Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόψε-Ράψε: Υπάρχει και το Normal

*
O Λεωνίδας Μαστέλλος εξετάζει το θέμα της δυσκολίας στα videogames και αναρωτιέται που έχει πάει το normal. Διαβάστε το νέο κείμενό του για τη στήλη "Κόψε-Ράψε".

Η συζήτηση για τη δυσκολία έχει ανάψει για τα καλά και έχει απασχολήσει πρόσφατα και το Ορυχείο του Ηλία Παππά. Εκεί που όλοι ασχολούνται με το υπερδύσκολο Sekiro και το πόσο έχει νόημα μια τόσο υψηλή δυσκολία, εμένα με απασχολεί κάτι πιο πεζό. Η ερώτηση είναι απλή: Πού πήγε το επίπεδο Normal;


Αν θυμάστε, είναι το επίπεδο το οποίο υποτίθεται προσφέρει μια ισορροπία μεταξύ πρόκλησης και ηρεμίας νεύρων, ένα «κανονικό» gameplay που δεν δίνει τα πάντα έτοιμα στο πιάτο, ούτε όμως κάνει το όποιο παιχνίδι πραγματική δουλειά και δουλεία.

Πλέον, έχουμε στο ένα άκρο τη σχολή του Sekiro και στο άλλο αυτήν της Nintendo. Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι που επιμένουν σε πιο μέσες καταστάσεις, αλλά μου φαίνεται ότι τα videogames έχουν αρχίσει να στρέφονται είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο. Προσωπικά, το άκρο του Sekiro με αφήνει παντελώς αδιάφορο. Δεν έχω ούτε τη δύναμη, ούτε την ικανότητα, ούτε την υπομονή να ασχοληθώ με τον τρόπο που θέλουν αυτού του είδους τα παιχνίδια. Το άλλο άκρο, αυτό της Nintendo, με απασχολεί περισσότερο, μιας και οι τίτλοι της εταιρείας είναι πιο προσβάσιμοι, ίσως πιο λογικοί στις απαιτήσεις τους. Όμως, αυτό το άκρο τα τελευταία χρόνια έχει μια τάση προς την υπερβολή. Για κάποιον λόγο γίνεται προσπάθεια μεγαλύτερης διευκόλυνσης του παίκτη είτε με την προσθήκη κάποιου είδους easy mode είτε με τη μείωση της γενικότερης δυσκολίας. Την πρώτη λύση, την προσθήκη ενός easy mode, τη θεωρώ απαραίτητη. Είναι το mode για τους πιτσιρικάδες, που τους τραβά το «Super Mario» αλλά τους λείπει η τεχνική ή οι ικανότητες. Οι βοήθειες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί ο στόχος της διασκέδασης.

Τη δεύτερη λύση, τη μείωση της γενικότερης δυσκολίας, τη θεωρώ απλώς ενοχλητική. Αφήνει απ’ έξω μια ολόκληρη κατηγορία κοινού που ναι μεν τους αρέσει να ασχολούνται με τέτοιου είδους παιχνίδια, αλλά πλέον -λόγω της νέας τάσης- τους φαίνονται πολύ εύκολα και, κατά συνέπεια, βαρετά. Παράλληλα, αυτό το κοινό δεν ενδιαφέρεται για εξαντλητικές εμπειρίες, άδικες δυσκολίες κ.ο.κ. Ενδιαφέρονται για έντονη πρόκληση σε λογικά πλαίσια.

Εννοείται ότι για την ώρα υπάρχουν ακόμη οι ενδιάμεσες λύσεις, αυτές που εξακολουθούν να προσφέρουν πιο φυσιολογικές εμπειρίες. Ακόμα και αυτές όμως νομίζω ότι έχουν ρίξει λίγο νερό στο κρασί τους, έχουν απαλύνει το επίπεδο Normal, τουλάχιστον σε σύγκριση με το αντίστοιχο του παρελθόντος. Μου φαίνεται παράξενο που οι developers δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διαχωρίσουν σωστά τα τρία βασικά επίπεδα δυσκολίας ή που επιμένουν να μεταφέρουν το ένα επίπεδο στην περιοχή του άλλου. Το Normal έγινε ουσιαστικά Easy, το Easy έγινε Very Easy και το Hard έγινε -σε πολλές περιπτώσεις- απλώς εξαντλητικό. Η κατανομή των επιπέδων δυσκολίας δημιουργεί απορία και ερωτηματικά, αποτυγχάνει να προσφέρει μια ομαλή εμπειρία. Και ενώ όλοι ασχολούνται με το αν πρέπει τα παιχνίδια να είναι τόσο δύσκολα όσο το Sekiro και τα όμοιά του, εγώ εξακολουθώ να αναρωτιέμαι και να αναζητώ το σωστό Normal. Δεν θέλω να εκλείψει ούτε η υπερβολική δυσκολία ούτε η μεγάλη ευκολία, απλώς θέλω και το ανάμεσα, την επιλογή για κάτι πιο ισορροπημένο και λογικό.

