Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Ομιλείτε Ελληνικά;

*
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά πολλές φορές νιώθω «φτυσμένος» ως χρήστης από τις εταιρείες τεχνολογίας, είτε πρόκειται για εταιρείες videogames ή εταιρείες γενικότερης τεχνολογίας. Φτυσμένος γιατί παρακολουθώντας τα άπειρα updates των μηχανημάτων και των εφαρμογών/παιχνιδιών τόσα χρόνια, πολλές φορές έχω παρατηρήσει στα λεγόμενα release notes την προσθήκη νέων γλωσσών που κάνουν πιο εύκολη τη χρήση του εκάστοτε μηχανήματος ή παιχνιδιού. Έχω δει να προστίθενται απίθανες γλώσσες και τη δική μας να μένει στην απέξω. Χωρίς προφανή λόγο, χωρίς δικαιολόγηση, τα ελληνικά φαίνεται πως είναι η τελευταία επιλογή των απανταχού δημιουργών και εταιρειών hardware. Τεράστιες εταιρείες, όπως η Apple, ναι μεν έχουν προσθέσει τη βασική υποστήριξη για Ελληνικά, αλλά επιμένουν να αγνοούν τη γλώσσα σε πιο εξελιγμένες λειτουργίες π.χ. το Siri. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες και τα αντίστοιχα συστήματα φωνητικών εντολών τους. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και στο χώρο των videogames.

Χρειάστηκαν τέσσερα μοντέλα PlayStation (περί τα 21 χρόνια;) για να αποφασίσει η Sony να προσφέρει ελληνικά μενού στο μηχάνημά της. Η Microsoft δεν, η Nintendo δεν (αν και είχε κάνει ένα δειλό βήμα με το Wii και την υποστήριξη ελληνικής πληκτρολόγησης). Για να είμαστε δίκαιοι, από τους τρεις, η Sony ίσως είναι η εταιρεία που έχει υποστηρίξει περισσότερο την ελληνική αγορά σε αυτό το θέμα, με πάρα πολλά σημαντικά παιχνίδια να κυκλοφορούν με ελληνικούς υπότιτλους, ακόμα και πλήρως εξελληνισμένα με ελληνικά voice-overs (καλύτερα να ξεχάσουμε αυτές τις προσπάθειες).




Είμαστε τόσο φτυσμένοι στο θέμα της γλώσσας που όταν κάποιος τολμάει να μεταφράσει το σύστημα/εφαρμογή/παιχνίδι του τα πρώτα σχόλια των χρηστών είναι αρνητικά, κυρίως γιατί κανείς δεν έχει συνηθίσει να βλέπει ελληνικά σε μενού και λειτουργικά συστήματα. Το αστείο είναι ότι ακόμα και όταν υπάρχουν ελληνικά, πολλοί είναι αυτοί που τα αγνοούν και επιλέγουν τα αγγλικά επειδή τα έχουν συνηθίσει (ναι υπάρχουν συνήθως και πολλά προβλήματα απόδοσης, αλλά πιστεύω ότι το βασικότερο θέμα είναι η συνήθεια).

Η έκδοση 5.0 του λειτουργικού συστήματος του PlayStation κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν περιμένω να δω καταιγισμό εξελληνισμένων τίτλων ή συσκευών, αλλά τουλάχιστον έγινε ένα πρώτο βήμα. Και αν νομίζετε ότι όλα αυτά τα λέω από υπερηφάνεια για την καταγωγή μου, κάνετε λάθος. Δηλαδή περήφανος είμαι όπως όλοι μας για την καταγωγή, αλλά η έλλειψη ελληνικών στα μηχανήματα και το λογισμικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Πόσο πιο εύκολο θα ήταν για ένα νεότερο παίκτη να ασχοληθεί με το Zelda (καταλαβαίνοντας παράλληλα την ιστορία και τις αποστολές), αν ο τίτλος υποστήριζε ελληνικούς υπότιτλους ή μενού (ή και τα δύο); Πόσο περισσότερο νόημα θα είχαν στη χώρα μας παιδικοί τίτλοι ή party games για όλη την οικογένεια; Πολύ περισσότερο, να είστε σίγουροι.

Θα μου πείτε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι εταιρείες δεν προσφέρουν ελληνικά στα προϊόντα τους, λόγοι που έχουν σίγουρα βάση (π.χ. το μέγεθος της αγοράς, το κόστος κ.λπ.), αλλά νομίζω ότι είναι οι ίδιοι που ισχύουν για κάθε γλώσσα και προσπάθεια μετάφρασης, ειδικά όταν προσφέρονται γλώσσες για εξίσου μικρές και «ασήμαντες» αγορές.

Δεν ξέρω. Για την ώρα χαίρομαι για την κίνηση της Sony και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι. Δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, αλλά τουλάχιστον η αρχή έγινε. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Efkar
    • Μήπως χρειάζεται κόσμο που να ζητάει ελληνική μετάφραση για να γίνει σωστή δουλειά (πχ η ελληνική κοινότητα league of legends που δεν την λες και μικρή);
      αμα βγουμε ολοι και αρχισουμε να διεκδικούμε ελληνικά, τότε θα μας προσέξουν και τα ελληνικά μας.
      Άσε που θέλει προσοχή και σοβαρή δουλειά για να γίνει ποιοτική η μετάφραση. Βάλε και που ακούγονται πιο εντυπωσιακά τα αγγλικά σε κάποια παιχνίδια (φαντάζεστε ο Kratos αντι να φωνάζει YOU WILL NOT SEE THE END OF THIS DAY να λέει "δεν θα δεις το τέλος αυτής της ημέρας")
      Θυμάμαι και στο Far Cry 1, τους εχθρούς να φωνάζουν "i will tear you a new one" πως θα πηγαινε η ελληνική μετάφραση; (θα σε σκίσω θα πήγαινε)
      Εκτός και αμα ήταν πιο στοχευμένη η ελληνική μετάφραση σε παιχνίδια με πιο ώριμους διαλόγους

    • Volga
    • Η κύρια αιτία είναι απλά το μέγεθος της αγοράς.

      Όλα τα άλλα είναι λίγο στη γκρίνια μας ως άνθρωποι και σε υποθέσεις φαντασίας.

      Ναι είμαστε κλασμένοι γιατί αν υποθέσεις οτι είμαστε 10.000.000 λαός, βγάλε τα παιδιά, βγάλε τους γέρους, βγάλε τον έναν βγάλε τον άλλον θα δεις οτι ο "πραγματικός τεχνολογικός κόσμος" είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ. Και από αυτό τον ελάχιστο κόσμο σίγουρα είναι ουτοπία να πιστεύουμε οτι θα αγοράσουν όλοι το Χ προϊον της εταιρείας.

      Ως δευτερη αιτία είναι οτι το ποσοστό ατόμων που μιλάει αγγλικά στην Ελλάδα είναι εξωφρενικά υψηλό! Ηταν οι εποχές των αρχών του 90 που ηταν ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ για έναν γονέα να μη γράψει το παιδί του ξένη γλώσσα. :D

      Οπότε έρχεσαι εσύ ο Χ εταιρεία. Παραγγέλνεις μια έρευνα αγοράς με τις ερωτήσεις ποσο χρονών είστε, τι κανετε στον ελευθερο χρόνο σας, ποσες γλώσσες μιλάτε κλπ...

      και βγαίνουν τα αποτελέσματα οτι για το κοινό που ενδιαφέρεσαι το 97% μιλάει αγγλικά...
      Ε τι να κάνει η εταιρεία; Μ@@κες είναι να πληρώνουν μεταφραστές; :D

*