Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia 1 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το νέο Sony Xperia 1 είναι ένα flagship του χιλιάρικου, που όμως έχει μερικά ενδιαφέροντα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι εκεί έξω έχουν ξεχάσει μάλλον πως η Sony εξακολουθεί να κυκλοφορεί νέα smartphones κάθε χρόνο. Είτε γιατί η ίδια η εταιρεία δεν τα προωθεί τόσο όσο άλλοι κατασκευαστές είτε γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει εύκολα μάρκες, τα Sony smartphones αν και ποιοτικά και με καλά χαρακτηριστικά, δεν βρίσκονται μεταξύ των πρώτων ονομάτων στη μαρκίζα. Παρόλα αυτά, το νέο Xperia 1 θέλει να πάρει και αυτό το μερίδιο που του αντιστοιχεί και σίγουρα, αποτελεί μια πολύ καλή λύση για αρκετό κόσμο.




Η συσκευασία είναι η τυπική και περιλαμβάνει τα απαραίτητα, όπως τον ταχυφορτιστή, ακουστικά minijack και το μετατροπέα type-c usb σε minijack, καθώς το τηλέφωνο δεν έχει έξοδο ακουστικών. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, σίγουρα κάποιος νοιώθει ότι κρατάει ένα μοναδικό στο είδος του τηλέφωνο. Η Sony έχει πάει την αναλογία πλευρών ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικά 21:9 τηλέφωνο, ακριβώς όπως είναι οι ταινίες του κινηματογράφου. Έτσι, σε σχέση με ένα άλλο τηλέφωνο που έχει και αυτό διαγώνιο 6,5’’, είναι πιο στενό, κάτι που φαίνεται και στις εικόνες, καθώς φαίνεται περισσότερο μακρόστενο από άλλα smartphones. Αυτό βέβαια το καθιστά σαφώς ευκολότερο στο κράτημα ακόμα και από χρήστες με όχι τόσο μεγάλα χέρια, αλλά βέβαια να φτάσει κανείς με το δάχτυλό του στο πάνω μέρος της οθόνης, είναι αδύνατο. Άρα η χρήση με τα δυο χέρια είναι επιβεβλημένη.



Όσον αφορά τώρα στα bezel, η Sony έχει κάνει βήματα σε σχέση με το παρελθόν αλλά είναι μακριά ακόμα από τους ανταγωνιστές της που δεν έχουν σχεδόν καθόλου. Εδώ έχουμε κλασσική οθόνη με bezel στο πάνω μέρος που έχει η selfie came και το ακουστικό, αλλά και μικρά περιθώρια γύρω από την οθόνη και στις τρεις άλλες πλευρές. Τουλάχιστον, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά μπορούν να αξιοποιηθούν από το χρήστη μέσω gestures όπως πχ το double tap ή scroll up/down, για το άνοιγμα επιπλέον μενού, ή την ενεργοποίηση του split screen και άλλα. Μάλιστα, μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς την απόσταση από την άκρη της οθόνης μέσα στην οποία τα gestures θα ενεργοποιούνται. Η ίδια η οθόνη είναι χάρμα οφθαλμών, με τη Sony να χρησιμοποιεί OLED panel και να συνεχίζει τη παράδοση που τη θέλει να βάζει στα flagship τηλέφωνα οθόνες 4K. Εδώ δεν έχουμε κλασσική ανάλυση 4K λόγω της αναλογίας πλευρών, αλλά 3840x1644 pixel. Ωστόσο έχουμε πραγματικά εντυπωσιακά όμορφα και «καθαρά» εικονίδια πάνω στην οθόνη, ενώ προφανώς δεν είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς pixel. Τα χρώματα είναι πανέμορφα και περισσότερο αληθοφανή σε σχέση με τα OLED panel άλλων κατασκευαστών, το μαύρο προφανώς είναι βαθύ, αλλά θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη φωτεινότητα. Φυσικά, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς με την οθόνη αυτή είναι να παρακολουθήσει ταινίες στo Netflix, χάρη στο γεγονός ότι γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της οθόνης, χωρίς να υπάρχουν μαύρα περιθώρια πάνω και κάτω.  



Κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα βολικό στην οθόνη, είναι το split screen δυο εφαρμογών, με την ίδια τη συσκευή να έχει ένα έτοιμο shortcut που ενεργοποιεί συγκεκριμένα ζεύγη εφαρμογών που μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετές εφαρμογές δεν υποστηρίζουν καν ανάλυση 4K και στη πραγματικότητα τρέχουν στην αμέσως προηγούμενη και περισσότερο συνηθισμένη, 2,5K. Ωστόσο δύσκολα κάποιος θα καταλάβει τη διαφορά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη, μεταξύ των οποίων και το Creator Mode (powered by CineAlta), το οποίο προσπαθεί να αναπαράγει το BT.2020 χρωματικό φάσμα, για να δώσει τη καλύτερη δυνατή HDR απεικόνιση. Αυτό, παρέα με την ειδική εφαρμογή βιντεοσκόπησης Cinema Pro (για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω), δίνουν στο Xperia 1 ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.



