Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Το μήλο κάτω από το τραπεζάκι της TV θα πέσει

Αν θα μπορούσε κανείς να κάνει για λίγο πέρα τη σκόνη που σήκωσε η ανακοίνωση των νέων μηχανημάτων της Apple, θα μπορούσε ίσως να εστιάσει σε μια λεπτομέρεια που δεν τονίστηκε αρκετά. Το νέο Apple TV δίνει στην εταιρεία μια ευκαιρία που η αλήθεια είναι ότι άργησε πολύ να εκμεταλλευτεί. Η Apple θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις παραδοσιακές κονσόλες, να διεκδικήσει μερίδιο από την αγορά των videogames, να κάνει ίσως μια παρόμοια κίνηση με αυτήν της Microsoft με το πρώτο Xbox και να μπει δυναμικά στη βιομηχανία.

Εννοείται πώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Παραδοσιακά, η Apple δεν αγκάλιασε ποτέ το χώρο των κλασικών videogames και όταν το έκανε (θυμάται κανείς το Pippin;) η πορεία της δεν ήταν και η καλύτερη. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όταν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τα games, η τελευταία εταιρεία που του έρχεται στο μυαλό είναι η Apple, ακόμα και σήμερα.

Όμως τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Η κυκλοφορία του iPhone και του iPad και η τρομακτική άνοδος του mobile gaming, αλλά και τα χιλιάδες games που είναι διαθέσιμα σε iOS, μπορούν ίσως να κάνουν τον αμερικανικό κολοσσό να το ξανασκεφτεί. Και το νέο Apple TV μπορεί να έχει όλα όσα χρειάζεται για να κερδίσει μια θέση στο σαλόνι ενός όχι απαραίτητα φανατικού gamer. Ναι, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε το νέο Fallout ή κάποιο GTA στο Apple TV, αλλά εδώ που τα λέμε η επιτυχία των mobile games αποδεικνύει ότι δεν πολυχρειάζονται τέτοιοι τίτλοι για να στεφθεί με επιτυχία αυτού του είδους το εγχείρημα. Η υποστήριξη για κλασικά χειριστήρια, αλλά και η ύπαρξη του νέου remote (που διαθέτει λίγη από την υπόσχεση του Wii Remote) σημαίνει ότι τα games του Apple TV μπορεί να προσφέρουν κάπως πιο αναβαθμισμένες εμπειρίες από τα αντίστοιχα για iOS συσκευές, όπως, για παράδειγμα, multiplayer με αξιώσεις.

Επίσης, η συγκέντρωση όλου του περιεχομένου ψυχαγωγίας (κάτι που κάνει και το Xbox One), έστω στο εξωτερικό, διευκολύνει την πρόσβαση στο λεγόμενο casual κοινό, το οποίο μπορεί για πρώτη ίσως φορά να απολαύσει -μεταξύ άλλων- παιχνίδια άνετα στο σαλόνι του. Το hardware φαίνεται να μπορεί να τα βγάλει πέρα με το είδος των τίτλων που θα κληθεί να “τρέξει”, ενώ και η τιμή του δεν είναι εξωπραγματική (φυσικά το ελληνικό “καπέλο” θα πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε).

Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η ίδια η ψυχολογία της εταιρείας είναι έτοιμη να αλλάξει όσον αφορά στα games και αν τα ατοπήματα του παρελθόντος έγιναν πλέον μαθήματα. Σίγουρα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές κονσόλες, αλλά μην απορήσετε αν σε ένα κενό (χωρίς κονσόλες) τραπεζάκι τηλεόρασης δεσπόζει κάποια στιγμή ένα Apple TV ή κάποια παρόμοια συσκευή ανταγωνιστή.

Μπορεί όλοι μας να υποστηρίζουμε ότι τα hardcore games είναι ανώτερα και ότι προσφέρουν πιο πλούσιες εμπειρίες (και όντως είναι και το κάνουν), αλλά τα νούμερα και οι τάσεις δείχνουν ότι υπάρχει (μεγάλος) χώρος και για τα άλλα, τα πιο απλά. Αυτόν το χώρο έχει την ευκαιρία να τον γεμίσει η Apple, ειδικά τώρα που η δημοφιλία της παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το αν θα το κάνει μένει να το δούμε.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Pirederas
    • Εννοείται ότι το Apple TV δεν θα έχει πέραση στους hardcore gamers. Αλλά και για τους casual τύπους δεν είμαι σίγουρος ότι θα ασχοληθούν τόσο πολύ ώστε να γίνει το επόμενο μεγάλο μπαμ της Apple. Παιχνίδια που είναι σχεδιασμένα για φορητές καταστάσεις και για να παίζονται επί 5', δεν παίζονται στην TV. Όταν κάθεσαι στον καναπέ για ώρες, φαίνεται η γύμνια ενός mobile game.

      Η Apple δεν πιστεύω ότι θα μπει ποτέ σοβαρά στο AAA gaming. Πέραν του ότι πρόκειται για αγορά όπου το ρίσκο είναι υψηλό (παιχνίδια με budget δεκάδων εκατομμυρίων κινδυνεύουν να αποτύχουν αν δεν πουλήσουν 2 εκατομμύρια τεμάχια κατ' ελάχιστον) και το περιθώριο κέρδους είναι σχετικά χαμηλό, κάτι ασύμβατο με την φιλοσοφία της εταιρίας να πουλά πανάκριβα προϊόντα, η Apple θα έβγαζε κονσόλα των €1.500 με παιχνίδια των €200 και χειριστήρια των €150. Μην γελάτε με τα νούμερα που γράφω, εδώ το stylus του νέου iPad το κοστολογούν στα €100.

    • yaponvezos
    • Η Apple πάντα βλέπει το gaming ως αναγκαίο κακό.

      Η μέρα που θα πιστέψω το αντίθετο είναι η μέρα που θα βγάλει δικό της χειριστήριο της προκοπής και θα προσπαθήσει να φτιάξει η ίδια και κανά παιχνίδι.

      Δηλαδή ποτέ.

*