Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

JBL Quantum 600 Review

*
Η JBL μπαίνει στην αγορά των gaming headset με αρκετά μοντέλα ένα εκ των οποίων είναι το JBL Quantum 600, ένα ασύρματο gaming headset με ενσωματωμένο φωτισμό LED και δυνατότητα για ήχο 7.1.

Είναι δύσκολο να μη γνωρίζει κανείς τη JBL, μια εταιρεία που έχει μεγάλη ιστορία στο χώρο του ήχου. Πρόσφατα, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στο χώρο των gaming headsets, ο οποίος ανθίζει τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα μοντέλα που κυκλοφορούν είναι το παρόν JBL Quantum 600. Πρόκειται για ένα ασύρματο gaming headset με ενσωματωμένο φωτισμό LED και δυνατότητα για ήχο 7.1




Το headset έρχεται σε ένα μεγάλο και εντυπωσιακό κουτί, του οποίου την πρόσοψη ξεδιπλώνοντας, μας προσφέρει πρόσβαση στα περιεχόμενά του. Μέσα λοιπόν βρίσκουμε το ίδιο το headset, ένα καλώδιο USB Type-C για τη φόρτιση του headset, ένα usb dongle μέσω του οποίου γίνεται η ασύρματη επικοινωνία του headset με την εκάστοτε συσκευή (υπολογιστές και PS4) καθώς και ένα minijack καλώδιο με ενσωματωμένο ρυθμιστικά ώστε κανείς να μπορεί να το χρησιμοποιήσει και με άλλες συσκευές ενσύρματα (Switch, κινητό/tablet κτλ).



Παίρνοντας το ίδιο το headset στα χέρια, αντιλαμβάνεται το ελαφρώς αυξημένο βάρος του σε σχέση με ένα τυπικό headset, καθώς ενσωματώνεται και η μπαταρία ώστε να λειτουργούν ασύρματα. Τα ακουστικά είναι κατασκευασμένα από πλαστικό το οποίο η αλήθεια είναι πως δεν μας δίνει τη καλύτερη αίσθηση ποιότητας. Η στεφάνη είναι μαλακή και μάλιστα μπορεί κανείς να τη λυγίσει και στη περίπτωση αυτή το μαξιλαράκι στο εσωτερικό ξεκουμπώνει από τη στεφάνη. Το ίδιο το μαξιλαράκι είναι μαλακό μεν αλλά δεν έχει τον απαραίτητο όγκο που θα θέλαμε. Η στεφάνη, κατασκευασμένη από πλαστικό, μεγαλώνει και μικραίνει προσφέροντας 8 θέσεις σε κάθε μια από τις δυο πλευρές, οι οποίες αναγράφονται με αριθμούς πάνω της. Κάτι άλλο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως το καλώδιο που ενώνει τα δυο ακουστικά είναι εξωτερικό και φαίνεται, χωρίς αυτό να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Κάτι που μας αρέσει είναι το γεγονός ότι τα ακουστικά προσφέρουν τη δυνατότητα μετακίνησης τόσο στο κάθετο άξονα όσο και στον οριζόντιο άξονα (κατά 90 μοίρες, κάτι που τους επιτρέπει να καθίσουν ευκολότερα στο λαιμό όταν κάποιος θέλει να τα αφαιρέσει από το κεφάλι.



Τα ίδια τα ακουστικά καλύπτονται από μαλακά μαξιλαράκια με το χώρο στο εσωτερικό τους πάντως να είναι μικρότερος σε σχέση με άλλα ακουστικά που έχουμε δοκιμάσει, με αποτέλεσμα τα δικά μας αυτιά να χωράνε οριακά. Στο εσωτερικό του κάθε ακουστικού υπάρχει ένα μεγάλο L και R αντίστοιχα που δείχνει στο χρήστη ποιο ακουστικό πάει σε ποιο αυτί. Στην εξωτερική πλευρά του κάθε συναντάμε το λογότυπο της εταιρείας, το οποίο είναι φωτιζόμενο με LED πάρχει ένα μεταλλικό mesh στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το λογότυπο της εταιρείας. Τα ίδια τα ακουστικά χρησιμοποιούν οδηγούς των 50mm με απόκριση συχνότητας 20Hz-20Khz, ευαισθησία 100dB και αντίσταση 32 Ohms.



