Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Redmi Note 9 Review

*
Η Redmi εδώ και λίγο καιρό έχει «αποσχιστεί» από τη μαμά Xiaomi και πλέον ακολουθεί τη δική της πορεία, στοχεύοντας στο mid και low range κομμάτι της αγοράς, όπως άλλωστε ίσχυε και όταν τα Redmi ήταν απλά μια σειρά της Xiaomi. Πρόσφατα, η εταιρεία λάνσαρε τη σειρά Note 9, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τα περυσινά και πολύ επιτυχημένα Note 8. Η σειρά διαθέτει συνολικά 3 μοντέλα, τα Note 9, Note 9S και Note 9 Pro, με το πρώτο να είναι το οικονομικότερο και αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Ουσιαστικά, είναι μια budget επιλογή με κόστος €229 στην έκδοση με τα 64GB χώρου και 3GB μνήμης, ενώ με €30 επιπλέον κάποιος παίρνει την έκδοση με 128GB και 4GB μνήμη.



Ανοίγοντας τη συσκευασία βρίσκουμε το τηλέφωνο, ένα πακετάκι με οδηγίες, μια μαλακή θήκη προστασίας και το ταχυφορτιστή (ναι, το τηλέφωνο προσφέρει ταχεία φόρτιση 18Watt) με καλώδιο USB Type C, αλλά όχι κάποιο ζευγάρι ακουστικών. Ακόμα και έτσι όμως δεν μας ενοχλεί, καθώς το τηλέφωνο έχει έξοδο ακουστικών. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι το μέγεθός της. Με διαγώνιο οθόνης στις 6,53’’ (και περασμένη ζελατίνα προστασίας), η συσκευή είναι σχετικά μεγάλη αλλά η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι απόλυτα ικανοποιητική, με το βάρος που βρίσκεται στα 200 γραμμάρια να βοηθάει ελαφρώς. Όσον αφορά στα bezel της, αυτά είναι δεν είναι τα μικρότερα που έχουμε δει, αλλά αν αναλογιστούμε ότι έχουμε να κάνουμε με IPS οθόνη, είναι μια χαρά, με την οθόνη να καλύπτει το 83,5% της πρόσοψης.



Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή, με γυαλί μπροστά τύπου Corning Gorilla Glass 5 για μεγαλύτερη αντοχή.  Η πλάτη, σύμφωνα με τη Xiaomi, έχει χρωματιστεί με μια περίπλοκη διαδικασία 30 σταδίων επεξεργασίας ώστε να πετύχει τον ενδιαφέροντα χρωματισμό του (της δοκιμής μας είναι το Forest Green). Φυσικά πλήκτρα έχουμε μόνο στη δεξιά πλευρά, η θέση των οποίων είναι αρκετά καλή για να φτάνει ο αντίχειρας του δεξιού χεριού ή ο δείκτης του αριστερού. Στην απέναντι πλευρά είναι η θήκη για τη ταυτόχρονη τοποθέτηση των 2 καρτών sim και της κάρτας microSD. Στο πάνω μέρος βρίσκεται η θύρα υπερύθρων (ναι, έχει και τέτοια) ενώ στο κάτω μέρος η type-c USB, η έξοδος ακουστικών και το μονοφωνικό ηχείο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα για stereo ήχο, παρέα με το μικρό ακουστικό που κρύβεται στα όρια του πάνω bezel της συσκευής, με την ένταση του ήχου που παράγει το ηχείο να μην είναι κάτι το ξεχωριστό. Να πούμε επίσης ότι το τηλέφωνο έχει και δέκτη ραδιοφώνου FM, παίζοντας μουσική χωρίς ακουστικά, καθώς επίσης και NFC (με ένα αυτοκόλλητο στη συσκευασία να το.. λέει ξεκάθαρα).



Η οθόνη που χρησιμοποιεί το Xiaomi Redmi Note 8T είναι μια IPS full hd+, διαθέτει υψηλή φωτεινότητα, ενώ χρωματικά δεν προβληματίζει (αν και έχει μια τάση να κάνει το λευκό, μπλέ). Αν και μεγάλη σε διαγώνιο, προσφέρει υψηλό ppi, με τα εικονίδια και τα γράμματα να φαίνονται όμορφα και καθαρά. Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν αρκετές επιλογές στο MIUI 11 (Android 10) για πραγματοποίηση αλλαγών στο πως φαίνεται η οθόνη, καθώς μπορούμε να βρούμε μόνο το dark mode και το reading mode, αλλά όχι αλλαγή της θερμοκρασίας χρώματος και της αντίθεσης. Η μπροστινή κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, στο πάνω αριστερό μέρος, αφήνοντας έτσι το σύνολο της οθόνης για θέαση βίντεο σε Netflix/Youtube , με το τηλέφωνο να παίζει άνετα Netflix σε 1080p, αλλά δεν υπάρχει υποστήριξη HDR πουθενά (λογικό βέβαια).



