Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Devolo Mesh Wifi 2 Multiroom Kit Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Devolo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Devolo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Devolo Mesh Wifi 2 Multiroom Kit προσφέρει όλα τα καλά της σειράς Magic 2 όσον αφορά στη δικτύωση στο σπίτι μέσω της καλωδίωσης ηλεκτρικού ρεύματος, και ταυτόχρονα ένα πλήρες Mesh Wifi σύστημα για κάλυψη παντού.

Ο υπογράφων είναι μεγάλος λάτρης της σειράς Devolo Magic 2, καθώς πραγματικά κάνουν ακριβώς αυτό που υπόσχονται, προσφέροντας εύκολη δικτύωση σε οποιοδήποτε χώρο. Αν και για το περισσότερο κόσμο τα προϊόντα της σειράς Magic 2 αποτελούν λύση για δικτύωση μέσω της καλωδίωσης ηλεκτρικού ρεύματος ενός σπιτιού, το νέο πακέτο ουσιαστικά προσφέρει επιπλέον και πλήρη κάλυψη ασύρματης δικτύωσης μέσω Mesh WiFi.




Τo Devolo Magic Mesh Wifi Multiroom Kit που παρουσιάζουμε εδώ αποτελείται από τρεις ίδιες συσκευές power line με δυνατότητα WiFi και οι τρεις (υπάρχει και έκδοση του πακέτου με δυο τέτοιες συσκευές). Κάθε μια από αυτές μπαίνει σε πρίζα ρεύματος σούκο, διαθέτει υποδοχή ρεύματος σούκο για να πάρουν ρεύμα και άλλες συσκευές, ενώ επίσης διαθέτει και δυο θύρες Gigabit Lan. Μια από τις τρεις συσκευές τοποθετείται στη πρίζα που βρίσκεται δίπλα στο router του σπιτιού και συνδέεται με αυτό με καλώδιο Lan. Οι άλλες δυο συσκευές τοποθετούνται σε άλλα σημεία του σπιτιού, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος χώρος μέσω WiFi. Αν θεωρήσουμε ότι το router είναι στη μια άκρη του σπιτιού, οι άλλες δυο θα τοποθετηθούν κάπου κεντρικά στο σπίτι η μια και στην άλλη άκρη του σπιτιού η άλλη. Και οι τρεις συσκευές της συσκευασίας πρακτικά ανακαλύπτουν η μια την άλλη άμεσα και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της καλωδίωσης του ρεύματος, μεταφέροντας τη πρόσβαση στο Internet μέσω του router και στις τρεις συσκευές.



Στο σημείο αυτό καλό είναι να απαντήσουμε και σε μια ερώτηση που μας γίνεται αρκετά συχνά σχετικά με τη σύνδεση τέτοιων συσκευών σε χώρους με τριφασικό ρεύμα. Κανονικά, τα power line πρέπει να βρίσκονται στην ίδια φάση ρεύματος για να λειτουργήσουν. Όμως, πολλές φορές είναι πιθανό να λειτουργήσουν και σε τριφασική εγκατάσταση, χάρη στο λεγόμενο phase jump. Όταν τα καλώδια των φάσεων είναι κοντά μεταξύ τους, αυτά επικοινωνούν επαγωγικά με αποτέλεσμα οι συσκευές devolo που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά με χαμηλότερη απόδοση. Η devolo πάντως έχει μια ειδική συσκευή (για χώρους τριφασικού ρεύματος όμως, όχι ξεχωριστά ρολόγια), το λεγόμενο dinrail, το οποίο μπαίνει στο πίνακα του σπιτιού (η εγκατάσταση γίνεται από ηλεκτρολόγο). Σε αυτό συνδέονται οι τρεις φάσεις και μετά πλέον μπορεί κανείς να εγκαταστήσει όπου θέλει συσκευές home plug της Devolo.


Χάρη στη τεχνολογία powerline, κάθε σταθμός WiFi μπορεί και αναμεταδίδει πλήρως τις δυνατότητες internet του σπιτιού.

