Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Creative SXFI Air και Creative SXFI Air C Review

*
Οι μεγάλοι σε ηλικία (σαν τον υπογράφοντα…) είναι δύσκολο να μη γνωρίζουν την Creative. Μια εταιρεία που ουσιαστικά ήταν αυτή που έφερε στους υπολογιστές το πραγματικό ήχο με τις κάρτες ήχου της τη δεκαετία του 90, ενώ υπήρξε από τις πρώτες που παρουσίασαν MP3 player. Όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρεία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο κομμάτι του ήχου, έχοντας ακόμα κάρτες ήχου (σύντομα θα έχουμε μια για review) αλλά και φυσικά πολλά ακουστικά, για gamers ή απλή χρήση. Στο Enternity έφτασαν δυο πακέτα της σειράς SXFI, το SXFI Air και το SXFI Air C. Δυο over the ear headset που μοιράζονται αρκετά χαρακτηριστικά, με σημαντικότερο τη τεχνολογία Super XFI, αλλά και με σημαντικές διαφορές, καθώς τα Creative SXFI Air είναι Bluetooth ενώ τα Creative SXFI Air C είναι USB.



Πριν μιλήσουμε για τα ίδια τα ακουστικά, πρέπει να γράψουμε δυο λόγια για την τεχνολογία Super XFI στην οποία η Creative έχει επενδύσει πολλά. Ουσιαστικά πρόκειται για τεχνολογία virtual surround, ώστε να μπορεί να δώσει μια αίσθηση 7.1 ήχου, από ένα τυπικό στερεοφωνικό σύστημα ήχου. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αυτό όμως που είναι ξεχωριστό είναι πως χρησιμοποιώντας στην ουσία AI, την οποία έχει τροδοφοτήσει με μπόλικη πληροφορία, μπορεί αυτό το virtual surround ήχο να τον κάνει περισσότερο προσωπικό για το καθένα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ειδικού app για iOS/Android, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να φτιάξει το δικό του account και στη συνέχεια μέσα από αυτό, ο χρήστης βγάζει φωτογραφίες τα αυτιά και το κεφάλι του. Οι φωτογραφίες αυτές σκανάρονται από τη Creative και στη συνέχεια συγκρίνονται με τα δεδομένα της, ούτως ώστε στη συνέχεια ο χρήστης να κατεβάζει το ιδανικό για το κεφάλι του προφίλ virtual surround ήχου! Αυτήν την τεχνολογία την έχουν και τα δυο headset που έχουμε στα χέρια μας και την οποία ο χρήστης ενεργοποιεί με το που θα πατήσει το σχετικό πλήκτρο Super XFI που διαθέτει το καθένα από αυτά.



Ξεκινώντας από τα Creative SXFI Air, τα οποία είναι και αυτά που κοστίζουν τα περισσότερα χρήματα από τα δυο, ο κάτοχός τους θα βρει στη συσκευασία τα ίδια τα ακουστικά, ένα δίμετρο καλώδιο USB Type-C (για φόρτιση αλλά και χρήση σε PC/κονσόλες ενσύρματα) και ένα ακόμα mini jack (για αναλογική σύνδεση). Παίρνοντας τα ίδια τα ακουστικά στα χέρια, γίνεται αμέσως αντιληπτό το σχετικά μεγάλο τους βάρος, με την ενσωματωμένη μπαταρία που δίνει αυτονομία γύρω στις 10 ώρες να παίζει προφανώς το ρόλο της. Η στεφάνη είναι καλυμμένη από δερματίνη, με την εσωτερική πλευρά να έχει μια περισσότερη μαλακή επιφάνεια ώστε τα ακουστικά να κάθονται περισσότερο άνετα πάνω στο κεφάλι. Η αλήθεια είναι όμως πως θα θέλαμε να έχει περισσότερο όγκο αυτή η μαλακή πλευρά, καθώς μετά από πολύωρη χρήση, ο χρήστης αρχίζει να νοιώθει μια πίεση στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Η στεφάνη προφανώς προσφέρει επιλογή αυξομείωσης του μήκους της, με αποτυπωμένους αριθμούς και στις δυο πλευρές για να μπορεί να θυμάται καλύτερα κάποιος το μήκος που τον έχει βολέψει. Η ίδια η στεφάνη είναι πλαστική από ότι φαίνεται, με μια μεταλλική επιφάνεια να βρίσκεται στο εξωτερικό της μέρος.



