Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Creative SoundBlaster X ΑE5 Plus Review

*
Η Creative SoundBlaster X ΑE5 Plus είναι ξεχωριστή κάρτας ήχου για υπολογιστές, που μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα κάθε ήχου.

Πριν από 25 χρόνια, η αγορά μιας κάρτας ήχου ήταν σχεδόν αναγκαία για όλους τους κατόχους υπολογιστών. Σήμερα, είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που κάνουν το βήμα καθώς όλοι οι υπολογιστές έχουν ενσωματωμένο υποσύστημα ήχου, το οποίο μπορεί να κάνει πολύ παραπάνω από τα βασικά. Όμως, ακόμα και σήμερα, η αγορά μιας ξεχωριστής κάρτας ήχου μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του ήχου.. Η Creative SoundBlaster X ΑE5 Plus είναι μια τέτοια κάρτα, με κόστος γύρω στα €150. Μπορεί τα χρήματα να φαντάζουν πολλά, όμως οι δυνατότητές της είναι ενδιαφέρουσες, καθώς δεν είναι απλή κάρτα ήχου αλλά και ένα υψηλής ποιότητας DAC (digital-to-analog converter) με ευαισθησία 122dB και υποστήριξη Hi-Res ήχου 32bit/384KHz.




Το πακέτο περιλαμβάνει την ίδια την κάρτα, η οποία έρχεται σε μορφή PCI-E x1, καθώς επίσης και μια λεντοταινία που συνδέεται πάνω σε ειδική θέση που διαθέτει η κάρτα. Η εγκατάστασή της είναι μια απλή διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται είναι μια ελεύθερη θύρα PCI-E x1. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει τόσο τα LED που βρίσκονται πάνω στο καπάκι του PCB και φωτίζουν το λογότυπο, όσο και τη λεντοταινία, πρέπει να συνδέσει ένα τετράπινο molex τροφοδοσίας από το τροφοδοτικό. Επίσης, η κάρτα διαθέτει και είσοδο για σύνδεση με τις θύρες ήχου της πρόσοψης του κουτιού, ώστε κάποιος να τις αξιοποιήσει μέσω της SoundBlaster X ΑE5 Plus. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε όλες τις απαραίτητες θύρες σύνδεσης ήχου και συγκεκριμένα 5 αναλογικές 3,5mm για σύνδεση μικροφώνου και ηχείων, με τη κάρτα να υποστηρίζει ήχο μέχρι 5.1, καθώς και μια οπτική έξοδο ήχου.



Εκκινώντας τα Windows, η κάρτα δεν αναγνωρίζεται αυτόματα και πρέπει να γίνει εγκατάσταση της εφαρμογής Sound Blaster Sound Blaster Command, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να προβεί σε πλήθος αλλαγών του ήχου, ενεργοποιώντας την τεχνολογία SoundBlaster X. Έχουμε μια σειρά από έτοιμες ρυθμίσεις ανάλογα με το τι θα παίξει στα ακουστικά/ηχεία όπως gaming, μουσική και ταινίες αλλά και ρυθμίσεις για συγκεκριμένα παιχνίδια όπως Call of Duty, CounterStike, DOTA, LoL, Overwatch, Fortnite και άλλα. Για κάθε μια από αυτές η SoundBlaster X τεχνολογία αλλάζει το equalizer, τον τρόπο που δημιουργείται surround ήχο, τα μπάσα, τη μεγαλύτερη ή μικρότερη έμφαση στους διαλόγους και το κατά πόσο θα χρησιμοποιείται η αυτόματη ρύθμιση της έντασης. Όσον αφορά το Scout Mode, καταρχάς αυτό απενεργοποιεί αυτόματα την SBX τεχνολογία. Πρόκειται για μια διαφορετική ρύθμιση που σκοπό έχει να ακούγονται καλύτερα τα βήματα τον αντιπάλων σε ένα παιχνίδι με τη χρησιμότητά της να είναι καλύτερη σε multiplayer παιχνίδια προφανώς.



