Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia 1 Mark II Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Sony Xperia 1 Mark II είναι ένα ενδιαφέρον smartphone που αξίζει τη προσοχή όσων ψάχνουν ένα σύγχρονο flagship.

Η Sony είναι από τους παλαιότερους κατασκευαστές smartphone και εξακολουθεί να υφίσταται στην αγορά, αν και ο περισσότερος κόσμος μάλλον το έχει ξεχάσει. Είτε γιατί η ίδια η εταιρεία δεν τα προωθεί τόσο όσο άλλοι κατασκευαστές είτε γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει εύκολα μάρκες, τα Sony smartphones αν και ποιοτικά και με καλά χαρακτηριστικά, δεν βρίσκονται μεταξύ των πρώτων ονομάτων στη μαρκίζα. Παρόλα αυτά, το νέο Xperia 1 Mark II, το οποίο έρχεται λίγο αργά είναι η αλήθεια στην αγορά καθώς τα υπόλοιπα flagship έχουν κυκλοφορήσει μήνες τώρα, θέλει να πάρει και αυτό το μερίδιο που του αντιστοιχεί. Η συσκευασία είναι η τυπική και περιλαμβάνει τα απαραίτητα, όπως τον ταχυφορτιστή (μόλις 18Watt, ενώ υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση), ακουστικά minijack και καλώδιο USB Type-C.




Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, σίγουρα κάποιος νοιώθει ότι κρατάει ένα μοναδικό στο είδος του τηλέφωνο. Η Sony έχει πάει την αναλογία πλευρών ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικά 21:9 τηλέφωνο, ακριβώς όπως είναι οι ταινίες του κινηματογράφου. Έτσι, σε σχέση με ένα άλλο τηλέφωνο που έχει και αυτό διαγώνιο 6,5’’, είναι περισσότερο. Αυτό βέβαια το καθιστά σαφώς ευκολότερο στο κράτημα ακόμα και από χρήστες με όχι τόσο μεγάλα χέρια, αλλά βέβαια να φτάσει κανείς με το δάχτυλό του στο πάνω μέρος της οθόνης, είναι αδύνατο. Άρα η χρήση με τα δυο χέρια είναι επιβεβλημένη. Όσον αφορά τώρα στα bezel, η Sony είναι ακόμα μακριά ακόμα από τους ανταγωνιστές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου, καθώς έχουμε κλασσική οθόνη με bezel στο πάνω μέρος που βρίσκεται η selfie came και το ακουστικό (το οποίο λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο για στερεοφωνικό ήχο), λίγο μικρότερο (αλλά και πάλι μεγάλο) στο κάτω μέρος και ελάχιστα στις δυο πλαϊνές πλευρές.



Τουλάχιστον, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά μπορούν να αξιοποιηθούν από το χρήστη μέσω gestures όπως πχ το double tap ή scroll up/down, για το άνοιγμα επιπλέον μενού, ή την ενεργοποίηση του split screen και άλλα. Μάλιστα, μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς την απόσταση από την άκρη της οθόνης μέσα στην οποία τα gestures θα ενεργοποιούνται. Στη δεξιά πλευρά του κινητού υπάρχει το power button που εκτελεί και χρέη ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος και το ζεύγος πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης ήχου. Συναντάμε επίσης το γνωστό πλέον, για τη Sony, hardware πλήκτρο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να νοιώθει τη φωτογράφιση, αφού υπάρχει ακόμα και μισό πάτημα για τη εστίαση, όπως ακριβώς στις φωτογραφικές μηχανές. Στο πάνω μέρος είναι η έξοδος ακουστικών και αριστερά η θέση τοποθέτησης των 2 sim ή μιας Sim και κάρτας micro SD για επέκταση των 256GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 3.0).



Η ίδια η οθόνη, προερχόμενη από το αρχικό Xperia 1, είναι χάρμα οφθαλμών, με τη Sony να χρησιμοποιεί OLED panel και να συνεχίζει τη παράδοση που τη θέλει να βάζει στα flagship τηλέφωνα οθόνες 4K. Εδώ δεν έχουμε κλασσική ανάλυση 4K λόγω της αναλογίας πλευρών, αλλά 3840x1644 pixel. Ωστόσο έχουμε πραγματικά εντυπωσιακά όμορφα και «καθαρά» εικονίδια πάνω στην οθόνη, ενώ προφανώς δεν είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς pixel. Τα χρώματα είναι πανέμορφα, το μαύρο προφανώς είναι βαθύ, αλλά θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη φωτεινότητα. Φυσικά, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς με την οθόνη αυτή είναι να παρακολουθήσει ταινίες στo Netflix, χάρη στο γεγονός ότι γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της οθόνης, χωρίς να υπάρχουν μαύρα περιθώρια πάνω και κάτω (όταν παρακολουθούμε ταινίες 21:9 σε landscape). Κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα βολικό στην οθόνη, είναι το split screen δυο εφαρμογών, με την ίδια τη συσκευή να έχει ένα έτοιμο shortcut που ενεργοποιεί συγκεκριμένα ζεύγη εφαρμογών που μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη, μεταξύ των οποίων και το Creator Mode (powered by CineAlta), το οποίο προσπαθεί να αναπαράγει το BT.2020 χρωματικό φάσμα, για να δώσει τη καλύτερη δυνατή HDR απεικόνιση. Αυτό, παρέα με την ειδική εφαρμογή βιντεοσκόπησης Cinema Pro (για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω), δίνουν στο Xperia 1 Mark II ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.



