Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Thor: Ragnarok

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    12+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Taika Waititi

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    hris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Με την προαιώνια κατάρα ονόματι Ragnarok να απειλεί με αφανισμό το βασίλειο του Asgard, ο Thor θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον αδελφό του Loki, καθώς και με κάποιους από την παρέα των Εκδικητών, προκειμένου να σώσει τον τόπο του από τα νύχια της μεγαλύτερης αδελφής του Hela, που έχει εμφανιστεί από το πουθενά γυρεύοντας εκδίκηση. Οι οικογενειακοί μπελάδες, ως γνωστόν, είναι πάντα οι πιο δύσκολοι.

Δεν παίρνει ποτέ στα σοβαρά τον εαυτό του ο Thor σε τούτο το νέο sequel των περιπετειών του, κάτι που λειτουργεί εκ πρώτης όψεως υπέρ του. Ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι (οι προηγούμενες ταινίες του οποίου είναι μεγάλο κρίμα που δεν έτυχαν διανομής στη χώρα μας), φαίνεται να είχε στο μυαλό του μια… κωμική (όσο δεν πάει) υπερηρωική περιπέτεια, βάζοντας τους πρωταγωνιστές του να επιδίδονται σε ένα ατέλειωτο ping pong από σαρκαστικές ατάκες, οι οποίες φλερτάροντας με την αυτοπαρωδία, κινούνται προς την κατεύθυνση της αποδόμησης του κόσμου των superheroes. Μισό λεπτό, όμως. Το ίδιο δεν έκανε πριν από αυτόν ο «Deadpool» και ακόμα πιο πριν από εκείνον οι «Φύλακες του Γαλαξία»; Ή μήπως οι τελευταίες περιπέτειες των Εκδικητών στον «Εμφύλιο Πόλεμο», όπως και αυτές του Spider-Man στην «Επιστροφή στον Τόπο του» (για να περιοριστούμε μόνο στα της Marvel), ήταν τίποτε διαφορετικό από πλευράς ύφους; Αν ρίξουμε, δε, μια ματιά στον ορυμαγδό των κομιξάδικων τίτλων που έρχονται, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε μέχρι που θα φτάσει αυτό το πράγμα. Πόσες (κωμικές ή λιγότερο κωμικές) σουπερηρωικές ταινίες μπορεί να αντέξει κανείς στην τελική;




Η παραδοχή του Γουαϊτίτι, πως είναι σχεδόν αδύνατον να πάρει στα σοβαρά τους ήρωες των comics (πόσω μάλλον έναν τύπο που αποκαλείται… Θεός των Κεραυνών κι έχει σαν μεγάλο του όπλο ένα τεράστιο σφυρί που υπακούει μόνο στις εντολές του), γίνεται φανερή από την εναρκτήρια κιόλας σεκάνς, όπου ο Thor αλυσοδεμένος από τον πύρινο δαίμονα Surtur, βρίσκει το κουράγιο να σπάει πλάκα μαζί του, καθώς φέρνει βόλτες πάνω από μια κόλαση φωτιάς, η οποία απειλεί να γίνει ο τάφος του. Φυσικά, ελευθερώνεται γρήγορα, για να μπλέξει στη συνέχεια σε μια ενδοοικογενειακή περιπέτεια, όταν ο πατέρας του Odin, του αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας άγνωστης γι’ αυτόν, μεγαλύτερης του αδελφής, την οποία είχε κάποτε φυλακίσει διαβλέποντας τις υπέρμετρες φιλοδοξίες της. Η κακιασμένη Hela, όμως, έχει επιστρέψει πλέον για τα καλά, οδηγώντας τον Thor σε μια περιπλάνηση στην Γη αλλά και στον μυστήριο πλανήτη Sakaar, όπου παρέα με τον υιοθετημένο αδελφό του Loki θα προσπαθήσουν να προλάβουν το κακό, αν και ο τελευταίος δεν αποτελεί και τον πιο έμπιστο φίλο που θα ήθελε να έχει κανείς στο πλευρό του.



