Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Steep Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ubisoft Annecy

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Ubisoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Λείπουν τα χειμερινά σπορ από τη βιομηχανία. Μετά τη σειρά SSX η οποία μας προσέφερε τίτλους για χρόνια, είχαμε ελάχιστους αντιπροσώπους του είδους, μέχρις ότου η Ubisoft, με μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς, ανακοίνωσε το Steep. Ένα open world, multiplayer online winter sports game που θεωρητικά έχει όλα τα φόντα να πετύχει ως μόνη πρόταση στην αγορά για τη φετινή περίοδο. Tέσσερα διαφορετικά σπορ μας παρέχονται για να εξερευνήσουμε τις Άλπεις: σκι, snowboard, paragliding και πτήση με wingsuit. Και μπορεί η γαλλική εταιρεία να έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά και στα τέσσερα, όμως σύντομα διαπιστώνουμε ότι κουραζόμαστε από τις πτήσεις με το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Όχι λόγω του χειρισμού, που είναι το ίδιο ακριβής με τα υπόλοιπα αθλήματα, λόγω της αδυναμίας των αγώνων να κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Πιθανώς πιο “περιπετειώδεις” διαδρομές σε πιο χαμηλά υψόμετρα με περισσότερα εμπόδια να διόρθωναν το συγκεκριμένο παράπονο. Ίσως η προσθήκη του speed paragliding μέσω DLC στο μέλλον να δώσει περισσότερο κίνητρο στους παίκτες να ασχοληθούν, όμως στην παρούσα μορφή του, η ενασχόληση με το paragliding διασκεδάζει εμφανώς λιγότερο.


Tέσσερα διαφορετικά σπορ μας παρέχονται για να εξερευνήσουμε τις Άλπεις: σκι, snowboard, paragliding και πτήση με wingsuit.


Τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα στα υπόλοιπα σπορ. Οι καταβάσεις στις πλαγιές των Άλπεων είναι διασκεδαστικές, είτε τις κάνετε με το snowboard είτε με πέδιλα του σκι, ενώ στις πτήσεις με το wingsuit οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Αν και στις τρεις περιπτώσεις έχουμε αγώνες με αντίπαλο το χρονόμετρο, υπάρχουν και αγώνες όπου πρέπει να συλλέξετε περισσότερους πόντους. Εκεί, όταν είστε στο έδαφος, είτε με πέδιλα του σκι είτε με snowboard, πρέπει να εκτελέσετε εντυπωσιακά ακροβατικά με έναν ασταθή μηχανισμό άλματος. Δυστυχώς, ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης, στάθηκε αδύνατον να εκτελέσουμε το ίδιο άλμα δυο φορές. Θα το καταλαβαίναμε αν υπήρχε κάποια καμπύλη εκμάθησης, έστω και μεγάλη σε διάρκεια, όμως το αποτέλεσμα εδώ είναι να απογυμνώνεται εντελώς ο μηχανισμός του άλματος και να προκαλεί εκνευρισμό αντί για διασκέδαση, με την επιλογή για restart να αποτελεί τη μοναδική δίοδό μας προς τη λύτρωση. Κρίμα, διότι, σε γενικές γραμμές το μοντέλο χειρισμού είναι καλοδουλεμένο, με την κίνηση του αθλητή μας να χαρακτηρίζεται από σωστή αίσθηση βάρους και ταχύτητας. Όσον αφορά στο wingsuit, ο τρόπος για να συλλέξουμε τους περισσότερους πόντους είναι να μείνουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος. Μηχανισμός που διατηρεί την αδρεναλίνη σε υψηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης ταχύτητας και είναι απαιτητικός, μα όχι άδικος.



