Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
Creative Stage V2: Μεγάλος διαγωνισμός - Κερδίστε το Creative Stage V2 soundbar για το PC και την κονσόλα σας! >>
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

MSI GTX 970 Gaming 4G

*
Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε τη μια από τις δυο νέες GPU της Nvidia σε υλοποίηση της MSI. Μετά την κορυφαία GTX 980 έρχεται η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στη κάρτα που έχει καταφέρει να κερδίσει τα βλέμματα το τελευταίο καιρό, την εξαιρετική από πλευράς απόδοσης και αναλογικά πολύ οικονομική GTX 970, πάλι μέσω υλοποίησης της MSI. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το μοντέλο MSI GTX 970 Gaming 4G, μια κάρτα που μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με την GTX 980 Gaming 4G και γι αυτό το λόγο πολλά μέρη του παρόντος review έχουν αναπαραχθεί από αυτό του προηγούμενου, με τις απαραίτητες πάντως διορθώσεις.  Σε γενικές γραμμές, η MSI GTX 970 Gaming 4G, με κόστος που βρίσκεται ακόμα και κάτω από τα €400, 4GB μνήμης, ένα μεγάλο και αποδοτικό αλλά αθόρυβο σύστημα ψύξης, επιδόσεις που προσφέρουν 60fps gaming ακόμα και στα 1440o, η κάρτα είναι αυτή τη στιγμή ο βασιλιάς του price/performance. Πριν όμως μιλήσουμε για την κάρτα, πρέπει να πούμε δυο λόγια για τον ίδιο τον Maxwell πυρήνα που χρησιμοποιεί, ούτως ώστε κάποιος να μπορέσει να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 2

Για τα τελευταία δυο περίπου χρόνια, ο βασικός πυρήνας που χρησιμοποίησε η Nvidia για τις κάρτες γραφικών της ήταν ο ονομαζόμενος Kepler, ένα chip που διατέθηκε σε πάρα πολλές παραλλαγές, με τη πληρέστερη έκδοσή του να κάνει την εμφάνισή της στις κάρτες με το GTX 780Ti. Ένας πυρήνας που απέδειξε ότι μπορεί να κυριαρχήσει στις επιδόσεις. Ωστόσο, κάθε περίπου δυο χρόνια έχουμε συνηθίσει να έχουμε μια νέα αρχιτεκτονική, κάτι που συνέβαινε παράλληλα με μια νέα λιθογραφία. Τα πράγματα όμως στο χώρο της λιθογραφίας είναι κάπως περίεργα. Πρακτικά, μόνο η Intel μπορεί να ακολουθήσει αυτά που λέει ο νόμος του Moore, έχοντας ήδη προϊόντα που κατασκευάζονται στα 14nm. Για εταιρείες όπως η TSMC, στην οποία δίνουν τη παραγωγή των GPUs τόσο η Nvidia όσο και AMD, τα 20nm επιτεύχθηκαν σχετικά πρόσφατα και μόνο στη παραγωγή SoCs (για την Apple και τη Qualcomm) και όχι για μεγάλα chip όπως οι GPUs. Η Nvidia μας πρωτοπαρουσίασε το πυρήνα Maxwell στη σειρά 750/750Ti, οπότε και πήραμε μια καλή γεύση για το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το high end μέρος του Maxwell, κυρίως όσον αφορά στη κατανάλωση. Η Nvidia κάποια στιγμή από τότε που μας έδωσε τις 750/750Ti  και αργότερα, αντιλήφθητε ότι δεν υπήρχε περίπτωση για φέτος να προλάβει λιθογραφία στα 20nm και έτσι, αποφάσισε να κάνει την κίνησή της στα 28nm. Αξίζει να σημειώσουμε πως το GM204 δεν είναι τo κορυφαίο μοντέλο του Maxwell αλλά κάτι τέτοιο θα μας έρθει όταν η Nvidia κρίνει απαραίτητο βάσει των κινήσεων που θα κάνει ο ανταγωνισμός.