Όλα αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, μιας και σενάριο (με την πλήρη έννοια του όρου) δεν υφίσταται εδώ. Το φιλμ αποτελεί μια συρραφή από θορυβώδεις μάχες, όπου γίνεται πραγματικά το σώσε, αλλά κυρίως κωμικών μικροεπεισοδίων τα οποία περιστρέφονται είτε γύρω από το σύμπαν των Εκδικητών (με κάποια από τα μέλη της παρέας να βρίσκουν χώρο να κάνουν ένα πέρασμα, όπως συνηθίζεται εσχάτως) είτε γύρω από τον Grandmaster (του απολαυστικού εδώ Τζεφ Γκόλντμπλαμ). Αυτός είναι ο (τουλάχιστον) εκκεντρικός Αυτοκράτορας του αφιλόξενου πλανήτη Sakaar, στα εδάφη του οποίου θα διαδραματιστεί πολύ μεγάλο μέρος της ταινίας, μιας και ο καθοριστικός για την εξέλιξη της (όποιας) πλοκής Hulk, βρίσκεται για κάποιον λόγο φυλακισμένος εκεί.



Η υιοθέτηση μιας άκρως kitsch αισθητικής είναι φανερή σε όλους τους τομείς του φιλμ, από την φωτισμένη με neon γραμματοσειρά των credits, που φέρνει στο μυαλό την αντίστοιχη του «Flash Gordon» (1980), μέχρι το score του Μαρκ Μάδερσμπαου (ιδρυτή του new wave συγκροτήματος των Devo στη δεκαετία του ’70 - όσοι γνωρίζουν το εν γένει στυλ του group, καταλαβαίνουν επακριβώς για τι πράγμα μιλάμε), ο οποίος υπογράφει ένα φευγάτο electrosynth soundtrack, που όμοιο του δεν έχουμε ακούσει σε ανάλογη ταινία (οι Daft Punk έκαναν κάτι παρόμοιο στο «Tron: Legacy», εκείνο όμως ουδεμία σχέση είχε με super ήρωες). Από κοντά και η εμφάνιση της Κέιτ Μπλάνσετ σε ρόλο κακιάς (που πάντως δείχνει να το διασκεδάζει λιγότερο από τους υπόλοιπους), με κερασάκι στη τούρτα το μπλουζάκι με το εξώφυλλο του δίσκου «Rio» των Duran Duran (!) που φορά για αρκετή ώρα ο Hulk /Μπρους Μπάνερ, χρεώνοντας την ενδυματολογική του επιλογή στον Τόνι Σταρκ. Ο Γουαϊτίτι έχει δείξει από τις προηγούμενες ταινίες του πως διαθέτει μια απολαυστική αίσθηση του χιούμορ, εδώ όμως κάπου εγκλωβίζεται στα εκ των ουκ άνευ των στερεοτυπικών φιλμ του genre με τις ατελείωτες μάχες, τις οποίες αν ήταν στο χέρι του μπορεί και να αποφεύγαμε εντελώς (με βάση τα όσα αντιλαμβανόμαστε από το υπόλοιπο της προσέγγισής του). Χώρια που το καλοδεχούμενο κατά τα άλλα όραμά του για έναν εντελώς χαβαλεδιάρικο κομιξάδικο κόσμο, έχει ήδη εκπληρωθεί στο πρόσφατο παρελθόν…



ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Έχει πλάκα το «Thor: Ragnarok», αλλά πόσες φορές μπορείς να γελάσεις με το ίδιο αστείο; Σε περίπτωση που δεν παρακολουθείτε και τόσο φανατικά τις ανάλογες ταινίες, θα το βρείτε διασκεδαστικότατο, μέχρι και ανανεωτικό. Εάν, όμως, τις έχετε φάει με το κουτάλι, κάπου θα μπουχτίσετε βλέποντας τους ίδιους και τους ίδιους μαντράχαλους να καλαμπουρίζουν, όσο πετυχημένο και να είναι το «punchline» τους. Το κοινό των multiplex, πάντως, θα την καταβρεί, είτε έχει δει μια, είτε χίλιες και μια κομιξάδικες ταινίες.

