Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI R9 270X Mini-ITX Gaming

*

Κάντε Subscribe στο YouTube κανάλι μας. Παρακολουθήστε το νέο επεισόδιο της εκπομπής Hardware in 7 Minutes.



Ο μέσος όρος των καρτών γραφικών για υπολογιστές ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό όσον αφορά στην κατασκευή τους. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές ο εκάστοτε κατασκευαστής ουσιαστικά προμηθεύεται όλο το PCB από την AMD ή την Nvidia και απλά προσαρμόζει το δικό του σύστημα ψύξης (αν δε το πάρει και αυτό έτοιμο). Λίγες είναι οι φορές που οι εταιρείες επανασχεδιάζουν το PCB και αυτό το κάνουν συνήθως για ακριβές κάρτες, οι οποίες προορίζονται σε extreme overclockers, όπως για παράδειγμα η σειρά Lightning της MSI.

MSI R9 270X Mini-ITX Gaming Image 2
Η R9 270X Mini-ITX Gaming είναι μια όμορφη κάρτα με εντυπωσιακό σύστημα ψύξης που λόγω του μικρού μήκους χωράει σε mini-itx cases.
Η R9 270X Mini-ITX Gaming είναι μια όμορφη κάρτα με εντυπωσιακό σύστημα ψύξης που λόγω του μικρού μήκους χωράει σε mini-itx cases.
Η εταιρεία όμως αποφάσισε να κάνει μια τέτοια σχεδιαστική προσέγγιση και για ένα GPU που δεν είναι πανάκριβο, αλλά για ένα που απευθύνεται στη μάζα του κόσμου. Κάπως έτσι σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε η R9 270X Mini-ITX Gaming, ένα ακόμα προϊόν στην Gaming σειρά καρτών της MSI, που όμως απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό: αυτούς που έχουν στη διάθεσή τους κάποιο Mini-ITX σύστημ, αλλά θέλουν καλές gaming επιδόσεις. Ποιο είναι το πρόβλημα των κατόχων ενός τέτοιου case; Μα προφανώς ο χώρος, ο οποίος είναι πάντα περιορισμένος, δίνοντας στο χρήστη συνήθως τη δυνατότητα να εγκαταστήσει μια -διπλού πάχους- κάρτα γραφικών, αλλά τις περισσότερες φορές οι κάρτες στριμώχνονται κυρίως όσον αφορά στο μήκος τους. Η MSI λοιπόν αποφάσισε να επανασχεδιάσει το PCB (την πλακέτα δηλαδή της κάρτας), αλλάζοντας τη διάταξη των μνημών και των υπολοίπων κυκλωμάτων, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει αρκετά εκατοστά μήκους σε σχέση με αντίστοιχες κάρτες.
Το μήκος της MSI R9 270X Mini-ITX Gaming δεν ξεπερνάει τα 17cm, όταν οι περισσότερες αντίστοιχες κάρτες βρίσκονται αρκετά πάνω από τα 20cm.