Από όλα τα παραπάνω γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η οθόνη είναι το ένα σημείο αναφοράς του Xperia 1. Το άλλο θα μπορούσαν να είναι οι κάμερες. Και μέχρι κάποιο βαθμό είναι. Έχουμε τρεις κάμερες στο πίσω μέρος, παρέα με LED flash, καθώς και τη selfie cam μπροστά. Οι τρεις στην πλάτη βρίσκονται κεντρικά τοποθετημένες, η μια  κάτω από τον άλλη και αποτελούνται από ένα τυπικό wide f/1.6, ένα ultrawide f/2.4 και ένα 2x zoom επίσης με f/2.4. όλοι είναι στα 12MPixel. Ο βασικός είναι ο μεγαλύτερος με μέγεθος 1/2,6’’, ενσωματώνει γρήγορο PDAF auto focus και 5axis stabilization. Οι άλλοι δυο έχουν μέγεθος 1/3,4’’ και μόνο ο zoom έχει και OIS και auto focus. Όσον αφορά τώρα στη μπροστινή κάμερα, έχουμε μια μάλλον ξεπερασμένη 8MPixel f/2.0 με μέγεθος 1/4’’. Το τρίο των κεντρικών φακών μπορούν να δώσουν πραγματικά καλά αποτελέσματα, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο. Χάρη στη προσθήκη και του οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, παρέα με το 5axis EIS, μπορούμε να έχουμε καθαρές λήψεις και σε χαμηλότερο φωτισμό, ενώ το βίντεο βγαίνει σαφώς λιγότερο κουνημένο. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το Eye Autofocus, τεχνολογία που έχει έρθει στα κινητά της Sony από τις mirrorless κάμερές της. Εδώ λοιπόν, μέσω αλγορίθμων, το software της κάμερας προσπαθεί να εστιάσει στα μάτια, εφόσον υπάρχει πρόσωπο στο κάδρο και μετά στο πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές αυτή η λειτουργία δουλεύει καλά και έτσι όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους, έχουμε σχεδόν πάντα infocus τα μάτια, κάτι που δίνει ζωντάνια στης λήψεις. Από εκεί και πέρα όμως θα θέλαμε το software αξιοποίησης των καμερών να έχει βελτιωθεί περισσότερα όλα αυτά τα χρόνια.



Τα ξεχωριστά mode είναι σαν να τρέχουν μέσα από ξεχωριστές εφαρμογές και έτσι και χρόνος χάνεται και ο χρήστης ψάχνεται. Επιπλέον, η εναλλαγή μεταξύ φακών ή και ρυθμίσεων, είναι σχετικά αργή. Έτσι, παρόλο που μπορούμε να έχουμε όμορφες φωτογραφίες, η εμπειρία χρήσης που αποκομίζουμε είναι μέτρια. Επιπλέον, το γεγονός ότι έχουμε και επιπλέον εφαρμογή βιντεοσκόπησης, τη Cinema Pro, σίγουρα μπερδεύει. Η εφαρμογή αυτή γεννήθηκε από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony και σκοπό έχει να δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να γράψει βίντεο με κινηματογραφική όψη, χάρη στα ειδικά color look που ενσωματώνει και την ευκολότερη χρήση του manual focus. Αλλά και πάλι, αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσαν να είναι ενσωματωμένα στο κύριο camera app, ενώ ταυτόχρονα λείπουν δυνατότητες όπως αυτή της πλήρως χειροκίνητης ρύθμισης του white balance σε βαθμούς Κέλβιν. Και έτσι, παρόλο που το τηλέφωνο μπορεί να βγάλει εξαιρετικές φωτογραφίες και βίντεο, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, χάνει αρκετούς πόντους από το software της κάμερας. Όσον αφορά τη μπροστινή κάμερα για τις selfies, αυτή απλά κάνει τη δουλειά της την ημέρα αλλά χάνει σε ποιότητα όσο μειώνεται ο γύρω φωτισμός.



Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το μοναδικό, βασικό μειονέκτημα της συσκευής, το app της κάμερας. Κατά τα άλλα, έχει γρήγορο επεξεργαστή ο οποίος τρέχει το σχεδόν stock Android χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η αυτονομία είναι συμπαθητική για κινητό με οθόνη 4K (γύρω στη 1-1,5 μέρα), ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο πλάι κάνει γρήγορα του δουλειά του, ενώ και το φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης βοηθάει τους πάντες. Ναι, το μέγεθος/σχήμα είναι κάπως περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι νοιώσαμε την πρώτη φορά που πήγαμε από τα κλασσικά 16:9 τηλέφωνα στα 19:9. Απλά η Sony το πήγε λίγο παραπέρα. Τώρα βέβαια, το αν κάποιος θα δώσει τα €1000 που είναι η επίσημη τιμή στη Sony αντί να τα δώσει στους υπόλοιπους γνωστούς της αγοράς, αυτό είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε χρήστη και αν θεωρεί ότι τα αξίζει περισσότερο. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η οθόνη είναι εντυπωσιακή
  • Το Eye-AF δουλευει εξαιρετικά
  • Γρήγορο cpu και σχεδόν stock android
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το software της κάμερας εξακολουθεί να απαιτεί πολλές κινήσεις από το χρήστη
  • Η αναλογία πλευρών είναι βολική για θέαση ταινιών, αλλά αφήνει μαύρες μπάρες δεξιά/αριστερά σε όλα τα άλλα βίντεο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*