Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Redmi Note 11 Pro 5G Review

*
Με κάμερα των 108MP, στερεοφωνικό ήχο και οθόνη AMOLED στα 120Hz, το Redmi Note 11 Pro 5G φέρνει στην οικογένεια των Redmi και πρόσβαση σε δίκτυα 5G. Μόνο που το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η Redmi έχει «αποσχιστεί» από τη μαμά Xiaomi και πλέον ακολουθεί τη δική της πορεία, στοχεύοντας στο mid και low range κομμάτι της αγοράς, όπως άλλωστε ίσχυε και όταν τα Redmi ήταν απλά μια σειρά της Xiaomi. Πρόσφατα, η εταιρεία λάνσαρε τη σειρά Note 11, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τα περυσινά και πολύ επιτυχημένα Redmi Note 10. Ήδη έχουμε παρουσιάσει το μικρότερο της παρέας, το Redmi Note 11 και τώρα έρχεται η ώρα για το κορυφαίο των τεσσάρων μελών της οικογένειας, το Redmi Note 11 Pro 5G (καθώς υπάρχει και Pro χωρίς 5G). Οι αναβαθμίσεις που έχει κάνει η Xiaomi στο τηλέφωνο σε σχέση με το Redmi Note 10 Pro είναι λίγες και στοχευμένες: πέρα από τη νέα σχεδίαση έχουμε νέο, ταχύτερο SoC με υποστήριξη 5G και ταχύτερη φόρτιση.




Όμως το κόστος της συσκευής μάλλον εκτοξεύθηκε, καθώς η μοναδική έκδοση που κυκλοφορεί με 128GB και 8GB μνήμης έρχεται στα €429. Τιμή €100 υψηλότερη από τη τιμή λανσαρίσματος του Redmi Note 10 Pro (με 6GB μνήμης όμως). Είναι μια τάση που βλέπουμε και σε άλλες συσκευές (πχ Realme 9 Pro+) με τους λόγους να είναι μάλλον πολλοί αλλά σίγουρα σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος έχει να κάνει με τα προβλήματα παραγωγής και διαθεσιμότητας που γνωρίζει όλη η βιομηχανία ημιαγωγών. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το Redmi Note 11 Pro 5G είναι ένα νέο μοντέλο (πέρυσι δεν είχαμε Pro με 5G) με το απλό Redmi Note 11 Pro να κοστίζει €339 (6GB/128GB) με τη μόνη διαφορά έναντι του 5G να είναι αυτή του SoC (Helio G96) και η προσθήκη ενός αισθητήρα βάθους. Αλλά ας πάμε στο τηλέφωνο.



Ανοίγοντας τη συσκευασία βρίσκουμε το τηλέφωνο, ένα πακετάκι με οδηγίες, μια μαλακή θήκη προστασίας το ταχυφορτιστή στα 67Watt με καλώδιο USB Type C. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αντιλαμβάνεται κανείς μια αρκετά premium αίσθηση για τη κατηγορία τιμής. Με διαγώνιο οθόνης στις 6,67’’ (η οποία έχει περασμένη ζελατίνα προστασίας), η συσκευή είναι σχετικά μεγάλη αλλά η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι απόλυτα ικανοποιητική, με το βάρος που βρίσκεται λίγο πάνω από τα 200 γραμμάρια να μη κουράζει. Όσον αφορά στα bezel της, αυτά είναι δεν είναι τα μικρότερα που έχουμε δει για οθόνες Amoled, με το chip να είναι μεγαλούτσικο. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, με γυαλί τύπου Corning Gorilla Glass 5 μπροστά, ενώ γυάλινη είναι και η πλάτη, η οποία έχει ωραία υφή ενώ δε μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα.



Ο σχεδιασμός του τηλεφώνου είναι αντίστοιχος με αυτόν του Redmi Note 11 και έτσι όλες οι πλευρές της συσκευής είναι επίπεδες, με τη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή να μας αρέσει, προσφέροντας μια βιομηχανική αίσθηση. Φυσικά πλήκτρα έχουμε μόνο στη δεξιά πλευρά, η θέση των οποίων είναι αρκετά καλή για να φτάνει ο αντίχειρας του δεξιού χεριού ή ο δείκτης του αριστερού.



