Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei Mate 10 Pro Review

*
Βασιλιάς του Android. Έτσι χαρακτηρίζει η Huawei το νέο της κορυφαίο smartphone, το Mate 10 Pro. Το αν είναι ή θα γίνει, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Αλλά σίγουρα το flagship smartphone είναι ένα από τα καλύτερα Android που κυκλοφορούν εκεί έξω. Η εταιρεία αν μη τι άλλο έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη δεύτερη στη παγκόσμια κατάταξη πωλήσεων συσκευών, όντας πίσω μόνο από τη Samsung. Μια χαρά λοιπόν τα έχει καταφέρει η Huawei. Αλλά ας αφήσουμε τα της εταιρείας και ας περάσουμε στο Mate 10 Pro, το κορυφαίο από τα τρια τηλέφωνα που λανσάρονται στη σειρά Mate 10 (με τα 2 όμως να έρχονται στην Ελλάδα, το Pro και το Lite).



Κατ’ αρχάς μιλάμε για μια πραγματικά premium συσκευή που θέλει και μπορεί να δικαιολογήσει απόλυτα τα €800 που ζητάει, η οποία φέρει πιστοποίηση IP67 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη. Γυαλί στη πρόσοψη που σχεδόν ολόκληρη καλύπτεται από την OLED οθόνη, γυαλί και στο πίσω μέρος το οποίο εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του χάρη στις δυο κάμερες με φακό Leica. Μάλιστα, η εταιρεία έχει τονίσει με διαφορετικό χρωματισμό το χώρο που περιλαμβάνει τις κάμερες, το flash και τον αισθητήρα υπερύθρων που βοηθάει για τη ταχύτερη εστίαση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε μετά. Η πίσω και η μπροστά πλευρά ενώνονται μέσω ενός μεταλλικού περιβλήματος, στη δεξιά πλευρά του οποίου είναι τα πλήκτρα για το volume control και το power, ενώ αριστερά είναι η θέση για τη κάρτα sim, χωρίς όμως δυνατότητα για επέκταση των -μπόλικων είναι η αλήθεια- 128GB ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου.



Στο πάνω μέρος βρίσκουμε ένα αισθητήρα IrDA για να μετατρέψει το Mate 10 Prο σε… πανάκριβο τηλεχειριστήριο ενώ στο κάτω μέρος το ηχείο και τη θύρα USB Type-C. Όχι, δεν ξεχάσαμε κάτι, έξοδος ακουστικών δεν υπάρχει, με τη Huawei να είναι μια ακόμα εταιρεία που ακολουθεί το συγκεκριμένο δρόμο με τη συσκευασία να περιλαμβάνει ακουστικά που συνδέονται μέσω USB Type-C. Αν είχε επενδύσει κάποιος σε ένα ακριβό ζευγάρι ενσύρματων ακουστικών, για να το αξιοποιήσει χρειάζεται να προμηθευτεί επιπλέον έναν ειδικό μετατροπέα. Η συσκευασία από την άλλη διαθέτει μια προστατευτική θήκη αλλά και το ταχυφορτιστή της Huawei ο οποίος κάνει πραγματικά θαύματα στο πόσο γρήγορα μπορεί να φορτίσει  τη συσκευή. Μάλιστα, θα τον χρησιμοποιείτε ελάχιστα, αφού η αυτονομία του Mate 10 Pro είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, με τις 2 μέρες χρήσης να είναι εφικτές, κάτι σπάνιο τη σήμερον ημέρα.  



