Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Order: 1886 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ready at Dawn

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Όσοι από εμάς έτυχε να έχουμε την εμπειρία μιας εποχής όπου τo άγιο δισκοπότηρο των videogames ήταν οι κινηματογραφικές τους φιλοδοξίες, θα είναι πιθανώς χαραγμένες στη μνήμη μας οι στιγμές που περάσαμε με το Dragon’s Lair και το Space Ace της Cinematronics, το Wings, το TV Sports Basketball ή το It Came From The Desert της Cinemaware. Η αίσθηση ότι μεταφερόμαστε σε έναν κινηματογραφικό κόσμο, όπου είμαστε πρωταγωνιστές και όχι απλώς θεατές, ασκούσε εκείνη την εποχή μια γοητεία του μέλλοντος, αν θέλετε, καθώς η κονσόλα ή ο υπολογιστής που είχε τη δυνατότητα να μας προσφέρει αυτή την φαντασιακή απόδραση είχε, πάντα, μια σφραγίδα από μια ανεξερεύνητη, μακρινή τεχνολογία. Η πραγματικότητα, φυσικά, κατέληξε να είναι κάπως διαφορετική. Όχι απαραίτητα επειδή τα videogames σταμάτησαν να κοιτάζουν προς τον κινηματογράφο υπνωτισμένα, ακόμα το κάνουν, αλλά επειδή αντί να χρησιμοποιούν τα όπλα μιας άλλης τέχνης ξεκίνησαν, σιγά σιγά, να χρησιμοποιούν τα δικά τους, με πρώτο και καλύτερο το gameplay. Όσο και να νομίζουν κάποιοι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας -και ιδίως αυτής των γραφικών- είναι ο πρωταρχικός λόγος για τη σύγχρονη κινηματογραφικότητα των videogames, πλανώνται οικτρά. Είναι η δυνατότητα του είδους να προωθεί την κινηματογραφία μέσω του gameplay και όχι το ανάποδο που έχει ανοίξει νέους δρόμους στη ψηφιακή αυτή μορφή έκφρασης.

The Order: 1886 Image 01

Υπό αυτή την άποψη το The Order: 1886 είναι μια αποτυχία. Η Ready At Dawn προσπαθεί τόσο σκληρά να εφαρμόσει λείες ευθείες επάνω στα κακοτράχαλα μονοπάτια που ακολουθεί συνήθως το gameplay όπως το ξέρουμε, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα όρια της άκρατης επιβολής. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως η ομάδα ανάπτυξης έπεσε άξαφνα από τον ουρανό, έχοντας παραλείψει να διαβάσει έστω τις επικεφαλίδες από την πολύτομη ιστορία του σχεδιασμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στον περιορισμό που αισθάνεται ο παίκτης. Αυτός ο περιορισμός, π.χ., δεν ακολουθεί έναν σχετικά αποδεκτό σχεδιασμό όπως στο Uncharted, όπου ο παίκτης έχει ελευθερία όταν παίρνει τα ηνία από το σκηνοθέτη.
To The Order: 1886 χαρακτηρίζεται από σημαντική κρίση ταυτότητας, καθώς προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία που όχι μόνο θα ήθελαν τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο ανάπτυξης αλλά και πιθανώς σχεδιαστές με μεγαλύτερη πείρα.
H Ready At Dawn, αντιθέτως, κρατάει πεισματικά σελωμένο το ένστικτο του παίκτη, επιτρέποντας τυπικές πλέον λειτουργίες όπως ένα άλμα, μια αναρρίχηση ή το τρέξιμο του χαρακτήρα μόνο όταν θέλει αυτή. Καθώς αποδεσμεύεται λοιπόν από τα cut scenes ο παίκτης παραμένει σε μια κατάσταση limbo, μην ξέροντας ακριβώς αν λαμβάνει μέρος στο gameplay ή αν παραμένει σε ένα κομμάτι μιας εκτεταμένης κινηματογραφικής έμπνευσης από τους σχεδιαστές.

The Order: 1886 Image 02
Καθώς αποδεσμεύεται από τα cut scenes, ο παίκτης παραμένει σε μια κατάσταση limbo, μην ξέροντας ακριβώς αν λαμβάνει μέρος στο gameplay
Καθώς αποδεσμεύεται από τα cut scenes, ο παίκτης παραμένει σε μια κατάσταση limbo, μην ξέροντας ακριβώς αν λαμβάνει μέρος στο gameplay

Αυτό, βέβαια, λίγο θα πείραζε αν ο τίτλος είχε αρχικά σχεδιαστεί πάνω στις νόρμες των interactive movies, όπως το επαναστατικό Heavy Rain αλλά και το εκπληκτικό Walking Dead. Σε αυτήν την περίπτωση η έλλειψη ελευθερίας του παίκτη, οι ασφυκτικοί περιορισμοί και η απουσία στοιχειώδους εξερεύνησης θα υπηρετούσαν την αφηγηματικότητα και μακροπρόθεσμα το σενάριο, νουθετώντας τον παίκτη προς μια άλλη εμπειρία που δεν περιλαμβάνει απαραίτητα κομμάτια πατροπαράδοτου gameplay. To The Order: 1886 έχει όμως σημαντική κρίση ταυτότητας καθώς προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία που όχι μόνο θα ήθελαν τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο ανάπτυξης αλλά και πιθανώς σχεδιαστές με μεγαλύτερη πείρα. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης περνάει από έναν δαίδαλο QTEs που σπάνια φτάνουν την εμπνευσμένη δραματικότητα του David Cage ή της Telltale, εναποτίθεται ύστερα στην αγκαλιά ενός κακού cover shooter με ελάχιστα όπλα να ξεχωρίζουν, μικρές αρένες και κακό Α.Ι., ενώ παράλληλα του ζητείται συχνά να οδηγεί από το χέρι τον κεντρικό ήρωα μέχρι το επόμενο cut scene. Αυτό το συνονθύλευμα δείχνει όχι μόνο την πιθανή έλλειψη ικανού Project Leader αλλά και “δάκτυλο publisher”, αφού η ανάπτυξη των σημείων που περιγράψαμε υποφέρει και από την αρρώστια που καλούμε ως “σχεδιασμό του τμήματος marketing”.

The Order: 1886 Image 03
Η παρουσία του αισθητικού τομέα συμπαρασύρει τον παίκτη σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να συναντήσουμε αλλού.
Η παρουσία του αισθητικού τομέα συμπαρασύρει τον παίκτη σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να συναντήσουμε αλλού.

Παρόλα αυτά, όμως, ο τίτλος της Ready at Dawn καταφέρνει να επιπλεύσει πάνω από τη μετριότητα και, στο τέλος, να δραπετεύσει από τα νύχια της αποτυχίας. Ο λόγος για αυτό είναι ο ανεπανάληπτος τεχνικός τομέας που θέτει νέα στάνταρ στη βιομηχανία. Αυτή η νίκη δεν αφορά απλώς σε ό,τι ονομάζουμε γραφικά με τη στενή έννοια αλλά και στην εκπληκτική καλλιτεχνική διεύθυνση του κόσμου που είναι ολοκληρωμένος και πειστικός από το πρώτο δευτερόλεπτο. Μέσα σε αυτήν την πανδαισία των αισθήσεων (που σιγοντάρεται από ένα πανέξυπνα διακριτικό soundtrack) ιδέες όπως ένα εναλλακτικό Βικτωριανό Λονδίνο, οι σύγχρονοι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, λυκάνθρωποι και βαμπίρ, ζέπελιν, ο Νίκολα Τέσλα, Ινδές Βασίλισσες, διαβολικές πολυεθνικές εταιρείες και διεφθαρμένα τάγματα συνωστίζονται αρμονικά μέσα σε εφτά με οχτώ ώρες. Η επίτευξη αυτή δεν πρέπει να παραγνωριστεί. Είναι τόσο εξοντωτικά υπνωτική η παρουσία του αισθητικού τομέα που συμπαρασύρει τον παίκτη σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να συναντήσουμε αλλού. Κατ’ επέκταση οι σημαντικές ατασθαλίες του gameplay περνούν σε δεύτερη μοίρα και αναδεικνύεται με τον πιο κάθετο τρόπο μια άλλη πλευρά ωριμότητας που έχουν φτάσει τα videogames: η αποδοχή ότι εκτός από ένα μέσο που βασίζεται στη διαδραστικότητα είναι και ένα οπτικό μέσο, που στοχεύει στην ικανοποίηση των αισθήσεων δίχως ενοχές, ακριβώς όπως και η Έβδομη Τέχνη.



Ίσως έχει έρθει η ώρα να πάψουμε να δαιμονοποιούμε το είδος των videogames και να έχουμε εντελώς ανώριμα κριτήρια περί σχέσης κόστους και διάρκειας, αναλογίας γραφικών και gameplay και ανούσια, κουραστική κατηγοριοποίηση του τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Μπορεί το The Order: 1886 να μην καταφέρνει να υπηρετήσει πιστά την υψηλή τέχνη του gameplay, αλλά δεν φοβάται να φωνάξει με πρωτόγνωρη δύναμη, ταυτιζόμενο έτσι ουσιαστικά με τον κινηματογράφο, πως η ψυχαγωγία δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα συνδεδεμένη με την κουλτούρα.

 
EDITOR’S CHOICE

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Επαναστατικός τεχνικός τομέας
  • Ενδιαφέροντες χαρακτήρες
  • Ικανοποιητικό σενάριο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κακό έως μέτριο gameplay
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
91 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Geovra
    • Μεστοτατο review Ηλια :)
      "Όσοι από εμάς έτυχε να έχουμε την εμπειρία μιας εποχής όπου τo άγιο δισκοπότηρο των videogames ήταν οι κινηματογραφικές τους φιλοδοξίες, θα είναι πιθανώς χαραγμένες στη μνήμη μας οι στιγμές που περάσαμε με το Dragon’s Lair και το Space Ace της Cinematronics, το Wings, το TV Sports Basketball ή το It Came From The Desert της Cinemaware "....so many good memories :)

    • Sephiroth
    • @Hernandez30, το κείμενο είναι (περίπου) 940 λέξεις (δεν το λες και μικρό), αλλά νομίζουμε ότι καταγράφει ακριβώς το τι είναι το The Order: 1886 :)

    • Hernandez30
    • Sephiroth δεν αντιλέγω απλά καταλαβαίνεις τι εννοώ, για ένα τέτοιο game (που το hype ήταν στα ύψη και το περιμέναμε σαν Μεσσία) απλά περιμένα λίγο πιο μεγάλο / αναλυτικό review :)

    • Demolition7
    • Αυτη η παραγραφος"Ίσως έχει έρθει η ώρα να πάψουμε να δαιμονοποιούμε το είδος των videogames και να έχουμε εντελώς ανώριμα κριτήρια περί σχέσης κόστους και διάρκειας, αναλογίας γραφικών και gameplay και ανούσια, κουραστική κατηγοριοποίηση του τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Μπορεί το The Order: 1886 να μην καταφέρνει να υπηρετήσει πιστά την υψηλή τέχνη του gameplay, αλλά δεν φοβάται να φωνάξει με πρωτόγνωρη δύναμη, ταυτιζόμενο έτσι ουσιαστικά με τον κινηματογράφο, πως η ψυχαγωγία δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα συνδεδεμένη με την κουλτούρα. "Και ειδικα η φραση "ανωριμα κριτηρια περι σχεσης κοστους και διαρκειας" θα ξενισει πολλους φιλε Ηλια Το review πολυ καλο και αν και μικρο ,ουσιαστικο για την κατηγορια που ανηκει το παιχνιδι. Πρωτη δουλεια μιας ομαδας στα μεγαλα σαλονια και πατησε κατω βαρβατα στουντιο με το οπτικοακουστικο αποτελεσμα που προσφερει. Στο επομενο game που θα βγαλει αν διορθωσει το θεμα του gameplay,που για μενα εκει πασχει το the order,θα εδραιωθει στη βιομηχανια.

