Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

TP-Link AC 750 Wi-Fi Range Extender RE210 Review

*
Πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει ένα άλλο προϊόν στην γκάμα των range extenders της Tp-Link, το WA860RE, το οποίο μας είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την απόδοσή του. Το RE210 είναι μια αντίστοιχη πρόταση που έρχεται να επεκτείνει το WiFi δίκτυο ενός χώρου, προσφέροντας όμως ακόμα υψηλότερες ταχύτητες χάρη στο γεγονός ότι εκμεταλλεύεται τη νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης AC.



Η συσκευή βρίσκεται σε μια τυπική συσκευασία παρέα με κάποια εγχειρίδια χρήσης. Σε αντίθεση με το WA860RE, το RE210 δεν διαθέτει πρίζα σούκο (κάτι που το καθιστά μικρό σαν μέγεθος), οπότε αν τοποθετηθεί απευθείας σε κάποια πρίζα, αυτή εκ των πραγμάτων θα αχρηστευθεί για περαιτέρω χρήση. Οπότε η λύση ενός πολύπριζου ίσως είναι η ενδεδειγμένη. Διαθέτει δυο κεραίες, οι οποίες περιστρέφονται κατά 180 μοίρες στον κατακόρυφο άξονα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την καλύτερη κάλυψη. Στην αριστερή πλευρά διαθέτει το πλήκτρο on/off που επιτρέπει στο χρήστη να κλείσει τη λειτουργία extend και το ειδικό πλήκτρο Range Extender, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να συνδέσει τη συσκευή με το router (εφόσον και αυτό έχει πλήκτρο WDS) χωρίς να χρειάζεται να μπει στο διαχειριστικό. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε ένα reset button και ένα ακόμα που απενεργοποιεί τις ενδείξεις των LED που βρίσκονται στη πρόσοψη και μας ενημερώνουν για τη λειτουργία, την ταχύτητα και την πρόσβαση στο internet. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε μια ταχύτατη θύρα LAN Gigabit, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενσύρματη δικτύωση συσκευής, εφόσον το extender έχει συνδεθεί ασύρματα.



Η διαδικασία σύνδεσης είναι πανεύκολη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό πλήκτρο Range Extender. Βάζοντάς το στην πρίζα, δημιουργείται ένα ασύρματο δίκτυο, στο οποίο πρέπει αρχικά να συνδεθούμε με κάποια συσκευή (υπολογιστής, tablet, smartphone). Στη συνέχεια πληκτρολογούμε την ειδική διεύθυνση του web based διαχειριστικού (http://tplinkextender.net/) και από εκεί βρίσκουμε το αρχικό δίκτυο που θέλουμε να επεκτείνουμε. Αφού βάλουμε τον κωδικό ασφαλείας του αρχικού δικτύου (υποστηρίζονται WEP/WPA/WPA2) και επιλέξουμε ποιο θα είναι το όνομα του ασύρματου δικτύου που θα δημιουργήσει η συσκευή (είτε ίδιο με το πρωτεύον που είναι και η κύρια επιλογή, είτε κάποιο άλλο), πρέπει να περιμένουμε 1-2 λεπτά για να γίνει η επανεκκίνηση. Πλέον, το νέο ασύρματο δίκτυο είναι έτοιμο και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Η συσκευή της TP-Link υποστηρίζει δίκτυα μέχρι 802.11ac και είναι dual band, δηλαδή μπορεί να συνδεθεί και ταυτόχρονα να δημιουργήσει δίκτυα 2,4GHz και 5GHz. Στην πρώτη περίπτωση, προσφέρει ταχύτητες που αγγίζουν τα 300Mhz ενώ στη δεύτερη τα 433Mhz και κάπως έτσι βγαίνει η ονομαστική ταχύτητα των 750Mbps. Καθώς υποστηρίζει δίκτυα AC, μπορεί να συνδεθεί και να επεκτείνει το δίκτυο οποιουδήποτε router, όμως για να επιτευχθούν οι μέγιστες επιδόσεις, είναι προφανές ότι το αρχικό router πρέπει με τη σειρά του να δημιουργεί γρήγορα δίκτυα WiFi. Από εκεί και πέρα, μέσα από το διαχειριστικό υπάρχουν και κάποιες επιπλέον δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα εισαγωγής φίλτρων με βάση τη MAC Address συσκευών αλλά και η πιστοποίηση του WMM (Wi-Fi Multimedia) για καλύτερο streaming multimedia περιεχομένου, ενώ προσφέρεται και δυνατότητα για καταγραφή της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων.



Οι δοκιμές μας έδειξαν πως η συσκευή τα καταφέρνει άριστα στο να επεκτείνει κάποιο WiFi δίκτυο. Μέσα στον ίδιο το χώρο που έγιναν οι δοκιμές, καταφέραμε να επεκτείνουμε χωρίς πρόβλημα το 2,4Ghz δίκτυο, διατηρώντας τη μέγιστη ταχύτητα, ενώ και στην περίπτωση του 5Ghz δικτύου, μπορέσαμε να έχουμε σύνδεση στα 433Mhz, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόσταση, αφού η εμβέλεια του 5Ghz δικτύου είναι μικρότερη από αυτή του 2,4Ghz. Αξίζει να σημειώσουμε πως το extender επιτρέπει μέσα από το διαχειριστικό την αποθήκευση πολλαπλών συνδέσεων και την άμεση εναλλαγή μεταξύ τους, ενώ φυσικά ενημερώνει για την ταχύτητα σύνδεσης που προσφέρει με το εκάστοτε κεντρικό router. Συνολικά, και για το κόστος των €60, το TP-Link AC 750 Wi-Fi Range Extender είναι μια καλή αγορά, με άριστη απόδοση και πλούσιες λειτουργίες. Θα φανεί χρήσιμο περισσότερο σε όσους έχουν ήδη κάποιο dual-band WiFi δίκτυο και απαιτούν τις καλύτερες επιδόσεις από αυτό των 5Ghz σε περισσότερα μέρη του σπιτιού.


 
BEST BUY

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρές διαστάσεις
  • Ρυθμιζόμενες κεραίες
  • Υποστήριξη dual-band
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη πρίζας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*