‘Όπως είπαμε, η πρόσοψη της συσκευής καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οθόνη. Δεν είναι βέβαια Edge όπως τα Galaxy S8/S8+, όμως το bezel είναι το ελάχιστο δυνατό και στις τέσσερις πλευρές της. Καθώς έχουμε να κάνουμε με OLED  panel, παρατηρεί κανείς άμεσα την άπειρη αντίθεση ενώ τα ζωντανά χρώματα που παράγει γίνονται αντιληπτά ακόμα ευκολότερα χάρη στις εκατοντάδες φωτογραφίες που εναλλάσσονται στην οθόνη κάθε φορά που πατάμε το power button για να ξυπνήσουμε τη συσκευή και πριν μπούμε στο κεντρικό παράθυρο λειτουργίας. Η αλήθεια είναι πως αυτή η επιλογή της Huawei και έξυπνη είναι και όμορφα υλοποιημένη ενώ οι φωτογραφίες που έχει επιλέξει είναι πραγματικά μια προς μια.
Για όσους δεν ικανοποιούνται εύκολα, προσφέρεται δυνατότητα αλλαγής της θερμοκρασίας χρώματος ενώ είναι δυνατό να αλλαχθεί και η ανάλυση λειτουργίας από FHD+ (2160x1080) σε HD+(1440x720). Ναι, καλά καταλάβατε, η OLED διαγωνίου 5,9’’ οθόνη του Mate 10 Pro έχει ανάλυση 1080p στην πραγματικότητα και απλά στη μια πλευρά κάθε γραμμή έχει 2160pixel και όχι 1920 λόγω της αναλογίας πλευρών που ακολουθεί τη νέα μόδα των 18:9. Προφανώς και δύσκολα κανείς θα παραπονεθεί κανείς αφού ούτως ή άλλως μιλάμε για υψηλή πυκνότητα pixel, όμως αν αναγκαστούμε να αλλάξουμε ανάλυση σε HD+ για λόγους εξοικονόμησης μπαταρίας, εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά με τα γράμματα να χάνουν μπόλικη αναλυτικότητα και να είναι αρκετά θολά. Από εκεί και πέρα, ο χρήστης έχει διάφορες επιλογές που αφορούν το μέγεθος των γραμματοσειρών που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές, κάτι βολικό για όσους δε μπορούν τα πολύ μικρά γράμματα. Συνολικά πάντως η οθόνη της συσκευής αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις κατά τη χρήση της με τη φωτεινότητα που προσφέρει να είναι με τη σειρά της εξαιρετική και ικανή για θέαση ακόμα και κάτω από το φως του Ελληνικού ήλιου, ενώ είναι και HDR10 συμβατή για θέαση συμβατού περιεχομένου (πχ Netflix).



Κάτι άλλο που πρέπει να σημειώσουμε και αφορά στην οθόνη και το λειτουργικό, είναι το γεγονός ότι προσφέρεται δυνατότητα περιστροφής των περιεχομένων της οθόνης και στο κεντρικό μενού, κάτι που σπάνια συναντάμε σε τηλέφωνα, που ωστόσο θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν αναφερόμαστε σε phablet με τόσο μεγάλες οθόνες. Το ίδιο το λειτουργικό EMUI όπως το ονομάζει η Huawei, βασίζεται στη τελευταία έκδοση του Android (8) και εκ του εργοστασίου, δε χρησιμοποιεί app drawer αλλά βάζει όλα τα εικονίδια στη κεντρική οθόνη. Για τους περισσότερο κλασσικούς πάντως, υπάρχει δυνατότητα χρήσης app drawer. Σε γενικές γραμμές χρησιμοποιεί ένα λιτό interface με όμορφα εικονίδια, το οποίο τρέχει απροβλημάτιστα συνεχώς. Η εταιρεία έχει εφοδιάσει το Mate 10 Pro με τη νεότερη έκδοση της δικής της σειράς SoC, το Kirin 970, το οποίο συνοδεύεται από 6GB μνήμης. Ο συνδυασμός αυτός (παράλληλα με το εξαιρετικά γρήγορο υποσύστημα γραφικών) κάνει το Mate 10 Prο ένα από τα ταχύτερα smartphones που υπάρχουν εκεί έξω, με αποτέλεσμα και το Android να λειτουργεί απροβλημάτιστα. Το μοναδικό πρόβλημα που παρατηρήσαμε αφορά στη συμβατότητα του ίδιου του λειτουργικού με διάφορες εφαρμογές ή μάλλον τη μη συμβατότητα ορισμένων με αυτό. Έτσι, δε μπορέσαμε καν να κατεβάσουμε την εφαρμογή της Euroleague ή το Filmic Pro με το Play Store να αναφέρει πως η συσκευή δεν είναι συμβατή με αυτή την έκδοση! Προφανώς και δεν είναι σφάλμα του Mate 10 Pro, αλλά έπρεπε να το αναφέρουμε.