Στο αριστερό ακουστικό συναντάμε τη ροδέλα αυξομείωσης έντασης ήχου, ένα πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του μικροφώνου, ένα δεύτερο ρυθμιστικό το οποίο αυξομειώνει την ένταση ήχου του παιχνιδιού ή του chat, όταν ο χρήστης κάνει on line συνομιλία, μια θύρα USB Type-C για τη φόρτιση των ακουστικών και την είσοδο mini jack για τη χρήση των ακουστικών ενσύρματα (και αναλογικά). Επίσης, στο αριστερό ακουστικό βρίσκεται και το μικρόφωνο, το οποίο στην άκρη του έχει ένα led φως ώστε να γνωρίζουμε αν είναι ενεργό ή όχι.



Το μικρόφωνο είναι σχετικά εύκαμπτο ενώ έχει μια ακόμα λειτουργία: το γεγονός ότι απενεργοποιείται αυτόματα αν ο χρήστης το μετακινήσει προς τα πάνω και αντίστοιχα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει την αντίστροφη κίνηση. Στη συσκευασία υπάρχει και το απαραίτητο σφουγγαράκι που καλύπτει το μικρόφωνο. Στο δεξί ακουστικό το μόνο που βρίσκουμε είναι ένας διακόπτης για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του headset, ο οποίος χρησιμοποιείται για το pair με το dongle της συσκευασίας. Αυτός ο διακόπτης πάντως δε δίνει τη καλύτερη αίσθηση από πλευράς ποιότητας κατασκευής.



Για τη σύνδεση με τον υπολογιστή πρέπει πρώτα να βάλουμε σε μια θύρα USB το dongle και με το που γίνει αυτό, μας εμφανίζεται παράθυρο για να κατεβάσουμε το συμβατό software. Η διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά και μετά κάνουμε pair τα ακουστικά. Στη πράξη όμως συναντήσαμε κάποια προβλήματα κατά την εγκατάσταση, καθώς πολλές φορές το software κόλλησε ή το pair χανόταν . Στη πορεία ανακαλύψαμε ότι, παρόλο που το software γράφει να τα συνδέσουμε και με USB, αυτή η σύνδεση είναι μόνο για τη φόρτιση και μάλιστα τα ακουστικά δε λειτουργούν ασύρματα όταν φορτίζουν. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήσαμε και προβλήματα με τον ήχο (παράσιτα) ωστόσο το τελευταίο φάνηκε να λύθηκε μετά από αναβάθμιση του firmware που έγινε μέσα από το software (με τη πρώτη απόπειρα πάντως να μην είναι επιτυχημένη). Κάποιες άλλες φορές ενώ είχαμε κανονικά ήχο στα ακουστικά τα οποία φαινόντουσαν και στα Windows, το software μας ενημέρωνε πως δε τα έβλεπε. Σε μια περίπτωση μάλιστα που το software κόλλησε, χάθηκε ο ήχος εντελώς από τον υπολογιστή και αναγκαστήκαμε να κάνουμε repair στο sound των Windows 10 και επανεκκίνηση για να επανέλθει. Είναι προφανές ότι στο τομέα του software και των driver (γιατί εγκαθιστά δυο διαφορετικούς driver για ακουστικά και μικρόφωνο) η JBL έχει δουλειά να κάνει.





