Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy S10 Lite Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το τελευταίο δίμηνο η Samsung πραγματικά «γέμισε» την αγορά με νέα smartphone σε όλες τις κατηγορίες. Ξεκίνησε με την ανακοίνωση των Galaxy S10 Lite (που θα δούμε παρακάτω) και Note 10 Lite (το review του θα είναι διαθέσιμο τις επόμενες μέρες), συνέχισε με νέα μοντέλα της σειρά A και ολοκλήρωσε με τα Galaxy Z Flip και την τριάδα των νέων S20. Τώρα βέβαια, γιατί λίγο πριν κυκλοφορήσουν τα S20, ανακοινώθηκε το S10 Lite, σχεδόν 9 μήνες μετά την κυκλοφορία των S10e/S10/S10+, κανείς δεν ξέρει. Ίσως για να μπορέσει η Samsung, αξιοποιώντας το όνομά της, να ανταγωνιστεί καλύτερα μοντέλα που κυκλοφορούν από εταιρείες της Κίνας με κόστος γύρω στα €700 (Xiaomi, OnePlus, Redmi); Ίσως αυτός να είναι ο λόγος. Όπως και να έχει, μπορεί το smartphone να έχει το υποκοριστικό Lite δίπλα στο όνομά του, στη πραγματικότητα δεν είναι τόσο Lite όσο θα φανταζόταν κανείς.



Η συσκευασία του είναι τυπική και περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα (φορτιστή 25Watt, καλώδιο USB Type-C σε Type-C, ακουστικά Type-C AKG) με την ίδια τη συσκευή να δεσπόζει στο κουτί. Το S10 Lite είναι το μεγαλύτερο από όλα τα S10, ξεπερνώντας και το S10+ καθώς έρχεται με οθόνη 6.7’’ Super Amoled. Η κατασκευή του είναι πολύ καλή και αφήνει premium αίσθηση στο χέρι, όχι όμως αντίστοιχη με αυτή των υπόλοιπων S10. Ίσως το χαμηλό του βάρος να παίζει και αυτό το ρόλο του. Μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα S10/S10+ έχει να κάνει με την οθόνη, η οποία δεν είναι curved στο πλάι και έτσι κάποιος μπορεί κρατήσει τη συσκευή σαφώς ευκολότερα. Στο χέρι πάντως έχει καλή αίσθηση, αν και το μέγεθός του το καθιστά δύσκολο για χρήση με το ένα χέρι, ενώ επιπλέον γλιστράει. Στη δεξιά πλευρά του βρίσκονται τα πλήκτρα Power (το οποίο πρέπει κάποιος να ρυθμίσει να κλείνει τη συσκευή όταν το κρατάς πατημένο, γιατί αρχικά είναι ρυθμισμένο για να ξεκινά τη Bixby) και Volume Up/Down (τα οποία είναι τοποθετημένα ψηλότερα από όσο θα θέλαμε). Στα αριστερά συναντάμε τη θέση τοποθέτησης των καρτών Sim, με μια από τις δυο θέσεις να μπορεί να δεχτεί και κάρτες Micro SD. Το πλήκτρο για τη Bixby που είχαν τα S10 έχει εξαφανιστεί όπως και η έξοδος ακουστικών στο κάτω μέρος. Μια ακόμα σημαντική διαφορά αφορά στο γεγονός ότι ο ήχος που παράγει είναι μονοφωνικός μέσω του ηχείου στο κάτω μέρος της συσκευής, καθώς το ακουστικό (το οποίο πραγματικά παλεύει κανείς να το δει, στα όρια του bezel της οθόνης) δεν παίζει ήχο. Στο πίσω μέρος, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στο πως είναι τοποθετημένες οι τρεις κάμερες τους S10 Lite. Η Samsung τις έχει τοποθετήσει, μαζί με το Led flash, σε ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο που εξέχει από το σώμα του τηλεφώνου, μια επιλογή που πλέον ακολουθεί σε όλες τις συσκευές της (πχ σειρά S20). Αλλά και η μπροστινή κάμερα είναι τοποθετημένη διαφορετικά, καθώς ναι μεν είναι μέσα στην οθόνη αλλά τη βρίσκουμε κεντρικά και όχι στο πλάι του πάνω μέρους της οθόνης (όπως είναι στα Note 10/10+). Οπότε είναι εμφανές ότι για το S10 Lite η Samsung ακολουθεί μια νέα σχεδιαστική φιλοσοφία, με το τηλέφωνο να μοιάζει περισσότερο με τις συσκευές που κυκλοφορούν το 2020 παρά με τα παλαιότερα S10.