Ο Kirin 970 όμως δε φροντίζει μόνο για τις υψηλές επιδόσεις του smartphone αλλά και για την αυξημένη του «νοημοσύνη», τουλάχιστον έτσι λέει η ίδια η Huawei, καθώς αναφέρεται σαν "επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύεται από την καθημερινότητα του χρήστη και προσαρμόζεται στις ανάγκες του δημιουργώντας έτσι μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης”. Αυτά είναι τα λεγόμενα της Huawei μέσα από το πρόσφατο δελτίο Τύπου που έστειλε στους δημοσιογράφους για τη κυκλοφορία της συσκευής. Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της συμβίωσης με το Mate 10 Pro, δε μπορέσαμε να ζήσουμε αυτή τη προσωποποιημένη εμπειρία. Προφανώς και κάτι συμβαίνει στο background όσο χρησιμοποιούμε τη συσκευή, αλλά επίσης είναι λογικό μια τέτοια διαδικασία να χρειάζεται χρόνο για να μαζέψει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τη καθημερινότητα του χρήστη και να προσφέρει αυτή τη προσωποποιημένη εμπειρία. Κάτι που στο περιορισμένο χρόνο που είχαμε τη συσκευή στα χέρια μας, δε δούλεψε προφανώς.
Εκεί που κάνει όμως δουλειά ο επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης είναι στη χρήση της κάμερας ή μάλλον των καμερών. Όταν έχουμε το software στην αυτόματη ρύθμιση, ο Kirin 970 αναλύει σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες που εμφανίζονται στην οθόνη και αλλάζει τις ρυθμίσεις της λήψης ανάλογα με το τι αντιλαμβάνεται ότι φωτογραφίζουμε. Προφανώς καταλαβαίνει τον άνθρωπο άμεσα, όπως επίσης και τα φαγητά/φρούτα, τα τοπία και τα κτήρια, ακόμα όμως και τα ζώα. Βέβαια, καταφέραμε να ξεγελάσουμε το σύστημα με κουκλάκια σκύλων και γατών, αλλά αυτό ήταν και το λογικό. Γενικότερα, η ο επεξεργαστής «διαβάζει» συνεχώς τα δεδομένα που καταγράφει η κάμερα και δίνει εντολές για να αλλάζει τις ρυθμίσεις, ωστόσο υπάρχει μια μπόλικη προετοιμασία στο background από πλευράς Huawei. Εκεί γίνεται όλη η δουλειά αφού η ίδια η εταιρεία τροφοδοτεί συνεχώς με φωτογραφίες (όχι τις δικές μας έτσι) τη βάση δεδομένων της, και με βάση την επεξεργασία αυτών σε κεντρικό επίπεδο θα βγαίνουν firmware updates που θα βελτιώνουν συνεχώς την αντίληψη του Kiron 970 πάνω στα δεδομένα που βλέπει μέσα από τις κάμερες. Προφανώς και κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και προφανώς δε δημιούργησε η Huawei μέσα σε ένα smartphone το Skynet.



