Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

You Say It: Η Ελληνική Πραγματικότητα του 3DS

Η Ελληνική Πραγματικότητα του Nintendo 3DS

To Enternity δίνει βήμα στους αναγνώστες του για να δουν τις απόψεις τους δημοσιευμένες στον τομέα των blogs. Αν έχετε αναπτύξει μια σκέψη σε κείμενο από 300-600 λέξεις, μπορείτε να το στείλετε στο info[at]enternity.gr και μετά από επιλογή της συντακτικής ομάδας, τα καλύτερα θα δημοσιευτούν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πρώτο…

Του Δ. Περδίκη (aka Jim P)

Στις 19 του μήνα όλοι γνωρίζεται ότι στο Άμστερνταμ έγινε η Ευρωπαϊκή συνέντευξη τύπου της Nintendo προς ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κυκλοφορία του 3DS, πράγμα που... δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε, το μόνο που δεν ξέραμε πέρα από αυτή την μετριότατη παρουσίαση ήταν η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας της κονσόλας που στην ευρωπαϊκή αγορά τοποθετείται 2 μέρες νωρίτερα από την Αμερικάνικη δηλαδή στις 25 Μαρτίου. Όλοι ξέραμε ότι θα κυκλοφορούσε τέλη Μαρτίου, δεν ξέραμε όμως την τιμή του, το software λανσαρίσματος, και τις τιμές αυτών. Η Nintendo of Europe φρόντισε να μη μας αποκαλύψει τίποτα από αυτά.

Ας δούμε όμως όλα τα «καυτά» θέματα από την πλευρά του εγχώριου εμπορίου. Ταυτόχρονα με την συνέντευξη τύπου του Άμστερνταμ, πραγματοποιήθηκε μία πιο ενδιαφέρουσα στην Αμερική, όπου εκεί ανακοινώθηκε η τιμή πώλησης στα 250 δολάρια. Αμέσως αμέσως όποιος γνωρίζει την αγορά θα μπορούσε να πει με ασφάλεια ότι και η κυκλοφορία του ίδιου καταναλωτικού ηλεκτρονικού προϊόντος θα ήταν η ίδια τιμή, “βαφτισμένη” σε ευρώ. Μπορεί τα 250 δολάρια να αντιστοιχούν σε 184 ευρώ, αλλά μέσα από μία πολύπλοκη “δικαιολογία” φτάνουμε και εμείς τα 250€, όπου αυτά ακούγονται στους φίλους μας Αμερικάνους gamers ως 340(!) δολάρια. Αντί να γκρινιάζουμε εμείς, γκρινιάζουν αυτοί!! Δε φτάνει όμως αυτό, η Nintendo δεν έδωσε τιμή στην νεότερη φορητή της κονσόλα διότι παραδέχεται πως κάθε χώρα θα διαμορφώσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική(;). Κοινώς, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συναντούμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο ένα εύρος τιμών από 230€ έως 280€ και παρατηρούμε μία χαοτική διαφορά της τάξεως των 50 ευρώ, η οποία δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί.

Υπολογίζοντας ότι τη χώρα στην οποία ζούμε, ο φόρος κατανάλωσης (23%) ανέρχεται στους υψηλότερους της Ευρωζώνης, μας κατατάσσει αυτόματα στις πιο ακριβές αγορές. Φόρος ο οποίος περνάει στον τελικό καταναλωτή και δεν μπορεί να αφομοιωθεί (θεωρητικά) από τις μεγάλες εταιρίες. Βλέπουμε για παράδειγμα στη χώρα μας πριν ένα χρόνο το PS3 να πωλείται σε μία προτεινόμενη τιμή 300€ (όπως και σε όλη την Ευρώπη) και ένα χρόνο μετά την επέλαση του ΔΝΤ, με 2 απανωτές αυξήσεις ΦΠΑ η ίδια κονσόλα να πωλείται με προτεινόμενη τιμή 310€, δηλαδή έχουμε ένα καπέλο 10€ από την αύξηση του ΦΠΑ και μόνο.

Συνεπώς ας μη γελιόμαστε, στην Ελλάδα η τιμή του 3DS, σύμφωνα και με κάποιες πληροφορίες θα κυμανθεί στα 270€ με 280€. Ως ρεαλιστής άνθρωπος που είμαι δεν πιστεύω ότι το 3DS θα κοστίσει κάτω από 279,99€. Ας έρθουμε λοιπόν στην ωμή πραγματικότητα. Μπορεί η μέση Ελληνική οικογένεια, που να μη γελιόμαστε, πάλι σε αυτή στοχεύει ο Ιαπωνικός Κολοσσός, να επενδύσει εκ νέου σε μία νέα κονσόλα η οποία θα τιμολογηθεί πιθανότατα στα 280€; Όταν το βιοτικό μας επίπεδο πέφτει μέρα με τη μέρα, όταν η κατάσταση της Ελλάδας είναι αυτή που είναι θα μπορούσε να λανσαριστεί σε αυτή την τιμή; θα μου πείτε τι 250€, τι 280€, 30 ευρώ είναι η διαφορά... Δεν είναι τόσο απλό...