Το power button λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσφέροντας ταχύτατο και με ακρίβεια ξεκλείδωμα. Στο πάνω μέρος βρίσκεται η έξοδος ακουστικών, ένα μικρόφωνο, μια θύρα υπερύθρων αλλά και έξοδος ήχου η οποία συνεργάζεται με το κεντρικό ηχείο, ώστε η συσκευή να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε το βασικό μικρόφωνο, τη type-c USB, το βασικό ηχείο και  η υποδοχή για τη ταυτόχρονη τοποθέτηση των 2 καρτών sim ή και της κάρτας microSD ώστε να επεκτείνει κανείς τα 128GB αποθηκευτικού χώρου UFS 2.2.



Ο ήχος που βγαίνει από το ζευγάρι ηχείων είναι γεμάτος, ισορροπημένος και αρκετά δυνατός. Να πούμε επίσης ότι το τηλέφωνο έχει και δέκτη ραδιοφώνου FM αλλά για να παίξει χρειάζονται ακουστικά, καθώς επίσης και NFC. Η οθόνη που χρησιμοποιεί το Redmi Note 11 Pro 5G είναι μια Full HD+ Amoled με υψηλή φωτεινότητα που σύμφωνα με τη Xiaomi μπορεί να φτάσει στα 1200nits αυτόματα αν χρειάζεται. Στη πράξη, εμείς δεν είχαμε πρόβλημα να τη χρησιμοποιούμε κάτω από το φως του ήλιου, είτε με ενεργή την αυτόματη φωτεινότητα είτε με χειροκίνητη φωτεινότητα και το sunlight boost ενεργό. Όμως δεν επιβεβαιώσαμε τα νούμερα της Xiaomi. Η οθόνη είναι ρυθμισμένη αρκετά ψυχρή, στα 7677 βαθμούς Κέλβιν στο Vivid προφίλ, ενώ μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα 395 nits. Το standard προφίλ πετυχαίνει θερμοκρασία χρώματος της τάξης των 6375 βαθμών Κέλβιν και είναι το καλύτερο όσον αφορά στη χρωματική πιστότητα. Η μέγιστη φωτεινότητα στο auto brightness κάτω από ηλιακό φως φτάνει στα 600 nits με τις γωνίες θέασης να είναι άριστες.



Δεν αναφέρεται πουθενά ότι το panel υποστηρίζει HDR10 (αν και κάποιες εφαρμογές αναφέρουν σχετική συμβατότητα) με το Youtube να μην εμφανίζει την HDR έκδοση των αντίστοιχων βίντεο. Επιπλέον, η έκδοση που έχουμε στα χέρια μας έχει πιστοποίηση Widevine L3, που σημαίνει πως στο Netflix δεν υποστηρίζεται κάν HD ανάλυση. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να έχει λυθεί σύντομα, καθώς το έχουμε δει και σε άλλες συσκευές στο διάστημα πριν τη κυκλοφορία τους.  Η οθόνη προσφέρει υποστήριξη ΗRR στα 120Hz. Μέσα από τις επιλογές μπορούμε να διαλέξουμε 60Hz ή 120Hz με τη δεύτερη επιλογή να είναι αυτή που είχαμε κατά κόρον ενεργοποιημένη, κάτι που κάνει το scrolling σαφώς ποιο ξεκούραστο. Στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, το panel παραμένει στα 120Hz (ακόμα και στα παιχνίδια) και μόνο σε εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν τα 120Hz, αυτό γυρνάει στα 60Hz, όπως επίσης και στις εφαρμογές κάμερες, Youtube και Netflix.
   


