
Πλέον, δεν αρκεί το ψυχωμένο πάτημα των πλήκτρων της πίεσης, που ήταν αρκετό για να προκαλέσει ασφυξία στον αντίπαλο. Αντιθέτως, ο αμυντικός πλέον επιτηρεί τον επιθετικό από απόσταση ασφαλείας και κάνει κίνηση για τη μπάλα με το πάτημα ενός άλλου πλήκτρου. Έτσι, ευνοείται το διάβασμα της φάσης και ο σωστός συγχρονισμός, ενθαρρύνεται η υπομονετική προσέγγιση και η προσπάθεια πρόβλεψης της πορείας της μπάλας και γενικά, η άμυνα αποκτά έναν ρεαλιστικό χαρακτήρα που έλειπε από όλα τα προηγούμενα FIFA και Pro. Η υπομονή των βιαστικών παικτών που παίζουν με καθαρά επιθετικούς προσανατολισμούς θα δοκιμαστεί και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη δηλώσει, έχοντας δοκιμάσει τα σχετικά demo, ότι φέτος σκοπεύουν να κάνουν τη μετάβαση στο πιο «φιλικό» και οικείο PES 2012. Πρόκειται όμως για μία αλλαγή που γίνεται κτήμα του παίκτη αν κάνει την προσπάθεια που απαιτείται για την εκμάθησή της και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ικανοποιητικής εξομοίωσης του ποδοσφαίρου. Τα όποια αρνητικά σχόλια προέρχονται περισσότερο από τη δύναμη της συνήθειας και λιγότερο από πραγματικά λάθη στην υλοποίηση.

Για τους πιο «παραδοσιακούς» τύπους, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του παλιού τρόπου άμυνας από τα μενού, μια δυνατότητα που ενδέχεται να φανεί χρήσιμη σε όσους προτιμούν τα single player modes του FIFA. Σε αυτή την περίπτωση, το λεγόμενο “Tactical Defending” απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπομονή από ό,τι συνήθως, αφού η CPU χάνει τη μπάλα λίγο πιο δύσκολα από όσο πρέπει, αναγκάζοντας τον παίκτη να περιμένει για αρκετή ώρα μέχρι να ανακτήσει κατοχή. Η επόμενη μεγάλη προσθήκη του FIFA 12, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, από τεχνολογικής άποψης, αν και συνοδεύεται από αισθητά περιθώρια βελτίωσης. Η Impact Engine αντικαθιστά τον «αχταρμά» αλληλεπίδρασης των animation κατά την επαφή δύο παικτών με μία μηχανή φυσικής που υπολογίζει τα σχετικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, παράγοντας ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Πράγματι, η φυσική υπόσταση των παικτών είναι πιο συμπαγής από ποτέ και οι συγκρούσεις, τα σπρωξίματα και τα τραβήγματα μεταξύ τους αποτυπώνονται ρεαλιστικά. Ωστόσο, δεν λείπουν τα glitches, τα οποία μπορεί περιστασιακά να οδηγήσουν σε κωμικά αποτελέσματα, αν και όχι τόσο συχνά όσο μπορεί να σας κάνουν να πιστέψετε τα σχετικά videos που έχουν ανέβει στο YouTube και βασίζονται στο demo του παιχνιδιού. Η εμφανέστατη βελτίωση του κοντινού ελέγχου της μπάλας κλείνει την τριάδα των φετινών αναβαθμίσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους παίκτες να πραγματοποιήσουν σχετικά εύκολα ντρίμπλες απότομης αλλαγής κατεύθυνσης, χωρίς να βασίζονται στα τρικ για τις καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που οι παίκτες του FIFA είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ντρίμπλες με σχετική ευκολία και φυσικότητα, γεγονός που καθιστά το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού πιο ευχάριστο σε σχέση με τους προκατόχους του.

