Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Aeon Drive Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    2Awesome Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    2Awesome Studio

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Aeon Drive είναι ένα 2D speedrunning platformer της ομάδας ανάπτυξης «2Awesome Studio», του οποίου την έκδοση ανέλαβε η Critical Reflex. Βασίζεται σε έναν κόσμο cyberpunk και έχει την αισθητικής παιχνιδιών των 80s, σε μορφή action performer, με την μόνη διαφορά της προσθήκης ενός timer, που καταλήγει σε ένα ατελείωτο και για γερά νεύρα speedrun στις διάφορες πίστες του. Ωστόσο, σαν ιδέα παιχνιδιού έχει άμεση σχέση με το “Dimension Drive”, ένα space shooter του 2017, γεγονός που μας αποδεικνύει ότι ήταν μια άμεση στροφή του είδους στο χώρο.



Όσοn αναφορά στο story, το σενάριο είναι αρκετά απλοϊκό, με κεντρική πρωταγωνίστρια να είναι η πιλότος Jack ή Jackelyne, η οποία προκειμένου να γλιτώσει από τις τοπικές αναταραχές, έφυγε από την δική της διάσταση και καταλήγει στην Γη, έπειτα από μια συντριβή του αεροσκάφους της. Για την ακρίβεια, η τοποθεσία του παιχνιδιού είναι η Neo Barcelona, πρακτικά μια φουτουριστική έκδοση της Βαρκελώνης, στην οποία σκοπός της Jack είναι να βρει κάποιους πυρήνες ώστε να επισκευάσει το σκάφος της και να επιστρέψει στο γαλαξιακό της ταξίδι. Σε όλο το παιχνίδι παρέα στην Jack, κάνει ένα ΑΙ, ενα είδος drone με το όνομα VERA, όπου αποτελεί τον δεύτερο συνομιλητή, σε όλους του διαλόγους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και στα cutscenes. Σύμφωνα με το σενάριο λοιπόν, η Jack έχει συγκεκριμένο χρόνο προκειμένου να συλλέξει τους πυρήνες-υλικά για το αεροσκάφος της και πρέπει να κινείται γρήγορα στις πίστες ώστε να είναι μέσα στον χρόνο, για να μην καταστρέψουν και εκείνοι με την σειρά τους τον πλανήτη Γη. Εδώ λοιπόν παρατηρούμε μια διαφοροποίηση, σε σχέση με αλλά 2D platformers , καθώς η “VERA” αποτελεί και την άμεση βοήθεια μας σε όλο το παιχνίδι δίνοντας ορισμένες φορές, επιπλέον χρόνο ώστε να αποφευχθεί η ολική καταστροφή.



Για να εξισορροπηθεί λίγο η κατάσταση και να υπάρχει μια σχετικά ομαλή ροή, η Jack διαθέτει στην κατοχή της όπλα καθώς και διάφορους μηχανισμούς, όπως το «Dagger» το οποίο της επιτρέπει να πετάξει και να τηλεμεταφερθεί στο σημείο που επιλέγει. Θέλει ακρίβεια και καλό συγχρονισμό, καθώς η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να στοιχίσει σε χρόνο που είναι πολύτιμος. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένας μηχανισμός αρκετά χρήσιμός αφού χρησιμοποιείται στα πρώτα επίπεδα ώστε να αποφευχθούν τα πολλά εμπόδια όπως οι ακτίνες laser, οι τροχοί αλλά και τα ιπτάμενα drones. Το επόμενο επίπεδο του μηχανισμού είναι η ταχύτητα, και το λεγόμενο «teleport» σε διάφορα σημεία μέσα στην πίστα προκειμένου να κερδίσουμε επιπλέον δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση της. Ωστόσο, όσο εθιστικός ακούγεται σαν επιλογή μέσα στο παιχνίδι μπορεί να γίνει και αρκετά καταστροφικός στη πορεία, καθώς μια λάθος επιλογή ή μια αργοπορημένη αντίδραση μπορεί να οδηγήσει την πρωταγωνίστρια στο κενό ή πάνω σε ένα εχθρό και να επιστρέψει στην αρχή της πίστας. Άλλοι πιο συμβατικοί μηχανισμοί είναι το double και το wall jump, το slide αλλά και το σπαθί που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς, οι οποίοι λειτουργούν κυρίως σαν εμπόδια προκειμένου να μας καθυστερήσουν και όχι να μας επιτεθούν.



