Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Note 10 Lite Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Με το Samsung Galaxy Note 10 Lite, η Samsung θέλει να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να δοκιμάσει τις λειτουργίες του S-Pen, χάρη στο χαμηλότερο κόστος της συσκευής.

Από τη πρώτη στιγμή που η Samsung κυκλοφόρησε τη σειρά Note, αυτή ήταν η κορυφαία της εταιρείας στο χώρο των smartphone. Μπορεί η σειρά S να έφερνε κάθε χρόνια καινούρια πράγματα, αλλά τα Note που πάντα κυκλοφορούσαν μερικούς μήνες αργότερα της ίδιας χρονιάς, τελειοποιούσαν τα όνειρα της Κορεατικής εταιρείας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα Note 10/10+ που βρίσκονται στην αγορά εδώ και περίπου 9 μήνες. Όμως, με την εκκίνηση του 2020, η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να δώσει σε περισσότερο κόσμο την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες το S-Pen, του βασικού ξεχωριστού χαρακτηριστικού των Note, κυκλοφορόντας το Samsung Galaxy Note 10 Lite. Με επίσημη τιμή στα €649, είναι σαφώς ποιο οικονομικό από τα Note 10/10+ (συγκρίνοντας πάντα επίσημες τιμές). Τι χάνει όμως; Αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του;




Η συσκευασία του είναι τυπική και περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα (φορτιστή 25Watt, καλώδιο USB Type-C σε Type-C, ακουστικά AKG και ανταλλακτικές μύτες για το S-Pen) με την ίδια τη συσκευή να δεσπόζει στο κουτί. Το μέγεθος του Note 10 Lite τοποθετείται ανάμεσα στα δυο αδέλφια του, έχοντας οθόνη 6,7’’. Αυτή είναι φυσικά τεχνολογίας Super Amoled, αλλά χαμηλότερης ανάλυσης Full HD. Από πλευράς κατασκευής, το τηλέφωνο έχει καλή αίσθηση στο χέρι, αλλά σίγουρα δεν φτάνει αυτή των κορυφαίων μοντέλων. Μια ακόμα μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με την οθόνη, η οποία δεν είναι curved στο πλάι και έτσι κάποιος μπορεί κρατήσει τη συσκευή σαφώς ευκολότερα. Στο χέρι πάντως έχει καλή αίσθηση, αν και το μέγεθός του το καθιστά δύσκολο για χρήση με το ένα χέρι, ενώ επιπλέον γλιστράει. Στη δεξιά πλευρά του βρίσκονται τα πλήκτρα Power (το οποίο πρέπει κάποιος να ρυθμίσει να κλείνει τη συσκευή όταν το κρατάς πατημένο, γιατί αρχικά είναι ρυθμισμένο για να ξεκινά τη Bixby) και Volume Up/Down (τα οποία είναι τοποθετημένα ψηλότερα από όσο θα θέλαμε).



Στα αριστερά συναντάμε τη θέση τοποθέτησης των καρτών Sim, με μια από τις δυο θέσεις να μπορεί να δεχτεί και κάρτες Micro SD. Το πλήκτρο για τη Bixby έχει εξαφανιστεί, όμως το τηλέφωνο έχει έξοδο ακουστικών στο κάτω μέρος, σε αντίθεση με τα άλλα Note. Μια ακόμα σημαντική διαφορά αφορά στο γεγονός ότι ο ήχος που παράγει είναι μονοφωνικός μέσω του ηχείου στο κάτω μέρος της συσκευής, καθώς το ακουστικό (το οποίο πραγματικά παλεύει κανείς να το δει, στα όρια του bezel της οθόνης) δεν παίζει ήχο. Στο πίσω μέρος, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στο πως είναι τοποθετημένες οι τρεις κάμερες τους Note 10 Lite. Η Samsung τις έχει τοποθετήσει, μαζί με το Led flash, σε ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο που ελαφρώς εξέχει από το σώμα του τηλεφώνου, μια επιλογή που πλέον ακολουθεί σε όλες τις συσκευές της (πχ σειρά S20). Η μπροστινή κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη και κεντρικά, στο πάνω της (όπως είναι στα Note 10/10+).