Ο Snapdragon 695G που βρίσκεται στα ενδότερα της συσκευής κάνει καλά τη δουλειά του όσον αφορά στη καθημερινή χρήση. Τα 8GΒ μνήμης είναι παραπάνω από αρκετά. Γενικά, η συσκευή συμπεριφέρεται χωρίς κολλήματα. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει εύκολα τα απλά παιχνίδια, αλλά δε μπορεί να σηκώσει ιδιαίτερα καλά απαιτητικότερους τίτλους με high settings. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς στο Stress test δεν υπήρξε καμία μείωση επιδόσεων και η θερμοκρασία του SoC παρέμεινε σταθερή στους 33 βαθμούς



Ώρα να μιλήσουμε για τις κάμερες, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα αλλαγμένες σε σχέση με αυτές του Redmi Note 10 Pro. Η μπροστινή κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, πάνω και κεντρικά, αφήνοντας έτσι το σύνολο της οθόνης για θέαση βίντεο. Στη πλάτη της συσκευής βρίσκουμε τοποθετημένο πάνω και αριστερά το σύστημα τριών καμερών. Η βασική κάμερα βασίζεται σε έναν αισθητήρα στα 108Mpixel (Samsung HM2), ένας αισθητήρας που έχουμε δει σε πολλές συσκευές της Xiaomi (και στο Redmi Note 10 Pro). Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.9, υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση. Προσφέρει όμως πραγματικά καλές λήψεις. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με μπόλικη λεπτομέρεια, πολύ καλά χρώματα και αρκετό δυναμικό εύρος . Από εκεί και πέρα, το σύστημα εστίασης λειτουργεί ταχύτατα, αναγνωρίζοντας μάλιστα πρόσωπα, προσπαθώντας να εστιάσει εκεί. Ακόμα και το night mode δουλεύει καλά, αναλογιζόμενοι πάντα και τη κατηγορία τιμής. Η βασικότερη έλλειψη του φακού είναι η οπτική σταθεροποίηση, με τις λήψεις το βράδυ να απαιτούν περισσότερο προσπάθεια, είτε χωρίς είτε με το night mode. Αλλά και στο βίντεο, η έλλειψή του δυσκολεύει το χρήστη να έχει σταθερά πλάνα.


Wide vs UW


Wide vs UW

Ο δεύτερος φακός είναι ένας ultrawide στα 8MP χωρίς autofocus, ο οποίος την ημέρα μπορεί να βγάλει προσφέρει μέτριες λήψεις οι οποίες δεν έχουν πολύ λεπτομέρεια ενώ υπάρχει αρκετός θόρυβος. Όταν ο περιβάλλοντας φωτισμός πέφτει, η ποιότητα πέφτει ταχύτερα καθώς δεν υποστηρίζεται από το Night mode.


Wide vs UW


Wide vs UW

Ο τελευταίος φακός είναι ένας απλός macro στα 2MP, σαφές downgrade έναντι του macro των 5MP με autofocus που είχε το Redmi Note 10 Pro, ο οποίο μπορεί να τραβήξει βίντεο720p.


Macro


Selfie με/χωρίς Portrait

Πηγαίνοντας τώρα στο βίντεο, τα πράγματα είναι σίγουρα χειρότερα από ότι θα θέλαμε καθώς το τηλέφωνο δε μπορεί να τραβήξει βίντεο πάνω από 1080p και μάλιστα μόνο στα 30fps.


1080p30 με το selfie φακό

Επίσης, δεν είναι δυνατό να αλλάζει κανείς κάμερα κατά την εγγραφή βίντεο, παρά μόνο να σταματήσει το βίντεο και να περάσει στην άλλη κάμερα. Η βασική κάμερα δίνει μέτριο αποτέλεσμα τη μέρα ενώ όταν πέσει έστω και λίγο το φως (συννεφιά) η ηλεκτρονική σταθεροποίηση δημιουργεί το λεγόμενο jitter.


1080p30 με το βασικό φακό

Το βίντεο της ultrawide δε κάνει τη διαφορά τη μέρα, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μη περιμένετε πολλά.