Πριν αναφερθούμε αναλυτικότερα στις κάμερες, πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά. Η Sony είναι  αυτή τη στιγμή η εταιρεία που έχει ίσως τη μεγαλύτερη παραγωγή αισθητήρων καμερών στο κόσμο. Είτε μιλάμε για full frame, είτε μιλάμε για κινητά, η εταιρεία φτιάχνει τόσο για την ίδια όσο και για άλλους αφού για παράδειγμα οι αισθητήρες του P40 Pro είναι Sony (και του One Plus 8 Pro). Ακόμα και έτσι, παρόλο που η δυνατότητα επιλογών της εταιρείας ήταν τεράστια, αυτή επέλεξε να χρησιμοποιήσει τρεις αισθητήρες των 12Mpixel, ένα πίσω από φακό 24mm και f/1.7, ένα ultra wide 16mm f/2.2 και ένα telephoto 70mm f/2.4, στοχεύοντας να προσφέρει το λεγόμενο holy-trinity των φακών που έχουν οι φωτογράφοι. Οι τρεις κάμερες (+ ο αισθητήρας 3D Tof) στην πλάτη βρίσκονται τοποθετημένες πάνω αριστερά, η μια κάτω από τον άλλη. Ο βασικός είναι ο μεγαλύτερος με μέγεθος 1/1,7’’, ενσωματώνει γρήγορο PDAF auto focus και 5axis stabilization. Ο telephoto έχει μέγεθος 1/3,4’’και ενσωματώνει οπτική σταθεροποίηση, ενώ ο ultrawide έχει μέγεθος 1/2,55’’ και διαθέτει auto focus, κάτι σπάνιο για τους ultra wide. Όσον αφορά τώρα στη μπροστινή κάμερα, έχουμε μια μάλλον ξεπερασμένη 8MPixel f/2.0 με μέγεθος 1/4’’.



Το τρίο των κεντρικών φακών μπορούν να δώσουν πραγματικά καλά αποτελέσματα, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο και την ημέρα (περισσότερο) και τη νύχτα. Χάρη στη προσθήκη και του οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, παρέα με το 5axis EIS, μπορούμε να έχουμε καθαρές λήψεις και σε χαμηλότερο φωτισμό (δεν υπάρχει εξειδικευμένο night mode), ενώ το βίντεο βγαίνει σαφώς λιγότερο κουνημένο. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το Eye Autofocus, τεχνολογία που έχει έρθει στα κινητά της Sony από τις mirrorless κάμερές της. Εδώ λοιπόν, μέσω αλγορίθμων, το software της κάμερας προσπαθεί να εστιάσει στα μάτια, εφόσον υπάρχει πρόσωπο στο κάδρο και μετά στο πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές αυτή η λειτουργία δουλεύει καλά και έτσι όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους, έχουμε σχεδόν πάντα infocus τα μάτια, κάτι που δίνει ζωντάνια στης λήψεις. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που η Sony επέλεξε μικρής ανάλυσης αισθητήρα, ώστε να μπορεί το SoC να διαχειριστεί ταχύτερα τις λήψεις, ώστε να μπορεί να πετύχει το burst mode με έως 20fps και ταυτόχρονα ενεργό Eye-AF. Η αλήθεια είναι πως δοκιμάσαμε τη λειτουργία αυτή, μέσα από τη νέα εφαρμογή φωτογράφισης Photo Pro και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε ελάχιστο χρόνο η βασική κάμερα έβγαλε δεκάδες λήψεις κινούμενου ατόμου, ακολουθώντας το με το focus και κυρίως στοχεύοντας στο μάτι. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ουσιαστικά είναι μια από τις τρεις που διαθέτει το τηλέφωνο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο και είναι σχεδιασμένη ακριβώς όπως το μενού των φωτογραφικών μηχανών της Sony. όποιος έχει πιάσει μια τέτοια στα χέρια του, θα νοιώσει πραγματικά οικεία, αφού προσφέρει πλήρως manual χειρισμό με όλους τους φακούς αν και δεν είναι όλες οι επιλογές διαθέσιμες παντού, αφού για παράδειγμα μόνο ο βασικός φακός των 24mm προσφέρει το Continuous Hi shooting.


