Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κόκκινο σπουργίτι

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    16+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Francis Lawrence

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Jennifer Lawrence, Joel Edgerton

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ταλαντούχα μπαλαρίνα των Μπολσόι στη σύγχρονη Μόσχα αναγκάζεται να βάλει στην άκρη τις αγαπημένες της pointe μετά από σοβαρό ατύχημα επί σκηνής. Για λόγους επιβίωσης, το γυρνάει στην… κατασκοπεία, έχοντας ως βασικό όπλο το κορμί της. Οι διπλές παρτίδες που ανοίγει με Αμερική και Ρωσία, όμως, μπορεί να είναι υπέρ το δέον επικίνδυνες για κάτι νεόκοπα κατασκοπευτικά «Σπουργίτια» σαν κι αυτήν..

Το στοιχείο της σεξουαλικότητας σχεδόν πάντα υπάρχει στις κατασκοπευτικές ιστορίες. Ακριβά ξενοδοχεία, προκλητικά ντυσίματα, άφθονο αλκοόλ, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να παγιδεύσει τον στόχο, με απώτερο σκοπό να γίνει η δουλειά. Από τον καιρό της πανίσχυρης KGB, υπήρχε η φήμη πως η Ρωσική Αντικατασκοπεία χρησιμοποιούσε συχνά όμορφες νεαρές γυναίκες, που με «όπλο» τους το σεξ προσπαθούσαν να πετύχουν αυτό που όλα τα πυρομαχικά του κόσμου ίσως να μην κατάφερναν, ρίχνοντας στο κρεβάτι τα ευκολόπιστα αθώα θύματά τους.




Σε αυτό το πλαίσιο περίπου κινείται η νέα συνεργασία της Τζένιφερ Λόρενς με τον σκηνοθέτη Φράνσις Λόρενς (του franchise «Hunger Games»), που μοιάζει με μια προσπάθεια της πρωταγωνίστριας να κάνει ρελάνς στο κοινό της, η πλειονότητα του οποίου ακόμη δεν πρέπει να έχει συνέλθει από το σοκ του… παραπλανητικού marketing του «Μητέρα!», αφετέρου (στα χαρτιά, τουλάχιστον) δείχνει να ακολουθεί τη φεμινιστικής τάσης κατασκοπεία του περυσινού «Atomic Blonde». Η σημαντικότατη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο τελευταία δείγματα του genre, όμως, είναι ότι ενώ η Σαρλίζ Θέρον ως ξανθιά κατάσκοπος γαμούσε κι έδερνε στην κυριολεξία, η Τζένιφερ Λόρενς περιορίζεται μόνο στο πρώτο εκ των δύο, με το ξύλο να έχει ατυχώς αντικατασταθεί εδώ από… το μυαλό της. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό από μόνο του ως διαπίστωση, δεν λειτουργεί όμως με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο σε τούτη την περίπτωση, μιας και η αυθεντική κατασκοπευτική πλοκή τού σεναρίου ολισθαίνει σημαντικά.



Το «Σπουργίτι» του τίτλου είναι η μπαλαρίνα Ντομινίκα Εγκόροβα, η οποία βλέποντας το μέλλον της στον χορό να καθίσταται ανύπαρκτο, εξαιτίας μιας άτυχης στιγμής αλλά και δίχως ρούβλι στην τσέπη, μιας και τα Μπολσόι τη συντηρούσαν ουσιαστικά, δέχεται τη «φιλότιμη» πρόταση ενός θείου της, υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, για μια δύσκολη, μια κι έξω δουλειά που υπόσχεται μεγάλο κέρδος. Η φαινομενική της επιτυχία τη στέλνει σε περίφημη σχολή εκμάθησης των μυστικών τής κατασκοπείας, οι σπουδαστές της οποίας αποκαλούνται Σπουργίτια. Εκεί, υπό τις ενίοτε σαδιστικές μεθόδους της υπεύθυνης διδασκαλίας, εκπαιδεύεται να γίνει κάτι μεταξύ κατασκόπου και πόρνης.
Όταν αποφοιτά με άριστα, στέλνεται κατευθείαν στο πεδίο της δράσης, έχοντας βάλει σαν στόχο έναν Αμερικάνο πράκτορα της CIA, ο οποίος μετά την αποτυχία μιας αποστολής του στη Μόσχα προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα για την υπηρεσία του από τη Βουδαπέστη, όπου έχει πια μετεγκατασταθεί. Η Ντομινίκα τον τυλίγει στο λεπτό χρησιμοποιώντας όλα τα κόλπα που έμαθε στη σχολή, και είναι τόσο πειστική σε ό,τι κάνει, ώστε καταλήγει να κινεί υποψίες πίσω στην πατρίδα, πως πούλησε τη μαμά Ρωσία για τα μάτια της άτιμης Δύσης.



