Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

vivo X Fold + Hands On

*
Το vivo X Fold + κυκλοφορεί μεν μόνο για την αγορά της Κίνας, όμως είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε μερικές μέρες μαζί του για να δούμε τι έχει πετύχει η vivo στην αγορά των foldable.

Πριν από λίγο καιρό παρουσιάσαμε το vivo X90 Pro, το οποίο μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται το το flagship τηλέφωνο της εταιρείας που κυκλοφορεί επίσημα και στην ελληνική αγορά. Όμως η vivo  διαθέτει και συσκευές οι οποίες δεν έρχονται καν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μία από αυτές είναι και το foldable τηλέφωνο της εταιρείας το vivo X Fold+. Η Ελληνική αντιπροσωπεία της vivo μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε μερικές μέρες μαζί του και να γράψουμε τις εντυπώσεις μας. Tο παρόν κείμενο δεν αποτελεί αναλυτικό review, γιατί πολύ απλά η συσκευή δεν κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Έρχεται με λειτουργικό σύστημα το οποίο βασίζεται στην κινεζική γλώσσα (αν και έχει και αγγλικά) και δεν είναι καν η ίδια έκδοση με το λειτουργικό σύστημα που έχουν οι συσκευές της εταιρείας που κυκλοφορούν επίσημα στην Ευρώπη. Πρακτικά πρόκειται για ένα κείμενο εμπειρίας χρήσης της συσκευή. Άλλωστε δεν κυκλοφορούν και πολλά άλλα αναδιπλούμενα τηλέφωνα, με το μοναδικό αντίστοιχο που έχουμε επίσημα στην Ελλάδα να είναι το Samsung Galaxy Z Fold 4  ενώ παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει και μία συσκευή της Huawei.




Το X Fold + έρχεται σε μία πραγματικά εντυπωσιακή συσκευασία, μεγάλη και ποιοτική πάνω στην οποία υπάρχει ανάγλυφο το όνομα του τηλεφώνου μαζί με το μπλε σηματάκι της zeiss η οποία και εδώ έχει συνεργαστεί με τη vivo στο κομμάτι των καμερών. Ανοίγοντας το κουτί ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με το τηλέφωνο ενώ σε ένα συρταράκι βρίσκουμε τον φορτιστή των 80 watt το sim injector και ένα αρκετά μακρύ καλώδιο type-c USB.  Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως την υψηλή ποιότητα κατασκευής της. Γυαλί και μέταλλο συνδυάζονται αρμονικά αν και σίγουρα το βάρος του τηλεφώνου είναι αυξημένο, ακόμα και σε σχέση με συσκευές όπως το Z Fold 4. Αλλά και ο όγκος του είναι μεγαλύτερος καθώς στη πραγματικότητα είναι σαν να έχεις κάνει ένα «σάντουιτς» από δυο συσκευές με τη μια να είναι πάνω στην άλλη. Αυτό που έχει πετύχει πάντως η vivo είναι οι δυο πλευρές να κλείνουν εντελώς η μια πάνω στην άλλη χωρίς να υπάρχει κενό μεταξύ τους.




Το τηλέφωνο έχει δυο οθόνες, μια εξωτερική και φυσικά την εσωτερική αναδιπλούμενη. Η εξωτερική είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καταφέρνοντας να είναι μεγάλη και εύχρηστη, στις 6,53’’ και με αναλογία πλευρών 21:9. Τα bezel της είναι πραγματικά μικρά και η οθόνη προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για να μπορεί ο καθένας να κάνει μια χαρά τη δουλειά του  χωρίς να χρειάζεται να ξεδιπλώσει το τηλέφωνο και να μπει στην εσωτερική οθόνη. Η οθόνη μπορεί να λειτουργήσει στα 120Hz ενώ ενσωματώνει μια selfie κάμερα των 16MP καθώς και έναν ultrasonic αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος λειτουργεί ταχύτατα και με εξαιρετική ακρίβεια. Μάλιστα, ένας ακόμα τέτοιος αισθητήρας υπάρχει και στην εσωτερική, αναδιπλούμενη οθόνη, οπότε ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώσει τη συσκευή του από όποια οθόνη και αν επιλέξει να εκκινήσει τη συσκευή.



Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το power button παρέα με τα volume controls.Στην αριστερή πλευρά έχουμε το μηχανισμό που συγκρατεί τα δυο τμήματα του τηλεφώνου και επιτρέπει την αναδίπλωση της οθόνης, το λεγόμενο hinge. Αυτό όπως είπαμε επιτρέπει στα δυο τμήματα να κλείνουν εντελώς χωρίς να αφήνουν κενό ανάμεσά του. Από την άλλη, φαίνεται να έχει μικρότερο εύρος γωνιών που η οθόνη μπορεί να μείνει στη θέση της σε σχέση με το Z Fold 4 της Samsung, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δε μπορεί κανείς να έχει την εσωτερική οθόνη σταθερή σε πολλές διαφορετικές γωνίες. Η λειτουργία αυτή δίνει αρκετούς διαφορετικούς τρόπους χρήσης της συσκευής, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει στο χρήστη μια αυξημένη αίσθηση ποιότητας.



Στο κάτω μέρος της συσκευής συναντάμε τη θύρα Type-C USB, συμβατή με USB 3.1 και με δυνατότητα χρήσης σαν έξοδο HDMI. Ταυτόχρονα, στο κάτω μέρος υπάρχει και το ένα από τα δυο ηχείο με το δεύτερο να βρίσκεται προφανώς στο πάνω μέρος με το τηλέφωνο να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος γίνεται καλύτερα αντιληπτός όταν ξεδιπλώσουμε την εσωτερική οθόνη και κρατήσουμε το τηλέφωνο σε landscape, καθώς έτσι τα ηχεία είναι στα δεξιά και αριστερά της οθόνης. Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκονται οι τέσσερις (!) βασικές κάμερες του vivo X Fold +, οι οποίες έχουν φακούς Zeiss Vario Tessar. Συγκεκριμένα, έχουμε ένα wide στα 50MP (1/1.57’’) με OIS και laser auto focus, ένα 2x telephoto στα 12MP, ένα ακόμα telephoto στα 8MP τεχνολογίας periscope με 5x οπτικό zoom και ένα ultrawide στα 48MP! Πραγματικά, το setup καμερών του vivo X Fold + είναι αρκετά πλούσιο θυμίζοντας ένα παραδοσιακό flagship τηλέφωνο, ενώ αν μη τι άλλο και μόνο η ύπαρξη του δεύτερου, periscope, τηλεφακού είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Οι κάμερες κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και με το παραπάνω τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Ακόμα και στο βίντεο, το τηλέφωνο τα καταφέρνει εξαιρετικά, με το βασικό αισθητήρα να προσφέρει ακόμα και 8K30 βίντεο.



Χάρη στην εξωτερική οθόνη, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις κάμερες σαν αντικαθιστώντας τη selfie που βρίσκεται στην εσωτερική οθόνη. Μέσα από το software υπάρχει η δυνατότητα ώστε, έχοντας ξεδιπλωμένη τη συσκευή, να ενεργοποιηθεί η μπροστινή οθόνη για τη προεπισκόπηση και μετά να γίνει η λήψη πατώντας ένα από τα volume πλήκτρα. Θα θέλαμε πάντως να έχουμε έλεγχο των καμερών όταν χρησιμοποιούνται σε selfie mode από τη μπροστινή οθόνη, κάτι που δυστυχώς δεν είναι διαθέισμο. Οι επιλογές του mode (βίντεο, φωτογραφία κτλ) και της κάμερας γίνονται μόνο από τη μεγάλη οθόνη, καθώς εκεί είναι το interface του software. Η μπροστινή οθόνη, στη περίπτωση αυτή, λειτουργεί μόνο για τη προεπισκόπηση.