Η MSI R9 270X Mini-ITX Gaming έρχεται σε μια τυπική για την κατηγορία συσκευασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μετατροπέα ρεύματος 6-σε-8pin (καθώς η κάρτα εξοπλίζεται με ένα 8pin), έναν  μετατροπέα miniDP-σε-DP και έναν D-VGA adapter καθώς και CD με drivers & utilities. Παίρνοντας την ίδια την κάρτα στα χέρια μας, άμεσα κανείς μπορεί να παρατηρήσει τις μικρές της διαστάσεις, τουλάχιστον  όσον αφορά στο μήκος. Αν και έχουμε δει ξανά στο παρελθόν αντίστοιχου μήκους κάρτες, κάτι τέτοιο συνήθως συμβαίνει με σαφώς πιο αδύναμα μοντέλα όσον αφορά στις επιδόσεις τους, καθώς απαιτείται μεγάλο σύστημα ψύξης για να απομακρύνεται η παραγόμενη θερμότητα.
MSI R9 270X Mini-ITX Gaming Image 3
Από πλευράς εξόδων εικόνας, η κάρτα διαθέτει τις γνωστές και συνηθισμένες HDMI και DVI, καθως και 2 miniDP, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ευκολότερα χάρη και στο σχετικό μετατροπέα που βρίσκεται στη συσκευασία
Η MSI όμως κατάφερε να μειώσει το μήκος της R9 270X Mini-ITX Gaming, το οποίο δεν ξεπερνάει τα 17cm, όταν οι περισσότερες αντίστοιχες κάρτες βρίσκονται αρκετά πάνω από τα 20cm. Όσον αφορά στις εξόδους εικόνας, η κάρτα διαθέτει συνολικά τέσσερις και μπορεί να ικανοποιήσει και τους λάτρεις των multimonitor setup, προσφέροντας την επιλογή μεταξύ δυο mini-DP, μιας HDMI και μιας DVI. Στο πίσω μέρος της κάρτας συναντάμε και ένα μεταλλικό backplate, το οποίο βοηθάει το PCB να μη λυγίζει (αν και το βάρος που βρίσκεται κάτω από τα 600 γραμμάρια δεν τη ζορίζει).
MSI R9 270X Mini-ITX Gaming Image 4
Στο πίσω μέρος της η κάρτα χρησιμοποιεί ένα μεταλλικό backplate, το οποίο προστατεύτει το PCB από τυχόν κακομεταχείριση, αλλά και από το βάρος του συστήματος ψύξης
Εμείς τοποθετήσαμε την MSI R9 270X Mini-ITX Gaming σε ένα mini-ITX case της Shuttle XPC SH87R6 που υπάρχουν για τέτοια χρήση, με την κάρτα να τοποθετείται πολύ πιο άνετα σε σχέση με παραδοσιακές αντίστοιχες λύσεις που έχουμε δει και στο παρελθόν από τη Sapphire. Ωστόσο, μας προβλημάτισε το γεγονός ότι η MSI αποφάσισε να τοποθετήσει το 8πινο βύσμα τροφοδοσίας στο πάνω μέρος της κάρτας και όχι στο πίσω. Και αυτό γιατί, τουλάχιστον στην περίπτωσή μας και ο χώρος πάνω από την ίδια τη κάρτα είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κλείσουμε το case παρά μόνο έπειτα από αρκετή προσπάθεια, αφού το καλώδιο τροφοδοσίας εμπόδιζε. Αν το βύσμα ήταν τοποθετημένο στο πίσω μέρος, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Το κύριο χαρακτηριστικό της κάρτας είναι φυσικά το σύστημα ψύξης, το οποίο δεν είναι το τυπικό με ανεμιστήρες που συναντάμε στις περισσότερες λύσεις, αλλά ένα τύπου RADAX όπως το ονομάζει η MSI και προσφέρει τύπου hybrid Radial/Axial ανεμιστήρα για χαμηλότερη κατανάλωση, χαμηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερο θόρυβο.