    • VagDog
    • 6 αλλα EDITOR'S CHOICE !!!! Αυτο μου τα λεει ολα για το παιχνιδι.... !!!! Προσφερει οσα υποσχεθηκε να προσφερει... Τιποτα παραπανω και τιποτα λιγοτερο... !!! Καλο κραξιμο !!!!

    • kakashi_hatake
    • Ωραίο review. Παραπλανητικό αρκετά ως προς το πως σε προιδεάζει για το πως να το έχει δει ο συντάκτης. Ένα 6 για αρχή με ένα editors choice κολλημένο πάνω, το μισό review μέσα στον αρνητισμό το άλλο μισό με τα θετικά του. Νομίζω ήταν πολύ ωραίος αυτός ο τρόπος προσέγγισης. Λίγο περισσότερο θα ήθελα και εγώ, όχι τόσο επειδή ζητούσα να καλύφθούν περισσότερα πράγματα αλλά μου άρεσε ο τρόπος γραφής.
      Τώρα αυτό που εγώ δε συμφωνώ και δεν καταλαβαίνω, γιατί είναι τόσο θέμα το ότι η συγκεκριμένη κινηματογραφία του παιχνιδιού καταστρέφεται απο το gameplay του. Και δεν αναφέρομαι στο A. I. και τα υπόλοιπα προβλήματα όσο στο ότι σε βάζει να ακολουθείς ένα μονοπάτι χωρίς περισσότερες επιλογές εξερευνήσεις. Αυτό δεν το κάνει ακόμα πιο κινηματογραφικό?
      Δεν το έχω πάρει ακόμα αλλά παρόλο τα αρνητικά είναι η αλήθεια ότι με ψήνει να το πάρω για την εμπειρία που ακούω από πολλούς ότι προσφέρει ασχέτως προβλημάτων.

    • Sephiroth
    • Η εμπειρία είναι όντως πολύ καλή, ασχέτως των προβλημάτων και στο λέω εγώ που παίζω γενικά στο πολύ χαλαρό, δεν "τρέχω". Νομίζω ότι είναι αρκετά καλή προσπάθεια, αλλά του λείπει το κάτι έξτρα για να κινούταν λίγο παραπάνω σε βαθμολογίες. Η στάμπα Editor's Choice μπήκε ακριβώς γι' αυτό το λόγο, γιατί στο τέλος της ημέρας είναι ένα game που μπορείς εύκολα να προτείνεις σε αρκετά μεγάλο δημογραφικό των κατόχων PS4.

    • Jim P
    • Καλό παιχνίδι κάκιστη τιμή, παρ'όλα αυτά αδημονώ να βρω ευκαιρία να το παίξω, καθ'ότι πρόκειται για σημαντική εμπειρία.
      Μένει... ξέρετε τι, να μην αρχίζουμε τα ίδια και τα ίδια......

      Απολαύστε υπεύθυνα όπως λένε και για το αλκοόλ.

    • Deathracer2009
    • Brace yourselves, fanboys are coming. Ξεχασε η RaD να προσθεσει επιπλεον gameplay, αλλα ελπιζω εαν βγει ενα sequel να ειναι μεγαλη η βελτιωση του. Θα αγοραστει στ 25-30 ευρω και ελπιζω να πεσει η τιμη του γρηγορα.

    • Scott_Pilgrim
    • Νομίζω ότι είναι ένα πληρέστατο review αν και να πω την αλήθεια περίμενα να φάει κράξιμο. Αλήθεια θα μπορούσαν να μπουν κάποια παραπάνω στοιχεία αν είχαν ένα χρόνο ακόμα; Για πιο έμπειρους devs το πιστεύω, καθώς η RaD πέρα του ότι έχει καθαρά δικά της Games μόνο portable games, δεν νομίζω να έχουν και πολύ ανθρώπινο δυναμικό. Όπως έχω πει ξανά, μακάρι να πουλήσει γιατί αξίζουν άλλη μια ευκαιρία.

    • TomTom
    • Θα αρχίσω με τον οπτικοακουστικό τομέα του παιχνιδιού :

      ΣΙΓΟΥΡΑ ότι καλύτερο έχουμε δει σε κονσόλα (όποια και να είναι αυτή) σε επίπεδο γραφικών. Πραγματικά υπάρχει φανταστική λεπτομέρεια. Από τους πρωταγωνιστές μέχρι το τοπίο, τα σπίτια, και πάει λέγοντας. Είναι ένα πραγματικό σοκ (το φούσκωσα λιγάκι :-) ) ειδικά τα cutscenes, και ειδικά όταν κάνει κοντινά ο "μουσάτος" (και όχι μόνο) είναι όλα τα λεφτά. Αλλά ακόμα και όταν δεν είσαι σε cutscenes είναι απλά πανέμορφο.

      Σε ότι αφορά αυτή την εκπληκτική εμπειρία μπορεί να οφείλεται και το γεγονός ότι έχει γίνει crop η κάθετη ανάλυση του παιχνιδιού. Εμένα προσωπικά οι μαύρες μπάρες σε ένα παιχνίδι ΔΕΝ με ενοχλούν. Γούστα είναι αυτά.

      Θα ήθελα να αναφερθώ και για το frame rate του παιχνιδιού. Είχα πει στον φίλο kakashi πως δεν έχει down frame rate το παιχνίδι. Τουλάχιστον δεν το κατάλαβα εγώ. Υπήρχαν παιχνίδια όπως το Unity και το The Evil Within που πραγματικά ο οποιοσδήποτε μπορούσε να καταλάβει όταν το frame rate έπεφτε στα τάρταρα. Σύμφωνα βέβαια με το DF υπάρχουν κάποια ελάχιστα down frame rate. Εγώ δεν τα κατάλαβα.
      Μακάρι λοιπόν όλα τα παιχνίδια που δεν μπορούν να πιάσουν 60fps να πιάσουν τα 30fps του The Order και όχι τα 30fps του Unity για παράδειγμα.

      Όσο αφορά την ιστορία τώρα :

      Αρκετά καλή ιστορία. Θα ήθελα βέβαια να εξηγεί κάποια πράγματα παραπάνω σε σχέση με τους Λυκάνθρωπους για παράδειγμα ή σε σχέση με τα όπλα.
      Με βάση την φήμη ότι μπορεί να βγει και 2ο μέρος του παιχνιδιού, εγώ απλά θα δω την ιστορία του The Order σαν "πρόλογο". Απλά με προετοίμασε για το 2ο μέρος. Και το ξαναγράφω, εάν ισχύει η φήμη για 2ο μέρος.

      Gameplay :

      Παίζοντας το παιχνίδι στο normal δεν μπορώ να πω πως συνάντησα κάποια δυσκολία. Υποθέτω στο hard άντε να είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά δεν πιστεύω πως θα δυσκολευτεί κάποιος πραγματικά.
      Η Α.Ι. σίγουρα δεν είναι ότι πιο έξυπνο έχουμε δει σε games αλλά αυτό εμένα προσωπικά δεν με χάλασε ή αν θέλετε δεν με χαλάει γενικότερα σε ένα game η Α.Ι. του. Γούστα είναι αυτά.
      Να πω εδώ πως ΔΕΝ μπορείς να αφήσεις επ' αόριστον το κουμπάκι που σου λέει να πατήσεις. Σίγουρα σου αφήνει πολύ χρόνο αλλά ΟΧΙ επ' αόριστον. Το λέω αυτό γιατί κάτι τέτοιο ειπώθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή.
      Επίσης είναι πολύ απλός και ο τρόπος που πυροβολείς. Ένα απλό shooter. ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι κακό, απλό. Ούτε αυτό με χαλάει σε ένα παιχνίδι. Γούστα είναι αυτά.

      Διάρκεια & Τιμή :

      Πραγματικά η διάρκειά του δεν είναι πάνω από τις 10 ώρες (μπορεί να λέω και πολλές) για να το βγάλεις το παιχνίδι ψάχνοντας τα πάντα. Σε ένα playthrough μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα Platinum.
      Παρ' όλ' αυτά αν η ΚΑΘΑΡΗ διάρκεια του gameplay (shooting & stealth) ήταν 10 ώρες δε νομίζω να είχε κανένας πρόβλημα. Εγώ βέβαια ούτε τώρα είχα. Γούστα είναι αυτά.
      Το μόνο που με "χάλασε" (αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη) είναι το γεγονός πως περνάνε ολόκληρα Chapters χωρίς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι.

      ......

    • TomTom
    • ......

      Όταν είχε πρωτοακουστεί το όνομα του τίτλου, και πολύ πριν δει το φως της δημοσιότητας η διάρκεια του παιχνιδιού είχα παιχνιδιού είχα πει σε κουβέντα που είχα με παιδιά από εδώ μέσα πως περιμένω ο τίτλος να κυκλοφορήσει στα 40€. Δεν ξέρω πως μου είχε "καρφωθεί" αυτή η τιμή. Εγώ το πήρα 50€ Day 2.
      Απ' ότι έχω καταλάβει πλέον ότι καινούργιο κυκλοφορεί θα έχει Full Price.

      Ποτέ μα ποτέ όμως δεν πρέπει να κρίνουμε έναν τίτλο από την διάρκεια που έχει σε σχέση με την τιμή του.

      ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ ? :

      Ανάλογα. Ναι είναι παιχνιδάρα με βάση τα γραφικά του.
      Σε καμία περίπτωση όμως ΔΕΝ μπορείς να πεις ότι είναι παιχνιδάρα το The Order (σαν σύνολο).
      Eίναι ένα ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ παιχνίδι με ΦΟΒΕΡΟ οπτικοακουστικό τομέα και με ένα απλό (συμπαθητικό) gameplay.
      Γούστα είναι αυτά βέβαια.