Όσον αφορά τώρα στις ίδιες τις κάμερες, η Huawei βελτίωσε ακόμα περισσότερο το σύστημα των δυο φακών που πρώτη έφερε στα smartphones. Εξακολουθούμε να έχουμε έναν έγχρωμο αισθητήρα στα 12Mpixel (με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας) και έναν ασπρόμαυρο στα 20Mpixel, όμως πλέον έχουμε τους φωτεινότερους φακούς σε κινητό, καθώς και οι δυο είναι F1.6. από τη μια αυτό σημαίνει καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και από την άλλη ακόμα πιο καλό bokeh, χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποιος και τις δυο κάμερες ταυτόχρονα. Όπως συνέβαινε και στα προηγούμενα δικάμερα της εταιρείας έτσι και εδώ η μαυρόασπρη κάμερα συνήθως χρησιμοποιείται για να δώσει πληροφορίες βάθους να δημιουργήσουμε το εντυπωσιακό, DSLR-Like bokeh, το οποίο μάλιστα μπορεί να αλλαχθεί και μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα δουλεύει αρκετά καλά, ενώ πλέον υπάρχουν και αρκετά εφέ που ουσιαστικά ξεκολλάνε ακόμα περισσότερο το κύριο θέμα από το background. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικά γρήγορο focus που προσφέρεται, κάποιος μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή ένα πολύ καλό εργαλείο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Προφανώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε από τους δυο φακούς, με τον wide να είναι ο έγχρωμος στα 12Mpixel και τον portrait ο μαυρόασπρος. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα που παίρνει ο κάτοχος του Mate 10 Pro είναι πολύ καλό, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χάρη στους φωτεινούς φακούς, αν και το Note 8 έχει ένα μικρό προβάδισμα όσον αφορά στη ποιότητα. Όσον αφορά στο βίντεο, το smartphone μπορεί να τραβήξει έως 4K/30fps, ενώ ξεχωρίζει και η λειτουργία slow motion σε 1080p/120fps. Το βίντεο σε 4K είναι h265 και προσφέρει καλή ποιότητα, όμως σε γενικές γραμμές όσοι θέλουν χειροκίνητες ρυθμίσει βιντεοσκόπησης, θα πρέπει να πάνε σε άλλο smartphone καθώς εδώ δεν υπάρχουν καθόλου τέτοιες στο βίντεο, μόνο στη φωτογραφία.



Είναι λοιπόν το Mate 10 Pro ο βασιλιάς του Android; Μάλλον όχι, και αυτή τη στιγμή μάλλον δεν υπάρχει πραγματικός βασιλιάς, ένας αδιαφιλονίκητος ηγέτης. Υπάρχουν πολλά καλά flagship smartphone και το Huawei είναι ένα από αυτά. Με εξαιρετική κατασκευή, μεγάλη αυτονομία, γρήγορα υποσυστήματα, εξαιρετικές κάμερες και πολλές ενδιαφέρουσες λειτουργίες, αν μη τι άλλο είναι μια συσκευή που μπαίνει στο «μάτι» όλων των μεγάλων. Και σίγουρα δείχνει τα τεράστια βήματα προόδου που έχει κάνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας τη διαφορά με εταιρείες σαν τη Samsung ταχύτατα. Αν το Mate 10 Pro συγκριθεί με το Note 8, σίγουρα κερδίζει στο τομέα της τιμής όντας αρκετά φθηνότερο, έχοντας περισσότερο αποθηκευτικό χώρο (χωρίς να είναι επεκτάσιμος), εξίσου γρήγορο SoC παρέα με τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και μεγαλύτερη αυτονομία. Αλλά δεν έχει S-Pen (που βέβαια είναι χρήσιμο σε λίγους) ούτε τόσο μεγάλης ανάλυσης οθόνη. Με τα S8/S8 Plus ίσως ταιριάζει περισσότερο να συγκριθεί και εκεί τα συν και πλην της κάθε συσκευής πάνε και έρχονται. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Γρήγορος επεξεργαστής
  • Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
  • Πολύ καλή απόδοση καμερών σε χαμηλό φωτισμό
  • Όμορφο και λειτουργικό interface πάνω στο Android 8
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη minijack 3,5mm
  • Μη επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος
  • Θα θέλαμε να έχει περισσότερες επιλογές το software της κάμερας
  • Ο επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης δεν κάνει άμεσα την "εμφάνισή" του στη καθημερινότητα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Pipis79
    • Για μενα το βασικοτερο μετρο συγκρισης σε κινητα ειναι η μπαταρια και το μεγεθος.Οποτε χτυπησα πριν ενα χρονο το mediapad x2 της huawei και βολευτηκα.Ολα τα αλλα κινητα πλεον μου φαινονται μικρα και ασημαντα. ;)

      • Volga
      • Σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο. Πλέον όλα είναι ικανοποιητικά στη χρήση οπότε... καλή οθόνη και μεγάλη μπαταρία να έχεις και όλα καλά.

*