Η Nintendo «ξέχασε» επίσης να αναφέρει τις τιμές που θα έχουν τα παιχνίδια. Φήμες πάλι θέλουν μία διακύμανση τιμών από 40 έως 60 ευρώ, ποσά αν μη τι άλλο υπερβολικά. Ας φανταστούμε λοιπόν το εντελώς απαισιόδοξο σενάριο τέλος Μαρτίου να θέλει κάποιος να αγοράσει 3DS και στη χειρότερη των περιπτώσεων να πρέπει να διαλέξει μόνο ένα τίτλο. Το συνολικό κόστος αγοράς θα φτάσει τα 280€+60€=340€! Μοναδικό στοιχείο που απαλύνει τον… πόνο είναι το πλούσιο περιεχόμενο του πακέτου αγοράς. Τα κακά μαντάτα δεν σταματούν εδώ. Όπως μάθαμε, το ευρωπαϊκό λανσάρισμα είναι προγραμματισμένο για τις 25 Μαρτίου και όλοι γνωρίζουμε πως η συγκεκριμένη μέρα είναι αργία, λόγω της Εθνικής Εορτής. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως το Σάββατο 26 Μαρτίου, πολλοί εμπορικοί σύλλογοι της Ελλάδας έχουν αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα λόγω της έξτρα Κυριακής που δούλεψαν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Nortec θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση στο θέμα της κυκλοφορίας και της διαμόρφωσης της «προτεινόμενης» τιμής λιανικής για να μην κακό όχι μόνο στην ίδια, αλλά και στο εμπόριο γενικότερα. Όπως ανέφερα, το κόστος αγοράς είναι (στην χειρότερη των περιπτώσεων) δυσβάσταχτο για τα ελληνικά δεδομένα, όμως όπως γνωρίζουμε η συσκευή είναι εξαιρετική, δε θα τη χάσουμε και θα κάνουμε τα απάντα για να την αποκτήσουμε. Αυτές είναι κάποιες πρώιμες σκέψεις για τα ελληνικά δεδομένα του λανσαρίσματος του 3DS. Έχουμε 2 μήνες μπροστά μας να μάθουμε όλες τις πληροφορίες και να λάβουμε όλες τις αποφάσεις σαν καταναλωτές. Όσο και να μας διεγείρει αυτό το νέο Gadgetάκι πρέπει να μπορούμε και να το αγοράσουμε από τους πρώτους. Στην αντίθετη περίπτωση απλά προμηθευόμαστε μόνο software και περιμένουμε 12 μήνες έως ότου κυκλοφορήσει το hardware revision!

Τεράστιο ενδιαφέρον θα προκαλέσει ο ανταγωνισμός, οι δύο επερχόμενες PlayStation πλατφόρμες της Sony, το NGP και το εξίσου δυνατό smartphone Xperia Play (PlayStation Phone) που ακόμα περιμένουμε να ανακοινωθεί. Αλίμονο αν αυτές οι συσκευές δεν κυκλοφορήσουν με άκρως ανταγωνιστική τιμή. Η Sony έχει πάντα τη φιλοσοφία να «μπαίνει μέσα» σε κάθε λανσάρισμα, την ώρα που η Nintendo θέλει να έχει πάντα κερδοφορία από το δικό της. Τα smarthphones, τέλος, γίνονται επικίνδυνα δυνατά και προσιτά, με την Apple να κάνει μεγαλύτερο μπάσιμο στο gaming το καλοκαίρι με το νέο iPhone... Όλα αυτά, βέβαια, είναι μουσική στα αυτιά των Gamers και φασαρία για τις τσέπες τους.
 
7 ΣΧΟΛΙΑ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Alucard
  • Ωραίος ο Jim P. Σχετικά με το hardware revision, σύμφωνα με τον Iwata αυτό θα αργήσει να έρθει. Σύμφωνα με τον ίδιο: When making Nintendo 3DS, we used all our tricks for Nintendo DS Lite—and more—for cutting down on size right from the start.

  • Jim P
  • Το κείμενο γράφτηκε λίγο νωρίτερα, στις 22/1 απλά προφανώς τώρα ορίμασε η κατάσταση του enternity. άλλωστε είστε σε.... beta :P Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για την τιμή να είμαι ο πρώτος που εγκαινιάζει την στήλη :)

  • saertna
  • Πολύ ωραίο άρθρο Jim. Πράγματι όλα αυτα ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν δυστηχώς για πολύ καιρό ακόμη. Οι αποφάσεις της Nintendo στο να βγει κερδισμένη 100% απο τις πωλήσεις μιας κονσόλας που πρωωθεί και η λαιμαργία του Έλληνα πωλητή να κερδίσει 200% παραπάνω γεμίζει τις τσέπες μας με πολλά καβούρια δεδομένου οτι αν όχι όλοι αλλα οι περισσότεροι απο τους Gamers, μαζί και εγώ, περιμένουν να πέσει η τιμή ενος παιχνιδιού στα 10€ πλέον για να πάρουν ένα παιχνίδι το οποίο έχει κυκλοφορήσει προ 10 μηνών και αυτό απο κάποιο κατάστημα του εξωτερικού καταστρέφει την Ελληνική αγορά.

  • romanos.romaidis
  • Καλά τα λές Jim,πολύ καλό το άρθρο σου.Στο τέλος όλοι καταλήγουμε να αγοράζουμε παιχνίδια μέσω ίντερνετ απο ξένες ιστοσελίδες,τα γράφει και παραπάνω ο saertna.

  • Moriginal
  • Ωραιος Jim!! :) Ενα εχω να πω..ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ παιδια...μην αγοραζει κανεις!

  • ViLb
  • τώρα το είδα αυτό. nice one jimp, έχεις δίκιο για πολλά απόσα γράφεις. δυστυχώς η Ελληνική αγορά είναι έρμαιο πολλών προβλημάτων, με την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια να είναι τα πιο συνηθισμένα από αυτά.

Αφόρητοι: Port-begging

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!

Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity