Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Redmi Note 10 Pro Special Edition

*
Με τη κάμερα των 108MP, στερεοφωνικό ήχο και οθόνη AMOLED στα 120Hz, η συλλεκτική έκδοση Redmi Note 10 Pro Special Edition θέλει να ανακηρυχθεί νέος βασιλιάς στη midrange κατηγορία.

Η Redmi έχει «αποσχιστεί» από τη μαμά Xiaomi και πλέον ακολουθεί τη δική της πορεία, στοχεύοντας στο mid και low range κομμάτι της αγοράς, όπως άλλωστε ίσχυε και όταν τα Redmi ήταν απλά μια σειρά της Xiaomi. Πρόσφατα, η εταιρεία λάνσαρε τη σειρά Note 10, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τα περυσινά και πολύ επιτυχημένα Note 9. Η σειρά διαθέτει συνολικά 3 μοντέλα, τα Note 10, Note 10 Pro και το Note 10 Pro Special Edition MFF. Εμείς είχαμε στα χέρια μας τις τελευταίες 2 εβδομάδες το τελευταίο.




Πρόκειται για μια επετειακή έκδοση του Note 10 Pro με μοναδική ουσιαστική διαφορά την ύπαρξη 2GB μνήμης παραπάνω σε σχέση με το Note 10 Pro. Επιπλέον, έρχεται σε μια διαφορετική συσκευασία η οποία περιέχει επιπλέον κάποια αυτοκόλλητα στα πλαίσια του MiFan Festival ενώ και το χρώμα της συσκευής είναι αποκλειστικό για την έκδοση αυτή, ένα μπρονζέ-χρυσό με το πακέτο να είναι ακριβότερο κατά €30 από την απλή έκδοση Note 10 Pro, στα €359,9



Ανοίγοντας τη συσκευασία βρίσκουμε το τηλέφωνο, ένα πακετάκι με οδηγίες, μια μαλακή θήκη προστασίας το ταχυφορτιστή στα 33Watt με καλώδιο USB Type C και τα αυτοκόλλητα που αναφέραμε νωρίτερα, αλλά όχι κάποιο ζευγάρι ακουστικών. Ακόμα και έτσι όμως δεν μας ενοχλεί, καθώς το τηλέφωνο έχει έξοδο ακουστικών. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αντιλαμβάνεται κανείς μια αρκετά premium αίσθηση για τη κατηγορία τιμής. Με διαγώνιο οθόνης στις 6,67’’ (η οποία έχει περασμένη ζελατίνα προστασίας), η συσκευή είναι σχετικά μεγάλη αλλά η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι απόλυτα ικανοποιητική, με το βάρος που βρίσκεται λίγο κάτω από τα 200 γραμμάρια να μη κουράζει. Όσον αφορά στα bezel της, αυτά είναι δεν είναι τα μικρότερα που έχουμε δει για οθόνες Amoled, αλλά στη πραγματικότητα δεν ενοχλούν καθόλου. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, με γυαλί τύπου Corning Gorilla Glass 5 τόσο μπροστά όσο και πίσω.




Το frame είναι πλαστικό, αλλά δύσκολα κάποιος το αντιλαμβάνεται,. Φυσικά πλήκτρα έχουμε μόνο στη δεξιά πλευρά, η θέση των οποίων είναι αρκετά καλή για να φτάνει ο αντίχειρας του δεξιού χεριού ή ο δείκτης του αριστερού. Το power button μάλιστα λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσφέροντας ταχύτατο και με ακρίβεια ξεκλείδωμα. 



Στην απέναντι πλευρά είναι η υποδοχή για τη ταυτόχρονη τοποθέτηση των 2 καρτών sim και της κάρτας microSD ώστε να επεκτείνει κανείς τα 128GB αποθηκευτικού χώρου UFS 2.2. Αν και οι δυο πλευρές του τηλεφώνου είναι στρογγυλεμένες, αγκαλιάζοντας αρμονικά και τη πλάτη, εντούτοις τόσο το πάνω μέρος όσο και το κάτω μέρος είναι flat, με τη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή να μας αρέσει, προσφέροντας μια βιομηχανική αίσθηση.