  GTX 980 GTX 970 GTX 780 Ti GTX 770
Πυρήνες CUDA 2048 1664 2880 1536
Μονάδες texture 128 104 240 128
Αριθμός ROP 64 64 48 32
Συχνότητα πυρήνα (MHz) 1126 1050 875 1046
Συχνότητα boost (MHz) 1216 1178 928 1085
Τύπος/ταχύτητα μνήμης GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz GDDR5/7GHz
Εύρος ελεγκτή μνήμης 256-bit 256-bit 384-bit 256-bit
Ποσό μνήμης 4GB 4GB 3GB 2GB
TDP 165W 145W 250W 230W

Το GM204 κατασκευάζεται όπως είπαμε με λιθογραφία στα 28nm. Έρχεται με ελεγκτή μνήμης της τάξης των 256bit με τις κάρτες να εφοδιάζονται σε πρώτη φάση με 4GB μνήμης, αν και από όσο μαθαίνουμε δε θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους μοντέλα με 8GB μνήμης. Στο σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε τη σύγκριση των νέων και παλιών GPU. Και ενώ όπως είχαμε γράψει, το GTX 980 ήρθε να αντικαταστήσει το GTX 780Ti, το GTX 970 έρχεται για να αντικαταστήσει το GTX 770 και το GTX 780 ταυτόχρονα, με την επίσημη τιμή να βρίσκεται κάτω από αυτή του GTX 770!  Το βασικότερο πλεονέκτημα που προσφέρει το GM204 είναι η σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, με την GTX 970 να έχει TDP που βρίσκεται στα 145Watt όταν η 770 έχει 230Watt! Μιλάμε για τα 3/5 της κατανάλωσης όταν από πλευράς επιδόσεων, η GTX 970 μπορεί να κοντράρει ακόμα και την 780Ti. Άλλα χαρακτηριστικά που προσφέρουν οι νέες κάρτες είναι η υποστήριξη των DirectX 11.3 καθώς επίσης και μιας νέας τεχνολογίας που υποστηρίζεται από την Nvidia, την VXGI (Voxel accelerated Global Illumination). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ποιότητας και απόδοσης το οποίο βοηθάει στο κομμάτι του φωτισμού μέσα σε ένα χώρο, είναι hardware accelerated κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει σημαντική επιβάρυνση στον τομέα της απόδοσης και αναμένεται να ενσωματωθεί σε διάφορες μηχανές γραφικών, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί. Ανανεωμένος είναι και ο h264 hardware encoder που ενσωματώνει το GM204, καθώς πλέον υποστηρίζει καταγραφή βίντεο σε αναλύσεις μέχρι 4K ακόμα και στα 60fps με το bitrate να μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 130Mbit! Κάπως έτσι άλλωστε μπορέσαμε να καταγράψουμε και το πρώτο μας 4K gameplay video από το NBA2K15.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 8
Η κάρτα έχει δυο εισόδους τροφοδοσίας, μια 8pin και μια 6pin
Η κάρτα έχει δυο εισόδους τροφοδοσίας, μια 8pin και μια 6pin

Ακόμα, οι κάρτες με το GM204 είναι οι πρώτες στην αγορά που έχουν θύρες HDMI συμβατές με το πρότυπο 2.0, κάτι που σημαίνει πως πλέον δεν είναι απαραίτητο το Display Port για να οδηγηθεί μιας οθόνη σε ανάλυση 4K/60Hz, αρκεί βέβαια και αυτή να έχει HDMI 2.0 είσοδο. Νέο είναι και το Nvidia VR Direct, ένα σύνολο από τεχνολογίες και ρυθμίσεις software που αφορά στη βελτίωση της εμπειρίας χρήση VR headsets όπως το Oculus Rift.  Συνεχίζοντας με τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει ο Maxwell, έχουμε καινούρια ήδη AntiAliasing. Το πρώτο είναι το Dynamic Super Resolution, μια brute-force μέθοδος, η οποία απευθύνεται για εφαρμογή σε παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν καθόλου ή δεν έχουν καλή υποστήριξη AntiAliasing. Πρακτικά λειτουργεί όπως το downsamping, κάνοντας rendering του παιχνιδιού σε υψηλότερη ανάλυση αλλά εμφανίζοντάς το στη native ανάλυση της οθόνης, απλά γίνεται ευκολότερα μέσα από το μενού του driver. Η συγκεκριμένη επιλογή έρχεται με τις νέες κάρτες, όμως στο μέλλον θα τη δούμε και σε παλαιότερες, καθώς δεν είναι hardware χαρακτηριστικό, όπως το δεύτερο επίπεδο AntiAliasing, το Multi-Framed Sampled. Πρόκειται για μια μέθοδο που προσπαθεί να πετύχει το ίδιο επίπεδο AA με το MSAA, αλλά με μικρότερο κόστος για τη GPU, προσφέροντας έως 30% υψηλότερο frame rate με -θεωρητικά- το ίδιο αποτέλεσμα. Προς το παρόν όμως, το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι διαθέσιμο και δε ξέρουμε πότε θα γίνει.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 9
Το πίσω μέρος της κάρτας διαφοροποιείται σε σχέση με αυτο της GTX 980, καθώς συναντάμε τα μισά chip μνήμης, αλλά όχι κάποιο backplate.
Το πίσω μέρος της κάρτας διαφοροποιείται σε σχέση με αυτο της GTX 980, καθώς συναντάμε τα μισά chip μνήμης, αλλά όχι κάποιο backplate.

Πηγαίνοντας τώρα στην ίδια την κάρτα της MSI, η GTX 970 Gaming 4G έρχεται σε μια ανανεωμένη συσκευασία, η οποία δεν περιλαμβάνει πολλά πραγματάκια. Ανοίγοντας το όμορφο κουτί πέφτουμε πρώτα σε μια εσωτερική συσκευασία που περιλαμβάνει CD με οδηγούς, ένα αυτοκόλλητο και ένα μετατροπέα ρεύματος. Ακριβώς από πίσω συναντάμε την ίδια την κάρτα, η οποία είναι εντυπωσιακή από πλευράς εμφάνισης χάρη στο ανανεωμένο σύστημα ψύξης με τους δυο ανεμιστήρες. Το μήκος της είναι αντίστοιχο με αυτό της 780Ti Gaming της ίδιας εταιρείας και κοντύτερο από της GTX 980 Gaming 4G. Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, πέντε στο σύνολο, με μια DVI, μια HDMI 2.0 και τρεις Display Port 1.2. Η κάρτα συνολικά μπορεί να οδηγήσει τέσσερις οθόνες.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 5
Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, τέσσερις στο σύνολο, με δυο DVI, μια HDMI 2.0 και μια Display Port 1.2
Στο πίσω μέρος της κάρτας βρίσκουμε τις εξόδους εικόνας, τέσσερις στο σύνολο, με δυο DVI, μια HDMI 2.0 και μια Display Port 1.2

Το ίδιο το σύστημα ψύξης, το TwinFrozr V, αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Ουσιαστικά έχουμε το εξωτερικό καπάκι και ακριβώς πίσω του το σύστημα των δυο ανεμιστήρων  που βρίσκεται πάνω στη βασική ψύκτρα και το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω στο chip της GPU. Τα chip μνήμης, που είναι τοποθετημένα από τη μια μεριά του PCB, έχουν πάνω τους δική τους ψύκτρα όπως επίσης και το VRM και έτσι η θερμότητα που απελευθερώνεται από αυτά δεν μοιράζεται με αυτή της GPU. Όσον αφορά στην ψύκτρα της GPU, αυτή είναι πλήρως χάλκινη με νίκελ επίστρωση, έχει πλάτος πίσω από κάθε ανεμιστήρα που φτάνει στα 9 εκατοστά και χρησιμοποιεί δυο Superpipes πάχους 8 χιλιοστών και άλλα δυο heatpipes πάχους 6 χιλιοστών για τη ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας από τη GPU στα fins. Όλα τα heatpipes είναι κολλημένα απευθείας στη χάλκινη βάση που ακουμπάει στη GPU, επιτρέποντας ακόμα ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πάχος του συστήματος ψύξης είναι ελαφρώς μικρότερο από 2 PCI slots, κάτι που είναι βοηθάει τα συστήματα που χρησιμοποιούν δυο κάρτες, ειδικά όταν τοποθετούνται σε διπλανά PCI-E slots.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 7
Η ψύκτρα της GPU είναι πλήρως χάλκινη και χρησιμοποιεί δυο Superpipes πάχους 8 χιλιοστών και άλλα δυο heatpipes πάχους 6 χιλιοστών
Η ψύκτρα της GPU είναι πλήρως χάλκινη και χρησιμοποιεί δυο Superpipes πάχους 8 χιλιοστών και άλλα δυο heatpipes πάχους 6 χιλιοστών

