Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Matterfall Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Housemarque

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Δεν είναι πολλές οι φορές που βλέπουμε κυκλοφορία δύο διαφορετικών τίτλων από το ίδιο studio σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών. Έστω και οριακά. Πόσο μάλλον από studios με το μέγεθος της Housemarque, που δεν είναι μεν 2 άτομα σε ένα υπόγειο με φωσφοριζέ καλαμάκια αντί για λαμπατέρ, αλλά δεν είναι και από τα μεγαθήρια της βιομηχανίας. Κάπως έτσι το Matterfall έρχεται ακριβώς μετά το Nex Machina για να μας δείξει για ακόμα μια φορά πόσο καλοί είναι οι Φινλανδοί στο “πίου-πίου”.



Το Matterfall κάνει ένα μικρό άλμα για το studio από το οποίο έρχεται, αν και εξακολουθεί να ζει σε δισδιάστατο κόσμο. Η κεντρική ηρωίδα έρχεται ως περίπου σωτήρας και ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας για να σώσει τη Γη από το μπάχαλο που προξένησαν οι ίδιοι οι άνθρωποι σε αυτή, κάνοντας κατάχρηση εξωγήινης τεχνολογίας που έπεσε πρόσφατα στα χέρια τους. Το όνομα της ηρωίδας είναι Avalon Darrow, μια Fixer που απλά βάζει τα πράγματα στη θέση τους όταν κάποιος άλλος τα έχει κάνει μαντάρα. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία εξόφθαλμη σύνδεση ή παραπομπή, θα καταλάβετε εξ αρχής πως όποιος τη σχεδίασε μάλλον ήταν ερωτευμένος με την Samus Aran. Άλλα κάνει όμως η Samus και άλλα η Avalon. Και για να είμαστε ειλικρινείς, στο ζήτημα του θεάματος η κυρία με το Metroid μάλλον μένει λίγο πίσω. Ο τίτλος δεν ξεφεύγει από τη λογική του twin stick shooter που τόσο αγαπούν οι Φινλανδοί. Όμως τώρα έχουμε περισσότερα. Συγκεκριμένα, platforming και εξερεύνηση σχεδόν σε όλα από τα 12 επίπεδα του Matterfall. Η Avalon, πέρα από το κλασικό της όπλο, μπορεί να χρησιμοποιεί dash που την κάνει άτρωτη για όσο αυτό διαρκεί, διάφορα perks και μια χούφτα δευτερεύοντα όπλα. Σχεδόν όλο το gameplay είναι χτισμένο πάνω στο μηχανισμό του dash μιας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς κάθε κατεύθυνση, να «παγώσετε» για λίγο αντιπάλους αν βρεθούν στο διάβα σας κατά τη διάρκειά του, να περάσετε μέσα από συγκεκριμένα εμπόδια και πλατφόρμες, ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως δευτερεύον όπλο με το κατάλληλο perk. Το dash δίνει πολύ μεγάλη ελευθερία κινήσεων, με συγκεκριμένες αναμετρήσεις να μετατρέπονται σχεδόν σε εναέριο, θεαματικότατο, ξεκατίνιασμα. Συνοδεία του dash έρχεται το Matter Beam, μια, σχεδόν, μη καταστροφική δέσμη για τους αντιπάλους σας, που όμως ενεργοποιεί εναέριες αντίπαλες νάρκες, συγκεκριμένες πλατφόρμες ή «υλοποιεί» τοίχους και πατώματα σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να πατήσετε πάνω τους ή να μπλοκάρουν τις εχθρικές ριπές.



Το μοναδικό κύριο όπλο της Avalon κάνει όλα όσα πρέπει και η πιπεράτη συνεχεία έρχεται είτε μέσω των perks ή με το Overdrive. Το τελευταίο ενεργοποιείται για λίγο μετά από συλλογή συγκεκριμένων αντικειμένων που αφήνουν πίσω τα θύματά σας, διαρκεί λίγο, καταστρέφει πολύ και αν διαλύσετε αρκετούς αντιπάλους, χαρίζει απλόχερα score. Τα perks από την άλλη έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα και είτε δίνουν μόνιμα boosts (σε health, dash κ.λπ.) ή δευτερεύοντα όπλα που δεσμεύονται από το δαίμονα του cooldown. Μπορείτε να έχετε έως και 3 όπλα/perks ενεργά ανά πάσα στιγμή και για να τα ανακαλύψετε πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά με το αγαπημένο χόμπι της Housemarque: την εύρεση ανθρώπων.
Ελάχιστοι εξ αυτών βρίσκονται στο κύριο μονοπάτι του κάθε επιπέδου, οπότε για αυτό και μόνο η εξερεύνηση για την ανακάλυψή τους γίνεται αναγκαία. Τα επίπεδα δεν έχουν δαιδαλώδεις διακλαδώσεις ή μέγεθος (μην ξεχνάτε πως ο πρωταγωνιστής εξακολουθεί να είναι η ταχύτητα και το high score) αλλά οι αντίπαλοι που δεν χαρίζονται θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία της ανακάλυψης των πάντων. Παρά τα όσα περιμέναμε η ποικιλία των αντιπάλων είναι περιορισμένη. Ο μεγάλος τους αριθμός σε κάθε περίσταση είναι αυτό που προσφέρει ένταση και καρδιοχτύπια. Εξαίρεση αποτελούν τα boss battles που είναι δυστυχώς ελάχιστα, αλλά έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και καλό περιθώριο για καλοπροαίρετη ταλαιπωρία. Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί το τελικό boss που αδιαφορεί για τις  σωστές ισορροπίες και βασίζεται περισσότερο σε ένα ακατάπαυστο difficulty spike. Σας εγγυόμαστε ότι θα καταφέρετε κάποια στιγμή να νικήσετε. Αλλά μέχρι τότε θα έχουν μάθει όλοι για τις σεξουαλικές προτιμήσεις στο σόι τους.



