Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

RayNeo Air 2 XR Glasses Review

*
Πριν από περίπου 1 χρόνο, δοκιμάσαμε τα TCL NXTWear S, τα AR glasses της TCL τα οποία άλλαξαν στον υπογράφοντα τον τρόπο κατανάλωσης περιεχομένου. Ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένες οθόνες που δημιουργούν κινηματογραφική αίσθηση εικόνας είναι σίγουρα κάτι το ξεχωριστό. Από τότε μέχρι σήμερα, ο υπογράφων χρησιμοποιεί τα XReal Air, ένα αντίστοιχο ζευγάρι γυαλιών. Όμως όταν δοκιμάσαμε πρόσφατα στη Βαρκελώνη, στο περίπτερο της TCL, τα RayNeo Air 2 XR Glasses, αποφασίσαμε να τα αποκτήσουμε! Και έτσι και κάναμε!



Τα RayNeo Air 2 XR Glasses ακολουθούν μια λογική αντίστοιχη με αυτή των TCL NXTWear S. Ουσιαστικά είναι ένα ζευγάρι γυαλιά που λειτουργούν σαν φορητή, προσωπική οθόνη, έχοντας ταυτόχρονα και κάποιες απλοϊκές λειτουργίες AR. Ενσωματώνουν από μια μικρή οθόνη OLED για κάθε μάτι, οι οποίες είναι τόσο κοντά τοποθετημένες τα μάτια, που στη πραγματικότητα προσφέρουν μια εικόνα που αντιστοιχεί σε οθόνη διαγωνίου άνω των 100’’, με την ανάλυση που λειτουργούν να είναι 1080p και έως 120Hz. Μάλιστα, τα RayNeo Air 2 χρησιμοποιούν της νέας γενιάς οθόνες της Sony, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη φωτεινότητα σε σχέση με τα NXTWear S (ή τα XReal Air).



Χρησιμοποιούν σύνδεση USB Type-C (με display Port έξοδο) για να πάρουν σήμα εικόνας το οποίο σημαίνει πως είναι συμβατά με οποιαδήποτε συσκευή παρέχει τέτοια έξοδο όπως για παράδειγμα laptop, smartphones ή φορητές κονσόλες (όχι όμως το Switch). Δε μπορεί κανείς να τα συνδέσει απευθείας σε κονσόλα όπως το PS5 ή το XBOX Series, αλλά υπάρχουν ειδικά καλώδια που κάνουν split το Type-C καλώδιο σε HDMI και USB (για τροφοδοσία), οπότε μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει και σε κονσόλες ή PC.



Η συσκευασία περιέχει μέσα τα ίδια τα γυαλιά, ένα σακουλάκι μεταφοράς, το αποσπώμενο καλώδιο USB Type-C και μια βάση στήριξης φακών διόρθωσης της όραση (στη συσκευασία έχει ένα ζευγάρι, μάλλον για πρεσβυωπία) που τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά. Τα γυαλιά δεν έχουν μπαταρία, αλλά λειτουργούν με ρεύμα μέσω της θύρα Type-C, με το βάρος τους να είναι μεγαλύτερο οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών όρασης ή ηλίου. Όμως είναι αρκετά ελαφρύτερα από προηγούμενης γενιάς  και σαφώς πιο ξεκούραστα για πολύωρη χρήση. Ανάλογα τώρα με το σχήμα του προσώπου, μπορεί κανείς να χρειαστεί να προσαρμόσει τη βάση στήριξης στη μύτη ή να αλλάξει της θέση των μπράτσων, τα  οποία έχουν τρία διαφορετικά ύψη.



Όμως σε σχέση πχ με τα TCL ή τα Xreal Air, δε διαθέτουν black-out καπάκι, ούτε εναλλακτικά στηρίγματα μύτης. Με μια πρώτη όψη, τα γυαλιά αν μη τι άλλο είναι σαν να έχουν βγει από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Χοντρός σκελετός, χοντρά μπράτσα, τα οποία έχουν αρκετή ανοχή στο άνοιγμα ώστε τα γυαλιά να χωρέσουν και σε μεγαλύτερα κεφάλια. Στα μπράτσα ενσωματώνονται ηχεία, τα οποία παίζουν συμπαθητικό ήχο με δυνατότητα αλλαγής της έντασης από τα ρυθμιστικά στο αριστερό μπράτσο. Αν όμως θέλετε το καλύτερο δυνατό ή να ακούτε σε χώρο με έντονους περιβάλλοντες ήχου, ένα ζευγάρι ακουστικών είναι απαραίτητο.



Στο δεξί μπράτσο έχουμε και ένα ρυθμιστικό φωτεινότητας για τις 2 μικρές οθόνες που ενσωματώνουν τα γυαλιά  μια για καθένα από τα μάτια μας, με συνολικά 10 σκάλες να είναι διαθέσιμες. Στη μέγιστη φωτεινότητα, πραγματικά τα γυαλιά εντυπωσιάζουν, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο. Ένας από τους λόγους που το καταφέρνουν αυτό είναι το γεγονός ότι οι φακοί των γυαλιών είναι από μόνοι τους αρκετά σκουρόχρωμοι. Δεν είναι τελείως σκοτεινοί και εξακολουθούμε να βλέπουμε το περιβάλλοντα χώρο (έστω αμυδρά).