Ανανεωμένοι είναι και οι δυο ανεμιστήρες διαμέτρου 10 εκατοστών και σχεδίασης Torx. Ο συγκεκριμένος τρόπος σχεδίασης ουσιαστικά τοποθετεί ανά ζεύγη δυο διαφορετικών ειδών πτερύγια, ένα παραδοσιακό και ένα τύπου διασποράς. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σχεδόν 20% περισσότερη μεταφορά αέρα σε σχέση με ένα παραδοσιακό σύστημα ανεμιστήρων. Επιπλέον, χάρη στις βελτιώσεις που έχει κάνει η MSI, ο παραγόμενος θόρυβος είναι 5% μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα TwinFrozr IV, όταν οι ανεμιστήρες λειτουργούν στο 100%. Πέρα από το ανανεωμένο σύστημα ψύξης, η MSI χρησιμοποιεί ανεξάρτητο έλεγχο των δυο ανεμιστήρων, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά, ανάλογα με το που αναπτύσσεται υψηλότερη θερμοκρασία πάνω στη κάρτα με μετρήσεις να γίνονται συνεχώς στις μνήμες, τη GPU και το VRM.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 6
Ανανεωμένοι είναι οι δυο ανεμιστήρες διαμέτρου 10 εκατοστών και σχεδίασης Torx
Ανανεωμένοι είναι οι δυο ανεμιστήρες διαμέτρου 10 εκατοστών και σχεδίασης Torx

Αυτή η λειτουργία έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλότερο θόρυβο κατά τη λειτουργία, ο οποίος μάλιστα μπορεί να είναι και μηδενικός αν η θερμοκρασία της GPU είναι κάτω από 50 βαθμούς κελσίου, αφού πρακτικά οι ανεμιστήρες σταματούν να περιστρέφονται. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε περιβάλλον Windows, αφού ο φόρτος της GPU είναι ελάχιστος και σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση του GM204, μπορεί να επιτευχθεί. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το σύστημα ψύξης να είναι εξαιρετικά αποδοτικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αθόρυβο. Στην πράξη, εμείς μετρήσαμε μέχρι 64 βαθμούς κελσίου στην GTX 970 έχοντας πλήρες φορτίο μέσω του FurMark, με τους ανεμιστήρες να περιστρέφονται στο 44% της μέγιστης ταχύτητάς τους (και λίγοαπό τις 1000 στροφές ανά λεπτό). Ο παραγόμενος θόρυβος στη περίπτωση αυτή είναι αμελητέος, ενώ σε περιβάλλον Windows, οι ανεμιστήρες τη περισσότερη ώρα ήταν σταματημένοι και έτσι ο θόρυβος ήταν μηδενικός!

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 1
Μετρήσαμε μέχρι 64 βαθμούς κελσίου στην GTX 970 έχοντας πλήρες φορτίο μέσω του FurMark, με τους ανεμιστήρες να περιστρέφονται στο 47% της μέγιστης ταχύτητάς τους
Μετρήσαμε μέχρι 64 βαθμούς κελσίου στην GTX 970 έχοντας πλήρες φορτίο μέσω του FurMark, με τους ανεμιστήρες να περιστρέφονται στο 47% της μέγιστης ταχύτητάς τους

Πηγαίνοντας τώρα στις επιδόσεις της κάρτας σε συνθήκες gaming, η MSI GTX 970 Gaming 4G είναι ελαφρώς overclocked, με το πυρήνα να είναι χρονισμένος στα 1140Mhz και το boost να φτάνει στα 1279MHz. Οι μνήμες όμως σε κάθε περίπτωση είναι πάντα στα 1750Mhz. Την κάρτα τη συγκρίναμε με ρια ακόμα μοντέλα, την MSI GTX 980 Gaming 4G, την MSI GTX780Ti Gaming (980MHz πυρήνας με boost στα 1046MHz, μνήμες στα 1750MHz) και την Sapphire Vapor-X R9 290X (1080MHz, μνήμες στα 1410MHz). Η πρώτη είναι αυτή που παρουσιάσαμε πριν από μερικές μέρες, η δεύτερη είναι μια από τις ταχύτερες 780Ti της αγοράς, ενώ η δεύτερη μάλλον η καλύτερη R9 290X της αγοράς. Καθώς ξεκινάμε μια νέα χρονιά με νέα games, αποφασίσαμε να διαφοροποιήσουμε και το testbed μας, προσθέτοντας δυο νέα games σαν benchmarks, το Shadow of Mordor και το Alien Isolation, στα οποία τρέξαμε και σε ανάλυση 4K, πέρα από τις κλασσικές 1080p και 1440p.


