Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dell G5 15 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Dell

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Dell

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Dell

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αν και στη Dell ανήκει η Alienware με τα δικά της gaming notebooks, η μαμά εταιρεία διαθέτει στην αγορά τα δικά μοντέλα που απευθύνονται στους PC gamers. Εδώ και 2 χρόνια, η εταιρεία κυκλοφορεί τη σειρά G5, η οποία διατίθεται σε διάφορα configuration και επίπεδα τιμής. Η έκδοση του Dell G5 15 που είχαμε είναι από τις ισχυρότερες που μπορεί να βρει κανείς.



Η συσκευασία είναι η αναμενόμενη ενός laptop και περιλαμβάνει το ίδιο το notebook και το μεγάλο (και βάρους σχεδόν 700 γραμμαρίων) τροφοδοτικό του, το οποίο τοποθετείται σε ειδική υποδοχή στην αριστερή πλευρά του υπολογιστή. Ο υπολογιστής, όσον αφορά τις διαστάσεις του, είναι μάλλον από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα (σχεδόν 2,9 κιλά) 15άρια που κυκλοφορούν εκεί έξω. Πάντως, όσοι τον επιλέξουν και για μεταφορά εκτός σπιτιού/γραφείου, θα πρέπει να έχουν δυνατή πλάτη αφού το συνολικό βάρος, μαζί με το τροφοδοτικό, που πρέπει να κουβαλάνε, ξεπερνά τα 3,5 κιλά. Εντύπωση κάνουν τα τεράστια bezel γύρω από τη Full HD (διαγωνίου 15,6’’ με IPS panel) οθόνη, τα οποία σπάνια συναντάει κανείς σήμερα. Βέβαια, η συνολική εμφάνιση του G5 είναι τέτοια που κάνουν ακόμα και τα bezel να ταιριάζουν στην εικόνα που δείχνει ο υπολογιστή. Η οθόνη στηρίζεται σε ένα φαρδύ hinge, το οποίο είναι τοποθετημένο κεντρικά και κρατάει καλά την οθόνη στη θέση της, επιτρέποντας ταυτόχρονα το άνοιγμά της με το ένα χέρι.



Μπορεί λοιπόν το notebook να είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πλαστικό, η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής όμως είναι πολύ καλή. Η ίδια η οθόνη προσφέρει καλά χρώματα και εξαιρετικές γωνίες θέασης, με την αντίθεσή της να είναι αρκετή ακόμα και για HDR, κάτι που μπορεί να γίνει όμως μόνο σε βίντεο και όχι σε παιχνίδια. Μέσα από το λειτουργικό μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη σχετική επιλογή και να βλέπουμε HDR στο Youtube και το Netflix. Όμως στα παιχνίδια, η σχετική επιλογή δεν είναι διαθέσιμη. Σίγουρα όμως θα θέλαμε υψηλότερη φωτεινότητα και προφανώς και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει HDR στα games.



Όλες οι απαραίτητες θύρες του G5 βρίσκονται στις δυο πλευρές του συστήματος. Αριστερά βρίσκουμε τη Gigabit Lan, μια USB 3.1, ένα USB 2.0 SD card reader και τη kensigton lock για ασφάλιση του laptop σε σταθερό σημείο. Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν δυο ακόμα θύρες USB 3.1, μια έξοδος HDMI, έξοδος ακουστικών και μια USB Type-C συμβατή με Thunderbolt 3 ταχύτητας 40Gbps. Το πίσω μέρος του notebook χαρακτηρίζεται από τις γρίλιες εξαερισμού και δε διαθέτει καθόλου θύρες. Από τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι από πλευράς συνδεσιμότητας, είναι μάλλον πλήρες, ειδικά από τη στιγμή που από τη μια το power button λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων και από την άλλη, ενσωματώνει Bluetooth 5.0 και το Intel Wireless-AC 9560 module με κεραίες διάταξης 2x2. Θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερες ταχύτητες πάντως, όσον αφορά την ασύρματη δικτύωση, αλλά τα γύρω στα 500Mbit που επιτυγχάνονται, είναι αρκετά για το περισσότερο κόσμο.