Φοβάμαι ότι θα μείνω στην αναζήτηση και δεν θα λύσω ποτέ την απορία μου. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • joehok
    • Άποψη μου είναι ότι η νιντεντο έχει ίσως την καλύτερη ισορροπία.... έχει το δύσκολο zelda k dk αλλά και πιο νορμάλ παιχνίδια...και τέλος είναι σχεδόν η μόνη εταιρία που μπορεί να κάνει ένα παιχνίδι όπως το kirby epic yarn ... αυτά είναι λουκούμι για πολύ μικρά παιδιά που παίζουν με γονείς και οι γονείς το βλέπουν μια χαρά ευχάριστο.. σχεδόν κανείς δεν κάνει καλά πραγματικά παιδικά παιχνίδια όπως προσπαθεί η νιντεντο.

      • Lonas
      • Συμφωνώ μαζί σου, απλώς θα ήθελα στο ίδιο παιχνίδι να υπήρχε ένα κανονικό normal. Να μην χρειάζεται να πάρω άλλο παιχνίδι για μεγαλύτερη πρόκληση κι άλλο για τα παιδιά.

        • joehok
        • Είναι ήδη πολύ δύσκολο ένα καλό παιδικό παιχνίδι να παιχτεί και από ενήλικα και τουλάχιστον αναγνωρίζω στην νιντεντο ότι το προσπαθεί παραπάνω από όλους... Τώρα το αντίθετο ένα ενήλικο παιχνίδι να μπορεί να γίνει πιο προσβασιμο και σε casual κοινό και σε κοινό που δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο αλλά και σε πιο παιδικό κοινό είναι επίσης πολύ δύσκολο τεχνικά όσο και αν λέμε οκ μωρέ ας βάλουν άπειρες ζωές.

        • Talk Show Host
        • Θυμάσαι στις πιο παλιές εποχές αν όντως το νορμαλ ήταν νόρμαλ; Παίζει κάποιο ιστορικό περίεργο εδώ.

      • Lonas
      • @TSH Ναι γιατί δεν ήταν; Τα παιχνίδια δεν ήταν εξοντωτικά ή υπερβολικά εύκολα. Ήταν οκ. .

        • Lonas
        • Εννοώ τα παιχνίδια που σου έδιναν επιλογή "Easy-Normal-Hard. Γιατί τα υπόλοιπα παλιά ήταν συνήθως απάνθρωπα. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι το Normal πάει πια προς το Easy, δεν υπάρχει ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο ή όταν υπάρχει το γενικότερο επίπεδο δυσκολίας είναι πολύ κάτω σε σχέση με το παρελθόν. Θα ήθελα ένα πιο ισορροπημένο Normal

        • Talk Show Host
        • Ναι, δεν διαφωνώ γενικά, αλλά νομίζω ότι ο χρόνος έχει κάπως παραμορφώσει τα πράγματα. Δεν έχω κάνει εκτεταμένη έρευνα αλλά πλέον η εντύπωσή μου είναι ότι ήταν πιο δύσκολα από όσο θυμόμασταν, ακόμα και όσα ήταν νόρμαλ. Ο χρόνος είναι περίεργο πράγμα. Συμφωνώ πάντως ότι το τότε νόρμαλ ήταν πολύ πιο κοντά στην έννοια από το σημερινό. Έχει χώρο για ωραία κουβέντα νομίζω.

    • stefoukos
    • Οχι φίλε μου εγω θελω το easy πληρωνω 60 ευρω για να εχω και easy αν ειναι δυνατον

      • Lonas
      • Μαζί σου και εγώ το θέλω, υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται. Αλλά θέλω και το normal..

        • stefoukos
        • Οταν πληρωνεις για να παρεις ενα παιχνίδι δεν γίνεται να λείπουν τα βασικά αν είναι δυνατόν

*