Sapphire Vapor-X R9 290X MSI GTX 780Ti Gaming MSI GTX 980 Gaming 4G MSI GTX 970 Gaming 4G
Bioshock Infinite        
1920x1080 – Ultra 130,4 141,3 144,5 134,3
1920x1080 – Ultra + DDOF 96,9 112,3 114,3 105,1
2560x1440 – Ultra 90,6 104,4 108,5 96,8
2560x1440 – Ultra + DDOF 65 78,6 83,7 74,7
Tomb Raider        
1920x1080 – Ultra 144,5 158,8 161,5 141
1920x1080 – Ultimate 87,6 101,7 98,7 87,5
2560x1440 – Ultra 94 102,8 102,2 89,3
2560x1440 – Ultimate 60,7 69,1 67,7 59,2


Ξεκινώντας από το BioShock Infinite, η GTX 970 Gaming 4G καταφέρνει να κερδίσει σε όλες τις αναλύσεις την R9 290X, υστερεί όμως, έστω και ελαφρώς, έναντι της 780Ti. Στο Tomb Raider πάλι, η κάρτα καταφέρνει να είναι ανταγωνιστική απέναντι στην R9 290X, η οποία θυμίζουμε έχει κατά πολύ μεγαλύτερο TDP (σχεδόν διπλάσιο) και κοστίζει περισσότερο .

  Sapphire Vapor-X R9 290X MSI GTX 780Ti Gaming MSI GTX 980 Gaming 4G MSI GTX 970 Gaming 4G
Hitman Absolution        
1920x1080 – High 49,4 69,2 67,9 63,8
1920x1080 – Ultra 48,1 55,4 52,6 45,5
2560x1440 – High 50,1 53,9 49,2 42,5
2560x1440 – Ultra 39,2 36,1 33,8 30,3
Metro: Last Light        
1920x1080 74,5 77 73 74
2560x1440 53 52 53 50,5

Στο Hitman Absolution πάλι, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά ούτε για την MSI GTX 970 Gaming 4G, καθώς με εξαίρετεση τη μέτρηση σε 1080p High, χάνει σε όλες τις άλλες έναντι της R9 290X. Όσον αφορά τώρα στο Metro: Last Light, πρακτικά έχουμε ισοπαλία μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων που συγκρίνουμε, με καμία από αυτές να μη μπορεί να πιάσει τα 60fps σε ανάλυση 1440p (και πάντα με τις μέγιστες ρυθμίσεις ποιότητας).

  MSI GTX 780Ti Gaming MSI GTX 980 Gaming 4G MSI GTX 970 Gaming 4G
Shadow of Mordor      
1920x1080 – Very High 109,4 112,8 97,5
1920x1080 – Ultra (High Textures) 91,3 93 82,3
2560x1440 – Very High 76,7 76 68,2
2560x1440 – Ultra (High Textures) 68,8 66,6 59,8
3840x2160 – Very High 42 42,7 35,9
3840x2160 – Ultra (High Textures) 35,3 37,7 32,9
Alien Isolation      
1920x1080 – Ultra (no AA) 145,1 158,9 142,9
2560x1440 – Ultra (no AA) 97,2 102,4 94,5
3840x2160 – Ultra (no AA) 44,5 51,3 43,3

Πηγαίνοντας τώρα στα δυο νέα μας benchmark, δυστυχώς δεν έχουμε αποτελέσματα από τη πρόταση της Sapphire, καθώς οι μετρήσεις της είχαν γίνει πριν αρκετούς μήνες, όταν την είχαμε παρουσιάσει. Έτσι, θα αρκεστούμε στις μετρήσεις των δυο καρτών της MSI. Ξεκινώντας από το Shadow of Mordor, πρέπει να πούμε πως η MSI GTX 970 Gaming 4G μπορεί να παίξει το παιχνίδι με Ultra settings και Ultra textures, καθώς τα 4GB μνήμης φτάνουν και δεν είναι εν τέλει απαραίτητα τα 6GB. Ωστόσο, επειδή οι μετρήσεις μας είναι για ένα πλήθος καρτών, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τα σχετικά benchmarks σε Ultra settings μεν, αλλά με τα textures ένα κλίκ κάτω. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μια ελαφρά υπεροχή της GTX 780 Ti έναντι της GTX 970 Gaming 4G σε σχεδόν όλες τις αναλύσεις. Στο Alien Isolation πάλι, όπου πραγματοποιήσαμε μετρήσεις με full ποιότητα αλλά χωρίς Antialiasing, η διαφορά μεταξύ των δυο καρτών είναι πολύ σχεδόν μηδενική, με την GTX 980 να είναι αυτή που κερδίζει με διαφορά.