1080p30 με τον ultra wide φακό

Υπάρχουν όμως αρκετά «κολπάκια» που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, όπως το dual video που χρησιμοποιεί τη selfie και τη βασική κάμερα ταυτόχρονα όμως άλλα που έχουμε δει σε άλλες συσκευές όπως ο κλώνος ή η μεγάλη έκθεση, δεν είναι διαθέσιμα.



Συνολικά, το Redmi Note 11 Pro 5G  μας άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα. Οι αναβαθμίσεις έναντι του Redmi Note 10 Pro (που κοστίζει γύρω στα €300) είναι μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού: νέο SoC, ταχύτερη φόρτιση και υποστήριξη 5G. Έχασε όμως μια κάμερα, η macro έγινε downgrade ενώ το νέο SoC μπορεί να είναι λιγότερο ενεργοβόρο, το ISP του όμως δεν υποστηρίζει βίντεο 4K. Σε αυτά τα χρήματα (λιγότερα βασικά) μπορεί κανείς να αποκτήσει (τις περιόδους που είναι σε έκπτωση, αλλά αυτές είναι πολλές) το εξαιρετικό Xiaomi 11T, χάνοντας την έξοδο ακουστικών και τη δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου αλλά παίρνοντας ένα πολύ ταχύτερο τηλέφωνο χάρη στον flagship SoC Dimensity 1200 με καλύτερη απόδοση του αντίστοιχοι συστήματος καμερών, υποστήριξη HDR και σαφώς ταχύτερο αποθηκευτικό χώρο UFS 3. Υπάρχει και το Realme 9 Pro+ σε αντίστοιχη τιμή, με καλύτερη βασική κάμερα που έχει και OIS και ταχύτερο SoC αλλά μικρότερη και όχι τόσο φωτεινή οθόνη που τρέχει στα 90Hz, μικρότερη μπαταρία αλλά ίδια φόρτιση και παραπλήσια αυτονομία. Αντίστοιχα χρήματα ζητάει το Oneplus Nord 2 (μπορεί κανείς να το αποκτήσει από το site της Oneplus), το οποίο έχει καλύτερη βασική κάμερα, αντίστοιχη ταχύτητα φόρτισης, ταχύτερο ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο (USF 3.1), και κυρίως, σαφώς ισχυρότερο SoC (τον Dimensity 1200) το οποίο είναι σαφώς ταχύτερο. Στα ίδια χρήματα (μιλώντας πάλι με επίσημες τιμές) υπάρχει και το Samsung Galaxy A52s στην έκδοση 6GB/128GB, με μικρότερη οθόνη που επίσης τρέχει στα 120Hz, κεντρική κάμερα με OIS που τα καταφέρνει εξαιρετικά χάρη και στους αλγόριθμους της Samsung, πιστοποίηση IP67, ένα εξαιρετικά γρήγορο SoC, αλλά όχι τόσο γρήγορη φόρτιση.



Το Redmi Note 11 Pro 5G είναι ένα καλό τηλέφωνο συνολικά, όμως η τιμή διάθεσής του είναι μάλλον υψηλότερη από αυτή που θα θέλαμε, χωρίς μάλιστα να προσφέρει τόσο σημαντικές αναβαθμίσεις έναντι του προκατόχου του. Και από ότι φαίνεται αυτή η "τακτική" θα είναι κάτι που μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε για το 2022, καθώς φαίνεται πως φέτος είναι η χρονιά που εμφανίζονται τα προβλήματα στις γραμμές παραγωγής των ημιαγωγών αλλά και οι αυξήσεις σε βασικά υλικά λόγω τόσο της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ισορροπημένος στερεοφωνικός ήχος
  • Μεγάλη αυτονομία και γρήγορη φόρτιση
  • Έξοδος ακουστικών, δυνατότητα επέκτασης χώρου
  • Μεγάλη και φωτεινή οθόνη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα χρήματα που ζητάει
  • Μόνο 1080p βίντεο
  • Μέτριες επιδόσεις gaming
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*