους αυτά τα χρωματιστά (ούτε στις Απόκριες, όμως…) πετράδια και να διατηρήσουν την ασφάλεια εκείνου του χωροχρόνου (ή κάτι τέτοιο), ο οποίος δείχνει να μοιάζει συγγενής με το περιβάλλον του πρώτου «Avengers» (2012). Σε αυτό το σημείο τολμώ να πω ότι το έτος παραγωγής εκείνου του φιλμ με σόκαρε λίγο τώρα, καθώς συνειδητοποίησα πόσο σκουπίδι «φαντασίας» έχουμε καταναλώσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με τις ταινίες να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, σταδιακά (προσωπικά, από τη Phase Two του MCU μέχρι σήμερα, εξαιρώ το «Iron Man 3», το «Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» και το «Doctor Strange»).



Τουλάχιστον το 1/3 της «Τελευταίας Πράξης» είναι εκβιαστικά «δραματικό», με έντονη την απουσία του στοιχείου της δράσης, λες και οι Ρούσο κρατάνε στα χέρια τους σενάριο που πρέπει να αναλύσει χαρακτήρες και να δώσει βαρύτητα στις πράξεις τους. Το δεύτερο μισό (και βάλε) αναλώνεται σε συμπαντικές μηχανορραφίες τύπου «μόνο στο σινεμά», που όμως υλοποιούνται μετά επιστημονικών εξηγήσεων, ενώ ακόμη και ο πλέον κοινός νους του πιο «καθυστερημένου» θεατή θα περίμενε να στρέψει κάποιος ήρωας το βλέμμα του προς τον φακό της κάμερας και να ξεστομίσει με θρασύτατη άνεση ένα… «Γιατί έτσι!». Επειδή η ταινία μοιάζει και με το απόλυτο potpourri του MCU, είναι προφανές ότι ο κάθε ήρωας πρέπει να επιστρέψει φιλμικά «στον κόσμο του», γεγονός που απαιτεί να έχεις γερή μνήμη σε σχέση με το τι έχεις αφήσει πίσω σου όλα αυτά τα χρόνια, από το 2008 έως τώρα! Με άλλα λόγια, αν δεν ζεις γιατί υπάρχει η Marvel, τα comics και οι ταινίες της, θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα θυμάσαι ή δεν θα αναγνωρίζεις πρόσωπα και καταστάσεις, με την «Τελευταία Πράξη» να κάνει σαφές ότι αφορά κυρίως τους πιο αγριεμένους fans του genre και ουχί το… κανονικό κοινό.



Δεν μπορεί να εκληφθεί ως μυστικό (ή «spoiler») το ότι όλα αυτά θα καταλήξουν σε μια… μεγάλη μάχη, η οποία τιμά κάθε politically correct ανοησία που προωθεί (και) το Χόλιγουντ υποχρεωτικά τα τελευταία χρόνια (η στιγμή της «φεμινιστικής» επέλασης των υπερ-ηρωίδων του συνολικού franchise είναι μάλλον για γέλια), ενώ η πλήρης «επική» σεκάνς αποτελεί το μεγαλύτερο οπτικό όργιο κακογουστιάς που έχει γνωρίσει τούτο το κινηματογραφικό είδος (ο Ιερώνυμος Μπος θα αυτοκτονούσε εκλιπαρώντας για λίγο οίκτο). Όπως συνήθως, υπάρχουν και ολίγοι πιο «δραματικοί» θάνατοι βασικών ηρώων, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η ταινία μοχθεί τόσο πολύ για να μας τους πλασάρει ως κάτι το τραγικά σοβαρό, όταν το μισό καστ έχει… ξαναπεθάνει στο παρελθόν και εδώ ανασταίνεται… γιατί έτσι! Αφού υπάρχει η Captain Marvel και η κβαντική μηχανή του χρόνου, ποιος μαλάκας μπορεί να αισθανθεί την ελάχιστη συγκίνηση;



ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Η προπώληση εισιτηρίων για την «Τελευταία Πράξη» (αναλογικά) πλησίασε τα επίπεδα υστερίας του εξωτερικού, οπότε… ποιος είμαι εγώ που θα σας στερήσω την ηδονή του να τρέξετε και να «χορτάσετε» αυτό το κινηματογραφικό τρίωρο. Αν με ρωτάς ειλικρινά, θεωρώ σκανδαλώδες να αφορά τούτο το έργο θεατές άνω των 13 ετών. Ελπίζω να σταματήσει για μερικά χρόνια αυτό το κακό και να μπουν για λίγο στη ναφθαλίνη οι καταταλαιπωρημένοι ήρωες της Marvel, μέχρι να μας τους ξανασερβίρουν σε ακόμη πιο «μεγάλη» συσκευασία, μαζί με τους X-Men, ας πούμε. Διότι όλα τα υπόλοιπα τα εξαντλήσαμε. Φτάνει!

Του Ηλία Φραγκούλη, σε συνεργασία με το freecinema.gr 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
26 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Panos_7
    • Μην διαβάζετε τι μπαρουφες που λέει ο εν λόγο ας τον πούμε κύριο.
      Απλά είναι γνωστό ότι, ότι ταινία βγαίνει με heroes κτλ την θάβει απλά.
      Η ταινία έχει πολύ δράμα και αστείες στιγμές και μια μεγάλη μάχη στο τέλος.
      Αλλά σαν σύνολο ήταν για εμένα ήταν μια από τις πιο όμορφες ταινίες της Marvel με ένα επικό τέλος... Η ιστορία 10 χρόνων τελειώνει με έναν γλυκόπικρο τρόπο.
      Φραγκούλη αγόρι μου τραβα να πουλάς ποπκορν στους κινηματογράφους γιατί για κριτικός δεν πιάνεις μια.

    • deathwalker
    • Ρε φραγκουλη έχεις καταντήσει γραφικός. Δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά και πόσο μάλλον τις μπαρούφες που αραδιάζεις. Χρόνια εμπαθής με την εν λόγω κατηγορία ταινιών. Οπότε είτε έγραψες είτε όχι κάνεις δεν ασχολείται.

    • PORTAL
    • Συμφωνω 100% με οσα λεει το κειμενο. Παιδια, ειναι καιρος να σταματησετε να κραζετε τον Φραγκουλη (καποτε το εκανα και εγω) και να συνειδητοποιησετε ποσο brain dead βλακειες ειναι ολες αυτες οι ταινιες με υπερηρωες. Αν δεν το καταλαβαινετε, τι να πω; Δοκιμαστε να δειτε καμια παλαιοτερη ταινια βραβευμενη, πχ Taxi Driver, The Godfather, κατι απο Steven King, καμια σχετικα πιο προσφατη οπως το Fight Club και θα δειτε τεραστια διαφορα, πιστεψτε με. Εγω δεν ειμαι κανενας κουλτουριαρης ουτε σινεφιλ, αλλα αυτες οι ταινιες με τους υπερηρωες ειναι τοσο σκουπιδια που πραγματικα απορω γιατι τα βαζετε με τον Φραγκουλη. Και το 2 που δινει πολυ ειναι.

      • Pain_of_Salvation
      • Τα εχω δει ολα αυτα.που το κακο να σου αρέσουν και ταινίες με ηρωες;σε οποιον δεν αρεσουν ας μην τις δει.

        • PORTAL
        • Δεν υπαρχει κανενα κακο στο να σου αρεσουν. Το κακο ειναι να επιπληττεις εναν κριτικο κινηματογραφου επειδη της εβαλε την βαθμολογια που της αξιζει. Η ταινια ειναι για 2/10. Ο Φραγκουλης προστατευει τον κοσμο απο μια κακη ταινια. Που ειναι το κακο με αυτο;