Επιπλέον, με το κράτημα ενός πλήκτρου και την κίνηση του μοχλού έχουμε πραγματικά κοντινό έλεγχο της μπάλας, που παρέχει επιπλέον προστασία από τους αμυντικούς για ελάχιστο χρονικό διάστημα, δίνοντας στον επιτιθέμενο τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να ζυγίσει στιγμιαία ένα σουτ σε κλειστό χώρο. Οι βελτιώσεις στην ντρίμπλα εξισορροπούνται από το νέο σύστημα άμυνας, αφού η απόσταση ασφαλείας που κρατάνε οι αμυντικοί μέχρι να αποφασίσουν να επέμβουν, τους επιτρέπει να διατηρούν τον έλεγχο της φάσης. Τα σουτ είναι πιο δυνατά και «γεμάτα» από κάθε άλλη φορά, απόρροια της ρεαλιστικής φυσικής της μπάλας, αφήνοντας ιδιαίτερα ικανοποιητική αίσθηση όταν καταλήγουν στα δίχτυα, ενώ παρουσιάζεται πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στους τρόπους σκοραρίσματος σε σχέση με το παρελθόν, όπου, για παράδειγμα, τα διαγώνια σουτ θεωρούνταν καταδικασμένα να καταλήξουν άουτ ή στον τερματοφύλακα.
Εκτός γηπέδου, υπάρχουν εκτεταμένες βελτιώσεις στη δομή του μενού και στην οργάνωση των πολυάριθμων διαθέσιμων modes, αλλά και προσθήκες αρκετών νέων χαρακτηριστικών στο online κομμάτι του παιχνιδιού, που το καθιστούν πληρέστερο σε σχέση με το ήδη επαρκές στον τομέα αυτό FIFA 11. Για παράδειγμα, το Head to Head Seasons οργανώνει τις ένας εναντίον ενός online αναμετρήσεις σας σε σεζόν που απαιτούν συγκεκριμένο αριθμό βαθμών για να προχωρήσετε, ενώ τα Online Friendlies σας δίνουν τη δυνατότητα να προ(σ)καλέσετε άμεσα έναν φίλο σας σε ματς, ενώ παράλληλα διατηρούνται στατιστικά από τις μεταξύ σας αναμετρήσεις. Παραμένει η δυνατότητα συμμετοχής σε online παιχνίδια 11 εναντίον 11, ενώ το Ultimate Team mode, το γνωστό και εθιστικό σύστημα διαχείρισης ομάδων με κάρτες που μέχρι πέρυσι εμφανιζόταν με τη μορφή DLC, είναι διαθέσιμο από το αρχικό μενού του παιχνιδιού, δωρεάν.

Ενισχυμένο παρουσιάζεται και το Career mode, το οποίο είχε αποτελέσει αφορμή για αρκετά παράπονα την περασμένη χρονιά, λόγω bugs και προβληματικής single-player CPU AI. Η EA έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες βελτιώσεις στο σύστημα μεταγραφών και ανάπτυξης των παικτών κι έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις του προπονητή με τους παίκτες και τον Τύπο, καθιστώντας το συνολικό «πακέτο» πιο ρεαλιστικό σε σχέση με πριν. Αν και είναι ήδη προφανές ότι δεν θα έχουμε προβλήματα της περυσινής έκτασης, πρόκειται για ένα mode που θα κριθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι πρώτες εντυπώσεις πάντως, είναι θετικές. Τέλος, έχουμε την εισαγωγή του EA Sports Football Club, ενός «ποδοσφαιρικού social network», το οποίο ανταμείβει τον παίκτη με πόντους XP για κάθε του ενέργεια στο παιχνίδι, μέρος των οποίων μεταφέρει στην ομάδα που έχει δηλώσει ως αγαπημένη.

Ο μέσος όρος των πόντων των υποστηρικτών κάθε ομάδας καθορίζει και την θέση της στο σχετικό online πρωτάθλημα. Πρόκειται για έναν τεχνητό μεν, αλλά εθιστικό τρόπο επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του παιχνιδιού, που δίνει ξεχωριστό βάρος ακόμη και στα φιλικά που παίζετε με τους φίλους σας. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, το EA Sports Football Club παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματικά ποδοσφαιρικά σενάρια στους παίκτες, τα οποία καλούνται να ανατρέψουν. Για παράδειγμα, μόλις αγοράσετε το παιχνίδι, θα κληθείτε να ανατρέψετε το 3-1 σε βάρος της Chelsea, με αντίπαλο την Manchester United. Η επιτυχία αποφέρει πακτωλό XP και περαιτέρω άνοδο της ομάδας σας στο πρωτάθλημα του EA SFC.