MSI R9 270X Mini-ITX Gaming Image 7
Το σύστημα ψύξης, παρόλο που είναι αναγκασμένο να στριμωχτεί σε λίγο χώρο, τα καταφέρνει πολύ καλά, χάρη τόσο στον ανεμιστήρα όσο και στα πολλά fins
Το σύστημα ψύξης, παρόλο που είναι αναγκασμένο να στριμωχτεί σε λίγο χώρο, τα καταφέρνει πολύ καλά, χάρη τόσο στον ανεμιστήρα όσο και στα πολλά fins

Για να το επιτύχει αυτό, χρησιμοποιεί μια μεγάλη μεταλλική επιφάνεια, η οποία είναι υπεύθυνη για την ψύξη των περισσότερων στοιχείων του PCB. Η επαφή με τον πυρήνα γίνεται μέσω επιφάνειας χαλκού, ενώ στο εμπρός κομμάτι της ακριβώς από πάνω απ' τον πυρήνα υπάρχουν τα fins σε κυκλική διάταξη, τα οποία περιβάλλουν τον έναν και μοναδικό ανεμιστήρα των 80mm.
Ο Curacao XT πυρήνας είναι συμβατός με τα DirectX 11.1 και το Mantle, υποστηρίζει EyeFinityCrossfire και HD3D, προσφέρει εξόδους HDMI 1.4a, χρησιμοποιοεί τo PCI-E 3.0 και  καταναλώνει χαμηλή ενέργεια χάρη στην τεχνολογία AMD ZeroCore.
Ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με σκοπό να λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα γίνεται σε ένα περιορισμένο σύστημα ψύξης. Ουσιαστικά, η MSI με αυτό το cooler θέλησε να μειώσει όσο το δυνατόν το παραγόμενο θόρυβο, χωρίς όμως να λειτουργεί η κάρτα σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί κάτι τέτοιο μέσα σε ένα στριμωγμένο mini-ITX case θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα. Άλλωστε, ο Curacao XT πυρήνας που χρησιμοποιεί η κάρτα και ουσιαστικά είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Pitcairn XT που αξιοποιείται χρόνια τώρα από τις Radeon HD7870 GPUs και είναι αρκετά ενεργοβόρος με την κατανάλωσή του να βρίσκεται περίπου στα 180Watt. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη σύγκριση μεταξύ R9 270X και HD7870.

  AMD Radeon R9 270X AMD Radeon HD 7870
Αριρθμός επεξεργαστών Stream 1280 1280
Αριθμός μονάδων Texture 80 80
Αριθμός ROPs 32 32
Συχνότητα πυρήνα 1000MHz 1000MHz
Συχνότητα Boost 1050MHz -
Συχνότητα /τύπος μνήμης 5,6GHz / GDDR5 4.8GHz / GDDR5
Ποσό μνήμης 2GB 2GB
Ονομαστική κατανάλωση 180W 190W
Λιθογραφία 28nm 28nm
Αρχιτεκτονική GCN 1.0 GCN 1.0
GPU Curacao XT Pitcairn XT

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν πυρήνα που χρησιμοποιεί ελεγκτή μνήμης εύρους 256 bit και υποστηρίζεται από 2GB μνήμης. Σε σχέση με την αρχική έκδοση του Pitcairn, η AMD έχει αυξήσει τη συχνότητα χρονισμού της μνήμης, ενώ πλέον η νεότερη έκδοση χρησιμοποιεί τεχνολογία Boost. Το σημαντικότερο γεγονός ωστόσο με τις νέες κάρτες έχει να κάνει με την τιμολογιακή προσέγγιση της AMD, καθώς πλέον οι κάρτες με το R9 270X κοστίζουν γύρω στα €200 (λίγο πάνω ή λίγο κάτω, ανάλογα με το μοντέλο), όταν πριν από 2 χρόνια οι αντίστοιχες HD7870 κόστιζαν πάνω από €300. Γενικότερα, η όλη πολιτική του rebranding της AMD με την επανακυκλοφορία των HD7970 σαν R9 280x και των HD7870 σαν R9 270x έχει να κάνει ακριβώς με αυτό: να επανατοποθετήσει στην αγορά τα προϊόντα της, με μικρές αλλαγές, σε νέο πλαίσιο τιμών. Από εκεί και πέρα, ο Curacao XT πυρήνας είναι συμβατός με τα DirectX 11.1 και το Mantle, υποστηρίζει λειτουργίες όπως το EyeFinity, το Crossfire και το HD3D, προσφέρει εξόδους HDMI 1.4a στα 3GHz (Fast HDMI), οι οποίες είναι συμβατές με το πρότυπο Discrete Digital MultiPoint Audio για μεταφορά ήχου σε περισσότερες από μια οθόνες και σωστό διαμοιρασμό του, χρησιμοποιοεί τo PCI-E 3.0 interface και τέλος καταναλώνει χαμηλή ενέργεια χάρη στην τεχνολογία AMD ZeroCore.