Στο πάνω μέρος βρίσκεται η έξοδος ακουστικών, το ένα μικρόφωνο, μια θύρα υπερύθρων (ναι, έχει και τέτοια) αλλά και έξοδος ήχου η οποία συνεργάζεται με το κεντρικό ηχείο, ώστε η συσκευή να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε το βασικό μικρόφωνο, τη type-c USB και το βασικό ηχείο. Ο ήχος που βγαίνει από το ζευγάρι ηχείων είναι καλός, αλλά ίσως όχι τόσο δυνατός όσο θα θέλαμε. Πάντως, ακόμα και έτσι, είναι καλό που έχουμε πλέον στέρεο ήχο σε αυτή τη κατηγορία τιμής. Να πούμε επίσης ότι το τηλέφωνο έχει και δέκτη ραδιοφώνου FM αλλά για να παίξει χρειάζονται ακουστικά, καθώς επίσης και NFC.



Η οθόνη που χρησιμοποιεί το Redmi Note 10 Pro είναι μια Full HD+ Amoled με υψηλή φωτεινότητα που σύμφωνα με τη Xiaomi μπορεί να φτάσει στα 1200nits αυτόματα αν χρειάζεται. Στη πράξη, εμείς δεν είχαμε πρόβλημα να τη χρησιμοποιούμε κάτω από το φως του ήλιου. Το panel υποστηρίζει HDR10 με τη συσκευή να μπορεί να παίξει HDR περιεχόμενο και στο YouTube αλλά και στο Netflix. Ακόμα και εδώ να σταματούσε η Xiaomi, θα ήμασταν  ευχαριστημένοι, όμως μέσα σε όλα τα άλλα, πρόσθεσε και την υποστήριξη ΗRR στα 120Hz. Μέσα από τις επιλογές μπορούμε να διαλέξουμε 60Hz ή 120Hz με τη δεύτερη επιλογή να είναι αυτή που είχαμε κατά κόρον ενεργοποιημένη, κάτι που κάνει το scrolling σαφώς ποιο ξεκούραστο. Κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν το υψηλό refresh rate και στα παιχνίδια, αν και η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζοντας αρκετά HRR παιχνίδια δεν είδαμε ποτέ πάνω από 60fps (χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Game Turbo  για να δούμε το frame rate). Είτε είναι θέμα ισχύος του SoC (είδαμε πολλές φορές το GPU utilization να είναι πάνω από 60-80%) είτε είναι θέμα υποστήριξης του mode των 120fps από το ίδιο το τηλέφωνο.



Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές επιλογές στο MIUI 12 (Android 11) για πραγματοποίηση αλλαγών στο πως φαίνεται η οθόνη χρωματικά. Η μπροστινή κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, πάνω και κεντρικά, αφήνοντας έτσι το σύνολο της οθόνης για θέαση βίντεο. Στη πλάτη της συσκευής βρίσκουμε τοποθετημένο πάνω και αριστερά το σύστημα τεσσάρων καμερών. Η βασική κάμερα είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει το τηλέφωνο και βασίζεται σε έναν αισθητήρα στα 108Mpixel (Samsung HM2). Δεν είναι αυτός που συναντάμε στα S20/S21 Ultra ή στα Mi10/10Pro/10T Pro, έχοντας μικρότερες διαστάσεις και κάνοντας pixel binning 9:1, με τη τελική φωτογραφία να έχει μέγεθος 12Mpixel. Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.9, υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση.