  Sapphire VaporX R9 290X MSI GTX 780Ti Gaming MSI GTX 980 Gaming 4G MSI GTX 970 Gaming 4G
3D Μark         
FireStrike 8631 8795 9633 8738
FireStrike Graphics 11813 12316 13578 11546
FireStrike Extreme 5123 5201 5739 4970
FireStrike Extreme Graphics 5502 5542 6230 5325

Για το τέλος αφήσαμε το 3D Mark, το οποίο για ακόμα μια φορά δείχνει πως η GTX 970 προσφέρει παραπλήσιες επιδόσεις με την R9 290X και την GTX 780Ti, τουλάχιστον στο απλό FireStrike, αλλά υπολείπεται ελαφρώς των δυο άλλων στο Firestrike Extreme. Ακόμα και έτσι βέβαια, αν αναλογιστούμε τα επίπεδα κατανάλωσης, το κόστος αλλά και το γεγονός ότι δε μιλάμε όχι για το κορυφαίο (το οποίο δε το έχουμε δει ακόμα) αλλά ούτε καν για το high-end Maxwell πυρήνα, τα αποτελέσματα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. Τι γίνεται όμως με το κομμάτι που λέγεται overclocking;


Προφανώς και δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια και κάναμε κάποιες δοκιμές και στο τομέα αυτό, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μια κάρτα με χαμηλή κατανάλωση, χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας και εξαιρετικό σύστημα ψύξης. Οπότε, φορτώσαμε τη τελευταία έκδοση του AfterBurner, αυξήσαμε τη τάση πυρήνα κατά 87mV και χρονίσαμε τον πυρήνα στα 12990Mhz υψηλότερα και τις τις μνήμες στα 8Ghz!

  MSI GTX 980
Gaming 4G
MSI GTX 970
Gaming
4G
MSI GTX 970
(OC)
Bioshock Infinite      
2560x1440 – Ultra 108,5 96,8 107,2
2560x1440 – Ultra + DDOF 83,7 74,7 83,2
Tomb Raider      
2560x1440 – Ultra 102,2 89,3 100,7
2560x1440 – Ultimate 67,7 59,2 65,9
Hitman Absolution      
2560x1440 – High 49,2 42,5 46,6
2560x1440 – Ultra 33,8 30,3 34,1
Metro: Last Light      
2560x1440 53 50,5 56,8
Shadow of Mordor      
2560x1440 – Ultra (High Textures) 66,6 59,8 64,6
3840x2160 – Ultra (High Textures) 37,7 32,9 36,3
Alien Isolation      
2560x1440 – Ultra (no AA) 102,4 94,5 99,9
3840x2160 – Ultra (no AA) 51,3 43,6 52,4
3D mark      
FireStrike Extreme 5739 4970 5561
FireStrike Extreme Graphics 6230 5325 6014

Από το σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε ότι χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις επιδόσεις της κάρτας, πάντα παραμένοντας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο θερμοκρασίας λειτουργίας. Το κέρδος είναι σημαντικό, καθώς καταφέραμε να φτάσουμε πολύ κοντά στις επιδόσεις της -σαφώς- ακριβότερης MSI GTX 980 Gaming 4G. Δηλαδή κάποιος μπορεί να εξοικονομίσει κάτι παραπάνω από €200, αποκτώντας την GTX 970 και κάνοντας ένα εύκολο, απλό και σταθερό overclocking στη κάρτα για να πάρεις τις επιδόσεις την GTX 980, χωρίς να χρειάζεται να βασανίζεται από θέματα θορύβου και θερμοκρασιών.