Αν και η μηχανή γραφικών δεν έχει αλλάξει, παρατηρείται αξιοσημείωτη βελτίωση στο σχεδιασμό των προσώπων των παικτών, ενώ η ποιότητα του animation αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ντρίμπλας. Πάντως, για μία ακόμη χρονιά φαίνεται ότι στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της CPU η EA υπολείπεται έναντι του ανταγωνισμού, ιδίως όταν γίνεται χρήση του Tactical Defending, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Αντίστοιχα όμως, το προβάδισμα της σειράς στον τομέα του online multiplayer δείχνει να διευρύνεται, με το net code να δείχνει και πάλι σταθερότατο και τον αριθμό των διαθέσιμων επιλογών να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι το FIFA 12 παρουσιάζεται όχι μόνο βελτιωμένο σε όλους τους τομείς και εμπλουτισμένο σε επίπεδο χαρακτηριστικών, αλλά και αρκετά τολμηρό, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της άμυνας. Ο τίτλος της EA έχει τα ψηφιακά «καρύδια» να απαιτήσει από τον βολεμένο παίκτη υπομονή και διάθεση για εκ νέου εκμάθηση κάποιων στοιχείων που θεωρούνταν δεδομένα, όμως, σε βάθος χρόνου, τον ανταμοίβει παρέχοντας μία εμπειρία που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ρεαλιστική ψηφιακή αποτύπωση του ποδοσφαίρου.



εγω σα βολεμενος που ειμαι θα εχει κ στο multiplayer το παλιο συστημα αμυνας χ και κυκλο και γκρεμιζω τα παντα στο διαβα μου η μονο το καινουριο ?
θα πέσει παρα πολύ λιώσιμο φέτος,το demo το έχω λιώσει απίστευτα,πολύ καλο είναι,το Tactical Defending θέλει συνήθεια.
το EA Sports club τι ακριβως ειναι?
πολύ ωραίο review,πάει κ αυτό για αγορά.
Τα άτομα προχωρήσαν τo football sim σε άλλα επίπεδα για ακόμα μια χρονιά.Και άσε το Τακατσούκα να χαλάει το Pro τα 3 τελευταία χρόνια.Σίγουρη αγορά μόλις πέσει η τιμή του όμως.
μπράβο για το review. πολύ καλό, με λεπτομέρεις αλλά μας έκανες να μην μπορούμε να περιμένουμε.
ευτυχώς έφυγα από το pro και να ξαναένιωσα χαρά που παίζω ποδοσφαιράκι
απο το demo που έπαιξα δεν ξετρελάθηκα και μου φάνηκε δύσκολο σε σχέση με το Pro
@greenkiller.13 Το EA SPORTS Football Club είναι μία νέα υπηρεσία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο FIFA 12. Με αυτό, η EA Sports θέλει να δημιουργήσει μία ευχάριστη εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης όπου παίκτες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να συνδεθούν και να συγκρίνουν τα στατιστικά τους ή ακόμα να βρουν νέους αντιπάλους.
Η υπηρεσία αυτή έχει τρία χαρακτηριστικά: XP/Leveling & Support Your Club, Challenges και τέλος το Community & Sharing.
Με το πρώτο, θα έχετε πολλούς τρόπους για να κερδίσετε πόντους εμπειρίας. Είτε πρόκειται για ένα Kick-Off αγώνα, είτε με την υπογραφή ενός νέου παίκτη στο Career Mode ή με τη δημιουργία ενός νέου παίκτη στο Creation Center, παίρνετε XP που συμβάλλουν στο FIFA Level σας. Όσο μεγαλύτερο level είστε, τόσο πιο ψηλά βρίσκεστε στους πίνακες βαθμολογίας. Εξίσου σημαντικό είναι το Support Your Club. Οι πόντοι εμπειρίας που αποκτάτε, βοηθούν και την αγαπημένη σας ομάδα να ανεβεί στην συνολική κατάταξη, ψηφιακά πάντα. Με αυτό το τρόπο, οι υποστηρικτές π.χ της Chelsea ανά τον κόσμο θα μπορούν να συνδεθούν και να δουν με τα ίδια τους τα μάτια πόσοι gamers υποστηρίζουν την ομάδα τους.