Η συγκεκριμένη πρόταση της MSI έρχεται με το GPU να είναι υπερχρονισμένο στα 1030 MHz, το οποίο αυξάνεται σε 1050MHz (Silent mode), 1070 MHz (Gaming mode) καθώς και 1080 MHz σε OC mode δίνοντας τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Οι παραπάνω συχνότητες μπορούν να ρυθμιστούν από το το Gaming App, το λογισμικό που συνοδεύει την κάρτα. Κύριο χαρακτηριστικό της κατασκευής της MSI R9 270X mITX Gaming είναι φυσικά τα Military Class Components 4, το επόμενο βήμα σε εξαρτήματα υψηλής ποιότητας με τα Super Ferrite chockes και τους solid πυκνωτές, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχημένου overclocking αλλά και εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

MSI R9 270X Mini-ITX Gaming Image 9
Το μοναδικό μας παράπονο όσον αφορά στο σχεδιασμό της κάρτας αφορά το σημείο τοποθέτησης του βύσματος τροφοδοσίας, το οποίο θα θέλαμε να είναι στο πίσω μέρος και όχι πάνω.
Το μοναδικό μας παράπονο όσον αφορά στο σχεδιασμό της κάρτας αφορά το σημείο τοποθέτησης του βύσματος τροφοδοσίας, το οποίο θα θέλαμε να είναι στο πίσω μέρος και όχι πάνω.

Πηγαίνοντας τώρα στις επιδόσεις, η κάρτα τοποθετήθηκε  σε motherboard Gigabyte 970A-UD3 με επεξεργαστή AMD FX-8320 χρονισμένο στα 4,5GHz και 4GB μνήμης DDR3 στα 1600MHz και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούμε είναι τα Sleeping Dogs, BioShock Infinite, Hitman Absolution, Metro: Last Light, Tomb Raider, Total War: Rome II μαζί με το νέο 3D Mark. Οι μετρήσεις μας αφορούν σε δυο αναλύσεις, την τυπική 1920x1080 και την ιδιαίτερα απαιτητική 2560x1440, ενώ σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια έχουμε μετρήσεις από δυο σετ ρυθμίσεων ποιότητας. Για λόγους σύγκρισης, στο πίνακα που ακολουθεί συμπεριλαμβάνουμε μετρήσεις από τις Sapphire R9 Toxic 270X, Sapphire R9 Vapor-X 270X, Sapphire R9 Toxic 280X και την MSI GTX 750Ti Twin Frozr Gaming που θα παρουσιάσουμε σε επόμενο review.
 
  MSI GTX 750Ti Twin Frozr Gaming MSI R9  270X Mini-ITX Gaming Sapphire Vapor-X R9 270x Sapphire Toxic R9
270x
Sapphire Toxic R9
280x
Sleeping Dogs (High) 44,5 74,8 76,2 78,8 92,9
Sleeping Dogs (Extreme) 24,5 37,8 38,0 40,2 56,5
Bioshock Infinite (Ultra) 62,5 74,7 75,2 79,2 106,3
Bioshock Infinite (Ultra + DDOF) 49,5 55,9 56,4 59,3 80,1
Hitman Absolution (High) 27,8 48,6 48,8 51,2 55,5
Hitman Absolution (Ultra) 17,7 32,7 33,2 33,6 42,6
Metro: Last Light (Very High) 31,5 41,3 42,0 44,5 57,5
Tomb Raider (Ultra) 53,0 76,0 76,4 80,2 108,1
Tomb Raider (Ultimate) 33,0 48,4 47,5 49,8 66,7
Total War: Rome II (Ultra + Med. Shadows) 41,5 63,0 54,3 55,8 61,2
Total War: Rome II (Extr. + Medium Shadows) 25,4 42,0 39,3 39,5 47,1
3DMark FireStrike 4088 5504 5597 5880 7426

Όπως μπορείτε να δείτε, η κάρτα τα καταφέρνει μια χαρά όσον αφορά στο gaming σε ανάλυση 1080p, που άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης κάρτας. Στα περισσότερα παιχνίδια τρέχει με πάνω από 60fps σε ρύθμιση High (Sleeping Dogs, Bioshock Infinite, Tomb Raider, Total War: Rome II), ενώ ακόμα και με Max settings, τα καταφέρνει πολύ καλά χωρίς να πέφτει ποτέ κάτω από τα 30fps. Σε σχέση με τις άλλες κάρτες, οι επιδόσεις της είναι πάνω-κάτω ίδιες με αυτές της Sapphire Vapor-X R9 270x, όμως η σαφώς μεγαλύτερη σε διαστάσεις και υψηλότερα χρονισμένη Sapphire Toxic R9 270x είναι οι ταχύτερη από τις τρεις με το ίδιο GPU. 