      Αξίζει να το πάρω ? :

      Για 'μένα ΝΑΙ αξίζει να το πάρει κάποιος.

      ----------

      Θα είδατε ότι χρησιμοποίησα πολλές φορές την φράση "Γούστα είναι αυτά".
      Στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι το ΓΟΥΣΤΟ του καθενός. Τι παιχνίδια προτιμάει να παίζει ο καθένας από εμάς. Ποια παιχνίδια είναι αυτά που του αρέσουν και τον ικανοποιούν.
      ΑΣΧΕΤΩΣ της ΤΙΜΗΣ και της ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ του παιχνιδιού (γενικά).
      Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχουμε όλοι τα ίδια γούστα.

      ΔΕΝ μπορεί όμως να κρίνεται (γενικά) ένα παιχνίδι για το αν είναι καλό ή όχι με βάση την διάρκειά του και την τιμή του.
      ΔΕΝ είναι σωστό να γίνεται αυτό.

      Aυτά τα ολίγα λοιπόν για το The Order.

    • TomTom
    • @ john-data

      Πες μας την εμπειρία σου από το παιχνίδι (εφόσον έχεις) ή αν σε κάλυψε το review και άσε τα pop-corn.

      Διότι αυτή η καραμέλα (παίρνω pop-corn να δω πως θα "σφαχτούνε" πάλι) (και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα τώρα) σε διάφορα θέματα που υπάρχει αντίλογος, σε πλαίσια που δεν ξεφεύγει η κουβέντα με χαρακτηρισμούς έχει παραγίνει.
      Ή γράφεις την γνώμη σου (όχι εσύ προσωπικά) ή μην γράψεις καλύτερα τίποτα.

    • Silverblade
    • Υπάρχει ένα γενικότερο σφάλμα στον τομέα της κριτικής των videogames όσον αφορά στα εκάστοτε Editor's Choice του κάθε site ή εντύπου. Αν το Editor's Choice είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με τη βαθμολογία, προφανώς χάνει το νόημά του. Τι σημαίνει η σφραγίδα αυτή αν πάντοτε συνοδεύει ένα παιχνίδι με υψηλή βαθμολογία; Απολύτως τίποτα. Προφανώς, θα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το EC θα μπαίνει σε έναν τίτλο του 6, αλλά αυτό κάτι θα σημαίνει. Στην περίπτωση του The Order νομίζω ότι το review εξηγεί ακριβώς το σκεπτικό, αλλά και ο Παύλος το καλυψε πλήρως.

    • stefoukos
    • Για σου Ps4 με τους φοβερους αποκλειστικους τίτλους σου χαχαχα, μαρεσεις ρε ετερνιτυ γιατι τα λες στα ισα

    • Sephiroth
    • Η σφραγίδα Editor's Choice μπαίνει σε οτιδήποτε ξεχωρίζει. Για τον οποιονδήποτε λόγο. Ένας τίτλος που θα μπορούσε ο συντάκτης στο τέλος της χρονιάς να πει ότι "ξεχώρισε" μέσα από τη λίστα όλων όσων έπαιξε. Με αυτή τη λογική, το The Order: 1886 ξεχώρισε. Για τον οπτικό τομέα; Για την ιστορία; Για το όλο feeling; Για όλα αυτά; Για κάποια; Δεν έχει σημασία. Οπότε, ως εκ τούτου η βαθμολογία δεν παίζει ρόλο. Έχουμε βάλει και παιχνίδια του 8 που δεν είναι Editor's Choice. Δεν θα είχε νόημα να έχουμε ένα διαχωρισμό ή ένα χαρακτηρισμό για κάποια από τα games 8+. Και ένα παιχνίδι του 3 ή του 5 θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία.

    • Tobajaras
    • Συμφωνώ με το βαθμό αλλά διαφωνώ με κάποια σημεία στην αιτιολόγηση.

      Ας συμφωνήσω πως κατά βάση είναι μια χαλαρή, διασκεδαστική εμπειρία χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ούτε από το μυαλό ούτε από τις ικανότητες είτε του παίκτη είτε του θεατή. Κάτι μέτριο εν πάσει περιπτώσει που το γουστάρεις. Ας δεχτώ επίσης πως το κομμάτι του σεναρίου και του διάκοσμου είναι ικανοποιητικό (αφήνω εκτός τον οπτικό τομέα, είναι αναμφισβήτητα κορυφαίος).

      Έχουμε μια σαφή επιλογή στο gameplay, που δεν πιστεύω πως είναι θέμα απειρίας αλλά σαφέστατη επιλογή των developers και της Sony ώστε το The Order να λειτουργήσει αποκλειστικά σαν κράχτης για ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό (δυνάμει αγοραστές της κονσόλας) που δεν έχει και πολλή ιδέα (δεν πολυνοιάζεται κιόλας) και απλά θέλει να βάλει ένα δισκάκι στην κονσόλα και να νιώσει ότι ξόδεψε καλά τα χρήματά του. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ένα εύπεπτο, διασκεδαστικό, προσβάσιμο, όμορφο παιχνίδι, και νομίζω πως η λέξη "εύπεπτο" είναι η πιο ταιριαστή στα όσα θέλει να κάνει το The Order. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι σα να κρίνουμε ένα demo - μου είναι αδύνατο να ξεχωρίσω τον τίτλο από την εμπορική του ιδιότητα και την εμπορική κατάσταση του PS4. Είναι σαφώς κάτι απαραίτητο. Επίσης σαφώς - όπως και το αντίπαλο δέος Ryse - είναι κάτι που θα ξεχαστεί πολύ σύντομα και δικαίως.

      Εξυπακούεται πως το "κορυφαία γραφικά - generic gameplay" είναι ο παλιότερος τρόπος να πωληθεί οτιδήποτε στη βιομηχανία.

      Αυτό δεν είναι gameplay όμως. Και να θυμίσω πως τα QTE-based παιχνίδια, ακόμα και τα πιο αποδεκτά όπως το Fahrenheit, το Heavy Rain και τα παιχνίδια της Telltale, κατά γενική ομολογία χάνουν ΠΑΡΑ πολύ στο δεύτερο playthrough οταν υποτίθεται πως θες να δεις διαφορετικές εξελίξεις. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη φύση του gameplay σε ένα τέτοιο περιβάλλον (όπως σωστά συζητά το review) θα πρέπει να σταθούμε και σε άλλους παράγοντες όπως το replayability, το αν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στο σενάριο και εν πάσει περιπτώσει αν ο παίκτης βαράει κάποιο ρόλο στην υπόθεση ή απλά έχει αράξει και χαζεύει πατώντας πού και πού κανένα κουμπί σα χάμστερ. Που και πάλι δεν είναι κακό ή κατακριτέο, προς Θεού, πολλές φορές είναι και απαραίτητο και ποτέ κανείς δεν είπε όχι στον απολαυστικό χαβαλέ.

      Οπότε διαφωνώ κυρίως με το ακόλουθο "Ίσως έχει έρθει η ώρα ... του τι είναι αποδεκτό και τι όχι".

      Το The Order δεν προσφέρεται για τέτοια κουβέντα ακριβώς επειδή δεν έχει αποφασίσει το ίδιο τι θέλει να κάνει. Είναι ένα απλοϊκότατο on-rails shooter, χοντρά χοντρά, με ένα κάρο βίντεο. Διασκεδάζει, σίγουρα. Αλλά όταν στήνεις interactive MOVIE δεν κοροϊδεύεις αναπαράγοντας τη δράση - αυτό το κάνεις μέσω του καθαρού game-play. Το κάνεις κάνεις παίζοντας με την αφήγηση και την πλοκή. Όπως έκανε επιτυχημένα η Telltale με την πρώτη σαιζόν του Walking Dead και αποτυχημένα με ό,τι παρόμοιο έβγαλε από τότε. Και το The Order δεν το κάνει αυτό αλλά μένει σε μια συνταγή διάρκειας ωρών.

      Μικρή σημασία βέβαια έχουν αυτά για ένα eye candy.

      Asura's Wrath κανείς?

    • ZX_Peter
    • Το παιχνίδι είναι απλά καταπληκτικό! ειδικά για όσους είναι φαν τη σειράς Gears μιας και το gameplay του είναι παραπλήσιο.

      Τώρα όσον αφορά ειδικά το gameplay, είναι καθαρά θέμα γούστου όπως πολύ σωστά έγραψε ο TomTom.

      Τέλος θα κάνω ένα σχόλιο για αυτό που διάβασα πιο πάνω για "επικίνδυνα μονοπάτια…"...

      Πιο επικίνδυνο μονοπάτι από το μονοπάτι του να προσπαθεί κάποιος συνεχώς και με κάθε τρόπο να μειώσει τον βαθμό διασκέδασης των άλλων, κοστολογώντας αυτή την διασκέδαση βάση των δικών του θέλω και πιστεύω....δεν υπάρχει.

      Ο καθένας έχει προσωπική άποψη πάνω στο τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει και η διασκέδαση δεν είναι χρηματιστήριο.

      Κάποιοι ξοδεύουν 70 ευρώ για να περάσουν 10-15 ώρες (αναλόγως βαθμού δυσκολίας) διασκέδασης-εμπειρίας με ένα παιχνίδι.
      Άλλοι ξοδεύουν 7-10 ευρώ για να δουν μια ταινία 2 ωρών στον κινηματογράφο.
      Άλλοι ξοδεύουν 100-200 ευρώ την βραδιά σε ποτά και λουλούδια στα μπουζούκια.
      Άλλοι ξοδεύουν καθημερινά 5-10 ευρώ σε καφέδες.
      Και άλλοι πάλι ξοδεύουν κάθε μέρα αρκετά ευρώ για να κάνουν κακό στην υγεία τους (τσιγάρα).

      Ο καθένας μας λοιπόν κάνει τις επιλογές του και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειαζόμαστε καθοδήγηση και συμβουλές από κανέναν, ειδικά όταν αυτοί που κάνουν τους συμβουλάτορες στηρίζονται απλά σε "δείγματα"!!

    • evergrey
    • Ωραιο Review,ωραιο παιχνιδι με υπεροχα γραφικα και ενδιαεφερον "κοσμο",αλλα αυτο το Editors Choice ειναι λιγο ακυρο για μενα.Monster Hunter 4 Ultimate,Dragon Age: Inquisition,Danganronpa 2: Goodbye Despair Editors Choice σε αυτα δεν ειδα.Και αυτα οπως και ενα παιχνιδι του 5 μπορει να σου δωσει κατι "ξεχωριστο" και ιδιαιτερο.