Ultra wide (16mm), Standard (24mm), Telephoto (70mm) - Full Auto


Telephoto (70mm),  Standard (24mm), Ultra wide (16mm) - Full Auto





Όποιος θέλει να τα κάνει αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει πολλά, θα επιλέξει τη βασική εφαρμογή φωτογράφισης η οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά στη χρηστικότητά της σε σχέση με το παρελθόν. Όσοι πάλι θέλουν να τραβήξουν βίντεο, μπορούν τόσο από τη βασική εφαρμογή όσο και –κυρίως- μέσα από τη Cinema Pro.



Η εφαρμογή αυτή γεννήθηκε από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony και σκοπό έχει να δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να γράψει βίντεο με κινηματογραφική όψη, χάρη στα ειδικά color look που ενσωματώνει και την ευκολότερη χρήση του manual focus. Εδώ, η κάμερα γράφει αποκλειστικά και μόνο σε αναλογία πλευρών 21:9, προσφέροντας πλήθος επιλογών όπως 4k/60fps (μόνο με το βασικό φακό), διαφορετικά χρωματικά look όπως το Venice CS το οποίο προτείνεται για grading, χειροκίνητο white balance (αλλά όχι σε βαθμούς Kelvin) και ακόμα επιλογή ταχύτητας κλείστρου με το κανόνα των 360 μοιρών (όπου δίπλα, αναφέρεται η ταχύτητα κλείστρου για όσους δε γνωρίζουν το κανόνα).


Βίντεο 4K/30fps με τη βασική εφαρμογή και ενεργή σταθεροποίηση.

Η εφαρμογή γράφει μόνο σε H.265 codec με HLG (high Log Gamma, για HDR βίντεο) χωρίς δυνατότητα επιλογή bitrate  πάντως, ενώ ο χρήστης αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί κάθε φορά ένα καινούριο project, με τα βίντεο που γράφει να τοποθετούνται στον αντίστοιχο φάκελο του αποθηκευτικού χώρου, ώστε να είναι ευκολότερο μετά να ξέρει ο χρήστης τι είναι που. Η εφαρμογή όντως έχει το ξεχωριστό της ενδιαφέρον, αλλά μόνο αν κάποιος έχει γνώσεις ή θέλει να αποκτήσει.


Βίντεο 4K/60fps με την εφαρμογή Cinema Pro και το Venice color προφίλ (χωρίς επεξεργασία).

Όσον αφορά στη ποιότητα των βίντεο, αυτή είναι εξαιρετική με το Venice CS color look μάλιστα να μπορεί να γίνει όμορφα grade στον υπολογιστή. Όσον αφορά τη μπροστινή κάμερα για τις selfies, αυτή απλά κάνει τη δουλειά της την ημέρα αλλά χάνει σε ποιότητα όσο μειώνεται ο γύρω φωτισμός.



Κατά τα άλλα, έχει το ταχύτερο επεξεργαστή που υπάρχει (Snapdragon 865) ο οποίος τρέχει το σχεδόν stock Android χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η αυτονομία είναι συμπαθητική για κινητό με οθόνη 4K (γύρω στη 1 μέρα), ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο πλάι κάνει γρήγορα του δουλειά του, ενώ και το φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης βοηθάει τους πάντες ενώ χρήσιμη είναι και η δυνατότητα σύνδεσης καλωδίου Type-C σε HDMI για προβολή σε τηλεόραση. Τώρα βέβαια, το αν κάποιος θα δώσει τα €1200 που είναι η επίσημη τιμή στη Sony αντί να τα δώσει στους υπόλοιπους γνωστούς της αγοράς, αυτό είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε χρήστη και αν θεωρεί ότι τα αξίζει περισσότερο. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική οθόνη
  • Έξοδος ακουστικών
  • Ταχύτατο burst με Eye-AF σε φωτογραφίες
  • Οι εφαρμογές Cinema Pro και Photo Pro
  • Αδιαβροχοποίηση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αργή (για τα σύγχρονα δεδομένα) ταχύτητα φόρτισης
  • 4K/60fps μόνο με τη βασική κάμερα και μόνο μέσα από το Cinema Pro
  • Χαμηλής ανάλυσης slow motion (720p)
  • Τα χρήματα είναι πολλά
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*