Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
* ";

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Evolve Review

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Turtle Rock Studios

 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  2K Games

 • ΔΙΑΝΟΜΗ

  CD Media

 • PEGI

  16+

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Evolve αν μη τι άλλο κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών από την πρώτη κιόλας στιγμή. Και πως θα μπορούσε να μην το κάνει, άλλωστε όταν πρόκειται για τον τελευταίο τίτλο της ομάδας πίσω από το Left 4 Dead, με νέα φόρμουλα ασύμμετρου gameplay που υπόσχεται συναρπαστικές online μάχες τεσσάρων εναντίον ενός. Με τον καιρό η ανυπομονησία μεγάλωνε - και το δημιούργημα της Turtle Rock Studios «χάραζε» κάτω από τη ζώνη του το ένα βραβείο μετά το άλλο…χωρίς καν να έχει κυκλοφορήσει ακόμα. Μετά από μια αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη πορεία μέχρι τα ράφια των καταστημάτων, το Evolve είναι πλέον εδώ, έτοιμο να παραδώσει αυτό που όλοι περίμεναν. Το κυνήγι ξεκίνησε. Αλήθεια όμως, αξίζει κανείς να λάβει μέρος; Όπως έγινε γνωστό από την αρχή, το Evolve επικεντρώνεται στο multiplayer, με το υποτυπώδες σενάριο να αποτελεί ουσιαστικά μια αφορμή για τη δράση. Όσοι πραγματικά επιμείνουν, μετά από αρκετά cut-scenes θα μάθουν για τον πλανήτη Shear που βρίσκεται στην άκρη του διαστήματος, όπου και στο μακρινό μέλλον η ανθρωπότητα ιδρύει αποικίες για να εκμεταλλευτεί το φυσικό του πλούτο. Πολύ γρήγορα ο πλανήτης δέχεται επίθεση από γιγαντιαία τέρατα που έχουν (ασφαλώς) ως μοναδικό σκοπό τους να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους, κάτι που αναγκάζει τον William Cabot να επιστρέψει στην ενεργό δράση, να συγκεντρώσει μια ομάδα κυνηγών με σκοπό να φυγαδεύσει τους αποίκους και να απωθήσει την απειλή των τεράτων.

Evolve Image 01

Προφανώς γνωρίζοντας τα δυνατά (και αδύναμα) σημεία του, το Evolve δεν χάνει χρόνο να ρίξει τους παίκτες στη δράση, αφού κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ελάχιστα λεπτά, μετά από ένα ιδιαίτερα σύντομο tutorial. Το ασύμμετρο gameplay του τίτλου περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του κυνηγού και του θηράματος, θέτοντας τέσσερις παίκτες-κυνηγούς εναντίον ενός που παίζει το ρόλο του τέρατος. Ο κάθε κυνηγός έχει το δικό του ξεκάθαρο ρόλο, με κάθε μονάδα να λειτουργεί συμπληρωματικά και να απαιτεί την πλήρη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα αρμονικό και -κυρίως- αποτελεσματικό σύνολο, ενώ στην αντίπαλη πλευρά υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη τεράτων από τα οποία καλείται κανείς να επιλέξει.
Το ασύμμετρο gameplay του τίτλου περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του κυνηγού και του θηράματος, θέτοντας τέσσερις παίκτες-κυνηγούς εναντίον ενός που παίζει το ρόλο του τέρατος.
Η κλάση Assault είναι η αιχμή του δόρατος και ο υπεύθυνος για την πρόκληση της περισσότερης ζημιάς στο τέρας. Αυτός που αναλαμβάνει τον ρόλο του/της Medic φροντίζει για…το προφανές, ενώ αντίστοιχα ο Trapper αναλαμβάνει την ανίχνευση και την ακινητοποίηση του εχθρού. Τέλος ο ρόλος Support προσφέρει αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά του - και αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από υποστήριξη των υπόλοιπων μελών, είτε αμυντικής, είτε επιθετικής φύσεως. Για κάθε έναν από τους ρόλους υπάρχουν τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες με διαφορετικές ικανότητες και φιλοσοφία, ενώ αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τους τρεις διαφορετικούς τύπους τεράτων, με τα δικά τους δυνατά και αδύναμα σημεία.