    • ZX_Peter
    • Εγώ προσωπικά flame wars δεν ξεκινάω αλλά ούτε και έχω σκοπό να πάρω μέρος σε κάτι τέτοιο.
      Σχολίασα απλά αυτό που έγραψες, το οποίο ήταν τραβηγμένο κατά την άποψη μου.

      Τώρα όσον αφορά την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων που λες, πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε "όταν" παίξεις ολόκληρο το παιχνίδι.
      Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μέσω της εμπειρίας ενός τρίωρου demo.....δεν στέκει.

      Αυτά από εμένα, καλή συνέχεια.

    • spyrousman
    • Μου άρεσε το review σου Ηλία!

      Το παρέλαβα σήμερα και κάποια στιγμή θα το ξεκινήσω.

      Eίμαι αρκετά συνειδητοποιημένος όσον αφορά την επιλογή μου, μου αρέσει ΚΑΙ αυτή η κατηγορία games και λογικά θα το τελειώσω,απολαμβανοντάς το για αυτά που έχει να μου προσφέρει, σε κανά διήμερο.

    • gsmaggiore
    • Δεν καταλαβαίνω προσωπικά τι σημαίνει η τελευταία πρόταση και συγκεκριμένα η έκφραση "πως η ψυχαγωγία δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα συνδεδεμένη με την κουλτούρα". Αν ως κουλτούρα υπονοείται μια κάποια παράδοση η οποία αναδύεται από τα υπάρχοντα παγιωμένα game design patterns (και το πως αυτά κατανέμονται στα διάφορα genres) τότε οφείλω να συμφωνήσω κι εγώ σ'αυτό.

      Τα έχουμε θίξει άλλωστε πολλές φορές και στις εκπομπές αυτά τα θέματα και έχουμε οδηγηθεί σε πολύ παρόμοια συμπεράσματα. Αυτό που όμως λέμε πάντα είναι να μην παίρνει "συγχωροχάρτι" κάτι επειδή απλώς είναι θεμιτό. Και νομίζω ότι και αυτή η οπτική καλύπτεται από το κείμενο.

    • zerocool7545
    • Ετοιμαζόμουν να γράψω ολόκληρο κατεβατό αλλά το τελευταίο σχόλιο του @raysod με καλύπτει απόλυτα.
      ..... και εγώ πιστεύω ότι μας πάνε πίσω τέτοιοι σχεδιασμοί παιχνιδιών και όχι μπροστά...

      Δεν συμφωνώ με το Editorσ Choice εκτός και το σενάριο του παιχνιδιού είναι τόσο mind blowing που θα μπορούσε να μας τινάξει τον εγκέφαλο.Παρόλα αυτά όμως μιας και δεν είμαι κάτοχος PS4, θα ήθελα να δω τον τίτλο και σε pc.

    • bill_dep
    • Αφου δεν εχεις ps4 δεν το εχεις παιξει δεν εχεις αποψη, πως πιστευεις οτι τετοιοι σχεδιασμοι μας πανε πισω δεν μπορω να σε καταλαβω, ουτε το 6 μπορω να καταλαβω ουτε τιποτα δεν μπορω να καταλαβω.. Ισως ειμαι ο χαζος εγω τελικα..

    • zerocool7545
    • @bill_dep
      To παιχνίδι το κρίνω με βάση το review που διάβασα.Αν το είχα παίξει το παιχνίδι, θα είχα σχηματίσει ήδη άποψη και δεν θα έμπαινα στο enternity για να διαβάσω το review.Συγνώμη αλλά αυτή δεν είναι η χρήση και ο λόγος ύπαρξης του review;
      Εγώ τουλάχιστον ακριβώς επειδή δεν έχω το παιχνίδι για αυτό μπήκα στο site και διάβασα το κείμενο του Ηλία, για να αποκτίσω άποψη.

    • Mithrantir
    • Παιχνίδι που του βάζουμε 6 και το προτείνουμε για αγορά full price δε πάνε μαζί.Βάλτε τουλάχιστον διαφορετικές κατηγορίες επιλογών,κάτι σαν το eurogamer.Π.χ. προτεινόμενο για αγορά,προτεινόμενο για ενοικίαση(ή αν γενικά αξίζει να του ρίξουμε μία ματιά-να του δώσουμε μια ευκαιρία),προτεινόμενο για αγορά σε πτώση τιμής κ.τ.λ.

      Επίσης αυτο με την εμπειρία και την απειρία του καθενός δε καταλαβαίνω τι δουλειά έχει σε review.Μελέτησε ο Ηλίας τα βιογραφικά της Ready at Dawn και έκρινε ότι επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα?

    • Sephiroth
    • @Mithrantir, επαναλαμβάνω. Η στάμπα "Editor's Choice" έχει να κάνει με το κατά πόσο προτείνει -αρχικά ο συντάκτης και κατ' επέκταση το site- ένα παιχνίδι, ασχέτως βαθμολογίας. Για να το κάνουμε πιο σαφές στο review του The Order: 1886, ο τίτλος χαρακτηρίστηκε έτσι ξεκάθαρα λόγω της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και του τεχνικού τομέα που είναι εξαιρετικά. Ειδικά, οπτικά, μιλάμε για ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας μέχρι σήμερα. Συνολικά το παιχνίδι (κρίνοντάς το από όλες τις πλευρές), έχει προβλήματα που του στερούν μια υψηλή βαθμολογία. Με αυτό τον τρόπο όμως θα είναι άδικο να πάρει ένα 6, αντίστοιχο με ένα 6 ενός άλλου τίτλου που μπορεί να μην έχει αυτό το "ξεχωριστό". Με τη στάμπα λοιπόν επισημαίνουμε games που αξίζουν της προσοχής σας, ασχέτως βαθμολογίας. Το γιατί, εξηγείται στο εκάστοτε review.

    • Tobajaras
    • To Editor's Choice σημαίνει πως ο συντάκτης προτείνει ένα παιχνίδι σαν κάτι το ιδιαίτερο, που αξίζει της προσοχής. Η πρόταση αυτή δε δεσμεύεται από το βαθμό.

      Το αξιοπρόσεκτο στο The Order είναι ο οπτικός τομέας. Αλίμονο αν το καλύτερο οπτικά παιχνίδι στις κονσόλες αυτή τη στιγμή - και με καινοτόμο τεχνολογία όπως εξήγησε το Digital Foundry - δεν προτεινόταν σαν κάτι που πρέπει να δει ο κόσμος.

      Η γενική ποιότητα αξιολογείται όπως πάντα με το βαθμό και αναλύεται στο review.

      Στο κάτω κάτω πήρε Editor's Choice το Goat Simulator (και το μοναδικό 10 που έχω βάλει), στο The Order θα κολλήσωμεν?

    • kakashi_hatake
    • Και αυτό που το βλέπεις ρε Raysod? Υποκειμενική επιλογή του συντάκτη είναι αυτή. Εγώ πιστεύω ότι μερικοί το κάνετε θέμα γιατί το συγκεκριμένο EC δείχνει κάποια θετική υπεράσπιση του τίτλου. Θα προτιμούσατε τη συγκεκριμένη βαθμολογία με το μισό πρώτο κείμενο και καθόλου το EC. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει εδώ. Και τώρα τα έχετε βάλει με τον Ηλία που το έβαλε σαν editor choice και προσπαθείτε να το ρίξετε στο site που επέτρεψε και με ποια λογική μια τέτοια κίνηση. Σε μερικά πράγματα ο ZX_Peter έχει μεγάλο δίκιο. Σε λίγο θα μας δώσετε link από το Digital Trend που του δίνει 2/10 για να δείξετε πως θα έπρεπε να είναι το review. Λέτε για τα fanboys και το χαμό που θα προκαλέσουν εξαιτίας του review αλλά μάλλον γίνεται το αντίθετο. Τώρα για όσους θέλουν να καταστραφεί το game, να εμποδίσουν όποιον γελοίο πάει να το πάρει, να αναφέρουν μόνο τα αρνητικά και να υποστηρίζουν ότι όποια θετικά έχει απλά δεν αξίζουν, τι να σας πω ρε παιδιά. Σίγουρα πλέον έχει ξεφύγει το όλο θέμα από το "λέω απλά την άποψή μου" και πρέπει να δείτε που το έχετε πάει. Πάλι καλά που υπάρχετε και εσείς πάντως να μας σώσετε από τα έκτρωματα που κυκλοφορούν κάθε μήνα.

    • kakashi_hatake
    • @Raysod Και γιατί πρέπει να μας πει και ο ίδιος συντάκτης αυτό που μας είπε ο Παύλος. Φαντάζομαι ο Παύλος κάτι ξέρει και το είπε. Το να ζητάτε και από τον ίδιο συντάκτη να μιλήσει το θεωρώ απλά θράσος που περιμένετε να δώσει λόγο για αυτή του τη κίνηση. Ζητάτε εξηγήσεις για ένα καθαρά υποκειμενικό κομμάτι του review. Δεν είναι ούτε στάμπα Must Buy ούτε Υποψήφιο για GOTY είναι ένα μαμημένο EDITOR'S choice. EDITOR'S.

    • dawnstar
    • Ray το καταλαβαμε δεν σου αρεσει.τωρα που το επαιξα οχι πολυ μια ωριτσα αλλα εχω αποψη (περιμενα να το παιξω ο ιδιος για να εχω αποψη για αυτο δεν εχω σχολιασει) το παιχνιδι ειναι εκπληκτικο σε διαρκεια απο οτι διαβαζω δεν περιμενω πολλα αλλα οπτικα ειναι εκπληκτικο.ray δεξου οτι υπαρχει κοσμος που του αρεσει και ναι και εγω ειμαι ενας απο αυτους αυτη την στιγμη οπτικα το παιχνιδι ειναι σταθμος ναι θα ξεπεραστει συντομα αλλα πρεπςι ολοι να δεχθουν οτι ειναι το σημειο αναφορας για το ps4 εαν δεν εβγαινε το bloodborne τοσο συντομα το order θα ηταν σημειο αναφορας για καιρο

    • TomTom
    • @ kakashi_hatake

      Φίλε μου όποιος δεν έχει ασχοληθεί με το game προσπαθεί να βρει χίλιους δύο λόγους να μπει η κουβέντα στο γιατί έβαλε o Ηλίας στο συγκεκριμένο παιχνίδι EC και να χαθεί το "ζουμί".

      Μάλλον κάποιοι περίμεναν ότι το παιχνίδι θα φάει το θάψιμο της ζωής του και τους χάλασε λίγο το EC.

      Προτείνω Limoncello για χωνευτικό λοιπόν.

      ----------

      @ raysod

      Έγραψες στον ZX_Peter :

      " εδώ έχει ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση φίλε μου σε σχέση με το παιχνίδι και τον σχεδιασμό του "

      Μόνο με το παιχνίδι δεν ασχολείσαι φίλε μου, ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!!!