MSI GeForce GTX 970 Gaming 4G Image 10

Συνολικά, η MSI GTX 970 Gaming 4G είναι μια εξαιρετική από κάθε πλευρά κάρτα γραφικών και με κόστος που βρίσκεται κάτω από τα €400, είναι με διαφορά ό,τι πιο value/for money κυκλοφορεί εκεί έξω σήμερα. Η Nvidia έχει για ακόμα μια φορά καταφέρει να στριμώξει την AMD με τις προτάσεις της με τη τελευταία να είναι αναγκασμένη να προβεί σε μειώσεις τιμών για να καταφέρει να κοντράρει τις νέες κάρτες. Δυστυχώς όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να κοντράρει την GTX 970, καθώς η κορυφαία της πρότασης, ακόμα και όταν έρχεται στη καλύτερη -και overclocked- υλοποίησή της χάνει κατά κράτος από την MSI GTX 970 Gaming 4G, όχι τόσο σε απόλυτα νούμερα frame rate, όσο συνολικά με βάση το δείκτη performance-per-watt. Εν τέλει, η MSI GTX 970 Gaming 4G είναι η απόλυτη λύση για όσους θέλουν να ξοδέψουν γύρω στα €350-€400 και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για τα επόμενα 2-3 χρόνια!


 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE BEST BUY

10

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
23 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Koel700
  • ΘΕΑ ..απλα..ΘΕΑ !!! σκοπευω να την αγορασω τα χριστουγενα :)

  • zerocool7545
  • Τρομερή κάρτα.Μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να έχουν βγει και οι κάρτες με 8gb μνήμη, αλλά και με τα 4gb μια χαρά είναι.Δεν θα χρειαστεί να αλλάξω και τροφοδοτικό!

  • Alucard
  • Όταν βγει και σε έκδοση με 8GB (ας όψονται τα πρόχειρα ports από next-gen), θα είναι ό,τι πιο future-proof παίζει σε λογικό κόστος.

  • Alucard
  • Winters, γενικά προφανώς δεν υπάρχει, αναφερόμουν στα ports από PS4, Xbox One.

  • Koel700
  • αυτο ακριβως πηγα να πω και εγω...future proof οσο αναφορα τα ps4/xbone ports

  • zortam
  • Εξαιρετικο review και εξαιρετικη σειρα καρτων ! Το next big thing της nVidia ειναι εδω και εντυπωσιαζει σε ολους τους τομεις! Αυτο που θελω να ρωτησω (ξανα), ειναι αν και τι προβλημα μπορει να δημιουργηθει στην καρτα μας η στον χρονο ζωης της με το maxarisma του core Voltage (+87) Και του Power limit και συγκεκριμενα για τις maxwell καρτες! Αν μπορει καποιος να μου απαντησει τον ευχαριστω εκ των προτερων ;)

  • Dimcar
  • όχι, κανένα θέμα με το O/c... αυτές οι ρυθμίσεις παρέχονται κυρίως και για τους κατασκευαστές, ώστε να φτιάχνουν τις pre-o/c κάρτες. .. πρακτικά, το θέμα είναι καθαρά η θερμοκρασία η οποια καλό είναι να μη ξεπερνάει τους 85 βαθμούς... κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να συμβεί με τις Maxwell κάρτες

  • Nervous_Nick
  • Κοντεύω τον τρίτο χρόνο με την GTX 670 OC υλοποίηση της Gigabyte με Wind-force σύστημα ψύξης και δεν αντιμετώπισα ποτέ προβλήματα με θερμοκρασίες κτλ όταν την είχα σε OC mode , δηλαδή τουλάχιστο το 80% των «εργατοωρών» στα παιχνίδια μέχρι τώρα . Οπότε άφοβα μπορείς να «παίξεις» με το εργαλείο που σου δίνει η κάθε εταιρία για OC και αν ξεπεράσεις τα όρια των χρονισμών μνήμης – GPU που αντέχει η κάρτα απλός θα το καταλάβεις άμεσα , συνήθως κάνεις «restart” τον Driver της κάρτας

  • anest88
  • 85 βαθμοί είναι καλά ανάλογα με τον πυρήνα βέβαια

  • jimtiti14
  • Πολυ καλη καρτα και τρομερες επιδοσεις.θα ηθελα μια βοηθεια αν σας ειναι ευκολο γιατι ειμαι στο να αγορασω καινουργια(τωρα εχω την HD7970 3GB DirectCU II) αλλα με τα καινουργια games που βγαινουν...δεν βλεπω να τα σηκωνει.Ειμαι αναμεσα στην MSI GEFORCE GTX970 GAMING 4G 4GB GDDR5 η στην ASUS RADEON R9 290 R9290-DC2OC-4GD5 4GB GDDR5.