Κάθε ένα από τα τρια Devolo Mesh Wifi 2 δημιουργεί ασύρματο δίκτυο, ωστόσο αυτό έχει την ίδια ονομασία σε κάθε περίπτωση οπότε ουσιαστικά ο χρήστης στο σπίτι έχει ένα ενιαίο ασύρματο δίκτυο, το οποίο δημιουργούν τα τρια Devolo Mesh Wifi 2. Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει, ωστόσο στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως ο χρήστης μπορεί να συνδέσει και ενσύρματα συσκευές σε κάθε ένα από τα τρια Devolo Mesh Wifi 2 καθώς όπως είπαμε έχουμε από 2 θύρες Gigabit Lan. Επίσης, εφόσον κάποιος έχει ήδη στο σπίτι του προϊόντα Magic 2 της Devolo, το παρόν πακέτο έρχεται να κουμπώσει στο υπάρχον δίκτυο και απλά να το επεκτείνει καθώς υπάρχει πλήρης συμβατότητα. Τοποθετώντας λοιπόν τα τρια Devolo Mesh Wifi 2, έχουμε ένα νέο ασύρματο δίκτυο με κορυφαίες δυνατότητες και υψηλές ταχύτητες, για αυτό το λόγο καλό είναι να απενεργοποιήσουμε το υπάρχον που δημιουργεί το router. Γιατί από τη μια αυτό θα μας μπερδέψει και από την άλλη έχει ελάχιστη κάλυψη και συνήθως μέτριες ή κακές επιδόσεις, καθώς τα router που δίνουν οι internet providers είναι χαμηλού κόστους. Ουσιαστικά το κρατάμε αποκλειστικά και μόνο  για να μας παρέχει πρόσβαση στο Internet (ότι και αν είναι αυτό, Adsl, VDSL ή Fiber-to-the-Home) και τα Devolo Mesh Wifi 2 αναλαμβάνουν όλα τα άλλα.


Όπως βλέπετε στην εικόνα, απενεργοποιούμε το WiFi του router και χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το δίκτυο που δημιουργούν τα Devolo Mesh WiFi 2.

Ερχόμενοι τώρα στο κομμάτι του router, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέας γενιάς 802.11ac σύστημα που υποστηρίζει και τις δυο συχνότητες (2,4GHz και 5GHz), ενσωματώνοντας ταυτόχρονα σύστημα κεραιών 2x2 MIME. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης έχει τη μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και εξαιρετική εμβέλεια. Η Devolo όμως χρησιμοποιεί λειτουργίες MESH, ούτως ώστε ο χρήστης εύκολα να μπορεί να έχει σε όλο του το σπίτι το ίδιο wifi δίκτυο και να μη χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες ρυθμίσεις στις συσκευές του. Σημαντική λειτουργία Mesh είναι το access point steering. Χάρη σε αυτή, οι συσκευές είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο ισχυρότερο σημείο πρόσβασης ακόμα και όταν ο χρήστης μετακινείται μέσα στο σπίτι. Άρα η μετακίνηση δεν επιφέρει μείωση της αποτελεσματικότητα του ασύρματου δικτύου, με το χρήστη να έχει πάντα ισχυρή σύνδεση και τις καλύτερες δυνατές ταχύτητες. Σε αυτό βοηθάει και το advantage beamforming, μια τεχνολογία που κατευθύνει το σήμα WiFi προς τη συσκευή ακόμα και κατά τη κίνησή της, ώστε αυτή να μη χάνει καθόλου το σήμα όσο είναι εντός εμβέλειας.


