Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η μελέτη της ηλιόσφαιρας είναι μια από τις πιο σημανικές προκλήσεις των αστροφυσικών

*
Η ασπίδα του ηλιακού μας συστήματος, η ηλιόσφαιρα, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των πλανητών από τις κοσμικές ακτίνες του γαλαξία. Όμως, πως είναι δυνατό να μελετηθεί;

Η ηλιόσφαιρα, μια τεράστια φυσαλίδα μαγνητισμού που προέρχεται από τον ήλιο, χρησιμεύει πράγματι ως κοσμική ασπίδα για το ηλιακό μας σύστημα. Είναι συναρπαστικό ότι παρά τον κρίσιμο ρόλο της, οι ακριβείς παράμετροι που καθορίζουν το σχήμα και τα όριά της δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Πάντως, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν είναι ένα σημαντικό βήμα προς την απομυθοποίηση αυτών των πτυχών. Η έρευνά προτείνει ότι η βέλτιστη διαδρομή για την έξοδο ενός διαστημικού σκάφους από την ηλιόσφαιρα θα ήταν μέσω της ουράς, η οποία θα μπορούσε να παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηλιόσφαιρα αλληλεπιδρά με το τοπικό διαστρικό μέσο, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το διαστημικό περιβάλλον μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτή η γνώση είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το μελλοντικό διαστρικό ταξίδι αλλά και για την κατανόηση των μηχανισμών που προστατεύουν τη ζωή στη Γη από τις πιο επιβλαβείς επιπτώσεις της γαλαξιακής ακτινοβολίας.



Εικόνα: John Hopkins Applied Physics Laboratory

Η ηλιόσφαιρα, αλληλεπιδρά δυναμικά με το τοπικό διαστρικό μέσο, ένα εξωτικό μείγμα πλάσματος, σκόνης και ουδέτερων σωματιδίων. Αυτή η αλληλεπίδραση όχι μόνο διαμορφώνει την ίδια την ηλιόσφαιρα, αλλά ρυθμίζει επίσης τις κοσμικές ακτίνες και τη διαστρική σκόνη που μπορεί να διεισδύσουν στο ηλιακό σύστημα, επηρεάζοντας τον διαστημικό καιρό όπου υπάρχει η Γη και άλλοι πλανήτες. Τα πρωτοποριακά δεδομένα από το Voyager 1 και το 2, το μόνο διαστημόπλοιο που βγήκε πέρα από αυτήν την προστατευτική φυσαλίδα, έχουν προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για τη φύση αυτού του ορίου. Οι τροχιές τους και τα δεδομένα που συνεχίζουν να στέλνουν πίσω στη Γη ήταν κρίσιμα για την κατανόηση των εξωτερικών ορίων της ηλιόσφαιρας. Ωστόσο, πολλά παραμένουν άγνωστα και οι επιστήμονες υποστηρίζουν μελλοντικές αποστολές για να διασχίσουν αυτά τα σύνορα, εξοπλισμένες με προηγμένα όργανα για να ξετυλίξουν την πολυπλοκότητα της ασπίδας του ηλιακού μας συστήματος και της κοσμικής γειτονιάς του.

Η ηλιόσφαιρα είτε είτε έχει σχήμα σφαιρικό, είτε επίμηκες ή μισοφέγγαρο- αυτό αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης. Οι πρωτοπόροι ανιχνευτές Voyager έχουν ήδη αποτολμήσει πολύ πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, περνώντας στο διαστρικό διάστημα και παρέχοντας πληθώρα δεδομένων για τα εξωτερικά όρια της ηλιόσφαιρας. Με βάση αυτό το παρελθόν, ο μελλοντικός διαστρικός ανιχνευτής στοχεύει να εμβαθύνει στο άγνωστο, ταξιδεύοντας δυνητικά 400 έως 1.000 αστρονομικές μονάδες (1 αστρονομική μονάδα ισούται με 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Αυτή η φιλόδοξη αποστολή θα μπορούσε να διαρκέσει μισό αιώνα, προσφέροντας ένα παράθυρο στο διαστρικό μέσο που βρίσκεται πέρα από την προστατευτική φυσαλίδα του ηλιακού μας συστήματος, ενισχύοντας έτσι την κατανόησή μας για το σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*