Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Devolo Magic 1 Starter Kit Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Devolo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Devolo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Πριν από λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει το κορυφαίας απόδοσης πακέτο home plug της Devolo, το Devolo Magic 2 Starter Kit. Το συγκεκριμένο πακέτο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τον υπογράφων για να συνδέσει με μεγάλη επιτυχία το router με ένα άλλο χώρο που βρίσκεται δυο ορόφους κάτω, ώστε να λειτουργεί και εκεί η Fiber-to-the-Home σύνδεση internet των 100/10Mbps. Στα χέρια μας ήρθε και ο μικρός αδερφός, το  Devolo Magic 1 Starter Kit, το οποίο είναι συμβατό με το Magic και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρέα στον ίδιο χώρο, αλλά κοστίζει λιγότερο προσφέροντας χαμηλότερες επιδόσεις.



Για όποιον δεν γνωρίζει τι εστί powerline/home plug συσκευές, αυτές προορίζονται για χρήση σε χώρους όπου από τη μια η ασύρματη δικτύωση μπορεί δύσκολα να τους καλύψει, ενώ ταυτόχρονα είναι αδύνατο ο χρήστης να «ρίξει» ατελείωτα μέτρα από καλώδια LAN. Σκεφτείτε ένα τυπικό σπίτι, στο οποίο υπάρχει ένας σταθερός υπολογιστής στο υπνοδωμάτιο, μια κονσόλα και ένα media player στο σαλόνι δίπλα στην τηλεόραση και ένας δεύτερος υπολογιστής σε ένα άλλο υπνοδωμάτιο ή ακόμα και στο σαλόνι. Αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν οι αποστάσεις μεταξύ των δωματίων είναι μεγάλες, η ασύρματη δικτύωση είναι είτε δύσκολη είτε και ακατόρθωτη οπότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα home plug (ή Powerline όπως πλέον λέγονται), σαν αυτές που περιλαμβάνει το πακέτο της Devolo.



Η συσκευασία του Starter Kit περιλαμβάνει τις δυο συσκευές, με την απλή να διαθέτει πάνω της μια θύρα Gigabit Lan για σύνδεση με το router (εκεί κοντά πρέπει να τοποθετηθεί) και τη δεύτερη με το ενσωματωμένο router, που είναι και μεγαλύτερη, να διαθέτει 2 θύρες Lan (fast enternet στα 100mbps όμως) για επιπλέον ενσύρματη σύνδεση συσκευών. Και οι δυο διαθέτουν είσοδο ρεύματος σούκο. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδέσει απευθείας στην πρίζα τις δυο συσκευές, τη μια δίπλα στη συσκευή που θέλουμε να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο του σπιτιού μέσω Lan και την άλλη δίπλα στο ADSL modem. Στην προκειμένη περίπτωση και επειδή το ένα από τα δυο προϊόντα διαθέτει και router, η τοποθέτηση έχει να κάνει με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Αν απλά θέλει να προσθέσει WiFi ή να βελτιώσει τη ταχύτητα του ήδη υπάρχοντος δικτύου (κάτι λογικό από τη στιγμή που τα περισσότερα ADSL modem/routers προσφέρουν το πολύ WiFi 802.11n), προτείνεται η χρήση δίπλα στο modem του powerline με το ενσωματωμένο WiFi.Όσον αφορά τώρα στις συγκεκριμένες συσκευές, κάθε μια από τις δυο συσκευές της Devolo έχει ένα LED που μας ενημερώσει για την επίτευξη σύνδεσης (γαλάζιο) χρώμα, ενώ αν αυτό είναι κλειστό, σημαίνει πως η συσκευή δεν λειτουργεί, ενώ αν είναι κόκκινου χρώματος, δεν έχει επιτευχθεί σύνδεση. Επιπλέον, το powerline με το router διαθέτει επιπλέον και ένα Led που μας ενημερώνει για τη κατάσταση του ασύρματου δικτύου. Μπορούμε να συνδέσουμε όσες τέτοιες συσκευές θέλουμε στο σπίτι μας σε όποια σημεία θέλουμε. Η εγκατάσταση ήταν πανεύκολη σε χώρο που ήδη λειτουργούσε δίκτυο με Magic 2 και το σύνολο των συσκευών γίνονται άμεσα αντιληπτές στο δίκτυο. Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τα Magic 2, έτσι και τα Magic 1 δεν μπορούν να λειτουργήσουν αθροιστικά με προηγούμενης γενιάς powerline συσκευές (πχ DLAN 1200+).