Το πληκτρολόγιο του Dell είναι τύπου chicklet και διαθέτει έξι σειρές πλήκτρων. Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys και τα «βελάκια» να είναι μικρότερο από τα άλλα. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνουν είναι καλή, αλλά η αλήθεια είναι πως ο μελλοντικός κάτοχος του G5 θα χρειαστεί χρόνο να συνηθίσει τη χρήση του πληκτρολογίου, κυρίως γιατί η απόστασή του από τη κάτω άκρη, είναι σχετικά μεγάλη. Τις πρώτες ώρες χρήσης του, ο υπογράφων κουράστηκε αρκετά να πληκτρολογεί. Σε περιβάλλον gaming πάντως, κανείς δε θα έχει πρόβλημα, εκτός και αν παίζει με τα cursor keys, τα οποία έχουν μάλλον αδιάφορη αίσθηση ενώ και το μικρό τους μέγεθος μπορεί να είναι πρόβλημα για χρήστες με μεγάλα δάχτυλα. Το πληκτρολόγιο είναι φωτιζόμενο και διαθέτει δυο επίπεδα έντασης φωτισμού, αλλά παρατηρήσαμε πως το keyboard δεν είναι μονίμως φωτισμένο, αλλά μόνο όσο το χρησιμοποιεί κάποιος. Αν το αφήσουνε για λίγο στην ησυχία του, ο φωτισμός σβήνει. Το χρώμα είναι στάνταρ (λευκό) και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παραμετροποίησης όπως συμβαίνει σε άλλα gaming notebooks. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό είναι αρκετά μεγάλο σε εμβαδό, με μια κόκκινη λωρίδα να χαρακτηρίζει τη περιφέρειά του. Σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά, με τα ενσωματωμένα σε αυτό πλήκτρα να δέχονται εύκολα τα πατήματά μας.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το G5 της δοκιμής μας είναι το πλέον εξοπλισμένο που μπορεί να βρει κανείς με τη διαφορά σε σχέση με τα περισσότερα ισχυρά notebook που κυκλοφορούν, να είναι ο επεξεργαστής. Η Dell διαθέτει το G5 με διάφορα Core i μοντέλα, αλλά το συγκεκριμένο έρχεται με τον κορυφαίο Core i9-8950HK, ένα εξαπύρηνο CPU με 12 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει στα 4,8Ghz! Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής δε πρόκειται να απογοητεύσει κανένα, αφού ακόμα και σε full load μπορεί να λειτουργήσει με όλους τους πυρήνες στα 2,9GHz, προσφέροντας την απαραίτητη ισχύ τόσο σε παιχνίδια όπως το Assassin’s Creed Odyssey που θέλει πολλούς πυρήνες όσο και σε εφαρμογές video editing/transcoding. Από εκεί και πέρα, βρίσκουμε ένα ταχύτατο NVMe δίσκο για το λειτουργικό σύστημα χωρητικότητας 256GB και ένα μηχανικό δίσκο 1TB για να βάζει κανείς εφαρμογές και παιχνίδια.



Το υποσύστημα γραφικών ανήκει στην Nvidia και είναι μια GTX1060 Max-Q με 6GB μνήμης. Η σειρά Max-Q ουσιαστικά λειτουργεί με χαμηλότερα μέγιστα ρολόγια σε σχέση με τη κανονική GTX1060, το οποίο σημαίνει γύρω στο 10% χαμηλότερες επιδόσεις. Βέβαια, κάποιος πάντα μπορεί να χρησιμοποιήσει εφαρμογές όπως το Afterburner και να κάνει λίγο overclocking για να κερδίσει ξανά αυτές τις επιδόσεις, κάτι που στη προκειμένη περίπτωση φαίνεται να λειτουργεί μια χαρά. Ακόμα όμως και χωρίς το πείραγμα, ο συνδυασμός CPU/GPU μπορεί να προσφέρει πολύ καλές gaming επιδόσεις.



Στις δοκιμές μας για παράδειγμα, το Assassin’s Creed Odyssey -ένα από τα πλέον απαιτητικά PC Games- παίζει με 60fps σε High Settings, ενώ τίτλοι όπως το Fortnite δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να παίξουμε με 60fps ακόμα και με κορυφαία ποιότητα γραφικών. Όσον αφορά τώρα το παραγόμενο θόρυβο από το σύστημα ψύξης, όπως συμβαίνει σε όλα τα gaming notebook έτσι και εδώ αυτός είναι υπαρκτός και γίνεται αντιληπτός ακόμα και με τα -καλής απόδοσης- ηχεία ρυθμισμένα στη μέγιστη ένταση. Ένα ζευγάρι ακουστικών θα καλύψει το θόρυβο, αλλά οι υπόλοιποι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο σίγουρα θα ακούν τους ανεμιστήρες να γυρνάνε. Γενικά όμως, η απόδοση του G5 σε περιβάλλον games θα ικανοποιήσει το χρήστη.



Με κόστος που βρίσκεται γύρω στα €2000, σίγουρα δεν είναι το οικονομικότερο notebook που μπορεί να βρει κάποιος, με το μεγαλύτερο κόστος να οφείλεται κυρίως στο κορυφαίο mobile CPU που ενσωματώνει. Με τα υπόλοιπα υποσυστήματα να είναι ίδια και απλά έναν Core i7 (ελαφρώς χαμηλότερων επιδόσεων), το κόστος μειώνεται σημαντικά. Αν όμως κάποιος αναζητά τη κορυφαία CPU και γρήγορα υποσυστήματα όσον αφορά στα υπόλοιπα τμήματα, το Dell G5 15 είναι άριστη επιλογή, ακόμα και για τα χρήματα που ζητά. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κορυφαίος επεξεργαστής
  • Δυνατότητα HDR σε αναπαραγωγή βίντεο
  • Ενσωματωμένο σύστημα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • Ανετο 1080p/60fps gaming
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μεγάλα bezel οθόνης
  • Μεγάλο συνολικό βάρος (μαζί με τρ τροφοδοτικό)
  • Θόρυβος από το σύστημα ψύξης (κάτι όμως λογικό)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*