      ---------

      https://www.youtube.com/watch?v=0IZL6ynQJlE
      Στίχοι με νόημα ....

    • apollyon
    • Mπήκα από περιέργεια να διαβάσω το ριβιου γιατί περίμενα να το έχει γράψει ο Φραγκούλης καθώς είναι πιο κοντά στα χωράφια του και ξενέρωσα λίγο που το έκανε συντάκτης του Εντερνιτυ.

    • TomTom
    • @ raysod

      Aν δεν το έχει πάρει χαμπάρει έχω ήδη γράψει την γνώμη μου για το παιχνίδι (13ο & 14ο σχόλιο).

      Αν δεν σε ήξερε κάποιος με την απάντηση που μου έδωσες θα νόμιζε ότι trollάρεις ή ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ τα σχόλια που γίνονται και δεν θα σου έδινε απάντηση.

      Εγω επειδή "σε ξέρω" θα σου πρότεινα να βγάλεις τις παρωπίδες και να διαβάζεις όλα τα σχόλια. Θα σου πρότεινα να μην αναλώνεσαι στο γιατί μπήκε το ΕC ή στο γιατί δεν θάφτηκε ακόμα πιο πολύ το game.

    • john-data
    • @ΤomTom τα ποπ κορν δεν είναι καραμέλα αλλά Barbeque.
      Aυτός είναι ο τρόπος μου δεν σου αρέσει βάζεις μια αρνητική (βάλε και εδώ)θα κάνω έφεση στον admin.
      Δεν χαρακτήρισα/απευθύνθηκα σε κάποιον προσωπικά συνεχίζω τα ποπ κορν!

    • Maxus
    • Διαβαζοντας το review εδω αλλα και σε ξενα site και βλεποντας το metacritic καταλαβαινω οτι προκειται για ενα παιχνιδι με τελεια γραφικα αλλα μετριο σε ολα τα αλλα.Αν ήταν παιχνιδαρα θα ειχε και καλυτερες βαθμολογιες οπως το Last of Us,Uncharted,GTA V κλπ,τοσο απλα.
      Απλα ειναι exlusive και εχουμε τα γνωστα ''στρατοπεδα''.Αν δεν ήταν θα ειχε καμια 10ρια σχολια και τέλος.
      Και μην ακουω οτι πρωτα πρεπει να το παιξεις για να καταλαβεις....ο ρόλος ενος review ειναι ενημερωτικος για τους gamers και λειτουργει και σαν οδηγος αγορας.

    • ZX_Peter
    • Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω και να χωνέψω, το γιατί πρέπει σώνει και καλά κάποιος να μεταδώσει ακόμα και σε άτομα που τυχαίνει να τους αρέσει το εν λόγω παιχνίδι, την απέχθεια που ο ίδιος νιώθει για αυτό!!

      Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος από κάτι τέτοιο?

      Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί και πως ξεκινούν τα flame wars και οι ανούσιες κόντρες...

      Αυτά είναι τοξικά σχόλια που οδηγούν σε... επικίνδυνα μονοπάτια.....

      Όσο για το gameplay, είναι καθαρά προσωπικό θέμα και γούστο του καθενός, οπότε καλό είναι να μην γενικεύουμε με βάση τα προσωπικά μας συμπεράσματα.

    • yaponvezos
    • Obligatory nods to:

      @spyrousman

      Γιατί έχει το σωστό mentality για την περίπτωση.

      @john_data

      Διότι όσο οι υπόλοιποι χτυπιόμαστε αράζει και απολαμβάνει. Σταθερά μου φτιάχνει το κέφι με τα comments του.

      Note to self:

      Πιο off topic πεθαίνω.

      Όσο για το debate, μην τρελαίνεστε. Τα games δεν είναι θρησκεία, άρα η οδός δεν είναι μία. Το παιχνίδι είναι αυτό που είναι και παρουσιάζεται αναλόγως. Από εκεί και πέρα, προφανώς, όπως και καθετί, δεν είναι για όλους. Ούτε games του 10 δεν είναι για όλους.

    • Deus
    • Διάβασα όλα τα σχόλια. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το the order είναι μέτριο/κακό/υπερτιμημένο παιχνίδι και ότι πηγαίνει πίσω την βιομηχανία. Ε παιδιά οκ, σεβαστό το ότι δεν σας αρέσει το παιχνίδι αλλά είναι υπερβολικό το ότι πηγαίνει πίσω όλο το gaming ένα παιχνίδι που απλά βγήκε χειρότερο από ότι το περιμέναμε. Για το κάθε shooter όπως το the order του 6 υπάρχει ένας σκασμός από άλλα του 9 και 10 για να επιλέξει κανείς. Αρα ούτε το αγαπημένο μας χόμπι μένει πίσω ούτε εμείς μένουμε χωρίς παιχνίδια να παίξουμε. Όλα καλά.

      Προσωπικά πάντως το παιχνίδι μου ήταν εντελώς αδιάφορο αλλά όλη αυτή η συζήτηση για το κατά πόσο είναι flop με έπεισε να το δω. Θα το νοικιάσω ή θα το αγοράσω σε πολύ χαμηλή τιμή.

    • Talk Show Host
    • Ευχαριστώ για τα σχόλια παιδιά, τα βρήκα ενδιαφέροντα. Στα 15 χρόνια που κάνω κριτική (είτε αναλύσεις για τη θεωρία της κριτικής και το game design) δεν συνηθίζω να σχολιάζω κείμενά μου. Οι αναγνώστες κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, μιας και αφού το κείμενο φύγει από τα χέρια μου, στην ουσία, θεωρώ ότι τους ανήκει και πως αυτοί αποφασίζουν αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι. Να πω απλά, επειδή είναι του παρόντος, ότι το editor's choice μου το πρότεινε σαν ιδέα ο Παύλος, εξηγώντας τη λογική που ακολουθεί το site. Το βρήκα μια ενδιαφέρουσα ιδέα, ακριβώς επειδή ανεδείκνυε την αντίφαση του ίδιου του τίτλου, κι έτσι συμφώνησα.

      Θεωρώ τα περισσότερα επιχειρήματα περί σχέσης κόστους και διάρκειας ή κινδυνολογίας για την "καταστροφή" της βιομηχανίας παντελώς παρωχημένα (έχω ασχοληθεί με αυτά τα θέματα πολλές φορές και τα ακούω από την εποχή που ήμουν νεαρός δίχως να έχει επέλθει κάποια καταστροφή - μόνο ανάπτυξη έχουμε σχεδιαστικά στη βιομηχανία)΄, αλλά υπόσχομαι να ασχοληθώ εκ νέου με το θέμα σε μια μελλοντική ανάλυση, συνομιλώντας με ανθρώπους της βιομηχανίας.

      Αν έχω να πω κάτι ουσιαστικό -ή πιθανά ουσιαστικό- είναι πως, κατά την άποψή μου, όσοι ασχολούνται σοβαρά με τα videogames θα πρέπει να αναγνωρίζουν (ή να μάθουν να αναγνωρίζουν) τη διαφορά της προσπάθειας για κριτική και της προσπάθειας για review. Αν κινδυνεύει από κάτι η βιομηχανία μας είναι η στασιμότητά της στη "δημοσιογραφική" της κάλυψη και στην ουσιαστική κριτική. Αν και πρέπει να ομολογήσω ότι ακόμα και σε αυτόν τον τομέα έχουμε κάπως εξελιχθεί, τουλάχιστον σε σχέση με την περίοδο που δημοσίευα τα πρώτα μου κείμενα.

      Και πάλι ευχαριστώ για τα σχόλια. Τίποτα δεν μου φτιάχνει τη μέρα όσο οι σκεπτόμενοι gamers, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε.

    • mysterious
    • Αχ βρε enternity...αφου ο λαος διψαει για αιμα...δωστου ενα 2 να τον ικανοποιησεις.Για αλλη μια το δεντρο επικρατησε του δασους...ειναι κριμα να μη σεβομαστε τις προτιμησεις/επιθυμιες/γουστα του αλλου επειδη σωνει και καλα πρεπει να επικρατησει το δικο μας...

      Συμφωνω με τον βαθμο κι ας μην εχω την παραμικρη επαφη με το παιχνιδι,μια απλη εκτιμηση βρε αδερφε πως ΣΥΝΟΛΙΚΑ ειναι λιγο πιο πανω απο το μετριο απο αυτα που εχω διαβασει αλλα λιγη σημασια εχει και δεν ειναι αυτο το θεμα.......

      .......το θεμα θα ηταν αν εναντιωνομουν σε οποιαδηποτε διαφορετικη γνωμη απο την δικη μου.Εχουμε ενα review που τα λεει ολα,θετικα και αρνητικα αλλα φτανουμε στο σημειο να ζηταμε μεχρι και εξηγησεις σε οτιδηποτε δεν μας καθεται καλα.

      Παιδια δεν μας βαζει κανεις το μαχαιρι στον λαιμο να το αγορασουμε,ουτε να το κανουμε και στην τιμη των 70 ευρω.Απ'οτι θυμαμαι ελευθερη αγορα εχουμε και ισχυει ο νομος της προσφορας και ζητησης.Ο κοσμος εχει επιγνωση γιατι το αγορασε,δεν περιμενε κατι διαφορετικο,δε ξεγελαστηκε,εκανε συνειδητα μια αγορα.Οποτε ΓΙΑΤΙ τοση λυσσα για ενα παιχνιδι;Κι εγω για παραδειγμα θεωρω το iphone ενα τρομερα υπερκοστολογημενο προιον σε σχεση με τον ανταγωνισμο αλλα δεν θα κατσω να το θαβω σε καθε αρθρο,δεν εχει νοημα.

      Εδω φτασαμε να στιγματιζουμε αυτους που αγορασαν το The Order πως με τις ενεργειες τους συμβαλλουν στη καταστροφη του gaming που αγαπησαμε!Ω ναι αναμεσα στις ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ κυκλοφοριες καθε χρονου ηρθε το The Order για να βαλει ταφοπλακα στα ονειρα μας...

      ΥΓ.Ειλικρινα μετα τον τεραστιο αριθμο σχολιων στο τελευταιο αρθρο του παιχνιδιου πριν το review περιμενα να μην γινει κατι αναλογο αλλά...αλλά.Ζουμε για να διχαζομαστε.

    • Blackstorm
    • Αυτό που λέτε για τα μικρά review δεν το πιάνω. Σας υπόσχομαι το επόμενο δικό μου να είναι 6000 λέξεις να έχουμε να γουστάρουμε. Λιάκο εξαιρετικός για άλλη μια φορά.

    • Chased
    • Να πω κι εγώ δυο πραγματάκια...

      1) Τυχαίο που όλες οι αντιδράσεις με τους αντιδρώντες είναι αποκλειστικά από χρήστες χαρακτηρισμένους ως Sony fan(boy)s?