  • greenkiller.13
  • Παρα πολυ καλη καρτα,αυτο ειναι αληθινο next gen gaming,οχι οτι PS4/X one ειναι ασχημα αλλα το PC ειναι σκαλοπατια πιο πανω

  • john-data
  • Αυτή είναι ποιο γρήγορη η το 4g της Cosmote;

  • T_K_L_L_LUIGI
  • Η καλύτερη κάρτα value for money.Ξεκινάει από μια σχετικά προσιτή τιμή(350 ευρώ) και πλησιάζει σε επιδόσεις την 780 ti.Η κάρτα που έφερε ακόμα και γιαυτούς που δεν μπορούν να την αγοράσουν θετικά πράγματα μιας και η τιμές σε μεταχειρισμένα ή σε καινούργιες κάρτες αναγκαστικά θα πάρουν την κατειούσα.

  • zortam
  • @Dimcar ευχαριστω για την απαντηση !:) Το θεμα που εχω με το Overclock, σε ολα τα games παιζει νορμαλ για ωρες χωρις artifacts,χωρις να κρασαρει ο driver, χωρις τιποτα, και το μονο game που μου κρασαρει την καρτα ... ειναι το πιο αδυναμο, η DotA 2 !! Δε μπορω να το καταλαβω αυτο το πραγμα.... ενω μπορω ευκολα να παω στο 1.5ghz στα αλλα games χωρις κανενα θεμα... καμια εξηγηση ? :(

  • Nervous_Nick
  • @zortam Όντος κάποια games δεν σηκώνουν μεγαλύτερους χρονισμούς από αυτούς που έχει default η κάρτα . Το γιατί δεν γνωρίζω και δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα να σου πω . Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να πειράξεις τους χρονισμούς εφόσον παίζουν μια χαρά με τα default ρολόγια δεν θα πάρεις τίποτε παραπάνω .

  • Koel700
  • Ποια ομως ειναι η καλητερη απο τις 970 ...msi ? gainward ? gigabyte ? asus ? evga ?

  • zerocool7545
  • Καλήτερη σε επιδόσεις;Σε αντοχή στο χρόνο;Χαμηλό θόρυβο;Καλήτερες θερμοκρασίες;

   Εμένα πάνω απ' όλα με νοιάζει η αντοχή στο χρόνο και μετά ο θόρυβος, επιδόσεις κτλ.Η εμπειρία μου με έχει διδάξει :

   Asus, Intel και Kingston οι καλήτερες εταιρίες στο θέμα αντοχής και ποιότητας κατασκευής (η κάθε μια στο χώρο της)

  • diver_gr
  • Η 970 τα σπάει σε όλους τους τομείς , επιδόσεις , τιμή και Value For money . Οι επιδόσεις που έχει σε συνάρτηση με τις σχετικά αδύναμες nextgen κονσόλες τη καθιστά κάρτα για μια 4ετία -5ετία χαλαρά σε αναλύσεις Full HD με High-Ultra settings .

   Κάρτα η οποία αξίζει τα λεφτά της μέχρι και το τελυταίο σεντ! άντε να βγάλει και η AMD τη νέα σειρά ώστε να συμπιεστούν οι τιμές κανένα 30άρι -50άρι ευρώ προς τα κάτω και να χτυπήσουμε μια 970!

  • AndrewZN
  • Ένας γνωστός μου είπε ότι πήρε 2 τέτοιες κάρτες και τις ένωσε....Απλά έχει τρελαθεί λέει με το αποτέλεσμα και μας τα έχει κάνει τσουρεκια όλη μέρα

  • komntsav
  • Θελω να μαθω την γνωμη σας γαι την EVGA GeForce GTX970 4GB FTW ACX 2.0 και αν ειναι καλυτερη απο την G1.
   Ευχαριστω.

  • Dimokritos
  • Παιδια, sorry αλλα λετε, οτι κοστιζει 350-400 ευρω. Εγω στο skoutz στα 400 ευρω τουλαχιστον την βρισκω. Υπαρχει καπου πιο φθηνα;

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!