Στη πλάτη της συσκευής βρίσκουμε τοποθετημένο πάνω και κεντρικά το σύστημα τεσσάρων καμερών καθώς επίσης και τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος βρίσκεται σε καλό σημείο για να φτάσει κανείς με το δείκτη του. Όσον αφορά τώρα στις κάμερες, η βασική των 48Mpixel με φακό f/1.8 είναι αυτή που θα χρησιμοποιεί κανείς κατά κύριο λόγο. Η κάμερα μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες με δυο τρόπους, είτε στα 48Mpixel (8000x6000 ανάλυση), είτε στα 12MP κάνοντας pixel binning που είναι και ο κύριος τρόπος αξιοποίησής της. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με μπόλικη λεπτομέρεια, πολύ καλά χρώματα και αρκετό δυναμικό εύρος, θα προτείναμε όμως κάποιος να μη χρησιμοποιεί πολύ τα 48Mpixel, εκτός και αν θέλει αργότερα να κάνει crop.



Ο λόγος είναι ότι από τη μια υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση κατά το σώσιμο των εικόνων, και από την άλλη οι λήψεις στα 12Mpixel έχουν μια ελαφρά υπεροχή όσων αφορά στην αναλυτικότητα, καθώς ο αισθητήρας είναι φτιαγμένος για να κάνει το pixel bining. Από εκεί και πέρα, το σύστημα εστίασης λειτουργεί ταχύτατα, αναγνωρίζοντας μάλιστα πρόσωπα, προσπαθώντας να εστιάσει εκεί. Ακόμα και το night mode δουλεύει εξαιρετικά, αναλογιζόμενοι πάντα και τη κατηγορία τιμής. Υποστηρίζεται και zoom 2x, το οποίο όμως γίνεται με crop των 48Mpixel, αφού δεν υπάρχει φακός με zoom. Το αποτέλεσμα είναι πάντως καλό και δεν φαίνεται τόσο πολύ ότι μιλάμε στην πραγματικότητα για digital zoom.



Όσον αφορά τώρα στους 3 άλλου φακούς, ο ένας χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν αισθητήρας βάθους, ώστε να βγάζουμε φωτογραφίες με όμορφο bokeh. Το σύστημα δουλεύει καλά, με όμορφο διαχωρισμό - μέχρι ενός σημείου. Από τους δυο άλλους φακούς, στην πραγματικότητα μόνο ο wide έχει κάποια χρησιμότητα και κυρίως σε συνθήκες με μπόλικο φως, αφού όταν ο περιβάλλοντας φωτισμός πέφτει, η ποιότητα πέφτει γρηγορότερα. Κάτω από το δυνατό φως του ήλιου μπορεί να βγάλει κανείς συμπαθητικές wide φωτογραφίες. Όσον αφορά στο τελευταίο φακό, πρόκειται για έναν macro ανάλυσης… 2MPixel.


Ναι, μπορεί να πάει πολύ κοντά και να εστιάσει, αλλά τα 2MPixel είναι πραγματικά ελάχιστα, ενώ και το γεγονός ότι πάει κοντά το τηλέφωνο, κόβει αρκετό φως και εν τέλει η μακρο φωτογραφία είναι μόνο για τα social και υπο προϋποθέσεις Αντίστοιχα και στο βίντεο, το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται με τη βασική κάμερα των 48Mpixel, η οποία προσφέρει καλό αποτέλεσμα αν και το σύστημα σταθεροποίησης δε μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού στη πραγματικότητα ήταν σαν να μην ήταν ενεργό (και ας ήταν). 

