Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Note 20 Ultra Review

*
Στα μέσα του Αυγούστου η Samsung παρουσίασε τη νέα γενιά Note, με την εταιρεία να διαθέτει για ακόμα μια φορά 2 συσκευές, το Samsung Galaxy Note 20 και το Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Το δεύτερο είναι η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας και έρχεται με σημαντικές αναβαθμίσεις έναντι του απλού (το οποίο είναι σαφώς φθηνότερο αλλά στη πραγματικότητα είναι μια διαφορετική συσκευλη) Ανοίγοντας τη συσκευασία, ο χρήστης βρίσκει την ίδια τη συσκευή, ένα πακέτο με οδηγίες, το pin για άνοιγμα της θέσης τοποθέτησης καρτών SIM/ micro SD (με υποστήριξη καρτών 1TB), ένα ταχυφορτιστή 25Watt με το σχετικό καλώδιο USB type-c και ένα ζευγάρι ακουστικά AKG USB Type-C. Στη συσκευασία δεν περιέχεται αντάπτορας Type-C σε mini jack, όσοι άλλοι δοκιμάσαμε δεν λειτουργούν οπότε ο κάτοχος της συσκευής θα πρέπει να αποκτήσειτον επίσημο αντάπτορα της Samsung και να τον προμηθευτεί ξεχωριστά για να χρησιμοποιήσει άλλα ενσύρματα ακουστικά. Κάτι άλλο που θα χρειαστεί κανείς να πάρει επιπλέον είναι το ταχυφορτιστής των 45Watt ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως τη δυνατότητα γρήγορης φόρτισης του smartphone. Αξίζει να σημειώσουμε πως η συσκευή υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση (15Watt) όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να δίνει ρεύμα σε άλλη συσκευή.



Πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι το μεγάλο της μέγεθος. Είναι δύσκολο να το κρατήσει κανείς με το ένα χέρι, όντως και αρκετά λεπτό, και σίγουρα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι. Τα βασικά πλήκτρα του (power και volume control) βρίσκονται στην δεξιά πλευρά, όμως ειδικά τα δεύτερα είναι αρκετά ψηλά και δύσκολα τα φτάνει κανείς με τον αντίχειρα. Ακόμα δυσκολότερο είναι να μπορέσει κανείς να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο με τον inscreen αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα να έχει καλό κράτημα του τηλεφώνου. Από την άλλη βέβαια, η εταιρεία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε να χωρέσει όσο περισσότερη οθόνη γίνεται σε αυτό το μέγεθος. Η διαγώνιος είναι 6,9’’ και στην πραγματικότητα, όλη σχεδόν η πρόσοψη καλύπτεται από τη πανέμορφη, φωτεινή και με υπέροχα χρώματα Dymanic AMOLED οθόνη ανάλυσης 3040x1440 pixel. Αξίζει να σημειώσουμε πως το γυαλί πάνω από την οθόνη είναι το νεώτερης τεχνολογίας Gorilla Glass Victus, το οποίο είναι και το ανθεκτικότερο όλων.



Τα bezel είναι ανύπαρκτα και το μοναδικό που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους λίγους, είναι η -μικρή πάντως- τρύπα στο πάνω μέρος για τη selfiecam. Ακόμα και το κεντρικό ακουστικό είναι καλά κρυμμένο. Είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών η οθόνη και όμοιά της δεν μπορείς να βρείς αλλού εκεί έξω. Πλέον όμως η οθόνη είναι και high refresh, υποστηρίζοντας 120Hz με τη Samsung να χρησιμοποιεί μια τεχνολογία μεταβλητού refresh rate. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη δε λειτουργεί πάντα στα 120Hz αλλά ο ρυθμός ανανέωσης αυξομειώνεται ανάλογα με το τι τρέχει στην οθόνη. Ο βασικός λόγος που έγινε αυτό είναι προφανώς για εξοικονόμηση ενέργειας γιατί τα 4500mAh της μπαταρίας είναι μάλλον λίγα για τη συσκευή. Αυτό όμως που δε φρόντισε η Samsung είναι να δώσει την ευκαιρία στο χρήστη να χρησιμοποιεί την επιλογή high refresh rate στη μέγιστη ανάλυση. Όπως και στο S20 Ultra έτσι και εδώ, τα 120hz είναι διαθέσιμα μόνο όταν η οθόνη ρυθμιστεί σε ανάλυση Full HD+. Η αλήθεια είναι ότι ο δύσκολα κάποιος θα αντιληφθεί τη διαφορά στην ανάλυση, όμως άλλες συσκευές (πχ One Plus 8 Pro) επιτρέπουν 120Hz στη μέγιστη ανάλυση. Συνολικά πάντως η οθόνη είναι σκέτη απόλαυση χαζεύοντας φωτογραφίες και παρακολουθώντας βίντεο. Μάλιστα, προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε HDR10+, κάτι που καθιστά τη θέαση σχετικού περιεχομένου ακόμα καλύτερη.