Προσφέρει όμως πραγματικά καλές λήψεις.  Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με μπόλικη λεπτομέρεια, πολύ καλά χρώματα και αρκετό δυναμικό εύρος . Από εκεί και πέρα, το σύστημα εστίασης λειτουργεί ταχύτατα (καθώς το τηλέφωνο διαθέτει και έναν αισθητήρα laser δίπλα στις κάμερες για να βοηθάει στην εστίαση, κυρίως σε χαμηλό φωτισμό), αναγνωρίζοντας μάλιστα πρόσωπα, προσπαθώντας να εστιάσει εκεί. Ακόμα και το night mode δουλεύει εξαιρετικά, αναλογιζόμενοι πάντα και τη κατηγορία τιμής. Υποστηρίζεται ψηφιακό zoom (δεν υπάρχει φακός zoom) με το 2x να προσφέρει καλό αποτέλεσμα για digital αλλά από εκεί και πάνω να έχουμε τα γνωστά θέματα της ψηφιακής μεγέθυνσης. Η βασικότερη έλλειψη του φακού είναι η οπτική σταθεροποίηση, με τις λήψεις το βράδυ να απαιτούν περισσότερο προσπάθεια, είτε χωρίς είτε με το night mode. Αλλά και στο βίντεο, η έλλειψή του δυσκολεύει το χρήστη να έχει σταθερά πλάνα.


Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide Vs Digital Zoom 2x


Selfiecam με/χωρίς bokeh

Όσον αφορά τώρα στους 3 άλλου φακούς, ο ένας χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν αισθητήρας βάθους, ώστε να βγάζουμε φωτογραφίες με όμορφο bokeh. Το σύστημα δουλεύει καλά, με όμορφο διαχωρισμό, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή του βάθους πεδίου μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Πέρα από αυτόν, έχουμε και ένα macro φακό, ο οποίος όμως δεν είναι ο τυπικός –και συνήθως μικρής χρησιμότητας- των 2MP. Εδώ έχουμε έναν αισθητήρα στα 5MP ο οποίος επιπλέον έχει και auto focus, κάτι που βοηθάει ώστε να έχουμε καλές λήψεις χωρίς τόσο μεγάλη προσπάθεια. Μάλιστα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο φακό για να τραβήξει και βίντεο 1080p, το οποίο με κατάλληλη «σκηνοθεσία» μπορεί να δώσει ξεχωριστό αποτέλεσμα. Ο τελευταίος είναι ένας ultrawide στα 8MP χωρίς autofocus, ο οποίος την ημέρα μπορεί να βγάλει καλές λήψεις, αλλά όταν ο περιβάλλοντας φωτισμός πέφτει, η ποιότητα πέφτει ταχύτερα, ενώ δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από το Night mode.


Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide


Wide vs Ultra Wide

Στο βίντεο, το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται από τη βασική κάμερα, η οποία είναι και η μοναδική με δυνατότητα για 4K30 και 1080p60. Χωρίς την οπτική σταθεροποίηση, χρειάζεται καλό χέρι για να είναι σταθερό το βίντεο.


4K30 video

Μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει ψηφιακή σταθεροποίηση, αλλά η ανάλυση πέφτει σε 1080p30 και φυσικά αν δεν υπάρχει άπλετο φως, έχουμε τα γνωστά προβλήματα της ηλεκτρονικής σταθεροποίησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως δε μπορεί να υπάρξει εναλλαγή καμερών την ώρα της βιντεοσκόπησης.


1080p30 video με EIS

Υπάρχουν όμως αρκετά «κολπάκια» που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, όπως το dual video που χρησιμοποιεί τη selfie και τη βασική κάμερα ταυτόχρονα, τον κλώνο ή τη μεγάλη έκθεση.


1080p30 dual video



Ο Snapdragon 732G που βρίσκεται στα ενδότερα της συσκευής κάνει καλά τη δουλειά του όσον αφορά στη καθημερινή χρήση. Τα 8GΒ μνήμης που έχει η Special Edition είναι παραπάνω από αρκετά αν και θεωρούμε πως και η «απλή» έκδοση με τα 6GB θα λειτουργεί το ίδιο καλά. Γενικά, η συσκευή συμπεριφέρεται χωρίς κολλήματα. Στο τομέα των παιχνιδιών τώρα ότι και να δοκιμάσαμε έπαιξε άνετα, αλλά σίγουρα παίζοντας κάποιος περισσότερο απαιτητικά παιχνίδια όπως το Genshin Impact, θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Να σημειώσουμε πως μετά από αρκετή gaming, το τηλέφωνο ζεσταίνεται. Όχι τόσο ώστε να είναι ενοχλητικό, αλλά σίγουρα είναι αισθητή η θερμότητα, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αυτονομία του είναι μεγάλη, επιτρέποντας gaming sessions διαρκείας.



