Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: RIP Θείε Clive

*
Η είδηση του θανάτου του Sir Clive Sinclair δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Ο Λεωνίδας Μαστέλλος μοιράζεται στη στήλη «Κόψε-Ράψε» μερικές από τις αναμνήσεις του με τον Spectrum.

Αν και δεν μου αρέσει να ξεκινάω τη σεζόν με στενάχωρα θέματα, η πρόσφατη είδηση για τον θάνατο του Sir Clive Sinclair δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια. Βλέπετε το όνομά του το έχω συνδέσει με τα πρώτα μου ουσιαστικά βήματα στον χώρο του gaming και των υπολογιστών, οπότε μου είναι αδύνατο να μην πω κάτι.


Κατά καιρούς έχω εκφράσει από αυτήν εδώ τη στήλη την αγάπη μου για την Amiga, όμως τα πρώτα μου βήματα στον χώρο που μας ενδιαφέρει έγιναν, αρχικά, σε έναν ΤΙ-99/4Α τον οποίο αντικατέστησα (βασικά ο αδελφός μου μιας και εγώ ήμουν σπόρος τότε) σχετικά γρήγορα με έναν ZX Spectrum (48K). Βλέπετε από τότε έπαιζε μεγάλο ρόλο το τι είχε επιλέξει η υπόλοιπη παρέα.



Ο Spectrum έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μου. Σε αυτόν έπαιξα τα πρώτα ολοκληρωμένα videogames (είχαμε και Game & Watch), εκεί προσπάθησα να προγραμματίσω μαθαίνοντας απ’ έξω το ιδιαίτερο πληκτρολόγιο του μηχανήματος. Κοιτάζοντας τον έτσι όπως βρίσκεται δίπλα μου (ναι τον έχω ακόμα) αναρωτιέμαι πώς ακριβώς κατάφερνα τότε να πληκτρολογώ με πλήκτρα που το καθένα είχε 5 διαφορετικές λειτουργίες. Αλλά τα κατάφερνα.

Όπως κατάφερνα να περιμένω υπομονετικά τους απίστευτα τεράστιους χρόνους φόρτωσης των όποιων παιχνιδιών (που πολλές φορές κατέληγαν σε σφάλμα), να παίζω παιχνίδια που τα χρώματα των sprites έμπλεκαν με αυτά του περιβάλλοντος και οι ήχοι τους ήταν απλά μπλι μπλι.



Θυμάμαι τις προσπάθειες του αδελφού μου να φτιάξει (και φυσικά χάλασε τελείως) την καταραμένη μεμβράνη κάτω από τα λαστιχένια πλήκτρα, που είχε την τάση να διαλύεται πολύ εύκολα, τα περίεργα περιφερειακά για τη σύνδεση joystick (Kempston!), την προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τις αργές κασέτες με την αγορά του ZX Microdrive και πολλά άλλα.

Όπως θα καταλάβατε, η παρούσα στήλη δεν έχει σκοπό να συνοψίσει σε λίγες γραμμές τη βιογραφία του Sir Clive Sinclair ή, καλύτερα, του «θείου» Clive. Αυτήν μπορεί ο καθένας να τη βρει παντού. Στόχος μου είναι να μεταφέρω κάποιες από τις αναμνήσεις που ανέσυρε η είδηση του θανάτου του, έτσι για να πάρουμε μια μυρωδιά από την τότε εποχή.



Πολλοί λένε ότι ο Spectrum κατάφερε να γεννήσει την αγγλική σκηνή των videogames. Το σίγουρο είναι ότι από την οθόνη του πέρασαν θρυλικά ονόματα δημιουργών, τεράστια παιχνίδια, ενώ και διάσημες εταιρείες έκαναν σε αυτόν τα πρώτα τους βήματα (π.χ. Konami).

Όλα αυτά έχουν μικρή σημασία. Για μένα το πιο σημαντικό είναι οι αναμνήσεις που αποκόμισα από τότε. Και γι’ αυτόν το λόγο, χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον «θείο». 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*