Όσον αφορά τώρα στα ίδια τα ακουστικά, αυτά χρησιμοποιούν οδηγούς των 50mm, και διαθέτουν αφαιρούμενα μαξιλαράκια, με τον τρόπο αφαίρεσης να είναι αρκετά εύκολος. Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να περιστρέψει ελαφρώς τα μαξιλαράκια και αυτά θα ξεκουμπώσουν, καθώς είναι κολλημένα σε μια πλαστική βάση. Η εσοχή που αφήνουν είναι αρκετή για να καλύψει τα αυτιά φυσιολογικού μεγέθους, αλλά οριακά. Όσον αφορά τώρα στην εργονομία των ακουστικών, το μόνο που προσφέρουν είναι μια σχετικά μικρή μεν, αλλά πλήρως ελεύθερη κίνηση σε όλους τους άξονες. Από εκεί και πέρα, όλες οι βασικές επιλογές χρήσης βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του αριστερού ακουστικού. Έχουμε το power button, πλήκτρο Bluetooth για το συγχρονισμό με άλλη συσκευή, θύρα microSD μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να ακούσει μουσική χωρίς να χρειάζεται άλλη συσκευή, το πλήκτρο Super X-FI, θύρα Type-C USB για φόρτιση ή χρήση, θύρα minijack 3.5mm και το μικρό αποσπώμενο μικρόφωνο. Η εξωτερική επιφάνεια του ακουστικού είναι αφής και επιτρέπει τον έλεγχο της έντασης του ήχου, ενώ επιτρέπει λειτουργίες όπως play/pause, next/previous. Πάντως, η απόκριση στην αφή δεν ήταν πάντα αποτελεσματική. Να συμπληρώσουμε πως και στις δυο πλευρές υπάρχει ένα δαχτυλίδι LED στην εξωτερική πλευρά των ακουστικών, με το χρήστη να μπορεί να αλλάξει το χρώμα του. Ωστόσο, το χρώμα δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς από το γενικό SXFI App, αλλά από δεύτερο, το SFXI Air Control. Για τον ήχο, θα μιλήσουμε παρακάτω, αφού πούμε δυο λόγια και για το άλλο headset.



Πηγαίνοντας στα Creative SXFI Air C, πάνω κάτω έχουμε τον ίδιο σχεδιασμό. Το βάρος τους είναι χαμηλότερο (αφού δεν υπάρχει μπαταρία), η κατασκευή είναι σχεδόν ίδια με μόνη διαφορά τη μη ύπαρξη αριθμών πάνω στη στεφάνη προσαρμογής, ενώ φυσικά είναι εντελώς διαφορετικά τα πλήκτρα ελέγχου και οι θύρες. Η σύνδεση εδώ γίνεται μέσω USB (micro USB μάλιστα και όχι Type-C) και minijack μόνο με τη συσκευασία να περιλαμβάνει τα αντίστοιχα καλώδια. Αντί για πλήκτρο Bluetooth έχουμε ένα που επιτρέπει να αναβοσβύνουμε τα φώτα LED, ενώ στη θέση της θύρα microSD υπάρχει ροδέλα ρύθμισης της έντασης του ήχου. Διαφορετικό είναι και το μικρόφωνο, καθώς έχουμε ένα -αποσπώμενο πάλι- μεγάλο σε μήκος μικρόφωνο με εύκαμπτο σωλήνα. Για κάποιο λόγο όμως η Creative αποφάσισε να τοποθετήσει τη θύρα μικροφώνου πίσω από τη micro USB, με αποτέλεσμα το καλώδιο USB να βρίσκεται πάντα μπροστά από το μικρόφωνο, μην αφήνοντας το χρήστη να το τοποθετήσει ακριβώς όπως θέλει. Το μικρόφωνο είναι ελαφρώς καλύτερο από αυτό των Air, με μεγαλύτερο υποστηριζόμενο εύρος συχνοτήτων, ενώ και η ευαισθησία του είναι καλύτερη αν και αυτή η διαφορά στη πράξη έχει να κάνει περισσότερο που το χρησιμοποιεί ο καθένας. Επειδή το Air είναι και για χρήση εν κινήσει, έχει μικρότερο ευαισθησία για να μη μεταφέρει τόσο εύκολα του περιβάλλοντες ήχους. Για τις ρυθμίσεις του equalizer και του led φωτισμού ο χρήστης πρέπει να κατεβάσει στον υπολογιστή το SFXI Control, ωστόσο για να ενεργοποιήσει σωστά και με βάση το δικό του προφίλ το Super FXI, πρέπει να κατεβάσει το γενικό SXFI App στο smartphone του.