Στο παιχνίδι υπάρχει και ένα bonus trick για όσους αγχώνονται με το χρονόμετρο. Για να προστεθεί επιπλέον χρόνος, πρέπει να συγκεντρωθούν drives που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην πίστα. Κάθε τέσσερα drives, ισοδυναμούν με 5 δευτερόλεπτα επιπλέον στο χρονόμετρο. Όσο αναφορά το σχεδιασμό, κάθε επίπεδο είναι διαφορετικό αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιεί τους ίδιους εχθρούς, σχεδόν πανομοιότυπες παγίδες και έχει τον ίδιο στόχο και τον ίδιο μηχανισμό κίνησης και ταχύτητας. Το παιχνίδι χωρίζεται σε 10 sectors και υπάρχει αυξανόμενη δυσκολία σε κάθε επίπεδο, κάτι που, ευτυχώς,  δεν κάνει τον παίκτη να εκνευριστεί σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο, εφόσον δίνει διαφορετικές επιλογές προσέγγισης του τελικού προορισμού είτε με το να ρισκάρει και να διακινδυνεύσει να τελειώσει ο χρόνος του, είτε με το να επιλέξει την σύντομη διαδρομή ή ακόμη και να αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια στο δρόμο του και να παίξει με περισσότερη ασφάλεια. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ότι το παιχνίδι προσφέρει και local co-op με τη συμμετοχή έως τεσσάρων παικτών, γεγονός που το διαφοροποιεί από τα πανομοιότυπα 2D platforms games και το κομμάτι αυτό λειτουργεί άψογα.



Το οπτικό - ακουστικό στοιχείο παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, με μια φοβερή ατμόσφαιρα, του κόσμου και της αισθητικής του cyberpunk και με ένα πολύ προσεγμένο pixel art, με το ένα και μόνο αρνητικό ότι χρωματική παλέτα των backgrounds, που συχνά ταίριαζε με τα χρώματα των εχθρών, οπότε δεν γινόταν αντιληπτό ότι πέφταμε πάνω τους, παρά μόνο όταν πεθαίναμε. Η μουσική είναι απόλυτα ταιριαστή με το όλο σκηνικό και κρατάει τους παίκτες σε εγρήγορση από την αρχή ως το τέλος. Σε κάποια σημεία ίσως δημιουργήσει άγχος στους παίκτες.



Εν κατακλείδι το “Aeon Drive” φαίνεται ότι απευθύνεται σε πολύ  συγκεκριμένο κοινό και ίσως αυτό να το κρατάει χαμηλά στα charts.  Ωστόσο, αξίζει να δοκιμαστεί και από νέο κοινό, καθώς προσδίδει μια φρεσκάδα στο είδος του. Είναι μια εξαιρετικά εθιστική περιπέτεια που σε «ξεκολλάει» νωρίς από διάφορα δύσκολα σημεία μέσα στο παιχνίδι και σπάνια παρεκκλίνει σε λεπτομέρειες που είναι σχεδόν ανούσιες. Έτσι για τους αρχάριους παίκτες αποτελεί μια πρόκληση να δοκιμάσουν πρώτα την υπομονή τους και μετά τα skills τους, ενώ για τους ειδήμονες αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να «κυνηγήσουν» τους καλύτερους χρόνους σε κάθε πίστα και να στοχεύσουν ψηλότερα σε κάθε επίπεδο. Το Aeon Drive, δοκιμάστηκε σε PlayStation 5, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, τίποτα δεν αμαύρωσε τη συνολική εμπειρία. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αρκετές επιλογές στην προσέγγιση του gameplay
  • Απόλυτα συνυφασμένη με το περιβάλλον αισθητική και μουσική επένδυση
  • Πολλές νότες νοσταλγίας των 80’s
  • Φιλικό προς μη έμπειρους παίκτες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ιστορία που δεν θα θυμάται κανείς στο τέλος
  • Λανθασμένοι χρωματισμοί των επιπέδων που μπερδεύουν τον παίκτη με αποτέλεσμα τους εύκολους θανάτους από τους εχθρούς
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*