Παρά την τόσο μικρή απόσταση ανάμεσα στον προηγούμενο τίτλο της Housemarque και το Matterfall, ο τίτλος δεν στερείται ουσίας. Απόδειξη πως οι Φινλανδοί κατάφεραν να στήσουν απόλυτα χαοτικό και λειτουργικό platformer με όλες τις απαραίτητες ενέργειες να τοποθετούνται στα shoulder buttons του DualShock 4. Αυτό γίνεται για να έχετε πάντα τους αντίχειρές σας ελεύθερους για κίνηση και στόχευση. Μετά το πρώτο εγκεφαλικό θα καταφέρετε να προσαρμοστείτε και θα καταλάβετε πως δεν έχει γίνει καμία έκπτωση. Οι δύο κύριοι μηχανισμοί του τίτλου (dash, Matter Beam) προσφέρουν ταχύτητα, εξαιρετικό θέαμα και αδιανόητες φιγούρες σε αέρα και έδαφος, ενώ η δυσκολία κρατά συνολικά πολύ καλές ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Δεν σας παίρνει από το χέρι αλλά ούτε σας κάνει τη ζωή πατίνι χωρίς λόγο. Και στο τελευταίο παίζει ρόλο και το καλό level design, με καλές εναλλαγές corridors και ανοιχτών περιοχών για high score σε κάθε μέγεθος.



Εκεί που το Matterfall υστερεί είναι στο περιεχόμενό του. Τα μόλις 12 επίπεδά του μπορούν να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 2 ώρες και μετά όλα τελειώνουν. Μπορείτε να ασχοληθείτε για ολοκλήρωση σε μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, συλλογή όλων των collectibles κ.λπ., αλλά δεν θα έχετε ευκαιρία για κάτι περισσότερο. Γεγονός απόλυτα παράξενο, όχι μόνο για το τι χωράει στο Matterfall (ο τίτλος ουρλιάζει π.χ. για ένα survival mode) αλλά και βάσει του πώς μας έχει συνηθίζει η Housemarque με τις προηγούμενες κυκλοφορίες της.



Κάπως έτσι η μικρή μας πίκρα για το Nex Machina δεν αντισταθμίζεται από το Matterfall. Παρόλο που η ουσία είναι εμφανέστατη, η κυκλοφορία του τίτλου μοιάζει βεβιασμένη. Καταφέρνει σχεδόν να μην έχει ψεγάδι στα ουσιώδη και ξεχνάει να βάλει περισσότερο περιεχόμενο. Υπάρχουν πάντα ελπίδες για προσθήκη με updates, όμως αυτή τη στιγμή ο τίτλος έχει μεγάλη ψυχή αλλά πήλινα πόδια. And that is the Μatter. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Γρήγορο, απαιτητικό και θεαματικότατο
  • Πολύ καλά button mapping στα shoulder buttons του χειριστηρίου
  • Απλό αλλά λειτουργικό level design
  • Ενδιαφέροντα (αλλά ελάχιστα) bosses
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τελικό boss με διατριβή στην ταλαιπωρία
  • Μικρό εύρος αντιπάλων
  • Πολύ μικρό περιεχόμενο
  • Πολύ λίγοι λόγοι για επιστροφή μετά τον τερματισμό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mysterious
    • "Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί το τελικό boss που αδιαφορεί για τις σωστές ισορροπίες και βασίζεται περισσότερο σε ένα ακατάπαυστο difficulty spike. Σας εγγυόμαστε ότι θα καταφέρετε κάποια στιγμή να νικήσετε. Αλλά μέχρι τότε θα έχουν μάθει όλοι για τις σεξουαλικές προτιμήσεις στο σόι τους."

      Χαχαχαχαχα καλό :)

*