Αφήνοντας την καταπληκτική οθόνη στην άκρη, στο πάνω μέρος βρίσκουμε τη θέση για κάρτες microsd/sim ενώ στο κάτω μέρος το ηχείο, τη θύρα USB Type-C και τη θέση τοποθέτησης του S-Pen, το οποίο όπως και στο Note 10 είναι Bluetooth και φορτίζει σχεδόν άμεσα τη στιγμή που θα μπεί στη θέση του. Η επίσης γυάλινη από Gorilla Glass Victus πλάτη φιλοξενεί τις τρείς κάμερες της συσκευής, εγκατεστημένες σε μια τεράστια προεξοχή, τόσο σε εμβαδό όσο κυρίως και σε πάχος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το πάχος του bump είναι ίσο με το μισό πάχος της ίδιας συσκευής. Είναι τέτοιος το μέγεθος της προεξοχής, που αντιλαμβάνεται κανείς και το βάρος που προσθέτει σε εκείνο το σημείο του τηλεφώνου. Τοποθετώντας δε τη συσκευή με τη πλάτη πάνω σε μια επιφάνεια, πραγματικά το τηλέφωνο κάνει «τραμπάλα». Όσον αφορά τώρα στις ίδιες τις κάμερες, η Samsung έχει μεταφέρει το βασικό αισθητήρα του S20 Ultra με τα 108MP πίσω από φακό f/1.8 με την εταιρεία να έχει αναβαθμίσει το σύστημα αυτόματης εστίασης (το οποίο είχε προβλήματα στο S20 Ultra) προσθέτοντας ένα laser που βοηθάει τις κοντινές λήψεις. Ο αισθητήρας διαθέτει οπτική σταθεροποίηση, υποστηρίζει βίντεο μέχρι 8K και δίνει φωτογραφίες στα 12Mpixel.



Ο ultra wide είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν των S20, ένας αισθητήρας στα 12MP πίσω από φακό f/2.2 (χωρίς όμως auto focus!). Για το τρίτο αισθητήρα, η Samsung (επιτέλους) αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα σύστημα περισκοπικού φακού με 5x οπτικό ζούμ (f/3.0), μπροστά από ένα αισθητήρα 12MP ο οποίος έχει και dual pixel auto focus και είναι και οπτικά σταθεροποιημένος. Όσον αφορά στη selfie cam, αυτή έρχεται αισθητήρα 10Mpixel, φακό f/2.2 και autofocus, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα, μπόλικα portrait mode εφέ και δυνατότητα βίντεο 4K. Σε γενικές γραμμές οι κάμερες κάνουν εξαιρετική δουλειά τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα και ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να καυχιέται πως έχει ένα από τα καλύτερα camera phones της αγοράς, το οποίο μάλιστα του επιτρέπει μερικές ξεχωριστές λειτουργίες χάρη στο S-Pen. Συγκεκριμένα αυτό λειτουργεί σαν remote control για το app της κάμερας, επιτρέποντας στο χρήστη μέσω air gestures να αλλάξει κάμερα ή επιλογή χρήσης αλλά και να κάνει zoom in/out, να ξεκινήσει ή σταματήσει βιντεοσκόπηση και φυσικά να βγάλει φωτογραφία. Τα gestures λειτουργούν εξαιρετικά, με εξαίρεση το zoom in/out που θέλει προσεκτικές κινήσεις. Μάλιστα φέτος έχουν προστεθεί ακόμα περισσότερα gestures τα οποία ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους.