Κατά τα άλλα, οι Άλπεις βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας. Κινούμαστε προς οποιοδήποτε σημείο του χάρτη επιθυμούμε και με όποιο από τα τέσσερα διαθέσιμα στιλ προτιμάμε, αν και η πικρή αλήθεια με το open world του πράγματος είναι ότι πολύ σύντομα βρίσκουμε τον εαυτό μας να προτιμά το σαφώς πιο αποδοτικό fast travel. Εκεί απλά επιλέγουμε την πρόκληση που θέλουμε να δοκιμάσουμε και μεταφερόμαστε στο σωστό μέρος για να ξεκινήσουμε.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως η μηχανή γραφικών αφήνει και την επιλογή να διαλέξουμε την ώρα της ημέρας, που αλλάζει σε πραγματικό χρόνο. Και ενδέχεται οι διαδρομές με το snowboard το μεσημέρι, με το μέγιστο φως του ήλιου, να φανερώνουν κάποιες ατέλειες στην γραφική απεικόνιση αντικειμένων και δέντρων, όμως μια κατηφορική διαδρομή την ώρα που δύει ο ήλιος αδιαμφισβήτητα εντυπωσιάζει οπτικά. Σίγουρα οι μικρές ατέλειες που αναφέραμε προηγουμένως υπάρχουν και εκεί, όμως όταν μιλάμε για τον τεχνικό τομέα του Steep προτιμούμε να σταθούμε στην εντυπωσιακή απεικόνιση του χιονιού και την πολύ καλή αίσθηση της ταχύτητας, σημεία στα οποία, προφανώς, έδωσαν (σωστά) περισσότερη προσοχή οι δημιουργοί.



Παραμένοντας στα τεχνικά, αξίζει να δώσουμε τα εύσημα στη γαλλική εταιρεία για τη σταθερότητα των servers, καθώς δεν είχαμε ούτε μια αποσύνδεση κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας. Αντ’ αυτού η παρουσία των άλλων παικτών επιβεβαίωνε τη συνεχώς online υπόσταση του Steep, προσδίδοντας ουσία στο gameplay αφού ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να συναντηθούμε μαζί τους και να δοκιμάσουμε κάποιο challenge του παιχνιδιού, ή να τους φέρουμε αντιμέτωπους με τα δικά μας. Θέλαμε βέβαια την παρουσία των άλλων παικτών λιγάκι πιο έντονη, κίνηση που θα προσέδιδε ακόμα περισσότερο ανταγωνισμό και κατά συνέπεια ενδιαφέρον στο Steep. Χρυσά και άγια τα leaderboards, αλλά η αίσθηση του συναγωνισμού είναι πολύ εντονότερη όταν βλέπουμε τον άλλον να αγωνίζεται εναντίον μας.
Οι καταβάσεις στις πλαγιές των Άλπεων είναι διασκεδαστικές, είτε τις κάνετε με το snowboard είτε με πέδιλα του σκι, ενώ στις πτήσεις με το wingsuit οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.
Και εδώ θα σταθούμε και στο μεγαλύτερο ελάττωμα του Steep, ενός τίτλου που προσφέρεται ως μια καλή ιδέα, με δουλεμένους αν και όχι τέλειους μηχανισμούς, που δυστυχώς αδυνατεί να κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών. Όχι τόσο λόγω έλλειψης περιεχομένου, καθώς χρειάζονται αρκετές ώρες για να ολοκληρώσουμε όλους τους αγώνες, αλλά στην ποικιλία αυτού. Μετά από λίγες ώρες νιώθουμε ότι επαναλαμβάνουμε τις ίδιες διαδικασίες. Και χωρίς ανταμοιβή πέραν της θέσης μας στα leaderboards, μιας και τα διακοσμητικά αντικείμενα που κερδίζουμε, αν και άπειρα σε αριθμό, δεν προσφέρουν κάτι στην ουσία. Μπροστά στην παραπάνω αδυναμία, ο μη ισορροπημένος μηχανισμός άλματος είναι απλά πταίσμα, το ίδιο και η βαρετή διαδικασία του paragliding.



Καταλήγοντας, το Steep δεν είναι ένα κακό παιχνίδι. Μπορεί να πέφτει στην παγίδα της επανάληψης, όμως κατορθώνει στην πλειοψηφία του να λειτουργεί σωστά και να διασκεδάζει, ενώ αποτελεί και τη μοναδική πρόταση της αγοράς αυτήν τη στιγμή για τους λάτρεις των winter sports. Οι προσθήκες που ενδεχομένως έρθουν μέσω των μελλοντικών DLC έχουν, θεωρητικά, τα φόντα να προσδώσουν το έξτρα ενδιαφέρον που αναζητούμε, μετατρέποντας το σε must buy της περιόδου. Για την ώρα προτείνουμε σίγουρα τη δοκιμή του πριν προβείτε σε ενδεχόμενη αγορά. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τεχνικός τομέας (γραφική απεικόνιση και online περιβάλλον)
  • Στιβαρό μοντέλο χειρισμού
  • Εκπληκτική αίσθηση ταχύτητας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Βαρετό το paragliding
  • Ασταθής μηχανισμός αλμάτων
  • Αποτυγχάνει να κρατήσει το ενδιαφέρον μετά από λίγες ώρες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*