Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Oddworld: Abe's Oddysee - New ‘n’ Tasty

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Oddworld Inhabitants

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Just Add Water

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η σειρά Oddworld σημάδεψε τη… «γενιά του PlayStation», αφού προσέφερε μια σειρά από παραγωγές που γέμισαν ευχάριστα τις ώρες των κατόχων PS συστημάτων. Οι Just Add Water και Oddworld Inhabitants επαναφέρουν μετά από αρκετά χρόνια τον τίτλο στο PS4 με την ονομασία Oddworld: New ‘n’ Tasty. Μην μπερδεύεστε όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι καινούριο, αλλά με ένα remake του Oddworld: Abe’s Oddysee που κυκλοφόρησε αρχικά το καλοκαίρι του 1997 σε εκδόσεις για PlayStation και PC, ενώ αργότερα βρήκε την πορεία του και για το Game Boy ένα χρόνο αργότερα υπό την ονομασία Oddworld Adventures.

Oddworld: Abe's Oddysee - New ‘n’ Tasty Image 01

To Oddworld: New ‘n’ Tasty εξιστορεί την περιπέτεια του Abe, ενός Mudokon-σκλάβου που αναγκάζεται να δουλεύει στο μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, υπό την απειλή των μοχθηρών (και οπλισμένων) Sligs και των μοχθηρών επικεφαλής της RuptureFarms. O συμπαθέστατος ήρωας παίρνει την απόφαση για την μεγάλη απόδραση, βοηθώντας παράλληλα τους υπόλοιπους 299 Mudokons να το σκάσουν. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, αλλά απαιτεί τέλειο συγχρονισμό και άμεση αντίληψη του όποιου κινδύνου μπορεί να προκύψει από το πουθενά. Το remake διατηρεί την κλασική 2D side-scrolling platform λογική, με τα γραφικά να προσφέρονται πλέον σε ανάλυση 1080p και τα διάφορα αντικείμενα και τους χαρακτήρες να έχουν τρισδιάστατη υπόσταση, υλοποιώντας το γνωστό 2.5D gameplay. Η νέα έκδοση του τίτλου δεν ακολουθεί απαραίτητα τη λογική εναλλαγής οθόνης που συναντήσαμε στο παρελθόν (όπου ο ήρωας έπρεπε να φτάσει στο δεξί ή αριστερό άκρο της οθόνης για να μεταφερθεί σε μία νέα με αντίστοιχα όρια), αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να ακολουθεί το χαρακτήρα, όσο η περιοχή παρουσιάζεται ενιαία. Ταυτόχρονα, τη δράση βοηθάνε και ορισμένα zoom που γίνονται σε αντικείμενα ενδιαφέροντος, έτσι ώστε ο παίκτης να αντιληφθεί που πρέπει να ρίξει το βάρος του. Παρόλες αυτές τις διαφοροποιήσεις, ο πυρήνας του gameplay παραμένει σταθερός, με τον πρωταγωνιστή να μην έχει τη δυνατότητα επίθεσης, αλλά να προσπαθεί μόνιμα να κοροϊδέψει, να περάσει απαρατήρητος ή να παγιδεύσει τις εχθρικές μονάδες, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τους «δικούς του» να καταλήξουν σε ειδικά πεδία (bird portals) που τους χαρίζουν την ελευθερία.

Oddworld: Abe's Oddysee - New ‘n’ Tasty Image 02

Η επικοινωνία του Abe με τους άλλους Mudokons γίνεται μέσω προκαθορισμένων εντολών-χειρονομιών, που καλούν τις φιλικές μονάδες να ακολουθήσουν τον πρωταγωνιστή ή να παραμείνουν ακίνητες στο σημείο που βρίσκονται μέχρι νεοτέρας. Ο μηχανισμός αυτός που είναι γνωστός ως GameSpeak έρχεται βελτιωμένος και με περισσότερες εντολές, που προσαρμόζονται ανάλογα στα νέα δεδομένα. Σημειώνεται ωστόσο ότι από τη στιγμή που ο Abe έχει ζητήσει από άλλους Mudokons να τον ακολουθήσουν, οι εντολές που δίνει αφορούν τους πάντες. Άρα, είτε οι… φίλοι σας θα πρέπει να έρθουν όλοι μαζί σας ταυτόχρονα ή πχ. να περιμένουν στο ίδιο σημείο, μέχρι να… καθαρίσετε το επίπεδο.
To Oddworld: New ‘n’ Tasty εξιστορεί την περιπέτεια του Abe που αναγκάζεται να δουλεύει στο μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, υπό την απειλή των μοχθηρών (και οπλισμένων) Sligs και των μοχθηρών επικεφαλής της RuptureFarms.
Μέσα στις δυνάμεις που θα συναντήσει στην πορεία ο ήρωας είναι και αυτή του ελέγχου ενός Slig, όπου θα μπορεί να του δώσει εντολή έως και εξόντωσης ενός άλλου της ίδιας φυλής. Στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, ο Abe πεθαίνει άμεσα, ωστόσο ανάλογα με τη ρύθμιση του επιπέδου δυσκολίας στο New ‘n’ Tasty, μπορεί και να αντέξετε παραπάνω χτυπήματα. Η λογική πάντως είναι πως δεν έρχεστε αντιμέτωποι με τους Sligs, αλλά προσπαθείτε να τους προσπεράσετε ή να χρησιμοποιήσετε τους μηχανισμούς του εργοστασίου για να τους κάνετε… κιμά. Λόγω του ότι η σειρά Oddworld δεν ήταν και από τις πλέον εύκολες και για να μην αποθαρρυνθούν οι νεότεροι χρήστες, ο τίτλος φέρει μια διαδικασία quick save (και quick load αντίστοιχα) που ενεργοποιείται μέσω της επιφάνειας αφής του DualShock 4.