      2) Εξαιρώ το σχόλιο του Deus από το παραπάνω και ούτε που ξέρω αν ανήκει σε εκείνη την κατηγορία.

      3) Τυχαίο που οι ίδιοι που γράφουν "δεν έπαιξες το παιχνίδι, δεν μετράει η γνώμη σου" ήταν αυτοί που έκραζαν και κράζουν ακόμα το WiiU και τα παιχνίδια του χωρίς καν να το έχουν δει από κοντά? Οέο?

      4) Αν είναι ποτέ δυνατόν να πρέπει να παίξεις πρώτα ένα παιχνίδι για να έχεις γνώμη! Κάποια πράγματα φαίνονται και ΧΩΡΙΣ να παίξεις! Δεν χρειάζεται να παίξεις και να τερματίσεις το παιχνίδι για να ξέρεις ότι είναι γεμάτο QTEs... Έλεος!

      5) @Talk Show Host Αν δεν βλέπεις καμία καταστροφή στη βιομηχανία και βλέπεις μόνο ανάπτυξη, τότε έχουμε σοβαρό θέμα! Με συγχωρείς κιόλας, αλλά κάπου αλλού πατάς! Επίσης, ο τελικός κριτής είναι οι παίκτες, οπότε μια ανάλυση του θέματος της βιομηχανίας και των προϊόντων της, με τους δημιουργούς, δεν έχει νόημα!
      Είναι σαν να ρωτάς τον Phil Spencer γιατί πάει χάλια το XOne! Μην περιμένεις σοβαρή απάντηση!

      6) Για όσους αντιδρούν με τους αντιδρώντες...Χαλαρώστε! Όταν εσείς ζητάτε να μη μιλάνε οι άλλοι επειδή μπορεί να έχουν εμπάθεια με το μηχάνημα ή οτιδήποτε σχετικό, τότε να μη μιλάτε κι εσείς γιατί έχετε συμπάθεια προς αυτό!

      7) Κατά τα άλλα, συζητούσαμε αν θα πρέπει να βγούνε οι βαθμολογίες από τα reviews. Εδώ «σφαζόμαστε» για ένα Editor's Choice, πλάκα κάνετε?

      8) Κι εγώ διαφωνώ πλήρως με την επιλογή του EC στο συγκεκριμένο! Αν είναι να παίρνει τη σφραγίδα ένα ολόκληρο παιχνίδι γιατί ένα ΨΙΧΟΥΛΟ ήταν εντυπωσιακό και καινοτόμο ή δεν ξέρω τι άλλο, τότε δεν θα υπάρξει ούτε ένα παιχνίδι που να μην παίρνει τη σφραγίδα! Πού να είχαμε και "recommended, must buy, avoid"...

      Είχα κι άλλα αλλά τα ξέχασα (όπως πάντα)...

      Τα λέμε αργότερα!

    • john-data
    • Ηθελα να το νοικιάσω σήμερα να έρθει και η κοπελιά να φτιάχνει κρέπες να το απολάυσω εις διπλούν The Order 1886 κρέπες με μπισκότο και μερέντα αλλά βάλατε editor choice και δεν το βρήκα να το νοικιάσω....
      Ξεροσφύρι θα κατέβουν οι κρέπες...

      @Chased στο 4)συμφωνώ πλέον μπορείς να το δεις το game πριν την κυκλοφορία του και να έχεις μια πρώτη άποψη .
      6)Δράση-Αντίδραση.
      7)Περνάει ένα γκομενάκι κοζάρεις απο πάνω μέχρι κάτω,,,,αν και συνήθως το μάτι πάει απο κάτω προς τα πάνω ε θα βάλεις βαθμολογία δεν μπορείς να πεις καλόοοοο και αυτό ήταν τι έκανε τόση ώρα να ετοιμαστεί βαφεί κτλ...Η βαθμολογία πάντα θα είναι το κερασάκι στην τούρτα!
      Μονο το έτος 1886 το gamepro δεν είχε βάλει βαθμολογία στο zelda που είχε κυκλοφορήσει το 2003 τόσο μπροστά ήταν η ομάδα του gamepro και μου έχει μείνει απωθημένο και τρώω όλο την τούρτα εκτός απο το κερασάκι...

    • kakashi_hatake
    • Chased δε ξέρω αν έχεις καταλάβει ότι το όλο θέμα με το The Order έχει πάει αλλού γιατί είχαν ειπωθεί κάποια πράγματα και μετά κάποιοι γνωστοί κρατούσαν αντιδραστική συμπεριφορά και προσπαθούσαν να θάψουν απλά το παιχνίδι ξανά και ξανά και ξανά. Σας πειράζει το γεγονός ότι κάποιοι Sony fans ή fans του παιχνιδιού και του τι αυτό προσφέρει, που λογικό να έχουν παίξει/αγοράσει το παιχνίδι day one, προσπάθησαν να υποστηρίξουν το παιχνίδι και να πουν ότι δεν χρειάζονται τέτοιες επαναλαμβανόμενες ισοπεδωτικές αντιδράσεις από κάποιους που δεν έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη. Έχετε κολλήσει ταμπέλες σε άτομα φανατικά (εγώ προσωπικά αισθάνομαι πως ένα site είναι εναντίον δυο τριών ατόμων εδώ μέσα και όπως έχει δείξει και το παρελθόν σαν να επιδιώκετε την απομάκρυνσή τους για να ηρεμήσουν τα πνεύματα) όταν και η αντίθετη πλευρά συμπεριφέρεται με φανατισμό με αυτό ακριβώς τον τρόπο. Σαν φταίνε τα Sony fanboys και οι συντάκτες με τις επιλογές τους, ότι είναι οι μόνοι λάθος σε όλο το site και ότι εσείς είστε οι σωστοί. Σας φταίνε όσοι πάνε αντίθετα στα πιστεύω σας και όχι αυτοί που ξεκινάν να προκαλούν. Νομίζω μερικοί έχετε απλά μεγάλα θέματα εδώ μέσα, πολύ μεγάλα θέματα. Μερικοί έχετε δείξει την αντιδραστική φύση σας πολύ καλά και από το radio (τρελά γέλια για μια φωτό γουρουνιού και δημοσιογράφου που ρωτάει πως ήταν η ζωή σας σαν αστυνομικός, συμμετοχή σε συλλαλητήρια στο κέντρο) το θέμα όμως είναι ότι όλα αυτά τα πιστεύω δεν ταιριάζουν εδώ μέσα. Καταρχήν είμαστε όλοι gamers. Υπάρχουν διαφορετικά γούστα στον καθένα μας. Ποιος ο λόγος να υπάρχει όλο αυτό; Ποιος ο λόγος σε κάθε θέμα που συνήθως εμπλέκεται η Sony να στήνονται άτομα με Pop corn από τα δυο πρώτα posts. Γιατί να έχουμε μάθει πλέον σε ποια θέματα θα γίνεται κάθε φορά της Πόπης; Ποιος ο λόγος πάντα μα πάντα να υπάρχει κάποιος που να θέλει να πάει κόντρα σε όσους γουστάρουν κάτι; Ποιος ο λόγος να μας φταίει ο συντάκτης είτε με τον τρόπο που έγραψε ένα review είτε με το βαθμό είτε με τα stamps και να θεωρούμαστε εμείς οι σωστοί. Μέσα σε ένα review έχουν βγει οι κακοί όσοι έχουν παίξει το παιχνίδι και ο συντάκτης που έβαλε το editor's choice. Το βλέπεις σωστό εσύ αυτό. Τι να πω. Νομίζω ότι πραγματικά θέλετε να φύγει κόσμος.

    • Chased
    • kakashi, εσύ αυτό κατάλαβες για το γέλιο μου με τη φωτογραφία της γουρουνοκεφαλής? Ό,τι να 'ναι! Δεν θα ανοίξω πολιτική συζήτηση, όμως!

      Τώρα στα υπόλοιπα, εμένα δεν με ενοχλεί κανένας πέρα από κάποιους γνωστούς «προβοκάτορες» που προκαλούν χύμα στο κύμα...και μπορεί κάποιος να καταλάβει αν τα έζησε αυτά τα μέλη. Αλλά δεν με νοιάζει κιόλας. Όπως είπε και ο john-data, «δράση-αντίδραση». Εγώ αντέδρασα σε όσους αντέδρασαν στην αντίδραση της δράσης (Editor's Choice). Και θα συνεχίζω να το κάνω! Όχι γιατί θέλω να τους απαγορεύσω να μιλάνε, αλλά επειδή αυτοί θέλουν να απαγορεύσουν στους ΑΛΛΟΥΣ να μιλάνε, με το πρόσχημα πως «ΕΣΕΙΣ θέλετε να απαγορέψετε στους άλλους να μιλάνε!»...

      Καταλάβετε επιτέλους ότι τα ίδια δικαιώματα έχουν και όσοι συμφωνούν με κάτι και όσοι διαφωνούν με το ίδιο πράγμα.! Επίσης, καταλάβετε το ότι το να συνεχίζει κάποιος να απαντάει σε άλλους χρήστες ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι επιβάλλει τη γνώμη του, αλλά ότι ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΛΟΓΟ για τον οποίο ο άνθρωπος ανέπτυξε τις γλώσσες, το διάλογο! Τί σόι επιχείρημα είναι αυτό που ακούω από πολλούς «πες τη γνώμη σου σε ένα σχόλιο, να πει κι ο άλλος τη δική του και τελείωσε...»...Δεν κάνουμε έκθεση ιδεών σε πίνακες στο Λούβρο! Κριτική και διάλογο κάνουμε!

    • john-data
    • Karakashi_hatake εγω έφτιαξα 1886 ποπ κορν μετρημένα ένα για κάθε σχόλιο...περίμενα να έχουν τελειώσει αλλά δεν...
      Και τρώω όχι μόνο για την Sony αλλά και για την Microsoft και την Nintendo γιατι έχω και τις 3 κονσόλες για τα GAME τους και όχι γιατι είμαι sony,microsft,nintendo.
      Μπορούμε να διαφωνούμε με το άτομο που έκανε το review γιατι και αυτός την άποψη του εκφέρει ποιο δομημένα απο εμάς αλλά ο καθένας έχει την δικιά του άποψη...

    • kakashi_hatake
    • Για πες μου που ακριβώς γίνεται διάλογος με αυτά που λέει ο Raysod?Για εσένα δηλαδή είναι διάλογος το ότι σε κάθε του post κράζει ξανά και ξανά το Order? Που βγαίνουν άτομα και λένε ότι αυτό που λέει δεν ισχύει για αυτό και για αυτό και η απάντηση του να είναι πάντα εγώ το έπαιξα 4 ώρες και ξέρω περισσότερα πράγματα από εσάς που το ολοκληρώσατε. Εκτός και αν ο Raysod είναι gamer guru και πρέπει να του δίνουμε πάντα το λόγο και να προσέχουμε αυτά που λέει. Αν είναι έτσι να τον κάνουν τα παιδιά και συντάκτη για να γράψει αυτά που θέλει και να μας προστατέψει σαν gamers.