      • mysterious
      • Θα συμφωνησω σε ολα.Κι εγω εχω κραξει απειρες φορες τον Φραγκουλη κι αλλες τοσες τον εχω αποθεωσει.Ναι εχει τα κολληματα του αλλα εχει και αναμφισβητητα πολλες γνωσεις για το σινεμα.Τις ταινιες με τους ηρωες των κομικ της marvel εχω σταματησει να τις παρακολουθω εδω και χρονια με ελαχιστες εξαιρεσεις(ο θεουλης Deadpool για παραδειγμα που τρολαρει τους παντες)γιατι ειναι απλα αδυνατον να τις παρακολουθησω με τον ρυθμο πολυβολου που κυκλοφορουν και μ'εχουν κουρασει αφανταστα.Και μου φαινεται αστειο το δραματικο στοιχειο οταν εχουμε να κανουμε με χαρακτηρες που στις 10 ατακες οι 11 ειναι αστειακια.

        Κι εγω δεν ειμαι κανενας ψευτοκουλτουριαρης και βγαζω σπυρακια οποτε βλεπω ταινιες της πλακας να προωθουνται ως το επιστεγασμα της τεχνης.Αλλα εδω ειμαι 100% με τον Φραγκουλη.Ναι σαφως το 2 ειναι σχεδον μηδενιστικη βαθμολογια(τα κολληματα που λεγαμε),μην κολλατε ομως στον βαθμο αλλα σ'αυτα που λεει το κειμενο.

    • dawnstar
    • Δυστυχώς μόλις γύρισα από το σινεμά στο προηγούμενο avengers (infinity wars) διαφωνούσα με την κριτική του Φραγκούλη για εμένα το προηγούμενο ήταν 10 στα 10 δυστυχώς σε αυτό ανέβασαν πολύ το χαιπ και είναι μέτριο δυστυχώς έως και κάτω από την βαση

    • Altair
    • Έχοντας δει την ταινία,μπορώ να πω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι divisive.Αλλά εδώ έχουμε το επιστέγασμα 11 χρόνων και 22 ταινιών,έχουμε το επικό φινάλε,έχω κάποιες διαφωνίες,υπάρχουν cringy moments αλλά μπροστά σε αυτό που έχουν φτιάξει,τα θεωρώ και λίγο nitpicking.

      Δείτε το κι άλλοι να κάνουμε διάλογο.Κατά τ'άλλα η κριτική του κ Φραγκούλη είναι κάκιστη,όχι για αυτά που γράφει,γνώμη του είναι του ανθρώπου,όσο για το ότι είναι τίγκα στα spoilers.

    • deathwalker
    • Ρε παιδιά καθίστε γιατί θα τρελαθουμε τελείως. Ποιος σας είπε ότι όταν πάμε να δούμε αυτη της κατηγορίας ταινίες πάμε για την υπόθεση η για να προβληματιστουμε η και εγώ δεν ξέρω για τι άλλο. Πας για το μπαμπά μπουμ πας για να περάσεις ευχάριστα ένα 2.5ωρω αυτό λέγεται καθαρή διασκεδαση και μέχρι εκεί. Το ότι είναι ποιοτικές είναι αλλά μιλάμε για άλλου ίδιους ποιότητα. Πρέπει να είναι αντικειμενική μια κριτική και όχι να βγάζει εμπάθεια.

    • em_seven
    • Παιδιά αλήθεια, εάν ακούτε την γνώμη του κοινού σας σταματήστε τις αναρτήσεις από το freecinema το μόνο που κάνει κάθε review ταινίας είναι να ξεσηκώνει όλο και πιο πολλές αντιδράσεις... Θεωρώ πως το Enternity.gr δεν έχει ανάγκη τα κλικ από τα reviews του συγκεκριμένου κυρίου που το μόνο σκοπό που υπηρετούν είναι να προκαλέσουν...