Evolve Image 02

Αρχικά, το τέρας είναι αδύναμο και δεν μπορεί να σταθεί στη συνδυασμένη επίθεση της ομάδας, έτσι αποφεύγει τους κυνηγούς και προσπαθεί να τραφεί από την πλούσια πανίδα του Shear, να εξελιχθεί (με το τρίτο στάδιο να αποτελεί την πλήρη εξέλιξη) και να εξαπολύσει την επίθεσή του ή να παγιδεύσει μεμονωμένα μέλη της ομάδας για εύκολα kills. Το σκηνικό για τις μάχες είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο πλανήτης Shear, με την Turtle Rock να προσφέρει 12 χάρτες και 4 διαφορετικά modes. Το κλασικό “Hunt” θέτει τις δύο πλευρές αντιμέτωπες σε ένα κυνήγι μέχρι την επικράτηση ενός εκ των δύο. Στο “Nest” οι κυνηγοί θα πρέπει να βρουν και να καταστρέψουν έξι αυγά μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα, ενόσω τα υπερασπίζεται το τέρας, ενώ στο “Rescue” στόχος είναι η διάσωση τυχαία τοποθετημένων επιζώντων. Τέλος υπάρχει το “Defend”, όπου οι κυνηγοί προσπαθούν να υπερασπιστούν διαδοχικά μια σειρά από γεννήτριες για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα - με το τέρας να επιχειρεί την καταστροφή τους. Τα παραπάνω modes είναι διαθέσιμα σε “Quick Play” για μεμονωμένους αγώνες, αλλά και στο “Evacuation”, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος mini-campaign που διαδραματίζεται σε διάστημα 5 ημερών/παιχνιδιών, με τις ανταμοιβές να μοιράζονται ανάλογα.

Evolve Image 03
Αρχικά, το τέρας είναι αδύναμο και δεν μπορεί να σταθεί στη συνδυασμένη επίθεση της ομάδας, έτσι αποφεύγει τους κυνηγούς και προσπαθεί να τραφεί από την πλούσια πανίδα του Shear, να εξελιχθεί και να εξαπολύσει την επίθεσή του ή να παγιδεύσει μεμονωμένα μέλη της ομάδας για εύκολα kills.
Αρχικά, το τέρας είναι αδύναμο και δεν μπορεί να σταθεί στη συνδυασμένη επίθεση της ομάδας, έτσι αποφεύγει τους κυνηγούς και προσπαθεί να τραφεί από την πλούσια πανίδα του Shear, να εξελιχθεί και να εξαπολύσει την επίθεσή του ή να παγιδεύσει μεμονωμένα μέλη της ομάδας για εύκολα kills.

Πολύ γρήγορα γίνεται σαφές ότι η επιλογή όχι μόνο του κατάλληλου ρόλου, αλλά και του κατάλληλου χαρακτήρα είναι το κλειδί στην επικράτηση, αφού το κάθε επίπεδο και το κάθε mode επιβάλλει την προσαρμογή των παικτών στις εκάστοτε συνθήκες. Μια ακόμα ευχάριστη προσθήκη είναι οι μεταβλητές που ορίζουν το επόμενο επίπεδο στο “Evacuation” mode, οι οποίες και καθορίζονται από την νίκη/ήττα της κάθε ομάδας και βοηθούν/δυσχεραίνουν το έργο της. Για παράδειγμα, η νίκη του τέρατος και η συνεπακόλουθη καταστροφή του εργοστασίου που κοσμεί το τρέχον επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη τοξικού νέφους στον επόμενο χάρτη, πράγμα βλαβερό για την ομάδα των κυνηγών. Στη θεωρία, τα παραπάνω ακούγονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αν όχι ως τα θεμέλια μιας πραγματικά αξιομνημόνευτης εμπειρίας multiplayer. Στην πράξη είναι που το Evolve δυσκολεύεται να ακολουθήσει τα standards που το ίδιο θέτει. Αρχικά υπάρχει το θέμα του matchmaking, το οποίο αν και δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το πέρας του, καταλήγει να δημιουργεί –ως είναι απολύτως φυσιολογικό- ομάδες τυχαίων παικτών, απαιτώντας την υποδειγματική συνεργασία ανάμεσα τους. Δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια για να καταλάβει κανείς ότι η ελλιπής αντίληψη του ενός σημαίνει αυτόματα την ολοκληρωτική αποτυχία ολόκληρης της ομάδας. Ένας medic, για παράδειγμα, που δεν έχει πλήρη εποπτεία της κατάστασης ολόκληρης της ομάδας ή ένας στο ρόλο assault που μένει πίσω και δεν προκαλεί ζημιά στο τέρας είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την ήττα.
 
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • AriesGR
  • Ευτυχώς που πρόλαβα την αγορά... Ωραίος Κώστα!

  • Tobajaras
  • Είχα γράψει ποστ - σεντόνι αλλά κάτι διάβασε λάθος το script και χάθηκε...

   Τέλος πάντων.

   Ιδιαίτερα εύστοχο κείμενο που με βρίσκει εν πολλοίς σύμφωνο.