Η πονηριά στους δύσβατους δρόμους του κατασκοπευτικού επαγγέλματος είναι ασφαλώς απαραίτητη, πλην όμως δεν είναι όλες οι ανάλογες ιστορίες επιπέδου Τζον λε Καρέ, με αποτέλεσμα η διασκευή του ομότιτλου της ταινίας μυθιστορήματος του πρώην πράκτορα της CIA και νυν συγγραφέα Τζον Μάθιους, να στέκει ως το μεγαλύτερό της πρόβλημα, αφού το ατέλειωτο μπέρδεμα που προκύπτει από την ανατροπή της… ανατροπής που συμβαίνει εδώ χαλάει κατά πολύ τις προοπτικές που υπήρχαν. Αναλογιζόμενοι δε πως ο Μάθιους ήταν ένας αληθινός κατάσκοπος, τα όσα διαδραματίζονται στο φιλμ, παραδόξως, δεν είναι και τόσο πειστικά! Τόσο οι αμερικάνικες όσο και οι ρώσικες υπηρεσίες είναι αρκούντως ανόητες ώστε να γίνονται παιχνιδάκι στα χέρια μιας πρωτάρας του χώρου και δη πρώην μπαλαρίνας, ενώ μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι φαίνεται να χρησιμοποιούν (εν έτει 2018) τα αγνώστου ταυτότητος (για τους σημερινούς εικοσάρηδες) αντικείμενα των… floppy discs 3½ (!) για την αποθήκευση απόρρητων σημαντικών εγγράφων (τα USB flash drives δεν έχουν φτάσει ακόμη στα αυτιά των δύο υπερδυνάμεων). Όλα αυτά, μάλιστα, σε μια καθοριστικότατη για την εξέλιξη της υπόθεσης σεκάνς, με τα εν λόγω δισκάκια να δίνουν μια σχεδόν σουρεάλ διάσταση στο προσδοκώμενο σασπένς.



Στα αρχικά τρία τέταρτα της ώρας, πάντως, το «Κόκκινο Σπουργίτι» δείχνει πως θα κελαηδήσει τουλάχιστον ευχάριστα. Είναι σε αυτό του το κομμάτι που βγάζει μια trash αύρα ένοχης απόλαυσης, έστω, με αίμα, γυμνό και σκέτες καρικατούρες κακών, σε μια α λα Πολ Φερχούφεν προσέγγιση του θέματος. Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ έχει μπει στο πετσί του ρόλου του σαδιστικά κακού δεσμοφύλακα, διοικώντας με πολύ μαστίγιο και… λίγο καρότο τη σχολή των εκκολαπτόμενων κατασκόπων, ερχόμενη σε άμεση αντίθεση με τον Τζόελ Έτζερτον, ο οποίος όχι μόνο δεν πείθει καθόλου σαν Αμερικανός πράκτορας, αλλά επιπλέον βγάζει ελάχιστη χημεία με τη Λόρενς στις πολλές σκηνές που μοιράζεται μαζί της, κάτι που αποτελεί και τεράστιο μείον για το φιλμ. Όταν, δε, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα, αρχίζουν τα απανωτά σοβαρά twists (γέλια από το βάθος), που περισσότερο προσπαθούν να εντυπωσιάσουν εν είδει βεγγαλικών καταστρέφοντας εν πολλοίς τη χαλαρή fun ατμόσφαιρα της αρχής, γίνεται κατανοητό πως ο μεγαλύτερος ορατός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η γλυκιά Ντομινίκα είναι… να χαθεί σε κάποιον από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους της πλοκής του φιλμ.



ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Δεν είναι κακή ταινία το «Κόκκινο Σπουργίτι», αδυνατεί όμως να προσφέρει απόλυτα αυτά που υπόσχεται. Φοβερά μπερδεμένο σενάριο από ένα σημείο κι έπειτα, απουσία σταθερής κατεύθυνσης η οποία γέρνει σταδιακά προς το σοβαροφανές, καθώς και ελάχιστο σασπένς, απόρροια των άπειρων ανατροπών και της αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας. Η Τζένιφερ Λόρενς από τη άλλη είναι super star και μπορεί να τραβήξει τον νεαρόκοσμο από μόνη της, με τα ώριμα ονόματα των δεύτερων ρόλων αλλά και το ψυχροπολεμικό κατασκοπευτικό κλίμα να μπορούν να κάνουν το ίδιο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές. Οι πιο συντηρητικοί εξ αυτών μπορεί και να νιώσουν άβολα στον έντονο (συχνά ωμό) ερωτισμό που υπάρχει εδώ, αντίθετα με τους πιτσιρικάδες που θα στήσουν κανονικό γλέντι.

Του Νίκου Παλάτου, σε συνεργασία με το freecinema.gr 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • stefoukos
    • θα το δω γιατι μαρεσει η συγκεκριμενη ηθοποιος και απο το τρειλερ κατι ελεγε δεν μπορω να βγαλω αποψη ακομα γιατι δεν το εχω δει αλλα το γουεστερν πολυ μουφα καλα τα ελεγες εσυ εγω σε ειρωνευομουν .

    • DrManolo
    • Ο Joel Edgerton δεν μ' αρέσει καθόλου σαν ηθοποιός. Γενικά μου αρέσουν τα ψυχροπολεμικά ( μεγάλος fan του the americans ) αλλά αυτό μου μοιάζει λίγο.... 50 shades of KGB. Ίσως το δω για χαβαλέ.

*