    • Makis
    • Μα τώρα σοβαρά δημοσιεύσατε κριτική μιας superheroe ταινίας γραμμένη από τον Φραγκούλη;;;; Έλεος! Δεν ξέρετε ότι θάβει τις υπερηρωικές ταινίες και το παίζει κουλτούρα;

    • Yoji
    • Από που και ως που περίληψη ταινίας (που είναι κάκιστη, γεμάτη εμπάθεια και spoilers) θεωρείται κριτική.
      Σαν να βάζεις κάποιον που γουστάρει να παίζει μόνο Fifa να σου κανει review για JRPG επειδή είναι και τα 2 videogames και να κράζει επειδή οι χαρακτήρες έχουν περίεργα μαλλιά ή οι ατάκες είναι γι'αυτόν "παιδικες". Αλλο δεν συμφωνώ με ενα review απο κάποιον που ξερει γιατι πιο πράγμα γράφει και αλλο αυτο το έκτρωμα.

    • Cerivus
    • Το χειρότερο review για την ταινία από ένα κριτικo αποδεδειγμένα δεν καταλαβαίνει τις comic ταινίες

    • master
    • αφου το ειδα και απο την πρεμιερα εχω να πω οτι μου αρεσε οτι εγινε στο τελος ειναι τα ολα τα λεφτα

    • Darkthronen
    • Ποια spoilers ρε παιδιά; η φαντασία πρέπει να είναι εξαιρετικά ρηχή για να μην υπάρχει στο μυαλό κάποιου που έχει δει 20+ ταινίες της Marvel η παραμικρή σκέψη για το τι γίνεται μετά από τις εξελίξεις στο Infinity War. Spoiler είναι από μόνη της η δημιουργία τέτοιας ταινίας, είναι και ο τίτλος Avengers, που ακριβώς είδατε να σας χαλάνε το thrilling τα γραφόμενα του Φραγκούλη;

      Εμένα το Infinity War μ'άρεσε περισσότερο. Η στιγμή που κάνει το snapping είναι εξαιρετική και δύσκολα μπορείς να κάνεις πιο σοκαριστική -αυτού του ύφους ταινιών- σκηνή. Γιατί πολύ απλά πεθαίνουν οι ήρωες που παρακολουθείς χρόνια.

      Έχει πολλά δίκια σε αυτά που γράφει. Παρότι μ'άρεσε η ταινία, είναι εξαιρετικά προβλέψιμη και αρκετή σαπουνόπερα.

      Δυστυχώς για πολλούς, οι κριτικοί κινηματογράφου κριτικάρουν, το γούστο μπορεί να ταυτίζεται αλλά μπορεί και όχι, είναι πάντα σε δεύτερη μοίρα.

      Άλλο απλός θεατής, άλλο κριτικός, πρέπει να το καταλάβουν κάποιοι αυτό. Ο κριτικός βλέπει -μας αρέσει είτε όχι- πολλά παραπάνω από εμάς, είτε η ταινία αφορά κίνημα ρομαντισμού, είτε κάτι καμένο τύπου Ναπολέων Δυναμίτης.

      Και πάντα, τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο θεατής-αναγνώστης. Δεν συμφωνεί με την κριτική των Φραγκούληδων; δε συμφωνεί.

      Αυτά τα "να κριτικάρει ότι άλλο θέλει εκτός από αυτό που εγώ γουστάρω", είναι λίγο για γέλια και εντελώς mentality 14χρονου.

      Ας διαφωνήσουμε λοιπόν με τον κριτικό, εκεί αρχίζει και σταματά ο ρόλος μας. Οι υποδείξεις για το πως θα κάνει τη δουλειά του είναι άκαιρες και άστοχες

    • Nicholas
    • Τον Φραγκούλη γενικά όσον αφοά τις κριτικές του, δεν τις γουστάρω καθόλου. Στην συγκεκριμένη ταινία όντως το έχει παρακάνει στα spoilers, μιας και ουσιαστικά περιγράφει ολόκληρη την υπόθεση της ταινίας, ωστόσω η συγκεκριμένη ταινία είναι απολύτως μέτρια. Προσωπικά με κάθε επιείκια δεν θα της έβαζα πάνω από 7 με τίποτα. Και το 7 πολύ της πέφτει όσο το σκέφτομαι.

*