MSI R9 270X Mini-ITX Gaming Image 6
Μια χαρά τα καταφέρνει η κάρτα από πλευράς θερμοκρασιων, καθώς τρέχοντας το Furmark, το οποίο βάζει το πυρήνα στο 100%, είδαμε μέχρι λίγο πάνω από 70 βαθμους, χωρίς ο RADAX ανεμιστήρας να περιστρέφεται ιδιαίτερα γρήγορα και άρα να κάνει πολύ φασαρία.
Μια χαρά τα καταφέρνει η κάρτα από πλευράς θερμοκρασιων, καθώς τρέχοντας το Furmark, το οποίο βάζει το πυρήνα στο 100%, είδαμε μέχρι λίγο πάνω από 70 βαθμους, χωρίς ο RADAX ανεμιστήρας να περιστρέφεται ιδιαίτερα γρήγορα και άρα να κάνει πολύ φασαρία.

Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των θερμοκρασιών λειτουργίας και εδώ τα πράγματα είναι ικανοποιητικά, με τη μέγιστη τιμή που είδαμε τρέχοντας το εξαιρετικά απαιτητικό Furmark να είναι 72 βαθμοί, με τον ανεμιστήρα να περιστρέφεται στο 35% της μέγιστης ταχύτητάς του και το παραγόμενο θόρυβο να είναι ανεκτός σε αυτό το επίπεδο. Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη μέτρηση έγινε στο σύστημα δοκιμών για τις κάρτες γραφικών και όχι στο Mini-ITX case της Shuttle, στο οποίο τα πράγματα είναι σαφώς πιο ζορισμένα και εκεί είδαμε σε πραγματικές συνθήκες- θερμοκρασίες πιο κοντά στους 80 βαθμούς κελσίου και μεγαλύτερα επίπεδα θορύβου.

MSI R9 270X Mini-ITX Gaming Image 10

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, αυτό που μπορούμε να πούμε για τη MSI R9 270X Mini-ITX Gaming είναι πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μοντέλο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Αποδίδει, πάνω-κάτω, όπως οι περισσότερες κάρτες με το 270x GPU, αλλά το πετυχαίνει έχοντας σαφώς μικρότερες διαστάσεις. Πρόκειται για μια άριστη λύση για όσους θέλουν να φτιάξουν ένα πολύ μικρό gaming PC, το οποίο θα μπορούν και να μετακινούν χρησιμοποιώντας ένα case όπως πχ. το MSI Nightblade. Αν και αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να τη βρούμε στα ελληνικά καταστήματα, το κόστος της βρίσκεται γύρω στα €180-€200, όσο δηλαδή οι περισσότερες αντίστοιχες προτάσεις. Αν είστε ανάμεσα σε εκείνους που απαιτούν ένα μικρό σε διαστάσεις PC για gaming σε 1080p με very-high settings στα 60fps, η πρόταση της MSI είναι αυτό που θέλετε.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Διαστάσεις
  • MSI Overclocking App
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θέση βύσματος τροφοδοσίας
  • Περιορισμένο overclocking
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Μίνι τέρας για αυτούς που θέλουν να φτιάξουν ένα μικρό σε διαστάσεις pc.Μήτσο σε άλλες αντίστοιχες κάρτες όλες έχουν το βύσμα πίσω;Παίζει να είναι προτοτυπία της Msi;Μπορείς να αγοράσεις molex γωνία ίσως με αυτό τον τρόπο να χωράει η κάρτα στο κουτί σου.

    • Dimcar
    • οχι, στις μακριές κάρτες μπαίνει πάνω, στις κοντές πίσω, αλλά όχι πάντα... ναι, ένα molex γωνία θα τη κάνει τη δουλειά.

*