Συνολικά, το Redmi Note 10 Pro και ακόμα περισσότερο η περιορισμένης έκδοσης Special Edition που είχαμε στα χέρια μας, είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση στη κατηγορία τιμής της. Είναι μια εύχρηστη συσκευή, με εξαιρετική οθόνη, μεγάλη αυτονομία και χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως το ενσωματωμένο ραδιόφωνο,τη θύρα υπερύθρων και ο στερεοφωνικός ήχος. Διαθέτει μια πραγματικά καλή βασική κάμερα, μια χρήσιμη macro ενώ τόσο η ultrawide όσο και η selfie, κάνουν τη δουλειά για την οποία υπάρχουν. Αν ζητούσαμε κάτι παραπάνω, θα ήταν να υπάρχει οπτικός σταθεροποιητής στη βασική κάμερα, αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα. Βέβαια, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στη κατηγορία τιμής έχοντας απέναντί του συσκευές όπως το Realme 8 Pro και το Samsung Galaxy A52, τα οποία πρόσφατα παρουσιάσαμε μέσα από τις σελίδες του Enternity. Το πρώτο, που πλέον κοστίζει €329, έχει βασική κάμερα που χρησιμοποιεί τον ίδιο αισθητήρα, έχοντας όμως σαν πλεονέκτημα το lossless zoom 3x που πραγματικά λειτουργεί καλά και σαφώς ταχύτερη φόρτιση, αλλά η οθόνη του είναι μικρότερη και λειτουργεί στα 60hz, δεν έχει στερεοφωνικό ήχο και το SoC του είναι ελαφρώς πιο αργό. Το Samsung Galaxy A52 μπορεί να φορτίζει πιο αργά και από τα δυο (και ακόμα πιο αργά με το φορτιστή της συσκευασίας), έχει όμως HRR οθόνη (στα 90Hz πάντως) η οποία από την άλλη δεν υποστηρίζει αναπαραγωγή HDR στο Netflix. Παίζει όμως εξαιρετικό στερεοφωνικό ήχο, είναι αδιάβροχό IP68 και οι κάμερές του είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και ας μην μπορούν να «ματσάρουν» στα νούμερα των MegaPixel τα άλλα 2 τηλέφωνα. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα στην υποστήριξη όσον αφορά τα software update η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 4 χρόνια όσον αφορά στα security updates και τα 3 χρόνια για βασικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού. Βέβαια, είναι ακριβότερο από όλα αφού ξεκινάει από τα €379, με τη διαφορά πάντως να είναι μικρή σε σχέση με το Note 10 Pro special edition που παρουσιάσαμε σήμερα.



Φυσικά, υπάρχουν και δεκάδες άλλες, παλαιότερες, επιλογές σε αυτό το εύρος τιμής, ωστόσο σε το Redmi Note 10 Pro είναι ένα τηλέφωνο που ξεχωρίζει άνετα και αξίζει κάποιος να του ρίξει μια ματιά. Ειδικά η "απλή" έκδοση με 6GB/128Gb που κοστίζει επίσημα €329,9, φαίνεται να είναι μια πραγματική πρόταση αγοράς. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικη οθόνη
  • Στερεοφωνικός ήχος
  • Πραγματικά καλή βασική κάμερα για τη κατηγορία
  • Γρήγορη φόρτιση, καλή αυτονομία
  • Γυαλί μπροστά και πίσω
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη OIS στο βασικό φακό
  • Το MIUI έχει διαφημίσεις (που μπορείς να απενεργοποιήσεις)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*