    • Talk Show Host
    • Απλά να αναφέρω ότι μέσα στο 2014 η DFC άλλαξε δύο φορές με θετικό πρόσημο το ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανίας, η οποία πλέον υπολογίζει ότι τα έσοδα από το software μόνο θα αυξηθούν 40% μέχρι το 2018. Η εξάπλωση της βιομηχανίας κινητά, φορητά και tablets έχουν αποκτήσει πλέον το δικό τους ρυθμό ανάπτυξης, ανεξάρτητα από τις πατροπαράδοτες βάσεις των home consoles και του PC. Έχουμε τεράστια πληθώρα εμπειριών στο σχεδιασμό, από το εξαιρετικό Wii U μέχρι και το Occulus Rift, την πλάγια αναβίωση των adventures, τη μεγάλη αναβίωση του Space Simulator, τη μείωση των Development costs μέσω των πολλαπλών gaming tools την τεράστια εξέλιξη των indie Developers αλλά και εναλλακτικές βάσεις χρηματοδότησης μέσω του Kickstarter. Τα κλασικά προβλήματα που έχουμε με τη χαμηλή ποιότητα των ετήσιων franchises ή το hive mind σε τίτλους όπως το Call of Duty είναι αναμενόμενες εξελίξεις από τη μαζικότητα που απολαμβάνουμε πλέον ως βιομηχανία και ο κίνδυνος που φέρνουν αφορούν τα ίδια αυτά franchises, όπως είδαμε με την πτώση, π.χ., του PES. Δεν υπάρχει κανένα νούμερο και κανένα λογικό επιχείρημα που να αποδεικνύει κάποια καταστροφή στη βιομηχανία. Μην μεταφράζετε ως καταστροφή της βιομηχανίας το γεγονός ότι μπορεί να μη σας αρέσουν κάποια παιχνίδια ή κάποιες πλατφόρμες.

    • john-data
    • Παιδιά να το πάμε χαλαρά μην επιβάλει ο admin καμιά εβδομάδα απαγόρευσης σχόλιων μη εφέσεως και τι θα κάνουμε μετά...

    • Chased
    • @TSH

      Και η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ με χαλκευμένα στοιχεία και αξιολογήσεις από οίκους αξιολόγησης που άλλαζαν τα στοιχεία τους επειδή έτσι τους κάπνισε... Ανάπτυξη!!!!!!

      Η ποικιλία ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ανάπτυξη! Ποικιλία κατηφορική είναι και στη μείωση του κόστους που βλέπεις εσύ, εγώ βλέπω blocked used games, DRMs, microtransactions (αλήθεια, ΓΙΑΤΊ υπάρχουν αυτά αν μειώθηκαν τα κόστη παραγωγής?), generic games, overhyped παιχνίδια που δεν αποδίδουν, τεχνικά προβλήματα και άλλα πολλά.
      Αν αυτό είναι ανάπτυξη, ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΟΔΕΥΣΩ!


      Τα υπόλοιπα, περί «μαϊντανών» τα επιστρέφω στον αποστολέα!

      Όσο για τον raysod, kakashi, μια χαράδιάλογο κάνει! ΕΣΕΙΣ ξεκινήσατε να του επιτίθεστε και να τον κράζετε και σας απάντησε!

    • Chased
    • Τί να το κάνω το screenshot? Διαβάζεις τι γράφει? Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα έγραψα! Αλλά γαργάρα, έτσι?

    • Chased
    • Εντάξει, ΟΚ, κολλήσαμε στο «αποκλειστικά». Λάθος διατύπωση, αν και εγώ εννοούσα τις έντονες αντιδράσεις και τα likes/dislikes. Όπου κοιτάξεις, τα ίδια μέλη τα κάνουνε.

      Και μην κολλάς εκεί, εδώ εγώ δεν αντιδράω που με είπες «μαϊντανό», ενώ είναι λόγος προειδοποίησης!

    • kakashi_hatake
    • Πάντα εμείς/κάποιοι/άλλοι φταίμε/νε Chased. Εμείς επιτεθήκαμε στον Raysod, εμείς δεν ήμασταν στην εκπομπή την προηγούμενη παρασκευή άρα εμείς φταίμε που υπήρχαν μόνο αρνητικές φωνές για το παιχνίδι και εμείς φταίμε που με την απουσία μας χαρακτηρίστηκαν όσοι γουστάρουν το παιχνίδι μικροαστοί, γελοίοι καταστροφείς της βιομηχανίας. Εμείς φταίμε που μερικοί επιτίθενται σε συντάκτες και reviews επανειλημμένα και που υποστηρίζουν χρήστες που επιτίθενται στο site. Φταίνε όσοι τους άρεσε το παιχνίδι, όσοι το πήραν day one και υποστήριξαν την RaD σε αυτό το βήμα της, όσοι τους αρέσει αυτή η κινηματογραφική εμπειρία, όσοι το ολοκλήρωσαν και έχουν διαφορετική άποψη (θετική) από τους υπόλοιπους που συμμετείχαν στα σχόλια. Φταίει ο συντάκτης που παραπλανεί τον κόσμο γιατί το κείμενο έχει ανάμεικτες απόψεις (αντικειμενικότητα), η βαθμολογία είναι στα ίδια πλαίσια με την παγκόσμια κοινή γνώμη (κοινή αποδοχή), αλλά υπάρχει ένα Editor's Choice που τα ισοπεδώνει όλα (υποκειμενικότητα).

    • Chased
    • Αδερφέ, δεν ήμουν παρών στην προηγούμενη εκπομπή και δεν την άκουσα για να ξέρω το τι ειπώθηκε! Ο raysod πάντως δεν επιτέθηκε στο review. Έχει ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να εκφράσει τη διαφωνία του και τη δυσαρέσκειά του, ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΕΛΕΙ.
      Όπως επίσης το ίδιο δικαίωμα έχεις κι εσύ κι εγώ κι ο καθένας μας! Αν ο raysod διαφωνεί με το review, το βαθμό ή το EC stamp, διαφώνησε όσο γουστάρεις μαζί του! Αλλά κάποιοι άλλοι χρήστες ξεπέρασαν το όριο της διαφωνίας και πήγαν αλλού. Αυτό λέω.

      Από εκεί και πέρα, δεν επιστρέφω στο θέμα. Εγώ είπα ό,τι είπα και δεν καταλαβαίνω γιατί μεταφράζεται αλλιώς.

    • mysterious
    • Νομίζω πως είναι κάτι παραπάνω από προφανές γιατί μπήκε η στάμπα editor's choise.Μιλάμε για ένα τρομερά αντιφατικό παιχνίδι και συγκεκριμένα στην αναλογία/αντίθεση τεχνικός τομέας/gameplay.Καλώς ή κακώς πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα και θέτει νέα standards όσον αφορά τις κονσόλες.Δε μπορώ να καταλάβω γιατί τόσος ντόρος με αυτό όταν αναλύεται διεξοδικά ο βαθμός στο review.Εκτός κι αν το 6 σημαίνει βουρ στον πατσά.

    • kakashi_hatake
    • Μεταφράζονται αλλιώς Chased γιατί μετά το χθεσινό φαινομενικά καλό κλίμα της εκπομπής ήρθες και έκανες και εσύ ένα προκλητικό για εμένα σχόλιο. Γιατί αν και ήσασταν στην ίδια εκπομπή εχθές βλέπω τον Raysod λίγο πιο ήρεμο σήμερα και εσένα να έρχεσαι να ζητάς τα ρέστα για όλα όσα έχουν λεχθεί. Και δε θα έμπαινα καν στον κόπο να σου απαντήσω, αλλά με διαολίζουν μερικές φορές κάποια πράγματα και το "τα λέμε αργότερα" με έκανε να πατήσω σύνδεση στο site. Καλά είναι πάντως να το αφήσουμε εδώ.

    • Chased
    • Δεν αφορούσαν εσένα οι απαντήσεις μου. Αν σε πείραξε το "τα λέμε αργότερα" τί να πω? Απλά wtf, man?

    • kakashi_hatake
    • Οι ενστάσεις μου και στο review και στο άλλο άρθρο του The Order είναι επειδή προσπαθούν κάποιοι να χαλάσουν το όποιο καλό κλίμα και θέληση υπάρχει από διάφορα μέλη για διάλογο. Για σωστό διάλογο. Ειδικά στο ντεμπούτο του Order (δε ξέρω αν το πρόσεξες από την αρχή του πριν τις διαγραφές σχολίων) η κατάσταση ήταν απελπιστική με το ποιοι επιτέθηκαν πρώτοι σε ποιους. Κατά τα άλλα μας ενοχλούν μόνο οι fanboys της Sony. Από το κακό χαμό που προκλήθηκε από καταναλωτές εκτός Sony, μας πείραξαν μόνο τα σχόλια του Commenter, του TomTom και άλλων Σονάκηδων. Και κατηγορήθηκα και από πάνω για fanboy και ότι φοράω παρωπίδες εχθές από τον Γιώργο στην εκπομπή για την ενασχόληση μου αυτή σε αυτά τα δυο θέματα επειδή προσπαθούσα να κάνω τους δε να σταματήσουν να προκαλούν τόσο. Και ναι επειδή το βρίσκω κουραστικό πλέον σε όσα θέματα μπαίνω, απλά επειδή τυχαίνει να είμαι κάτοχος ενός PS4, να βλέπω συνέχεια δυο τρία άτομα να προσπαθούν να νευριάσουν κάποιους που τους έχουν βάλει την ταμπέλα των fanboys και να μετατρέπεται ένα άρθρο σε πεδίο μάχης λες και μιλάμε για πολιτική ή ποδόσφαιρο. Αισθάνομαι πως το enternity έχει γίνει πλέον μη φιλικό προς οποιονδήποτε υποστηρίζει κάτι από Sony. Και με πείραξε το "τα λέμε αργότερα" γιατί κάνει αυτό που ακριβώς προανέφερα, ρίχνει λάδι στη φωτιά που σε συνδυασμό με τις κατηγορίες που πετάς δείχνει ότι επιθυμείς να συνεχιστεί η "σφαγή". Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

    • Chased
    • Πολύ κακώς κατάλαβες, τότε! Δεν εννοούσα τίποτα τέτοιο, απλώς ήξερα πως θα υπάρξουν απαντήσεις και θα απαντούσα αργότερα γιατί θα έφευγα.

      Δεν πρόλαβα τον χαμό πριν τις διαγραφές...