Το ίδιο το app προσφέρει διάφορες επιλογές, όπως δυνατότητα ρύθμισης του equalizer, ρύθμιση για το φωτισμό LED που έχουν τα λογότυπα στα δυο ακουστικά και το κυριότερο, ενεργοποίηση είτε του Dolby X 2.0 (for Headphones) είτε του JBL QuantumSurround, το οποίο είναι η λειτουργία 7,1 ήχου που προσφέρει το headset. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως αν τα ακουστικά είναι συνδεδεμένα με mini jack προφανώς δε μπορεί κανείς να λειτουργήσει κάτι από τα παραπάνω, ενώ ακόμα και στη περίπτωση του PS4, τα ακουστικά μπορεί να λειτουργούν ασύρματα, αλλά μόνο με στερεοφωνικό ήχο.  Η ασύρματη σύνδεση με το usb dongle λειτουργεί στα 2,4Ghz και σε γενικές γραμμές δε παρατηρήσαμε προβλήματα συνδεσιμότητας σε ένα τυπικό χώρο σπιτιού. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στον ήχο, τα ακουστικά έχουν τονισμένες με το παραπάνω τις χαμηλές συχνότητες, προσφέροντας δυνατό μπάσο. Η μέγιστη ένταση των ακουστικών είναι απλά ικανοποιητική, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το ρυθμιστικό έντασης των ακουστικών λειτουργεί διαφορετικά από τη ρύθμιση έντασης των Windows, οπότε όποιος θέλει τη μέγιστη ένταση, χρειάζεται να έχει και τα Windows στο 100. Όσον αφορά στο πολυκάναλο ήχο, τα Quantum 600 αποδίδουν αρκετά καλά τις περιβάλλοντες ήχους στα διάφορα παιχνίδια, δίνοντας μια σαφή αίσθηση από πού προέρχεται ο κάθε ήχος. Μια αδυναμία στο πως ακούγονται οι φωνές παρατηρήσαμε, καθώς αυτές έχουν μια φανερή ηχώ για κάποιο λόγο, αλλά όχι πάντα και όχι σε όλα τα παιχνίδια.



Συνολικά, τα JBL Quantum 600 μας άφησαν ανάμεικτες εντυπώσεις. Η ποιότητα κατασκευής τους είναι καλή (με εξαίρεση την αίσθηση του power button) αν και θα θέλαμε λίγο καλύτερα πλαστικά, ο ήχος που αποδίδουν αφήνει καλές εντυπώσεις, είναι άνετα μετά από ώρα χρήσης και σίγουρα το γεγονός ότι είναι και ασύρματα και ενσύρματα, δίνει περισσότερες επιλογές στο χρήστη. Στη περίπτωση όμως που κάποιος τα χρησιμοποιεί ασύρματα στον υπολογιστή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με το software και τους drivers, όπως άλλωστε συνέβη και σε εμάς, κάτι που αν μη τι άλλο αφαιρεί αρκετούς πόντους. Με κόστος που βρίσκεται στα €140, θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη προσοχή από πλευράς JBL σε λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά το γεγονός ότι όταν φορτίζουν, δε μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει (τουλάχιστον φορτίζουν γρήγορα). 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Και ασύρματη (για PC και PS4) και ενσύρματη λειτουργία (παντού)
  • Led φωτισμός
  • Υποστήριξη Dolby X v2 (που προσφέρει καλύτερο πολυκάναλο ήχο όταν κάποιο game τον υποστηρίζει)
  • Καλή αυτονομία (με απενεργοποιημένα τα LED)
  • Συνολικά καλός ήχος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το software στο PC έχει πολλά bugs και δημιουργεί προβλήματα
  • Δε μπορούν να φορτίζουν και ταυτόχρονα να λειτουργούν (ασύρματα)
  • Τα πλαστικά θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη αίσθηση
  • Μπορεί να είναι μόνο στο δικό μας δείγμα, ωστόσο απενεργοποιώντας τα Led, το αριστερό ακουστικό εμφανίζει -εξαιρετικά αδύναμο αλλά υπαρκτό- θόρυβο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*