Η οθόνη του τηλεφώνου είπαμε ότι έχει διαγώνιο 6,7’’ και είναι πραγματικά μια εξαιρετική Amoled Plus οθόνη ανάλυσης Full HD+ (2400x1080) με υποστήριξη HDR 10 και όχι HDR+ όπως στο S10 Lite, κάτι που φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στην αναπαραγωγή HDR content στο Netflix, αφού δεν υποστηρίζεται. Γενικά όμως έχουμε εξαιρετικά χρώματα, το γνωστό άπειρο μαύρο και υψηλή φωτεινότητα για να τα βγάζει πέρα ακόμα και κάτω από το φως του ελληνικού ήλιου. Φυσικά υπάρχουν στο λειτουργικό οι απαραίτητες επιλογές για αλλαγή θερμοκρασίας χρώματος ακόμα και σε επίπεδο RGB ενώ υποστηρίζεται και η λειτουργία Always On που ξέρουμε χρόνια τώρα. Μέσα στην οθόνη είναι και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος όμως είναι οπτικός και όχι ο ultrasonic, κάτι που φαίνεται να δουλεύει ταχύτερα. Η selfie κάμερα, είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της καθόλου, είτε μιλάμε για τη τυπική καθημερινή χρήση, είτε για θέαση ταινιών. Γενικότερα, στο τομέα της οθόνης το τηλέφωνο τα καταφέρνει εξαιρετικά.



Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα, η σημαντικότερη αλλαγή που έχει κάνει η Samsung αφορά στο SoC που χρησιμοποιεί. Εδώ η Samsung μπλέκει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Μπορεί στο S10 Lite να συναντήσαμε το Snapdragon 855, όμως εδώ έχουμε ένα SoC της Samsung και συγκεκριμένα τον Exynos 9810.  Πρόκειται για ένα 8πυρηνο high end SoC μεν, το οποίο όμως κυκλοφόρησε το 2018 και το συναντήσαμε στο Note 9! Προφανώς και δεν έχει κάποιο πρόβλημα στο να τρέχει τα πάντα χωρίς πρόβλημα, αλλά οι επιδόσεις του είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές που προσφέρουν τα Note 10/10+. Ακόμα και το AnTuTu αποτέλεσμα που βγάζει (γύρω στα 330000) είναι σαφώς χαμηλότερο από πολλά άλλα σύγχρονα τηλέφωνα (πχ το S10 Lite βγάζει γύρω στις 450000).  Το One UI 2.0 (πάνω από το Android 10) τρέχει άνετα και το multitasking εκτελείται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Όσον αφορά στα games, δε μπορούμε να πούμε ότι κάποιος θα προβληματιστεί, αλλά σίγουρα όντας δυο γενιές πίσω, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για όσους αρέσκονται να παίζουν βαριά 3D games στο κινητό.



Το βασικό πλεονέκτημα που έχει το τηλέφωνο δεν είναι άλλο από το S-Pen. Η Samsung έχει φέρει στο Note 10 Lite όλα τα καλούδια του S-Pen από τα προηγούμενα Note, ακόμα και αυτό της αναγνώρισης γραφής και μετατροπής των χειρόγραφων σημειώσεων σε text (υποστηρίζονται και τα ελληνικά). Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που δουλεύει καλά και γλιτώνει ώρες από τη πληκτρολόγηση σε υπολογιστή των σημειώσεων του κατόχου του Note 10 Lite. Η απόκριση του S-Pen είναι εξαιρετική, με τη Samsung να χρησιμοποιεί αντίστοιχο hardware με αυτό τον άλλων Note 10 στο τομέα αυτό. Υπάρχει φυσικά και δυνατότητα για χρήση του S-Pen σαν remote control για τη κάμερα, αλλά όχι όπως στα Note 10/10+, καθώς δεν υποστηρίζονται τα air gestures, αλλά μόνο η δυνατότητα για αλλαγή κάμερας και λήψης φωτογραφίας.