Του Νίκου Παλάτου, σε συνεργασία με το freecinema.gr 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • master
    • εαν γινουν καποιες ταινιες κωμοδια χωρις σοβαροτητα να λειπει και απλα ενα ξεπασμα την βαψαμε ενταξει εγω δεν βιαζομαι να την δω αλλα εαν δειχνουν το μαυρο πανθηρα ως φοβερο εργο και αυτο μια παπατσουλια ελεος μην ξεγελιομαστε απο τα εντωσιακα εφε οταν το στορυ δεν ειναι καλο.

    • Geo4ever
    • Η εναρκτήρια σεκάνς με το τραγούδι των Led Zeppelin, είναι αριστουργηματική και σε προϊδεάζει για το τί θα ακολουθήσει, δηλαδή δράση και καλαμπούρι όπου το κεντρικό σενάριο μπαίνει σε δεύτερο ρόλο και οι πρωταγωνιστές σε πρώτο. Ναι, η ταινία δεν έχει τίποτα το επικό και το ηρωικό, είναι μία ευχάριστη ανθρώπινη οδύσσεια από "ηρωικές" καρικατούρες που μπλέκουν σε κωμικές καταστάσεις στο δρόμο τους για την Ιθάκη. Υπάρχει η δράση και εντυπωσιακές μάχες αλλά ακόμα και αυτές εξυπηρετούν ξεκάθαρα την διάθεση για αστεϊσμό και λιγότερο για εντυπωσιασμό.
      Η ταινία είναι μία κωμική περιπέτεια, που αγγίζει τα όρια της κωμωδίας καταστάσεων, δλδ κάτι σαν το Σαββατοκύριακο στου Μπένι με ήρωες της Marvel. με αισθητική που ξεχειλίζει 80s από τα χρώματα και τα μπλιμπλίκια στα κουστούμια και τα σκηνικά. Μοιάζει έντονα με τους προστάτες τους γαλαξία (και ΟΧΙ με το Deadpool), αλλά δεν αποτελεί απλά μία αντιγραφή, είναι το επόμενο βήμα, η εξέλιξη της βασικής ιδέας καθώς όπως προαναφερθηκε, δε διστάζει να σπάσει εντελώς τα δεσμά της ηρωικής περιπέτειας και να μεταπηδήσει σε άλλο είδος.
      Σε ποιους απευθύνεται;;
      Σίγουρα στους φίλους του σύμπαντος της Marvel, οι οποίοι θα ρουφήξουν και την τελευταία κωμική αναφορά, την κάθε αστεία λεπτομέρεια που κρύβεται σε κάθε στροφή. Θα νιώσουν μία geek ολοκλήρωση καθώς τα πάντα θα φαίνονται γνώριμα και τα τόσα χρόνια παρακολούθησης Marveloταινιών ήρθε η ώρα να αποδώσουν τώρα. Είναι σαν ένα διαγώνισμα Ιστορίας Marvel όπου είναι καλά διαβασμένοι και θα το διασκεδάσουν.
      Για του πρωτάρηδες θα φανεί σίγουρα αστείο, μίας και οι ηθοποιοί δείχνουν απελευθερωμένοι από τη σοβαροφάνεια των αποκριάτικων στολών τους, το διασκεδάζουν και αυτό φαίνεται. Πάραυτα θα τους φανεί και λίγο ξένο, ίσως και αλλοπρόσαλλο σε στιγμές.
      Προσεχή για όσους θέλουν άλλη μία γραμμική περιπέτεια με εντυπωσιακά εφέ και ρηχά ηρωικά μηνύματα όχι μόνο να μην περάσουν έξω από το σινεμά αλλά ούτε από το video club μελλοντικά

    • Alias
    • Οκ σε αυτη την ταινια ταιριαζει να το γυρισουν σε κωμωδια τελειως αλλα ελπιζω να μην τις κανουν ολες ετσι

*