Τα δυο headset παίζουν ακριβώς τον ίδιο ήχου, τουλάχιστον έτσι αντιλήφθηκε ο υπογράφων. Ο ήχος τους είναι καθαρός και δυνατός, με τους οδηγούς να έχουν μια τάση να υπερτονίσουν τις χαμηλές συχνότητες, χωρίς όμως απαραίτητα τα μπάσα να είναι τόσο καλά. Μέσα από το equalizer μπορεί κάποιος να προβεί σε επιπλέον ρυθμίσεις, αλλά αυτά που θα κερδίσει είναι λίγα. Πάντως, τα ακουστικά είναι μια χαρά για να ακούει κανείς μουσική, καθώς οι μεσαίες και οι υψηλές συχνότητες αναπαράγονται σωστά, ενώ δοκιμάζοντας ταινίες, το αποτέλεσμα μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους, με την ομιλία να είναι πάντα καθαρή και τις σκηνές δράσεις να ζωντανεύουν μέσα από τον ήχο τους. Όσον αφορά τώρα τη τεχνολογία Super XFI, εδώ το αποτέλεσμα ώρες ώρες είναι πραγματικά συναρπαστικό. Παίζοντας το ολοκαίνουριο Star Wars Jedi Fallen Order, το αποτέλεσμα άφησε τον υπογράφων με το στόμα ανοιχτό. Το να ακούς τα laser γύρω τους, τους ήχους του φωτόσπαθου, τη βροχή, τους εχθρούς να έρχονται από παντού είναι μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Πατώντας το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της τεχνολογίας, η διαφορά στο άκουσμα ήταν η μέρα με τη νύχτα, αφού ο virtual surround ήχος έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του. Σε άλλα παιχνίδια πάντως δεν είχαμε τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ίσως να παίζει ρόλο το ίδιο το παιχνίδι. Στις ταινίες το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, στη μουσική όμως, ώρες ώρες ο ήχος ζωντανεύει και νοιώθεις σαν να είσαι μέσα σε ένα μεγάλο χώρο που παίζει μουσική από παντού! Το μοναδικό μας παράπονο το είχαμε με τα Creative SXFI Air σε σύνδεση Bluetooth, η οποία είναι τεχνολογίας 4.2, καθώς παρατηρήσαμε lag του ήχου σε σχέση με την εικόνα πχ βλέποντας content στο Netflix σε ένα Mate 20 Pro. Μάλλον έχει να κάνει και με την ίδια τη πηγή σύνδεσης όμως και όχι αποκλειστικά με τα ακουστικά.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές τα ακουστικά μας άφησαν ικανοποιημένους. Μεταξύ των δυο, θα προτιμήσουμε τα Creative SXFI Air καθώς χάρη στο Bluetooth και τη θύρα microSD προσφέρουν πολύ περισσότερους τρόπους αξιοποίησης, όντως βέβαια και ακριβότερα. Για κάποιον που θέλει τις τεχνολογίες της Creative μόνο στο σπίτι, τα Creative SXFI Air C κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, απλά είσαι «παγιδευμένος» λόγω των καλωδίων. 

8.5

ENTERNITY SCORE
Creative SXFI Air

8

ENTERNITY SCORE
Creative SXFI Air C
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δυνατός ήχος
  • Η τεχνολογία Super XFI
  • Πληρότητα συνδέσεων του Creative SXFI Air
  • Καλή αυτονομία (Creative SXFI Air ).
  • Παίζουν καλά μουσική, ταινίες και φυσικά παιχνίδια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάπως σκληρή στεφάνη
  • Τα μικρόφωνα δε κάνουν τη διαφορά
  • Τα touch controls του Creative SXFI Air δεν ανταποκρίνονται πάντα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*