Πως όμως είναι η εμπειρία που προσφέρουν τα γυαλιά? Η αλήθεια είναι πως η συμβίωση μαζί τους μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα χρησιμοποιήσαμε για να βλέπουμε Netflix/Prime/Disney+ μέσω του κινητού αλλά και για να παίζουμε παιχνίδια στο SteamDeck, το ROG Ally, το Xiaomi 14  Ultra, ακόμα και στο PS5 και το Switch (έχουμε τα σχετικά καλώδια) και πραγματικά, το απολαύσαμε με το παραπάνω. Τα δοκιμάσαμε επίσης στο Huawei Mate 50 Pro καθώς και το Huawei Matepad 11 tablet που επίσης έχουν USB 3.0 θύρα και υποστηρίζουν έξοδο εικόνας, ενώ τα είδαμε να δουλεύουν μια χαρά και με τα νέα iPhone 15/15 Pro που έχουν type-C θύρα.



Το να είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και να χαζεύεις Reacher (Season 2) στο Amazon Prime σε οθόνη 150’’ (κοιτάζοντας το ταβάνι), με τον ήχο να έρχεται στα αυτιά σου χωρίς να χρειάζεσαι ακουστικά είναι μοναδική εμπειρία. Να φορτώνεις παιχνίδια στο RogAlly και να τα απολαμβάνεις πάλι στις 110-150’’, χωρίς να σε περιορίζει η οθόνη 7’’ της κονσόλας είναι σκέτη απόλαυση. Μπορέσαμε επίσης να παίξουμε παιχνίδια στο PS5 στα γυαλιά με streaming από το Chiaki μέσω του Steam Deck αλλά και μέσω του κινητού χρησιμοποιώντας το PS Play! Να σημειώσουμε επίσης ότι μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει refresh rate στα 120Hz (από τα 60Hz) κρατώντας πατημένο ένα από το πλήκτρα για τη φωτεινότητα, κάτι που για παράδειγμα στο SteamDeck ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, παίζοντας indy παιχνίδι όπως το Hades στα 120fps!  Ακόμα και 3D mode μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει, κάτι που καθιστά τα γυαλιά μια εξαιρετική λύση για παρακολούθηση Side-By-Side 3D περιεχομένου.



Αν έχετε κάποιο τέτοιο τηλέφωνο ή tablet ή κάποιο laptop με έξοδο εικόνας μέσω USB Type-C, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα RayNeo Air 2 XR Glasses σαν δεύτερη (ή και πρώτη) οθόνη, κυρίως για κατανάλωση περιεχομένου. Ακόμα και για εργασία σε περιβάλλον Windows θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, όμως το γεγονός ότι η εικόνα είναι πάντα μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και όταν κουνάμε το κεφάλι (σε αντίθεση με τα VR headsets δηλαδή), μπορεί να ζαλίσει αρκετούς. Αν και η εικόνα είναι εξαιρετική, η περιφερειακή όραση του χρήστη εξακολουθεί να έχει επαφή με το περιβάλλοντα χώρο κυρίως από τη κάτω μεριά των γυαλιών, κάτι που δυσκολεύει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που βλέπουμε στις οθόνες. Από την άλλη, αυτό μας επιτρέπει να φοράμε τα γυαλιά και να κινούμαστε στο χώρο χωρίς πρόβλημα.



Κάτι ακόμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να χρησιμοποιήσει τις AR λειτουργίες μέσω του app που κατεβάζει κανείς από τη σελίδα της εταιρείας. Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε από τη μια να προβούμε σε ρυθμίσεις (αυξομείωση της έντασης ήχου/φωτεινότητας) και από την άλλη να χρησιμοποιήσουμε το AR περιβάλλον της εφαρμογής. Το κινητό μας γίνεται touchpad πχ για το browser ενώ η κίνηση του κεφαλιού μας αντίστοιχα μετακινεί την οθόνη που βλέπουμε, καθώς τα γυαλιά ενσωματώνουν τους σχετικούς αισθητήρες. Υπάρχουν επίσης κάποια παιχνίδια, βίντεο 3D αλλά και 360 μοιρών για να απολαύσει κανείς. Γενικά όμως οι AR λειτουργίες είναι περιορισμένες και δύσκολα κάποιος θα χρησιμοποιεί συχνά την εφαρμογή.



Δυο είναι τα «παράπονά» μας. Το γεγονός ότι δε διαθέτουν φακούς πλήρης συσκότισης και η ποιότητα του ήχου. Κατά τα άλλα, τα RayNeo Air 2 XR μας άφησαν εξαιρετική εντύπωση. Σίγουρα είναι ένα προϊόν που αυτή στη στιγμή απευθύνεται σε λίγους, αλλά αν μη τι άλλο είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογία που αν κάποιος τη δοκιμάσει μια φορά, σίγουρα θα θέλει να τα αποκτήσει.
Βαθμολογία δε βάζουμε, γιατί τα RayNeo Air 2 δε κυκλοφορούν επίσημα στην Ελληνική αγορά και εμείς τα αποκτήσαμε από το εξωτερικό.
 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Χαμηλό βάρος
  • 3D λειτουργίες
  • 120Hz
  • Μεγάλη φωτεινότητα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο ήχος θα μπορούσε να είναι καλύτερος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*