Και μιας και μιλήσαμε για κάμερες, η Samsung έχει επιλέξει παραπλήσιο setup με αυτό των Note 10, με το Νote 10 Lite έχει 3 κάμερες, μια wide, μια ultrawide και μια με portrait με zoom 2x. Και οι τρεις αισθητήρες έχουν ανάλυση 12Mpixel, με το βασικό να μην έχει το διπλό aperture των Note 10/10+ αλλά ένα με τιμή κάπου ενδιάμεσα (f/1.7). Τόσο ο βασικός όσο και ο zoom ενσωματώνουν οπτική σταθεροποίηση. Την ημέρα, το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι εξαιρετικό, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και μπόλικη λεπτομέρεια. Αντίστοιχα καλό είναι και το αποτέλεσμα του ultrawide φακού, ο οποίος όμως είναι fixed focus. Όσον αφορά τώρα στις νυχτερινές λήψεις, ο κεντρικός αισθητήρας τα καταφέρνει σε γενικές γραμμές, αρκετά καλά χωρίς να χρειάζεται το nigh mode, με τη χρήση HDR να προσφέρει αρκετά μεγάλο δυναμικό εύρος, ώστε να φαίνονται τόσο τα σκοτεινά όσο και τα φωτεινά μέρη. Τον ultrawide είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιεί κανείς με το Night Mode για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. O zoom φακός δεν χρησιμοποιεί το nigh mode, αλλά η Samsung επιλέγει να κάνει crop στο κεντρικό αισθητήρα, με το αποτέλεσμα να είναι το πολύ, μέτριο.  Όσον αφορά τώρα στο βίντεο, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει 4K/60fps (μόνο με τη κεντρική κάμερα) με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εξαιρετικό, ειδικά την ημέρα. Η ύπαρξη οπτικού σταθεροποιητή βοηθάει ακόμα περισσότερο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν ποιο σταθερό. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα και τις δυο άλλες κάμερες, πρέπει να γυρίσει σε 4k/30fps όπου και εκεί έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.  Υπάρχει και η λειτουργία υψηλής σταθεροποίησης βίντεο που χρησιμοποιεί ακόμα περισσότερη ψηφιακή σταθεροποίηση, παράγοντας βίντεο 1080p (χρησιμοποιώντας τον ultrawide φακό). Η selfie κάμερα έχει ανάλυση 32Mpixel και μέσω pixel binning δίνει φωτογραφίες στα 8Mpixel (αν επιλέξει κανείς τη wide ρύθμιση εικόνας, γιατί η προεπιλεγμένη είναι cropped στα 6MPixel).  Σε καλό φωτισμό πετυχαίνει όμορφο αποτέλεσμα, αλλά σε κλειστό χώρο αρχίζει και ζορίζεται, ειδικά όσο περισσότερο πέφτει ο φωτισμός.



Το Note 10 Lite είναι μια συσκευή που μπορεί να ενδιαφέρει ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Όσους θέλουν να απολαύσουν το S-Pen, χρειάζονται αυτές τις δυνατότητες, αλλά δε θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματα για τη πλήρη εμπειρία. Ναι, δεν έχει curved οθόνη υψηλής ανάλυσης, δεν υπάρχει αδιαβροχοποίηση, δεν υπάρχει στερεοφωνικός ήχο, ούτε γυάλινη πλάτη. Όμως έχει το S-Pen, με κόστος σαφώς χαμηλότερο από την επίσημη τιμή των Note 10 και ειδικά του Note 10+, του οποίου το μέγεθος πλησιάζει, τόσο σε διαστάσεις όσο και σε διαγώνιο οθόνης. Ακόμα και στα φθηνότερα skroutzoμάγαζα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, το Note 10 Lite είναι αντίστοιχα γύρω στα €250 φθηνότερο. Μια άλλη λύση θα ήταν να βρει κανείς ένα Note 9, που έχει όλα όσα λείπουν από το Note 10 Lite, απλά του λείπει η Τρίτη κάμερα. Αλλά ακόμα και αυτό είναι ακριβότερο. Τώρα, αν το συγκρίνουμε με άλλες συσκευές, σίγουρα το Note 10 Lite δε μπορεί να είναι τόσο ανταγωνιστικό όταν με τα ίδια χρήματα κάποιος βρίσκει συσκευές με σαφώς ταχύτερο SoC, ενσωματώνοντας πολλά από αυτά που λείπουν από το Note 10 Lite. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το S-Pen
  • Χαμηλή τιμή σε σχέση με τα Note 10/10+
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Παλιό SoC με επιδόσεις που έχουν ξεπεραστεί στο high end κομμάτι
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*