   Οι λέξεις κλειδιά είναι "ΑΡΜΟΝΙΚΗ" και "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ". Όπως και στο Hearthstone, έτσι και στο Evolve είσαι υποχρεωμένος να παίζεις ομαδικά, οπότε αν έχεις μάθεις να κυνηγάς το KDA, να παίζεις solo, να κάνεις ό,τι σου κατέβει χωρίς να ακούς και να επικοινωνείς γιατί είσαι παιχτούρα, πολύ απλά ΔΕΝ ανταμείβεσαι. Και το community των multiplayer έχει μάθει να είναι εγωιστικό, εγωπαθές και να μη βλέπει πέρα από τη μύτη του. Όταν ο άλλος δε θέλει να συνεργαστεί (και δεν έχει ιδέα τι παίζει) δε μπορείς να τον κάνεις, και δυστυχώς ο σχεδιασμός του Evolve πληρώνει την εγγενή αδυναμία του community να ακολουθήσει.

   Θα ήθελα πολύ να δω ένα μικρό αλλά αφοσιωμένο κοινό να στηρίζει τον τίτλο, και εικάζω πως θα γίνει. Το θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρουσα και δυναμική ιδέα από το Titanfall.

   Από εκεί και πέρα, η εμπειρία του solo queue είναι όντως όσο την αξιολογεί ο βαθμός, αλλά όσοι έχοντες παρέα θα συναντήσουν ένα παιχνίδι που στην πραγματικότητα είναι μια χαρά, που απαιτεί ωριμότητα και ομαδικό πνεύμα. Αυτοί μπορούν να το προτιμήσουν άφοβα, αλλά αυτοί είναι και μια μικρή μειοψηφία. Διπλή βαθμολογία δυστυχώς δεν υπάρχει, οπότε το 6 αντιπροσωπεύει μοιραία μια μόνο όψη της εμπειρίας.

   Αυτό που είναι καταπέλτης είναι η εγκληματική πολιτική των Day One DLCs, το πετσοκομμένο περιεχόμενο και ο πολλαπλασιασμός 2 και 3 φορές της αρχικής τιμής του τίτλου. Πραγματικά μαύρο δαγκωτό. Αυτοί άρχισαν να αρμέγουν την αγελάδα όταν είναι ακόμα του γάλακτος, έλεος δηλαδή. Μόνο και για αυτό αξίζουν το θάψιμο που έχουν ακούσει.

  • alessan
  • Aυτο το περιμενα πως και πως μεχρι και την beta οπου μετα μου εφυγε ο καημος εντελως τελικα!

  • Tobajaras
  • Το αν βέβαια το Evolve πρέπει να χρεώνεται τις αδυναμίες και τα προβλήματα του community είναι μια μεγάλη και πολύ θλιβερή συζήτηση, αλλά δυστυχώς σε κόσμο που το solo queue καλύπτει τα πάντα αναγκαστικά λειτουργείς με βάση την πραγματικότητα. Όπως λέει και το κείμενο, ελάχιστοι θα μάθουν πραγματικά πόσο καλό είναι το Evolve.

  • Connie GR
  • @Tobajaras

   Ακριβώς. Το Evolve είναι ένας από τους τίτλους που δείχνει ένα *εντελώς* διαφορετικό πρόσωπο όταν παίζεις με μια ομάδα φίλων σε ένα custom game. Αλλά... στην παραπάνω πρόταση μπαίνουν πολλά "αλλά", if you catch my drift.

  • Ben Masters
  • Ασχολήθηκα μαζί του στην alpha/beta έκδοση ... είχε το χαβαλέ του , δεν λέω. Ολοφάνερα είναι φτιαγμένο για να παίζεις με τους φίλους σου , να ακολουθείς μια στρατηγική , να συνεργάζεσαι με τους άλλους ...
   Είχα την εντύπωση πως παίζοντας σαν τέρας θα ήμουν το εύκολο θύμα , αναγκαίο κακό μέχρι να παίξω σαν hunter. Δεν ισχύει , μια χαρά μπορείς να νικήσεις .
   Συνολικά πάντως , δεν μου προκάλεσε καμιά επιθυμία να το αγοράσω , ότι είχα να πάρω το πήρα όσο έπαιξα .
   Μάλλον αδιάφορος τίτλος και εύκολο uninstall .

  • AnimaPura
  • Μου θυμίζει την περίπτωση του PayDay. Αν δεν έχεις φίλους να παίξεις μαζί τους το παιχνίδι, μάλλον θα ξενερώσεις.

  • G3n3raL86
  • Κριμας, το περιμενα εδω και καιρο, αλλα μαλλον θα περιμενει για πιο μετα.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!