Δεν λειτουργεί πάντα καλά και μερικές φορές μπερδεύεται όταν πχ υπάρχει και δυνατός άνεμος που ακούγεται στο παιχνίδι, αλλά γενικά η απόδοση του Scout Mode εξαρτάται από το κάθε παιχνίδι. Υπάρχουν και πάρα πολλές ρυθμίσεις για το μικρόφωνο οι οποίες πραγματικά κάνουν καλή δουλειά, ενώ το tab Voice Morph έχει τη πλάκα του καθώς επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει εντελώς τη φωνή του και να τη κάνει να ακούγεται κάτι άλλο πχ παιδική, γερασμένη, δαιμονική, ρομποτική και άλλα. Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να ρυθμίσουμε και το φωτισμό LED, τόσον τον ενσωματωμένο στη κάρτα όσο και τη λεντοταινία και μάλιστα εντελώς ξεχωριστά τους δυο αυτούς τρόπους φωτισμού. Παρέχονται πολλές ρυθμίσεις ώστε αν κάποιος το θέλει, να μετατρέψει το εσωτερικό του υπολογιστή σε… χριστουγεννιάτικο δέντρο.



Η βασική διαφορά που έχει η Creative SoundBlaster X ΑE5 Plus από την απλή ΑE5, είναι το γεγονός ότι η νέα κάρτα υποστηρίζει τα πρότυπα ήχου Dolby Digital Live και DTS Connect (το οποίο περιλαμβάνει τα DTS Neo: PC και DTS Interactive). Μέσω αυτών των encoder, μπορεί κανείς να μετατρέψει οποιοδήποτε στερεοφωνικό ή πολυκάναλο ήχο παράγει τον υπολογιστή στο αντίστοιχο πρότυπο. Ωστόσο, απαιτείται η σύνδεση της κάρτας με εξωτερικό ενισχυτή μέσω S/P DIF για να λειτουργήσει.



Από εκεί και πέρα, στα του hardware, η κάρτα πραγματικά προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ήχου. Δοκιμάζοντας διάφορα ακουστικά που ήδη είχαμε χρησιμοποιήσει, από τη μια παρατηρήσαμε πως η μέγιστη ένταση του ήχου μπόρεσε να αυξηθεί, προφανώς λόγω του δυνατότερου ενισχυτή σε σχέση με την onboard, από την άλλη ο ίδιος ο ήχος ήταν σαφώς καθαρότερος. Μάλιστα, η κάρτα υποστηρίζει μια πληθώρα ακουστικών με αντίσταση από 16 έως 600 Ohm, καλύπτοντας μια τεράστια γκάμα ακουστικών, από απλά μέχρι επαγγελματικά (τα λεγόμενα monitor ακουστικά). Βάζοντας από την άλλη ηχεία πάνω, και εδώ παρατηρήσαμε πλουσιότερο σε όλες τις συχνότητες ήχο σε σχέση με αυτόν της onboard κάρτα. Οπότε γίνεται αντιληπτό άμεσα πως τόσο καιρό, η onboard κάρτα ήχου περιόριζε την ακουστική μας. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, η Creative SoundBlaster X ΑE5 Plus μπορεί όντως να αναβαθμίσει την ακουστική εμπειρία κάθε χρήστη, είτε μιλάμε για gaming είτε για παρακολούθηση βίντεο και άκουσμα μουσικής, χωρίς καν να χρειαστούν άλλα ηχεία/ακουστικά. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός ήχος
  • Υποστήριξη ήχου Dolby Digital Live και DTS Connect
  • Δυνατότητα για 7.1 virtual surround
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υποστήριξη μόνο μέχρι 5.1 ηχεία
  • Απαιτεί ξεχωριστή τροφοδοσία για το φωτισμό LED
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*