Το πλεονεκτήματα του Mesh WiFi σε λειτουργία.
Επιπλέον, χάρη στη τεχνολογία Bandsteering, οι συσκευές συνδέονται αυτόματα στη καλύτερη συχνότητα (εφόσον ο χρήστης έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί ένα όνομα δικτύου και για τις δυο συχνότητες). Για παράδειγμα ένα κινητό μπορεί να συνδέεται στα 5Ghz ενώ μια ρομποτική σκούπα που δεν υποστηρίζει τα 5Ghz, να συνδέεται στα 2,4Ghz. Σημαντικό είναι και το Airtime fairness, το οποίο δίνει σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο ασύρματο δίκτυο τον ίδιο χρόνο σύνδεσης, χωρίς να χρειάζεται να «πεταχτεί» κάποια εκτός.  Τα προτερήματα του Mesh WiFi next δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς υποστηρίζεται και η λειτουργία MultiMiMo όσον αφορά τη ταυτόχρονη χρήση του WiFi από πολλές συσκευές, το οποίο σημαίνει πως πολλαπλά WiFi streams αποστέλλονται σε διαφορετικές συνδεδεμένες συσκευές. Η διαχείριση των συσκευών, εφόσον κάποιος θέλει να προβεί σε τέτοιες ενέργειες γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής Home Network (Android/iOS) είτε μέσω του devolo Cockpit για Windows/Mac είτε τρέχοντας το web interface του εκάστοτε homeplus μέσα από web browser, εφόσον κάποιος γνωρίζει την IP του εξ αρχής. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές είναι πολλές. Μπορούμε να φτιάξουμε guest δίκτυα τα οποία έχουν πρόσβαση μόνο στο Internet και όχι σε τυχόν τοπικό δίκτυο, μπορούμε να έχουμε schedule για το πότε θα λειτουργεί το Wifi μέσα στην εβδομάδα, και φυσικά μπορούμε να βλέπουμε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.



Στην πράξη τώρα, όλα τα παραπάνω λειτουργούν όπως τα αναγράφουμε. Η επικοινωνία μεταξύ των powerline στις δοκιμές μας ήταν άριστη, έχοντας ταχύτητες ενσύρματης δικτύωσης (μέσω του καλωδίου ρεύματος πάντα) της τάξης του 1Gbit (η θεωρητική μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί είναι τα 2400Mbps). Έτσι ο υπογράφων μπορεί να μεταφέρει με υψηλές ταχύτητες δεδομένα από το βασικό υπολογιστή σε ένα δικτυακό δίσκο που είναι συνδεδεμένος σε ένα άλλο Devolo Mesh Wifi 2. Αυτό βέβαια μπορούσε κανείς να το πετύχει και με τα παλαιότερα πακέτο. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το Mesh Wifi που δημιουργείται, καθώς πλέον χρησιμοποιούμε ένα ενιαίο ασύρματο δίκτυο, με πλήρη κάλυψη σε όλο το σπίτι, έχοντας απενεργοποιήσει πλήρως το WiFi του router του provider.


Το διαχειριστικό μέσα από το devolo cockpit.

Βέβαια, όταν έχει κανείς να κάνει με κορυφαίες συσκευές που δείχνουν το δρόμο σε όλους τους άλλους κατασκευαστές, το κόστος αναμενόμενα είναι αυξημένο κάτι που ισχύει και στη περίπτωση των προτάσεων της Devolo: το kit μπορεί να το αποκτήσει κανείς με περίπου 369,9€, χρήματα τα οποία τα αξίζει με το παραπάνω, καθώς το kit με τις τρεις συσκευές μπορεί να καλύψει ένα πολύ μεγάλο σπίτι, ακόμα και όταν αυτό δεν απλώνεται μόνο σε έναν όροφο. To Devolo Mesh Wifi 2 Starter kit, με τις δυο συσκευές στο πακέτο, κοστίζει €249,9.


Τι καλύπτει το Starter Kit και το το Multriroom Kit
Το κόστος και των δυο kit είναι αντίστοιχο με αυτό άλλων Mesh Wifi συστημάτων, όμως στη περίπτωση του Devolo υπάρχει το πλεονέκτημα της επικοινωνίας των συσκευών μέσω των καλωδίων ηλεκτρισμού του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σταθμός Mesh Wifi δημιουργεί ασύρματο δίκτυο το οποίο προσφέρει τη πλήρη ταχύτητα της σύνδεσης Internet του σπιτιού. Τα υπόλοιπα Mesh Wifi επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω WiFi, οπότε σίγουρα υπάρχουν απώλειες, ειδικά αν δε τοποθετηθούν στα σωστά σημεία στο σπίτι, ώστε οι αποστάσεις να είναι κατάλληλες. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*