Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sapphire Vapor-X R9 280x

*
Μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Enternity έχουμε παρουσιάσει πλήθος από κάρτες γραφικών της Sapphire. Από τη μια το γεγονός ότι υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που ασχολείται με τα δείγματα, από την άλλη το ότι η εταιρεία αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο της AMD όσον αφορά στις κάρτες γραφικών, μας βάζουν στην ευχάριστη θέση να έχουμε συνεχώς νέα μοντέλα. Έτσι, παρόλο που εδώ και καιρό δεν έχει παρουσιαστεί κάποια καινούρια GPU και ούτε πρόκειται για τους επόμενους μήνες, η Sapphire προσφέρει μια σταθερή ροή νέων μοντέλων, αλλάζοντας τις τιμές των προϊόντων στην αγορά και επανατοποθετώντας όλη της τη γκάμα. Παρέα με την Dual-X R9 280 που είδαμε πρόσφατα, είχε φτάσει στα χέρια μιας και η παρούσα λύση, η ολοκαίνουρια Vapor-X R9 280x.

Sapphire Vapor-X R9 280x Image 1

Μια κάρτα που βασίζεται στο γνωστό πυρήνα R9 280x, δηλαδή τον HD7970, αλλά έρχεται εφοδιασμένη με ανανεωμένο σύστημα ψύξης Vapor-X. Στο αρχικό λανσάρισμα των R9 280x, η εταιρεία είχε στην αγορά κάρτα Vapor-X, με το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης να προέρχεται με τη σειρά του από τις HD7970, όμως έχοντας και οι ίδιοι εμπειρία από αυτό, μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό πάνω σε μια 7970/280x. Η Sapphire επανασχεδίασε το σύστημα ψύξης και βασισμένη στο πρόσφατο και επιτυχημένο Tri-X, μας δίνει το νέο Vapor-X με τρεις ανεμιστήρες, που τα πάει περίφημα από πλευράς απόδοσης. Οι δοκιμές μας έδειξαν μέγιστες θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 65-66 βαθμούς κελσίου έχοντας τον πυρήνα φορτωμένο στο 100%. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι πρόκειται για Overclocked κάρτα με το boost να αυξάνει τη συχνότητα του πυρήνα στα 1100Mhz, αυτό σημαίνει πως το σύστημα ψύξης είναι πραγματικά άκρως αποτελεσματικό.

Sapphire Vapor-X R9 280x Image 2

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματά μας με αυτά που μας είχε δώσει η Toxic R9 280x, μια ακόμα υλοποίηση της εταιρείας με τον ίδιο πυρήνα (χρονισμένο κατά 50Mhz υψηλότερα) και τριπλό σύστημα ψύξης, η διαφορά είναι πραγματικά χαοτική καθώς τώρα πετύχαμε 66 βαθμούς με την κάρτα μέσα σε κουτί, ενώ τότε κοντά 80 βαθμούς με τη κάρτα εκτός case. Και σε επίπεδα παραγόμενου θορύβου, η Sapphire Vapor-X R9 280x τα πάει μια χαρά, με τους ανεμιστήρες να περιστρέφονται στις 1800 στροφές (και στο 40% της ταχύτητάς τους).


Όλα τα παραπάνω πάντως για να επιτευχθούν έχουν και το τίμημά τους, καθώς η κάρτα είναι από τις πλέον μακριές που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα και μετα βίας κατάφερε να τοποθετηθεί στο case του υπολογιστή δοκιμών. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αποφασίσει να προβεί σε αγορά, πρέπει οπωσδήποτε να μετρήσει το εσωτερικό του case, ούτως ώστε το σύστημα ψύξης της κάρτας να μη βρίσκει στην απέναντι πλευρά. Γιατί το μεγάλο μήκος οφείλεται ξεκάθαρα στη ψύκτρα, η οποία εξέχει σχεδόν τρια δάχτυλα από το PCB της κάρτας.  

Sapphire Vapor-X R9 280x Image 5

Για την τροφοδοσία της, η κάρτα διαθέτει δυο 8πινες εισόδους ενώ φυσικά συναντάμε και το γνωστό, φωτιζόμενο, πλήκτρο εναλλαγής BIOS. Στο πίσω μέρος δε συναντάμε back panel αν και θα θέλαμε ούτως ώστε να μη ζορίζεται το PCB από το αυξημένο βάρος της ψύκτρας. Όσον αφορά τώρα στις εξόδους εικόνας, αυτές είναι οι τυπικές τέσσερις, δηλαδή δυο DVI, μια HDMI και μια Display Port, με την κάρτα να μπορεί να οδηγήσει έως τρεις οθόνες για Eyefinity χωρίς τη βοήθεια επιπλέον hardware.

Sapphire Vapor-X R9 280x Image 3

Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των επιδόσεων, η κάρτα δεν εκπλήσσει, προσφέροντας frame rate αντίστοιχα με αυτά της Toxic R9 280x και γενικότερα δε διαφοροποιείται παρά ελάχιστα σε σχέση με τις HD7970. Αυτό σημαίνει πως ο κάτοχός της μπορεί να παίζει άνετα σε ανάλυση 1080p όλα τα σύγχρονα παιχνίδια, με τα εφέ σε ρυθμίσει High ή Max, έχοντας frame rate που βρίσκεται κοντά στα 60fps ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Δυστυχώς, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος του αποθηκευτικού μέσου, δε μπορούμε να παρουσιάσουμε σχετικές μετρήσεις.

Sapphire Vapor-X R9 280x Image 4

Με κόστος που ξεκινάει λίγο πάνω από τα €300 στα φθηνότερα καταστήματα, η νέα πρόταση της Sapphire αποτελεί μια ικανοποιητική λύση για τους απαιτητικούς PC gamers. Μπορεί πρακτικά να έχουμε με μια κάρτα που βασίζεται σε hardware 2.5 ετών, αφού η HD7970 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2011, εντούτοις σε αυτό το χρονικό διάστημα ο συγκεκριμένος πυρήνας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σε συνδυασμό με το ανανεωμένο σύστημα ψύξης, μπορούμε να πούμε πως η κάρτα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση, προσφέροντας φυσικά υποστήριξη και στο Mantle API της AMD. Από την άλλη, δίνοντας περίπου €80-100€ μπορεί κάποιος να επενδύσει σε κάποια πρόταση με το ολοκαίνουριο R9 290 GPU, το οποίο υποστηρίζει νέα χαρακτηριστικά όπως το TrueHD Audio και συνοδεύεται από 4GB μνήμης. Από πλευράς Nvidia, ο ανταγωνισμός έρχεται από τις GeForce GTX770 κάρτες, οι οποίες κοστίζουν αντίστοιχα χρήματα, έρχονται με λιγότερη μνήμη, αλλά υποστηρίζουν άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως το PhysX, το GameStream στo Nvidia Shield ή σε άλλες συσκευές μέσω τρίτης εφαρμογής (Limelight) αλλά και το ShadowPlay για εύκολο live streaming και gameplay footage recording. Η τελική επιλογή ανήκει πάντα σε εσάς.


 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*