Τα challenges είναι σενάρια με βάση τους πιο συναρπαστικούς αγώνες που συμβαίνουν και στην πραγματική ζωή. Θα ελέγχετε προκαθορισμένες ομάδες με συγκεκριμένους παίκτες, score κ.α και ο στόχος σας θα είναι να ολοκληρωθεί η πρόκληση που σας δίνει η EA Sports, κερδίζοντας παράλληλα πολύτιμο XP για τον εαυτό σας και το σύλλογο σας. Αν θυμάστε, υπήρχε κάτι αντίστοιχο και στο 2010 FIFA World Cup South Africa.
Τέλος, με το community & sharing θα μπορείτε να δείτε τι κάνουν οι φίλοι σας σε πραγματικό χρόνο στο game, τι achievements έχουν ξεκλειδώσει και γενικότερα την δραστηριότητα όσων βρίσκονται στην lίστα φίλων σας. Επίσης, θα μπορείτε να μοιραστείτε την δικιά σας δραστηριότητα σε μεγάλα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.
Ελπίζω να σας βοήθησα ώστε να καταλάβετε τι είναι αυτή η νέα υπηρεσία από την EA Sports.
Όσο για το game, εννοείται πως θα το λιώσω! :P
@lust
Εξαρτάται από το mode. Σε unranked head to head ας πούμε, θα μπορείς να παίξεις όπως θέλεις, αλλά σε head to head seasons το tactical defending είναι υποχρεωτικό.
@greenkiller 13
Εϊναι κάτι σαν υπηρεσία, η οποία σου δίνει XP ό,τι κι αν κάνεις στο παιχνίδι και μετά μεταφέρει το XP αυτό στην ομάδα που έχεις δηλώσει ότι υποστηρίζεις και την ανεβάζει στο online πρωτάθλημα της EA. Κάπου στη μέση της δεύτερης σελίδας το εξηγώ λίγο πιο αναλυτικά.
edit: Με πρόλαβε ο JamieT με το κλασικό σεντόνι του :P
Ἀντε να φτἀσει η special edition!
Αν και με εκνευρισε απιστευτα η αμυνα στο demo πηγα και το παρηγγειλα. Ελπιζω να με δικαιωσει και φετος
Long live the King !
the king is still alive :)
Στο δίλημμα FIFA vs PRO η μόνη αποδεκτή απάντηση είναι μία.
Sensible Soccer
Άντε και Kick Off.
Σιγουρη αγορα!!!!Το καλυτερο ποδοσφαιρο της αγορας!!!
Οπως παντα super το Fifa το μονο αρνητικο o Martin Tyler....
the king is back..μπραβο στην ea που εξελισσει το παιχνιδι και δεν καθεται στης δαφνες και στον θρονο..ξεγνοιαστη..θα λιωσουμε φετος με ακομα καλυτερο fifa και βελτειωμενο pro.
@Alucard ευχαριστω για την απαντηση απο οτι καταλαβα θελω δεν θελω θα πρεπει να το συνηθισω :)
πολυ καλο το review συνεχιστε ετσι
κριμα παντως που δεν μπορουμε να εχουμε σουπερλιγκ στο ps3 .....
Εδώ δεν έχουμε πρωτάθλημα, θα έχουμε superleague στο FIFA; Σκεφτόμασταν με τα παιδιά του sportfm να ψάξουμε λίγο το θέλω του ελληνικού πρωταθλήματος στα video games, αλλά βλέπεις τι πρωτάθλημα έχουμε και το παρατήσαμε...