   

   

   
Λήψεις με το βασικό (σε 1x και 2x) και τον ultra wide φακό

 
Λήψεις στα 48MPixel

Η wide πάλι, μπορεί να προσφέρει ενδιαφέρουσες εικόνες, πάντα βέβαια με καλό φωτισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δυνατότητα για slow motion στα 120fps σε ανάλυση 720p. Αξίζει να σημειώσουμε πως δε μπορεί να υπάρξει εναλλαγή καμερών την ώρα της βιντεοσκόπησης. Όσον αφορά στη σέλφι, η αλήθεια είναι ότι ο κάτοχος της συσκευής θα τη βρει παραπάνω από απλά καλή, ειδικά για τηλέφωνο της κατηγορίας. Καλή ανάλυση, καλό HDR και γενικά, κάνει καλά τη δουλειά της. Στο τομέα της βιντεοσκόπησης, σε κάθε περίπτωση η συσκευή μπορεί να γράψει μέχρι 1080p/30fps, αν και δοκιμάζοντας το Filmic Pro, χρησιμοποιήσαμε υψηλότερες αναλύσεις βίντεο, όμως το frame rate έπεσε στα… τάρταρα. Προφανώς ο επεξεργαστής της MediaTek που φοράει το τηλέφωνο δε μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο (εδώ δεν υποστηρίζεται slow motion 1080p/120fps που μπορούσε να κάνει το Note 8T με το Snapdragon 655).


Βίντεο με το ultra wide φακό σε 1080p/30fps και ενεργή την ηλεκτρονική σταθεροποίηση.

Ο Helio G85 που βρίσκεται στα ενδότερα της συσκευής μας έδωσε αποτέλεσμα στο AnTuTu της τάξης των 190000, ένα συμπαθητικό νούμερο και κατά 10% ταχύτερο σε σχέση με αυτό του Redmi Note 8T, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει. Το SoC κάνει καλά τη δουλειά του όσον αφορά στη καθημερινή χρήση. Τα 3GΒ μνήμης βέβαια είναι λίγα και ανοίγοντας πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, κάποιες πρέπει να κλείσουν για να τρέχουν οι νέες, όμως τουλάχιστον το multitasking με 2 ενεργά παράθυρα τρέχει άνετα. Γενικά, η συσκευή συμπεριφέρεται χωρίς κολλήματα όταν κανείς κάνει τυπική χρήση, αλλά αν κάποιος έχει συνηθίσει μια ταχύτερη (και ακριβότερη) συσκευή, μετά το φόρτωμα πολλών εφαρμογών αρχίζουν οι μικρές καθυστερήσεις (όπως πχ η εναλλαγή μεταξύ μενού και εφαρμογών). Στο τομέα των παιχνιδιών τώρα, δοκιμάσαμε το Asphalt 8 με το παιχνίδι να παίζει περίπου με 32-35fps σε ρύθμιση γραφικών medium, με την επιλογή high να μπορεί να επιλεγεί αλλά να μην ενεργοποιείται. Στο Call of Duty Mobile πάλι, οι επιδόσεις ήταν αντίστοιχες με το κινητό να παίζει το τίτλο με ρύθμιση ποιότητας low σε frame rate κοντά στα 60fps. Κατά τη διάρκεια του gaming, το τηλέφωνο ζεσταίνεται αλλά όχι τόσο ώστε να γίνεται ανυπόφορο κατά τη χρήση, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αυτονομία του είναι μεγάλη, επιτρέποντας gaming sessions διαρκείας.



Συνολικά, το Redmi Note 9 είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση στη κατηγορία τιμής λίγο πάνω από τα €200. Είναι μια εύχρηστη συσκευή, με καλή οθόνη, μεγάλη αυτονομία και ξεχωριστά χαρακτηριστικά όπως το ενσωματωμένο ραδιόφωνο, τη θύρα υπερύθρων και τη δυνατότητα χρήσης δυο καρτών sim αλλά και κάρτας micro sd. Η βασική του κάμερα είναι αρκετά καλή για τα χρήματα που δίνει κανείς (αλλά το γεγονός ότι δεν έχει snapdragon, δεν επιτρέπει τη χρήση κάποιου Gcam app), ενώ τόσο η ultrawide όσο και η selfie, κάνουν τη δουλειά για την οποία υπάρχουν. Από εκεί και πέρα βέβαια ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, με τα περυσινά Redmi Note 8/ 8 Pro να μην υστερούν (και σε περιπτώσεις να είναι καλύτερα) κοστίζοντας είτε λιγότερα είτε παραπλήσια χρήματα. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Καλή ποιότητα βασικής κάμερας
  • Ραδιόφωνο FM και θύρα υπερύθρων
  • Έξοδος ακουστικών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα 3GB μνήμης είναι λίγα, ακόμα και για αυτή τη κατηγορία τιμής
  • Η οθόνη "μπλεδίζει" λίγο ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας χρώματος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*