Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Z97 Gaming 9 AC

*
Αν και αυτές τις μέρες η Intel παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Haswell-E με τους καινούριους, εξαπύρηνους και οκταπύρηνους επεξεργαστές της, εντούτοις απέχει ακόμα αρκετά από το να χαρακτηριστεί mainstream. Τα ακριβά motherboard με το X99 chipset αλλά κυρίως οι δυσεύρετες και εξαιρετικά ακριβές DDR4 μνήμες καθιστούν, προς το παρόν, τη νέα πλατφόρμα της Intel μια λύση για λίγους. Άλλωστε, η υπάρχουσα mainstream πλατφόρμα του 1150 socket τα καταφέρνει μια χαρά, ειδικά μετά την έλευση των Devil’s Canyon νέων επεξεργαστών. Το Z97 chipset είναι το νεότερο high end μοντέλο υποστήριξης, με την MSI να έχει παρουσιάσει στην αγορά μια πλήρη γκάμα από σχετικά motherboard και το Gaming 9 AC να είναι το κορυφαίο και ακριβότερο εξ αυτών, κοστίζοντας κάτι λιγότερο από €300. Αλλά ας πάμε να δούμε τις έχει να μας προσφέρει.



Το board είναι ένα κλασσικό ATX motherboard που δίνει έμφαση στο gaming. Έρχεται σε μια πλούσια συσκευασία, η οποία περιλαμβάνει πλήθος από καλώδια, τα απαραίτητα εγχειρίδια χρήσης παρέα με μια αφίσα, βύσματα για σύνδεση με τα σημεία μέτρησης τάσης, το backpanel, κάποια αυτοκόλλητα αλλά και το WiFI AC/Bluetooth module που συνδέεται σε ειδική θέση παρέα με τις σχετικές κεραίες. Όλα αυτά βρίσκονται στο ένα από τα δυο κουτιά που περιέχει η συσκευασία με το δεύτερο να διαθέτει το ίδιο το motherboard.

MSi Z97 Gaming 9 AC Image 4
Το πακέτο περιέχει πάρα πολλά συνοδευτικά, από τα απαραίτητα καλώδια και το WiFi module που υποστηρίζει δίκτυα AC μέχρι αυτοκόλλητα, manual και 6μηνη δωρεάν συνδρομή για το XSplit Gamecaster.
Το πακέτο περιέχει πάρα πολλά συνοδευτικά, από τα απαραίτητα καλώδια και το WiFi module που υποστηρίζει δίκτυα AC μέχρι αυτοκόλλητα, manual και 6μηνη δωρεάν συνδρομή για το XSplit Gamecaster.

Η MSI έχει χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το μαύρο χρώμα για το Gaming 9, με κάποια σημεία να είναι βαμμένα κόκκινα, χρωματικός συνδυασμός που συναντάται σε όλα τα προϊόντα των σειρών Gaming, είτε μιλάμε για board είτε για κάρτες γραφικών. Όπως είπαμε, το motherboard το motherboard βασίζεται στο Z97 chipset και διαθέτει socket 1150, το οποίο είναι συμβατό με όλους τους Haswell επεξεργαστές. Η MSI έχει δώσει μεγάλη προσοχή στα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει κάτω από την ονομασία Military Class V, τα οποία περιλαμβάνουν κορυφαίους μεταλλικούς πυκνωτές και γενικότερα ακριβά components, τα οποία διασφαλίζουν τη καλή λειτουργία του board σε δύσκολες συνθήκες (overclocking/extreme gaming).
Το MSI Z97 Gaming 9 AC έρχεται σε μια πλούσια συσκευασία η οποία περιλαμβάνει από καλώδια και manual, μέχρι και WiFi module.
Το σύστημα ψύξης που έχει ενσωματώσει η MSI είναι τοποθετημένο γύρω από το socket του επεξεργαστή και έρχεται να προστατέψει τους πυκνωτές και διαχειριστές ενέργειας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, υπάρχει μια ακόμα ψήκτρα πάνω στο PCH, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο λογότυπο/banner της gaming σειράς προϊόντων της MSI. Κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρουμε είναι τα προστατευτικά EMI που καλύπτουν τόσο το κύκλωμα απόδοσης ήχου όσο και τις θύρες σύνδεσης στο πίσω μέρος.
MSi Z97 Gaming 9 AC Image 6
Το κύκλωμα ήχου καλύπτεται από ένα EMI Shield που προστατεύει από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.
Μάλιστα, η MSI έχει ενσωματώσει ένα αρκετά καλό υποσύστημα ήχου, το οποίο μεν υποστηρίζεται από το Realtek ALC1150 chip, όμως χάρη στο αναβαθμισμένο κύκλωμα και το ειδικό software της Creative Sound Blaster Cinema 2 ο χρήστης αποκτάει ακόμα περισσότερες λειτουργίες όπως για παράδειγμα καθαρότερο πολυκάναλο ήχο και ειδικά ρυθμιστικά για τα πρίμα, το equalizer, τη ρύθμιση της έντασης του ήχου και πολλά ακόμα. Γενικότερα, οι gamers θα ανακαλύψουν πως η υλοποίηση του ήχου αναβαθμίζει σημαντικά τη gaming εμπειρία.