ακομα και να ηθελε η ea να βαλει το ελληνικο πρωταθλημα μετα τα καλοκαιρινα ρεζιλικια και τις 14 ομαδες που δεν 3ερουμε αν θα γινουν 16 και ποτε 8α γινου, θα περιμενε τον μπιτζαξη τον γερουλανο και τον μακη ???παλι καλα που εχει παοκ,ολυμπιακο,αεκ,παο.........η αμυνα ειναι δυσκολη αλλα υπαρχει ρυ8μιση να δουλευει η αμυνα με τον παλιο τροπο οποτε ολα καλα !!!ειναι το πιο ρεαλιστικο παιχνιδι ποδοσφαιρου που εγινε ποτε για μενα καμια σχεση με τους ξυλοποδαρους του pro
polu kalutero to fifa apo to pro kata tin gnwmh mou tha to timisw fusika afou einai to kalutero ! fifa the best !!! o vasilias tou podosfairou then pethane einai akomh zwdanos !
ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΣΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ !!!!!!!ΓΙΑ ΚΟΝΣΟΛΕΣ ΚΑΙ PC EKTOΣ PS3 ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ,ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η' ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ!!!!!!!!!!!
Γιατι ρε παιδια μια χαρα πρωταθλημα εχουμε ξερετε τι suspense θα εχει φετος ?
οταν με το καλο γινουν 16 μετα απο κανα μηνα μπορει να πεσουν αλλες 2-3 η μια ανατροπη μετα την αλλη!!!
περα απο τη πλακα αλλο ενοουσα δεν περιμενα να βαλει η εα το μαγικο μας πρωταθλημα απλα ειναι κριμα που δεν μπορουμε να περασουμε στο ps3 (γιατι εκει σκεφτομαι να το αγορασω )το πατσακι που βγαζουν τα παιδια καθε χρονο για το Pc
Πολύ καλό το Fifa και φέτος,θα το τιμήσω σίγουρα με αγορά,μόλις κατέβει η τιμή του λιγάκι.Μεγάλο πλεονέκτημα πάντως είανι η Impact Engine,αν και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργει πολύ τρελά,όπως φάνηκε σε βιντέακια απο το demo του Fifa,έγω πάντως στο demo δεν έτυχα να έχω κάνα τέτοιο glitch της Impact,εξάλλου τα πράγματα σαφώς θα είναι βελτιωμένα στην τελική έκδοση σε σχέση με το demo,έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον.Το tactical defending απο την άλλη καλή προσθήκη αλλά θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να την συνηθίσω.:P
Σε γενικές γραμμές πάντως, το χάσμα μεταξύ FIFA και PES βλέπω να κλείνει σιγά σιγά,αν και θέλει δουλειά ακόμη αρκετή δουλειά,το PES σε αρκετούς τομείς εκτός του τομεά των γραφικών,ένω το Fifa ίσα ίσα χρειάζεται καινούργια μηχανή γραφικών,το οποίο δεν το κόβω να γίνεται στην τωρινή γενιά για προφανής λόγους.
,Φέτος θα ασχοληθώ πάντως και με τα δύο ποδοσφαιράκια όπως κάνω και πάντα,σίγουρη αγορά το FIFA,πολλές ενοικιάσεις το PES.
Νομίζω πως η φετινή χρονιά είναι και αυτή στην οποία παρουσιάζεται η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ PRO και FIFA όχι απο άποψης ποιότητας, αλλά φιλοσοφίας. Η νέα λειτουργία της άμυνας, θέτει τις βάσεις για ενα ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό παιχνίδι, και θα σταθώ στο οτι επιβραβεύει όσους επενδύσουν αρκετό χρόνο στην εκμάθηση των μηχανισμών του, και όχι όσους θέλουν κάτι πιο "άμεσο".
Προσωπικά είδα μεγάλη διαφορά σε σχέση με το φετινό Pro.Μπράβο στην ΕΑ.
ekseretiko paixnidi...agora mes sthn ebdomada
θα το τιμησω και αυτο...
Το καλυτερο Fifa αν και δε εχω δοκιμασει ακομα το 15 αλλα το 12 ηταν κορυφη