Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Videogames για όλους, μέρος 2ο

*
Ο Λεωνίδας Μαστέλλος καταγράφει στο νέο κείμενο της στήλης Κόψε-Ράψε το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της προσβασιμότητας στα videogames, καθώς μπορεί να φέρει κοντά στη βιομηχανία άτομα με αναπηρία.

Χρειάστηκε μια σχετικά απλή είδηση για την κατασκευή ενός ειδικού χειριστηρίου για το PS4, για να θυμηθώ ένα παλιό άρθρο που είχα γράψει στο Enternity πριν από περίπου 3 χρόνια. Τότε μιλούσα για την ανάγκη της βιομηχανίας των videogames να σταματήσει να αποκλείει τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης, κινητικότητας κ.ά. λόγω έλλειψης προσβασιμότητας και παρά τις προσπάθειες που γίνονταν από τότε, το ύφος του άρθρου δεν ήταν και το πιο αισιόδοξο.


Χρειάστηκε λοιπόν η είδηση ότι ένας modder κατασκεύασε μόνος του ένα χειριστήριο το οποίο ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί με το ένα χέρι για να μου θυμίσει μια πιο… επίσημη προσπάθεια. Πριν από μερικούς μήνες, η Microsoft κυκλοφόρησε στην αγορά το λεγόμενο Xbox Adaptive Controller, ένα χειριστήριο που έχει ως στόχο αυτό που ανέφερα παραπάνω. Να φέρει τα videogames πιο κοντά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα.

Το ίδιο το χειριστήριο είναι ουσιαστικά μια βάση πάνω στην οποία ο χρήστης μπορεί να συνδέσει διάφορα περιφερειακά και χειριστήρια και να τα προσαρμόσει με βάση τις ανάγκες του. Το πρόβλημα που εντοπίζω εγώ μέχρι στιγμής στην όλη κίνηση είναι το κόστος των συγκεκριμένων περιφερειακών. Φαντάζει απαγορευτικό, αν και δεν στερείται πλήρως λογικής, ειδικά αν υπολογίσουμε την ιδιαιτερότητα στη σχεδίαση των εν λόγων περιφερειακών.



Είναι μάλλον περιττό να πω το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια κυκλοφορία. Εμείς οι τυχεροί συνήθως αγνοούμε το πρόβλημα της προσβασιμότητας, τουλάχιστον μέχρι να το αντιμετωπίσουμε οι ίδιοι, κάποιο κοντινό μας πρόσωπο ή απλώς έρθουμε σε επαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία.

Είναι, επίσης, περιττό να πω πόση χαρά προσφέρει μια τέτοια κυκλοφορία σε άτομα που μέχρι τώρα στερούνταν τα videogames, ως μια απροσπέλαστη μορφή διασκέδασης.

Είναι, τέλος, περιττό να πω ότι η κίνηση, όσο θετική κι αν είναι, δεν πρέπει να ξεχαστεί ή να παραμείνει μοναδική. Οι πρωτοβουλίες ατόμων όπως του modder που ανέφερα παραπάνω, πρέπει να ενθαρρύνονται, πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης και μέσο για δράση από τις εταιρείες videogames και κονσολών. Η Microsoft έκανε την κίνηση, αλλά μένει να τη μιμηθούν και οι υπόλοιπες.

Και ναι το κόστος τέτοιων κινήσεων για τις εταιρείες μπορεί να είναι υψηλό, αλλά σίγουρα χαμηλότερο από το κόστος μη υλοποίησής τους.

Έτσι, στον απαισιόδοξο εαυτό μου που έγραφε το άρθρο πριν από 3 χρόνια, μπορώ να πω ότι η κατάσταση μπορεί να μην έχει αλλάξει ουσιαστικά, αλλά σίγουρα έχουν γίνει προσπάθειες για τη βελτίωσή της, σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες, σίγουρα αξίζει μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση.

Και μπορεί να είναι περιττό να πω ότι ο δρόμος εξακολουθεί να είναι μακρύς, αλλά τουλάχιστον τώρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*