MSi Z97 Gaming 9 AC Image 8
Συνολικά 8 είναι οι διαθέσιμες θύρες SATA, που βρισκονται ακριβώς δίπλα από τη POST οθόνη και τα επιπλέον βύσματα για αύξηση των θυρών USB 3.0.
Συνολικά 8 είναι οι διαθέσιμες θύρες SATA, που βρισκονται ακριβώς δίπλα από τη POST οθόνη και τα επιπλέον βύσματα για αύξηση των θυρών USB 3.0.

Πηγαίνοντας τώρα στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε όλες τις απαραίτητες στο πίσω μέρος, όπως 2 USB 2.0 παρέα με 8 USB 3.0, μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, δυο εξόδους εικόνας HDMI και Display Port για την υποστήριξη του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή υποσυστήματος γραφικών καθώς και μια Gigabit LΑΝ, η οποία χρησιμοποιεί το πασίγνωστο στους gamer Killer E2205 chip, το οποίο μειώνει τα latencies και αυξάνει το bandwidth επικοινωνίας όταν κάποιος παίζει δικτυακά παιχνίδια. Στο πίσω μέρος βρίσκεται και το ειδικό σημείο τοποθέτησης του ειδικού WiFi/Bluetooth module που βρίσκεται στη συσκευασία. Για να εγκατασταθεί πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε το EMI Shield που περιβάλει τις θύρες και αφού το στερεώσουμε με μια βίδα, είναι έτοιμο για χρήση. Στο πίσω μέρος του διαθέτει δυο εξόδους για τις κεραίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία.
MSi Z97 Gaming 9 AC Image 10
Από πλευράς θυρών επικοινωνίας, τίποτα δε λείπει από το MSI Z97 Gaming 9.
Το συγκεκριμένο module υποστηρίζει τα νεότερα δίκτυα AC και εφόσον υπάρχει αντίστοιχο router, μπορεί να πιάσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 800Mbps. Όσον αφορά στις λειτουργίες Bluetooth, αυτές είναι συμβατές με το πρότυπο 4.0. Πάνω στο ίδιο το motherboard βρίσκουμε επιπλέον από δυο θύρες για επιπλέον 4 θύρες USB 2.0 και 4 θύρες USB 3.0, αλλά η συσκευασία δε περιλαμβάνει τα αντίστοιχα καλώδια. Όσον αφορά τώρα στο τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί. Συνολικά προσφέρει 8 θύρες SATA III, εκ των οποίων οι 6 υποστηρίζονται από το ίδιο το chipset ενώ οι άλλες δυο λειτουργούν χάρη στον ελεγκτή ASM1061 της ASMedia. Πέραν των δίσκων που μπορεί κάποιος να συνδέσει στις SATA θύρες, βρίσκουμε επιπλέον μια θύρα M.2, στην οποία κάποιος μπορεί να συνδέσει κάποιο M.2 SATA III δίσκο ή τους νεότερους και εξαιρετικά γρήγορους M.2 PCIe που υποστηρίζουν ταχύτητες έως 10Gbps/sec, σχεδόν 70% μεγαλύτερη από αυτή του SATA III.

MSi Z97 Gaming 9 AC Image 7
Υπάρχει ψήκτρα πάνω στο PCH, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο λογότυπο/banner της gaming σειράς προϊόντων της MSI.
Υπάρχει ψήκτρα πάνω στο PCH, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο λογότυπο/banner της gaming σειράς προϊόντων της MSI.