Η οθόνη του τηλεφώνου είπαμε ότι έχει διαγώνιο 6,7’’ και είναι πραγματικά μια εξαιρετική Amoled Plus οθόνη ανάλυσης Full HD+ (2400x1080) με υποστήριξη HDR 10+. Εξαιρετικά χρώματα, το γνωστό άπειρο μαύρο και αρκετά υψηλή φωτεινότητα για να τα βγάζει πέρα ακόμα και κάτω από το φως του ελληνικού ήλιου. Φυσικά υπάρχουν στο λειτουργικό οι απαραίτητες επιλογές για αλλαγή θερμοκρασίας χρώματος ακόμα και σε επίπεδο RGB ενώ υποστηρίζεται και η λειτουργία Always On που ξέρουμε χρόνια τώρα. Μέσα στην οθόνη είναι και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος όμως είναι οπτικός και όχι ο ultrasonic των S10, κάτι που φαίνεται πάντως να δουλεύει ταχύτερα. Η selfie κάμερα που είναι τοποθετημένη μέσα την οθόνη, είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της καθόλου, είτε μιλάμε για τη τυπική καθημερινή χρήση, είτε για θέαση ταινιών. Γενικότερα, στο τομέα της οθόνης το τηλέφωνο τα καταφέρνει εξαιρετικά.



Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα, η σημαντικότερη αλλαγή που έχει κάνει η Samsung αφορά στο SoC που χρησιμοποιεί. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς S10 και γενικότερα σε αντίθεση με τη πολιτική της εταιρείας για την Ευρώπη, το S10 Lite δεν έρχεται με Exynos SoC, αλλά με το Snapdragon 855 της Qualcomm, ο οποίος συνοδεύεται από 8GB μνήμης. Μπορεί το SoC να είναι περυσινό και ούτε κάν το 855+ με τις καλύτερες επιδόσεις κυρίως στα games, εντούτοις τα καταφέρνει εξαιρετικά σε όλα. Το One UI 2.0 (πάνω από το Android 10) τρέχει άνετα, το multitasking εκτελείτε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ενώ και τα διάφορα games που δοκιμάσαμε τρέχουν «νεράκι». Ναι μεν και ο αντίστοιχος Exynos που είχε η σειρά S10 ήταν σε γενικές γραμμές ένα πολύ γρήγορο SoC, εντούτοις ο Snapdragon 855, ειδικά σε περιβάλλον 3D με το Adreno 640 GPU, είναι ταχύτερος. Και ήταν πάντα το μεγάλο παράπονο των ευρωπαίων power user η χρήση SoC Exynos στα flagship της Samsung, κάτι που συμβαίνει για τελευταία φορά φέτος, καθώς από το 2021, η Samsung σταματάει τα Exynos SoC. Οπότε όποιος κατέληγε σε αγορά smartphone με γνώμονα την ύπαρξη Snapdragon, δε μπορούσε να έχει σαν επιλογή τα τηλέφωνα της Samsung. Όμως το S10 Lite είναι πλέον μια καλή τέτοια επιλογή, καθώς μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα καταστάσεις όπως πχ το emulation σύγχρονων κονσολών ή την ευκολότερη χρήση ακόμα και του Google Camera app, καθώς οι Snapdragon έχουν καλύτερη υποστήριξη σε αυτό το επίπεδο.



Και μιας και μιλήσαμε για κάμερες, η Samsung και εδώ έχει αλλάξει τα πάντα, με το setup να θυμίζει περισσότερο αυτό του S10e, καθώς το S10 Lite έχει 3 κάμερες, μια wide, μια ultrawide (όπως το S10e) και τέλος μια macro κάμερα. Ωστόσο, ο αισθητήρας της βασικής κάμερας δεν είναι ο γνωστός των 12Mpixel που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στα τηλέφωνα της εταιρείας, αλλά ένας των 48Mpixel με τεχνολογία pixel binning 2x2 που δίνει φωτογραφίες στα 12Mpixel. Ενσωματώνει οπτική σταθεροποίηση και βρίσκεται πίσω από ένα φακό με διάφραγμα f/2.0. Την ημέρα, το αποτέλεσμα που μας δίνει είναι πολύ καλό, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και μπόλικη λεπτομέρεια. Αντίστοιχα καλό είναι και το αποτέλεσμα του ultra wide φακού, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να είναι ρυθμισμένος σωστά και το white balance του να ταιριάζει με αυτό του βασικού φακού. Με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να έχει παραπλήσιο αποτέλεσμα με τους δυο φακούς. Θα θέλαμε να υπήρχε και ένα τηλεφακός αντί για τον macro, αλλά τουλάχιστον ο ενσωματωμένος macro είναι καλύτερος από ότι θα περίμενε κανείς, έχοντας ανάλυση 5Mpixel. Δεν έχει βέβαια auto focus (ούτε και ο ultrawide), προσφέρει όμως καθαρές κοντινές λήψεις, αρκεί να υπάρχει φως. Η αντίρρηση που έχουμε όσον αφορά στη λειτουργία macro έχει να κάνει με το software, καθώς πρέπει κανείς να πάει στο μενού «more» και να διαλέξει macro για να τον αξιοποιήσει.