Oddworld: Abe's Oddysee - New ‘n’ Tasty Image 03

Τεχνικά, ο τίτλος κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα. Τα γραφικά δείχνουν πανέμορφα και σε καμία των περιπτώσεων δεν μαρτυρούν την (μεγάλη ομολογουμένως) ηλικία του franchise. Τα εφέ είναι απλοϊκά, αλλά σαφώς πιο πλούσια από την αρχική έκδοση, τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν δείχνουν πλέον ακριβή αντίγραφα του βασικού και οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τομέα του animation προσφέρουν στη δράση τον καλύτερο δυνατό βαθμό ροής. Ο ήχος είναι από τα καλύτερα σημεία και αυτής της παραγωγής, αφού τα χιουμοριστικά εφέ και οι «γαργαλιστικοί» τόνοι, «δένουν» άριστα με τη δράση. Όπως ήταν αναμενόμενο, multiplayer κομμάτι δεν υπάρχει, ωστόσο αν θέλετε να ανταγωνιστείτε τους φίλους σας, υπάρχουν τα leaderboards που προσφέρουν μια κατάταξη βάσει του χρόνου ολοκλήρωσης κάθε επιπέδου.



Τα έξυπνα puzzles, η απουσία πολλαπλών επιλογών, αλλά και η αδυναμία χρήσης όπλων, κάνουν το Oddworld: New ‘n’ Tasty να ξεχωρίζει άμεσα από οτιδήποτε έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια. Το εξαιρετικό remake της Just Add Water, όχι μόνο θα δώσει τη δυνατότητα στους νεότερης ηλικίας παίκτες να μάθουν αυτή την ιστορική σειρά, αλλά και στους fans της να ζήσουν μια εμπειρία κατά τι διαφορετική. Αν έχετε την όρεξη να ασχοληθείτε με μία αρκετά challenging παραγωγή του PlayStation Store, αγοράστε το με κλειστά μάτια!


 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικά γραφικά
  • Ενδιαφέροντες γρίφοι
  • Μοναδική υλοποίηση puzzle-platforming
  • Σεβασμός στην πρωτότυπη δημιουργία
  • Quick Save
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο αναλογικός έλεγχος δεν είναι ακριβής
  • In-game διαφημίσεις
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • babis_1984
    • Το πρωτο μου παιχνιδι τοτε στο μακρινο 1997 και οταν μου ειχαν παρει την κονσολα που λεγοταν Playstation!!


      Θα το τιμησω στα σιγουρα.


      Υ.Γ Ιn-game διαφημισεις?

    • bobo1704
    • Πολύ καλό το remake, αλλά νομίζω τα χρήματα που ζητάει για 2D παιχνίδι είναι πολλά... Αν το ρίξει στα μισά, θα το πάρω... όσο κι αν νοστάλγησα τις παλιές - καλές εποχές του PSX!

    • gamelover
    • ωραίο game... θυμαμαι με τον ξαδερφο μου που είχε Playstation να καθόμαστε ώρες,να λιώνουμε με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
      Επ΄σης θυμαμαι ότι στην αρχη το είχα πάρει με κακό μάτι μιας και προτιμούσα παιχνίδια με περισσότερη δράση αλλά τελικά το αγάπησα και το ζητούσα...

    • GamingFun
    • Τι μου θυμίσατε. Αν ποτέ αποκτήσω PS4 τότε μάλλον θα το τιμήσω. Είναι ένα παιχνίδι που δεν ξεχνάς εύκολα.
      Αν να στο PS1 το είχα παίξει.
      Παλιά καλά χρόνια....

    • Tobajaras
    • Μια ερώτηση για κάτι που ίσως δεν πρόσεξες όταν έπαιζες για το review.

      Όπως σε πολλά puzzle platrormers, κάθε βήμα και κίνηση γενικά του Abe αντιστοίχούσε σε προκαθορισμένο animation. Δηλαδή πάταγες μια φορά το δεξιά, έκανε ένα συγκεκριμένο βήμα δεδομένης απόστασης και το animation ήταν πάλι το ίδιο. Πάταγες το πάνω, πήδαγε επί τόπου, έκανες κωλοτούμπα το ίδιο κλπ. Αυτό έχει διατηρηθεί στο remake?

      Εδώ να σημειωθεί πως το πρωτότυπο Abe's Odyssey είχε τόσο προσεγμένο ηχητικό τομέα, χειρισμό και animation που ένας από τους καλύτερους παίκτες του στον κόσμο ήταν τυφλός - και γενικά θεωρείται σαν ένα από τα πιο φιλικά παιχνίδια για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επειδή κάθε μα κάθε ενέργεια από οτιδήποτε στην οθόνη είχε δεδομένο animation και ξεχωριστό ήχο που διακρινόταν (πχ οι βόμβες έκαναν άλλο μπιπ όταν είχαν κόκκινο φως και άλλο όταν είχαν πράσινο) ήταν απολύτως δυνατό να παιχτεί από κάποιον που δε βλέπει.

    • Georgebor
    • ωραίο remake και δεν το έχουν παίξει και άτομα μικρότερης ηλικίας.. θα ήθελα κάποια παιχνίδια που έπαιζα στο ps1 να ξαναβγούν περα τον κλασσικών res silent hill mgs που συνεχίστηκαν να βγαίνουν κ στις επόμενες γενιές. για παράδειγμα θα ήθελα να δω ξανά ένα Parasite eve οι παλιοί σίγουρα με καταλαβαίνουν κ καταλαβαίνουν τι εννοώ.

*