Το board διαθέτει τέσσερις θέσεις μνήμης DDR3 στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν έως 32GB μνήμης, με τις υποστηριζόμενες ταχύτητες να φτάνουν ακόμα και τα 3200Mhz! Από πλευράς υποστήριξης καρτών, το MSI Z97 Gaming 9 διαθέτει συνολικά 6 θέσεις για τοποθέτηση καρτών PCI-Express. Από αυτές οι τρεις είναι πλήρους μήκους, με το motherboard να υποστηρίζει διπλές διατάξεις καρτών γραφικών είτε SLI είτε Crossfire και τις άλλες τρεις να είναι μικρού μήκους PCI-E x1, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση καρτών επέκτασης. Από τις τρείς πλήρους μήκους, η μια είναι ηλεκτρικά συμβατή με το PCI-E x16, η δεύτερη με το PCI-E x8 και η τρίτη με το PCI-E x4. Όταν τοποθετήσουμε δυο κάρτες γραφικών, τότε και οι δυο λειτουργούν σε PCI-E x8,  ενώ στην περίπτωση τριπλού SLI/Crossfire, οι θύρες δουλεύουν x8/x4/x4.
Οι gamers θα ανακαλύψουν πως η υλοποίηση του ήχου αναβαθμίζει σημαντικά τη gaming εμπειρία χάρη στα ειδικά υποσυστήματα αλλά και το software της Creative.
Από εκεί και πέρα στο motherboard συναντάμε αρκετά χαρακτηριστικά που απευθύνονται στον overclocker όπως για παράδειγμα την ειδική POST οθόνη που μας ενημερώνει για τυχόν προβλήματα τοποθετημένη στο κάτω αριστερό μέρος και τα πλήκτρα Power/Reset και OC Genie παρέα με τους ειδικούς ακροδέκτες για μέτρηση της τάσης με πολύμετρο στο κάτω δεξί μέρος. Όσον αφορά στο ίδιο το OC Genie, αυτό αναλαμβάνει αυτόματα το overclocking επεξεργαστή και μνήμης σύμφωνα με το hardware που χρησιμοποιεί το σύστημα.
MSi Z97 Gaming 9 AC Image 9
΄Όσοι αρέσκονται στο να έχουν το σύστημά τους ανοιχτό, έχουν την επιλογή για εύκολη πρόσβαση σε πλήκτρα Power/Reset, καθώς επίσης και σε μια σειρά από ακροδέκτες για ακριβή μέτρηση της τάσης υποσυστημάτων με πολύμετρο.
Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στο overclocking, υπάρχει το UEFI Bios της MSI, το οποίο είναι από τα ομορφότερα που έχουμε δει. Διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Λόγω της νέας αρχιτεκτονικής, οι επιλογές που υπάρχουν είναι υπερβολικά πολλές και ακόμα και οι έμπειροι overclockers θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξεζουμίσουν τις δυνατότητες που παρέχει το motherboard. Από την άλλη, οι αυτόματες ρυθμίσεις φαίνεται να λειτουργούν μια χαρά και έτσι ακόμα και ο αδαής, μπορεί να αφήσει τα πάντα στο αυτόματο και να κάνει εύκολα overclock στον επεξεργαστή του.

MSi Z97 Gaming 9 AC Image 12

Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες των ιδιαίτερα απαιτητικών χρηστών. Το πακέτο είναι πλήρες και το motherboard μπορεί να αποτελέσει μια άριστη βάση για όσους θέλουν να χτίσουν ένα κορυφαίο gaming PC με πολλές λειτουργίες, ωστόσο το μεγάλο του κόστος το καθιστά επιλογή για όσους είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν το κάτι παραπάνω και όσον αφορά στα υπόλοιπα υποσυστήματα, όπως για παράδειγμα έναν Core i7 4790K επεξεργαστή και τουλάχιστον μια Nvidia GeForce GTX780Ti ή AMD R9 290X.


 
GOLD AWARD

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πλήθος θυρών επέκτασης
  • Ακροδέκτες μέτρησης τάσης
  • Φυσικά πλήκτρα Power/Reset/Clear CMOS
  • UEFI Bios
  • Πλήρη συμβατότητα με το SteamOS της Valve
  • Υποστήριξη τριπλού SLI/Crossfire
  • Κορυφαία υλικά
  • Ευκολο, αυτόματο overclocking
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υψηλό κόστος
  • Τα EMI Shields πρέπει να αφαιρεθούν για να μπεί το WiFi/Bluetooth module
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • solitude
    • Πολύ καλή παρουσίαση, Δημήτρη, αλλά πολύ ακριβή αυτή η board!Πάντως προβλέπεται καυτός χειμώνας με όλα αυτά games που έρχονται και φυσικά τις νέες κάρτες της NVIDIA, τις οποίες περιμένω πως και πως στις 19 Σεπτέμβρη!Άντε να δούμε!!!

    • tycoonmaster
    • Πολύ καλό το άρθρο, μπράβο! Όσο για την μητρική, προφανώς και απευθύνεται σε τούμπανο-gaming pc...., αλλα σίγουρα είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν top επιδόσεις στο gaming.

*