Όσον αφορά τώρα στις νυχτερινές λήψεις, ο κεντρικός αισθητήρας τα καταφέρνει σε γενικές γραμμές, αρκετά καλά χωρίς να χρειάζεται το nigh mode, με τη χρήση HDR να προσφέρει αρκετά μεγάλο δυναμικό εύρος, ώστε να φαίνονται τόσο τα σκοτεινά όσο και τα φωτεινά μέρη. Τον ultrawide είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιεί κανείς με το Night Mode για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τώρα στο βίντεο, το τηλέφωνο χάρη στον Snapdragon 855 μπορεί να τραβήξει 4K/60fps (μόνο με τη κεντρική κάμερα) με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εξαιρετικό, ειδικά την ημέρα. Η ύπαρξη οπτικού σταθεροποιητή βοηθάει ακόμα περισσότερο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν ποιο σταθερό. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την ultrawide κάμερα, πρέπει να γυρίσει σε 4k/30fps όπου και εκεί έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.  Υπάρχει και η λειτουργία υψηλής σταθεροποίησης βίντεο που χρησιμοποιεί ακόμα περισσότερη ψηφιακή σταθεροποίηση, παράγοντας βίντεο 1080p (χρησιμοποιώντας τον ultrawide φακό). Όπως η συγκεκριμένη επιλογή έχει χρήση σε πολύ ειδικές καταστάσεις, καθώς σε γενικές γραμμές η σταθεροποίηση που παρέχεται στα άλλα mode είναι ούτως ή άλλος πολύ καλή, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί χρήσης κάμερας και ανάλυσης.



Το S10 Lite είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα συσκευή. Χάνει κάποια χαρακτηριστικά σε σχέση με τα άλλα μοντέλα της σειράς S10 με κυριότερα την έξοδο ακουστικών, τη curved οθόνη μεγαλύτερης ανάλυσης, το στερεοφωνικό ήχο, τη γυάλινη πλάτη και κυρίως την αδιαβροχοποίηση. Από την άλλη όμως προσφέρει τη μεγαλύτερη οθόνη στη σειρά, νέο σύστημα καμερών, μεγαλύτερη αυτονομία και ένα συνολικά ταχύτερο SoC που αποδίδει καλύτερα στα games. Άρα, το Lite στην ονομασία είναι μάλλον παραπλανητικό καθώς στη πραγματικότητα έχουμε ένα flagship που έχει ισορροπήσει διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του σε σχέση με τα άλλα μοντέλα της σειράς. Το που ακριβώς τοποθετείται στην αγορά καθαρά θέμα του αγοραστή. Θεωρούμε πως το S10 Lite στοχεύει σε αυτόν που ψάχνει ένα τηλέφωνο με μεγάλη οθόνη, μεγάλη αυτονομία και υψηλή απόδοση στα παιχνίδια,. Αν είστε σε αυτή τη κατηγορία, αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι πρέπει να προσπεράσετε. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη, όμορφη οθόνη
  • Εξαιρετική αυτονομία
  • Ανανεωμένο σύστημα καμερών με καλή απόδοση
  • Χρήση SD855, με όλα τα υπερ που αυτό συνεπάγεται
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έχει χαθεί η αδιαβροχοποίηση
  • Πάει η έξοδος ακουστικών
  • Στα €700 είναι μεν φθηνότερο από τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς S10 (όταν κυκλοφόρησαν) αλλά τώρα μπορεί κανείς να βρει το S10+ με λιγότερα χρήματα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*