Ο λόγος που δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ παλαιών και νέων συσκευών είναι γιατί η Devolo, σαν ηγέτης στο χώρο των powerline, αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα σχεδιάζοντας ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας, ώστε να αυξήσει την αποδοτικότητα των συσκευών. Με τη σειρά Magic 2, η Devolo έχει αυξήσει τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σύνδεσης δυο συσκευών στα 2400Mbps. Τα  Magic 1 εξακολουθούν να είναι στα 1200Mbps όμως και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο kit κοστίζει λιγότερο από το Magic 2. Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι η μέγιστη απόσταση επικοινωνίας είναι τα 400μέτρα (σε σχέση με τα 500 μέτρα των Magic 2). Στη πραγματικότητα, το Devolo Magic 1 απευθύνεται σε όσους έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά τη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και ταυτόχρονα η απόσταση που θέλουν να καλύψουν δεν είναι τόσο μεγάλη. Επίσης, αποτελούν ένα καλό πακέτο για την επέκταση του home plug δικτύπο ενός σπιτιού παρέα με Magic 2 συσκευές, με τις δεύτερες να αναλαμβάνουν να καλύψουν τις συσκευές που απαιτούν μεγαλύτερη ταχύτητα (πχ ένας file server) και τις Magic 1 να καλύψουν συσκευές με μικρότερες απαιτήσεις (πχ τηλεόραση, αποκωδικοποιητής κτλ). Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι ουσιαστικά αποδίδουν στις ίδιες συνθήκες, λίγο καλύτερα -όσον αφορά στην ταχύτητα- σε σχέση με τα DLan 1200+, τα προηγούμενης γενιάς home plug της Devolo.



Ερχόμενοι τώρα στο κομμάτι του router, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέας γενιάς 802.11ac σύστημα που υποστηρίζει και τις δυο συχνότητες (2,4GHz και 5GHz), ενσωματώνοντας ταυτόχρονα σύστημα κεραιών 2x2 MIME. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης έχει τη μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και εξαιρετική εμβέλεια. Επιπλέον, είναι έτσι σεταρισμένο ούτως ώστε να λειτουργεί άμεσα σαν router, χωρίς να χρειάζεται να προβεί ο χρήστης σε επιπλέον ρυθμίσεις. Η Devolo όμως έχει προσθέσει και λειτουργίες MESH, ούτως ώστε ο χρήστης εύκολα να μπορεί να έχει σε όλο του το σπίτι το ίδιο wifi δίκτυο και να μη χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Έτσι, ο χρήστης που κινείται σε δυο χώρους με τη φορητή του συσκευή (πχ κινητό, tablet) δε χρειάζεται να αλλάζει δίκτυο Wifi, αφού σε κάθε περίπτωση η συσκευή μπαίνει σε αυτό που δημιουργεί το Magic 1. Μάλιστα, επειδή το πιθανότερο είναι να υπάρχει επικάλυψη των δυο δικτύων και το ένα Wifi δίκτυο να μην «αφήνει» να βγεί η συσκευή για να συνδεθεί με το κοντινότερο και ισχυρότερο, η Devolo έχει ενσωματώσει τη λειτουργία Smart Wifi που σε πετάει από το αδύναμο δίκτυο και σε βάζει στο δυνατό. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να κάνει clone τα στοιχεία ασύρματου δικτύου του ίδιου του router και έτσι να υπάρχει μόνο ένα ασύρματο δίκτυο σε όλο το χώρο του σπιτιού. Από εκεί πέρα, μέσα από το διαχειριστικό, μπορούμε να φτιάξουμε guest δίκτυα, τα οποία έχουν πρόσβαση μόνο στο Internet και όχι σε τυχόν τοπικό δίκτυο, μπορούμε να έχουν schedule για το πότε θα λειτουργεί το Wifi μέσα στην εβδομάδα, και φυσικά μπορούμε να βλέπουμε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, τα Devolo Magic 1 μπορούν να λύσουν τα προβλήματα δικτύωσης κάθε σπιτιού εύκολα και αξιόπιστα. Με το κόστος του πακέτου να βρίσκεται κάτω από τα €150, είναι σημαντικά φθηνότερα σε σχέση με τα Magic 2 και αποτελούν σαφέστατα μια λύση για περισσότερο κόσμο, που δεν έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Όσον αφορά τώρα στη μη συμβατότητα με τις συσκευές προηγούμενης γενιάς, η αλήθεια είναι πως όπως για να κάνεις ομελέτα, πρέπει να σπάσεις αυγά, έτσι και για να πας την τεχνολογία μπροστά πρέπει να αφήσεις το παρελθόν, οπότε η κίνηση της Devolo είναι λογική.

ΥΓ. Θα ήθελα να δώσω μέσα από αυτό το κείμενο, έστω και καθυστερημένα, τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Πέτρου, του ανθρώπου που όλα αυτά τα χρόνια "έτρεχε" τη Devolo στην Ελλάδα. Πέρα από καταπληκτικός συνεργάτης, ήταν φοβερός άνθρωπος και πραγματικά λείπει σε όλους όσοι τον γνώρισαν. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Υψηλές ταχύτητες WiFi
  • Καλή τιμή
  • Συμβατότητα με τα Magic 2
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μη συμβατότητα με προηγούμενης γενιάς Home Plug
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*