Καθώς όμως αναφερθήκαμε στο S-Pen και εδώ η Samsung έχει φροντίσει ώστε αυτό να είναι ακόμα περισσότερο εύχρηστο για το κάτοχο της συσκευής. Η εταιρεία έχει μειώσει ακόμα περισσότερο το latency (τη καθυστέρηση) κατά τη χρήση του S-Pen πάνω στην οθόνη και πλέον το να παίρνει κανείς σημειώσεις πάνω σε μια λευκή οθόνη της εφαρμογής σημειώσεων του τηλεφώνου, είναι σχεδόν το ίδιο με το να γράφει σε μια κόλλα χαρτί με κανονικό μολύβι. Το software έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο δίνοντας στο χρήστη περισσότερες επιλογές και δυνατότητες ώστε αυτές οι σημειώσεις να μπορούν να μετατραπούν σε κανονικό κείμενο (υποστηρίζονται και τα Ελληνικά) και να μεταφερθούν σε άλλες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιεί ο χρήστης.



Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το software, έχουμε το One UI της Samsung πάνω από το Android 10, το οποίο τρέχει σφαίρα χάρη στον οκταπύρηνο SoC Exynos 990 και τα 8GB μνήμης. Τα προβλήματα υπερθέρμανσης και throttling που είχαν παρατηρηθεί στη σειρά S20 δε φαίνεται να υπάρχουν εδώ και παίζοντας κανείς παιχνίδια (ποιος θα πάρει βέβαια το Note 20Ultra για να παίζει παιχνίδια, είναι άλλο θέμα) δε θα έχει προβλήματα. Πάντως, εξακολοθούμε να πιστεύουμε πως η εταιρεία θα έπρεπε να φροντίσει ώστε όλοι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο, να παίρνουν την ίδια συσκευή καθώς θεωρούμε πως το τηλέφωνο με το Snapdragon 865 Plus (που κυκλοφορεί σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ) είναι συνολικά καλύτερο. Κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον αφορά στο DeX και το πόσο έχει βελτιωθεί αυτό. Πλέον υποστηρίζεται άμεση σύνδεση με υπολογιστή, με το ειδικό software που τρέχει στα Windows 10 να επιτρέπει άμεσο drag and drop αρχείων από το smartphone στο PC και αντίστροφα, αλλά και πλήρη χρήση της συσκευής μέσα από τα Windows. Φυσικά, υπάρχει και το πατροπαράδοτο DeX, όπου ειδικό interface εμφανίζεται στην οθόνη όταν το Note 20 Ultra συνδεθεί με αυτή μέσω καλωδίου USB Type-C σε HDMI. Ακόμα και o game launcher είναι βελτιωμένος, προσφέροντας περισσότερα ευκολίες και μπόλικες χρήσιμες πληροφορίες σε όσους παίζουν games στο smartphone. Γενικότερα, το software της Samsung είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κάποιος θα επέλεγε συσκευή της, γιατί πλέον προσφέρει πολλά και το κάνει με ευκολία.



Το Samsung Galaxy Note 20 Ultra είναι αναμφίβολα το καλύτερο smartphone που έχει βγάλει η Samsung. Κορυφαία ποιότητα οθόνης, εξαιρετική κατασκευή, καλή αυτονομία με γρήγορη φόρτιση, το S-Pen κάνει «παπάδες», οι κάμερες είναι εξαιρετικές. Είναι βέβαια τεράστιο και δύσκολα χωράει στη τσέπη ενός παντελονιού, ενώ αν μη τι άλλο τα κοντά €1400 που ζητάει είναι πάρα πολλά χρήματα. Χρήματα που κάποιος που τα δίνει θα ήθελε να έχει στη συσκευασία και το ταχύτερο φορτιστή και το μετατροπέα USB Type-C σε minijack 3,5mm και δυνατότητα να τρέχει η οθόνη στα 120Hz στη μέγιστη ανάλυση λειτουργίας. Όπως και να έχει όμως, είναι ένα ξεχωριστό τηλέφωνο που όμοιό του δεν υπάρχει και όσοι αναζητούν τις λειτουργίες του S-Pen σε μια κορυφαία συσκευή, δεν έχουν άλλη επιλογή. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Οι λειτουργίες S-Pen είναι μοναδικές
  • Εξαιρετική οθόνη
  • Οι κάμερες είναι καλές
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πολύ μεγάλο
  • Υψηλό κόστος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*