Όλη η ιστορία του X Fold + βέβαια είναι η εσωτερική οθόνη. Με το που ξεδιπλώνει κανείς τη συσκευή, βρίσκεται σε μια τεράστια Super Amoled οθόνη 8,03’’ ανάλυσης 2160x1916 pixel. Προφανώς, η vivo έχει φροντίσει ώστε ότι δείχνει η εξωτερική οθόνη πριν ανοίξει κανείς το τηλέφωνο, να μεταφερθεί αμέσως στη μεγάλη εσωτερική. Διαβάζει κανείς μια σελίδα στο Internet ή απαντάει σε ένα email αλλά θέλει περισσότερο χώρο; Απλά «ανοίγει» τη συσκευή και συνεχίζει αυτό που έκανε απλά σε μεγαλύτερη οθόνη, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα, μπορεί κανείς να κάνει και το ανάποδο, δηλαδή να φύγει από την εσωτερική μεγάλη οθόνη και να συνεχίσει στην εξωτερική. Η εσωτερική οθόνη βρίσκεται μερικά χιλιοστά πιο βαθιά σε σχέση με τα μικρά bezel, διαθέτει όπως είπαμε ενσωματωμένο αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας ultrasonic καθώς μια selfie κάμερα των 16MP. Η εσωτερική, αναδιπλούμενη οθόνη είναι σκέτη απόλαυση για να χρησιμοποιεί κανείς τις διάφορες εφαρμογές του Android, με τη vivo να του έχει δώσει και μπόλικες δυνατότητες multitasking. Μέχρι τέσσερις εφαρμογές μπορούν να τρέξουν στην οθόνη ταυτόχρονα, εκ των οποίων οι δυο είναι σε split screen, είτε οριζόντια είτε κάθετα με δυνατότητα άμεσης εναλλαγής μεταξύ οριζόντιας ή κάθετης διάταξης. Όμως δε μπορούμε να μεταβάλουμε το μέγεθος των παραθύρων χωρίζοντας πχ τις εφαρμογές ώστε η μια να καταλαμβάνει το 1/3 της οθόνης και η άλλη τα 2/3. Μπορούμε επιπλέον να έχουμε δυο ακόμα εφαρμογές να τρέχουν σε παράθυρο πάνω από τις άλλες. Μια άλλη δυνατότητα που προσφέρει το software σε συνδυασμό με την οθόνη που διπλώνει αφορά στη χρήση των καμερών. Μπορούμε να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Με το που θα διπλώσουμε την οθόνη σε γωνία 90 μοιρών, η εφαρμογή χρήσης των καμερών προσαρμόζεται ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου. Όσον αφορά στο λεγόμενο crease (τη τσάκιση) της οθόνης στο σημείο που γίνεται η αναδίπλωση, αυτό είναι εμφανές, κάποιες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο (ανάλογα με το περιεχόμενο και το πως πέφτει πάνω του το φως). Όμως μετά από λίγο το συνηθίζει κανείς και δεν είναι πρόβλημα.



Η ίδια η οθόνη πάλι, είναι πανέμορφη, με βαθύ μαύρο και μπορεί να λειτουργήσει με υψηλό ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Από την άλλη, οι αναλογίες πλευρών της εσωτερικής οθόνης είναι τέτοιες που δε τη βοηθάνε να αναδειχτεί όταν κανείς βλέπει βίντεο, καθώς μένουν πολύ «χοντρές» μαύρες μπάρες πάνω και κάτω. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι απόλαυση να βλέπει κανείς περιεχόμενο HDR, με την οθόνη να διαπρέπει. Από εκεί και πέρα, το vivo X Fold + συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 13, χρησιμοποιεί το καλύτερο SoC που ήταν διαθέσιμο όταν ανακοινώθηκε η συσκευή στη Κίνα (το περασμένο Σεπτέμβρη), ένα Snapdragon 8+ Gen 1 και είναι εφοδιασμένο με 12GB μνήμης και 512GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται). Προφανώς και δε τίθεται θέμα επιδόσεων με τη κάτοχο της συσκευής να μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι τέτοια που επιτρέπει άνετα μια μέρα χρήσης, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση στα 80Watt αλλά και ασύρματη φόρτιση στα 50Watt καθώς και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.



Όπως είπαμε, το παρόν κείμενο αφορά στην εμπειρία χρήση του vivo X Fold + και όχι ένα αναλυτικό review, καθώς η συσκευή δε προορίζεται για την Ευρωπαϊκή αγορά, με το κινέζικο firmware που έχει να είναι γεμάτο.. κινέζικες εφαρμογές. Ακόμα και αν θέλει κανείς να το αποκτήσει, πρέπει να το κάνει εισαγωγή από τη Κίνα με όλες τις δυσκολίες που αυτή η διαδικασία έχει. Σαν συσκευή, είναι αν μη τι άλλο ένα ποιοτικό foldable που κάνει κάποια πράγματα καλύτερα σε σχέση με το benchmark για τη κατηγορία, το Z Fold 4, όπως για παράδειγμα η ταχύτερη φόρτιση, οι περισσότερες κάμερες και ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος μέσα και στις δυο οθόνες. Από την άλλη όμως, μια τέτοια συσκευή περισσότερο ωφελείται από το εξειδικευμένο software που μπορεί να αξιοποιήσει τις δυο οθόνες και κυρίως την εσωτερική. Το vivo X Fold + κάνει κάποια πράγματα αρκετά καλά, αλλά η αλήθεια είναι πως το Z Fold 4 κάνει περισσότερα. Πάντως είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια και σίγουρα θα θέλαμε να δούμε το διάδοχο του X Fold + που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, να κυκλοφορεί και στα μέρη μας ώστε η Samsung να έχει λίγο παραπάνω ανταγωνισμό. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*