      Όσο για τα υπόλοιπα, ρόδα είναι και κάνουν κύκλους. Κάποτε ήταν κάθε τι της Nintendo, μετά ήταν το XBOX One και η Microsoft και τώρα είναι η Sony με τα overhyped exclusives της. Ο κάθε ένας αντιδράει εκεί που θίγεται αυτό που αγαπάει (εκτός από εμένα, λολ...?)... Πάντα αυτό γινόταν και πάντα αυτό θα γίνεται...

    • AnimaPura
    • Η αμήχανη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι πλέον κάποιοι εναντιώνονται στην συμπεριφορά ορισμένων οι οποίοι ασκούν κριτική σε κάποιον συντάκτη, ενώ πχ κανείς δεν είχε βρεθεί να μιλήσει σοβαρά εναντίον άλλων μελών όταν με έβριζαν στα σχόλια του review του Forza 5. Τυχαίο είναι που αυτό συμβαίνει επειδή μιλάμε για exclusive της Sony και όχι της MS ή της Ninty. Σίγουρα τυχαίο.

      Δύο μέτρα και δυο σταθμά επομένως. Πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, προκειμένου να μην έχουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι "οπαδοί" (δεν χρησιμοποιώ τον άλλο όρο γιατι μερικοί είστε ευαίσθητοι) της Sony στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από τις άλλες δυο "φυλές".

      Δεν περιμένω από ορισμένους να φτιάξουν χαρακτήρα και να συνεννούνται σαν άνθρωποι και όχι σαν νεάτερνταλ ή σαν ενήλικες τέλος πάντων, αφού μέρες τώρα η συζήτηση κάνει κύκλους ξανά και ξανά. Απόδειξη του ότι η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα και δεν καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα. Αυτό που ζητάω είναι λίγη αντικειμενικότητα και χαλαρότητα όταν εκφράζεστε δημόσια, εδώ στα σχόλια.

      Ο Ηλίας έχει κάθε δικαίωμα να βάλει στάμπα Editor's Choice. Μπορεί να μην συμφωνούν κάποιοι, αλλά αυτό είναι το όλο ζητούμενο του εν λόγω badge; αν θα το διάλεγε αυτός για τον εαυτό του ή όχι.

      Και κλεινω με μια ιστορία:
      Όταν είχε βγει το πρώτο DLC για το CoD 4: Modern Warfare, θυμάμαι ότι είχα πει στον ευατό μου "Καλά, ήδη έδωσα τόσα λεφτά, γιατί κ' άλλα?"

      Ελπίζω να είμαστε όλοι εδώ για να δούμε αν είμαστε υπερβολικοί όσοι μιλάμε για καταστροφές και πισωγυρίσματα στον χώρο.

    • kakashi_hatake
    • Από το να ζητάς αντικειμενικότητα και χαλαρότητα μετά τα όσα έγιναν και για τα οποία έβαλες το χεράκι σου AnimaPura, δε θα ήταν καλό να ζητήσεις κάποια στιγμή και κάποια συγνώμη για να μπορέσει ίσως ο κόσμος και όχι τόσο οι "οπαδοί" της Sony να σε βλέπουν θετικά και να παίρνουν το μέρος σου όταν σου κάνουν επίθεση άλλα μέλη σε μια δουλειά που έκανες σαν συντάκτης; Γιατί το βλέπω και σαν θράσος να βγαίνεις τώρα μετά το "γελοίοι" και μετά τα νέα τερτίπια του facebook και να μιλάς για τυχαία γεγονότα. Δεύτερη φορά, ειδικά μετά το επίσης διαγραμμένο σχόλιο σου με τις υποδείξεις σε άλλο μέλος να πάει να καταστρέψει άλλη είδηση (γιατί καταστρέφει το θετικό κλίμα της είδησης για συζήτηση). Λέω μήπως μπας και ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα γενικά στο site και όχι με το που γίνεται κάτι να αρχίζουν τα pm να στέλνονται αβέρτα από εδώ και από εκεί. Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή.

    • ZX_Peter
    • "Κάποιοι" ακόμα δεν καταλαβαίνουν ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν θα πρέπει να μιλάνε για σχοινί.. ;

      Κάποιοι έχουν βάλει σε μέγιστο βαθμό το χεράκι τους για να δημιουργηθεί (και να συντηρηθεί) αυτή η ένταση και σαν να μην έφτανε αυτό, νουθετούν κιόλας !

      Κάποιοι δεν έχουν ιδέα για το βάρος της ευθύνης των πράξεων τους, το οποίο μάλιστα πολλαπλασιάζεται αν αναλογιστεί κάποιος και την θέση που υπηρετούν!

      Μερικές φορές λοιπόν είναι προτιμότερη (και εξυπνότερη) λύση η σιωπή, ειδικά όταν δεν φαίνεται να υπάρχει το σθένος και το θάρρος να ζητήσει κάποιος "έστω" μια ειλικρινή συγνώμη.

    • PORTAL
    • ενα αλλο παιχνιδι με ατελειωτες cut scenes που δε σ'αφηνε να παιξεις ειναι το max payne 3. Ομως για καποιο λογο κανεις δε το' θαωε οσο επρεπε.

    • kakashi_hatake
    • @Raysod Δεν πρόκειται να σου απαντήσω Raysod. Και να σου πω δηλαδή... Όταν με το καλό και αν βγω στην εκπομπή για να αρχίσεις να μας παίρνεις στα σοβαρά τότε ίσως και να σου πω αν το θυμάμαι.

    • Tim of Heavens
    • Εγώ πάντως που το είδα ολόκληρο το παιχνίδι στο φιλαράκι μου μια χαρά πέρασα. Είχα και ένα μπωλ ταραμά δίπλα μου, κάτι θράψαλα και ψωμί βαρβάτο και την έβγαλα φίνα. Δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Άλλοι τρώνε πατατάκια, εγώ το έριξα στην νηστεία. Γαμάτα γραφικά και δεν έδωσα φράγκο. Ταινιάρα πάντως.

    • ZX_Peter
    • Εδώ υπάρχει κόσμος που δεν έχει ούτε καν PS3/Χ360 και θα παρακαλούσε έστω να του δανείσουν μια κονσόλα με οποιοδήποτε παιχνίδι, για να περάσει μερικές ώρες διασκέδασης.......και κάποιοι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απάθειας και βαρεμάρας, που το μόνο που τους νοιάζει μέσα στον μικρόκοσμο τους, είναι το να χλευάζουν τα ίδια τα παιχνίδια....!!

      Τραγικές καταστάσεις, πραγματικά.

      Πίστευα ότι το επίπεδο των gamers στην Ελλάδα θα ήταν υψηλότερο, δυστυχώς διαψεύστηκα πανηγυρικά.
      Κατά τα άλλα μιλάμε ακόμα για χόμπι?

      Τύφλα να έχει η espresso..

    • ZX_Peter
    • Αν αυτος ειναι ο τροπος να δειξει καποιος την αγαπη του απεναντι στο μεσο......φοβαμαι να μαθω πως θα ειναι η απεχθεια-μισος απεναντι σε αυτο!

      Επισης πρωτη φορα μαθαινω οτι η εξελιξη περναει μεσα απο τον χλευασμο!
      Πραγματικα μενω αφωνος!

      Μαλλον ηρθε η ωρα να αναθεωρησω ολα οσα γνωριζα μεχρι σημερα για τον χωρο!

    • Chased
    • Ρε? Το αφοδεύσατε το θέμα!
      Οι μεν κάνετε λες και χαρακτήρισαν όλους τους παίκτες με χαμηλό IQ αν παίζουν αυτά τα παιχνίδια και οι δε μιλάτε για άρσεις απορρήτου κλπ... WTF INDEED!?!!!

      Κατ' αρχάς, ZX_Peter, ναι... Αγάπη στο μέσο είναι αυτό. Δεν είπαμε αγάπη στο The Order 1886, αλλά στο μέσο! Και το μέσο πρέπει οπωσδήποτε να αποβάλλει παιχνίδια όπως το The Order 1886, τουλάχιστον κατά τη γνώμη κάποιον...και για να μην πάρω και κανέναν στο λαιμό μου, θα το πω για εμένα! Ναι, αυτό πιστεύω! Τέτοια παιχνίδια δεν έχουν καμία θέση στο μέσο! Ακόμα και ο David Cage περισσότερο gameplay βάζει!

      Κατά τα άλλα, βλέπω δύο χρήστες που εξαιτίας των αλληλοεπιθέσεων, έχουν καταλήξει σε τραγικά μονοπάτια και δεν ελέγχουν καν τι λένε! Κατ' αρχάς, ο commenter δεν έχει μόνο Sony προϊόντα και οι κουβέντες για ψυχίατρο κλπ είναι ανεπίτρεπτες! Αυτά προς εσένα raysod. Κατά δεύτερον, ο raysod δεν σου έδωσε το δικαίωμα να αποκαλύπτεις τα στοιχεία του εσύ όποτε γουστάρεις, ακόμα και αν τα έδωσε ο ίδιος στο παρελθόν. Επίσης, τα επιχειρήματά σου κάπου δεν στέκουν, φίλε commenter!

      Τώρα, όπως έγραψα και παραπάνω, ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράψει τη γνώμη του για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, αρκεί να μην προσβάλλει τους άλλους! Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα πρέπει να μιλάει για παιχνίδι-καταστροφή κάποιος, εφόσον έχει αυτήν τη γνώμη! Ούτε καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να μιλάει για παίκτες με χαμηλό IQ αν δεν τους τσουβαλιάζει όλους μαζί! Ποιος σας είπε ότι εσάς σας βάζει κάποιος σε αυτήν την κατηγορία?
      Δηλαδή, όταν όλοι οι υπόλοιποι γράφετε πως τα παιχνίδια της Nintendo είναι παιδικά ή για παιδιά, όσοι παίζουμε αυτά τα παιχνίδια θιγόμαστε και σας βρίζουμε γιατί «μας είπατε ανώριμους ή παιδεραστές»?

    • Chased
    • Καλά, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό δεν αποδεικνύει και τίποτα.... Απλώς ότι πήγες σε ένα βίντεο-κλαμπ και έγραψες ένα χαρτί... ;)

    • ZX_Peter
    • Άρα εγώ και αρκετοί άλλοι που τυχαίνει να μας αρέσει το The Order 1886, σημαίνει ότι δεν αγαπάμε το μέσο..?

      Πραγματικά τι λογική είναι αυτή?

      Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει ο καθένας που δεν του αρέσει κάποιος τίτλος, να προβλέπει και την καταστροφή του μέσου!

      Μήπως να χαλαρώσουμε λιγάκι και να χαρούμε, που έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από τόσους πολλούς αξιόλογους τίτλους, αυτόν που μας ταιριάζει και μας ευχαριστεί περισσότερο?

      Μήπως έχουμε χάσει τελικά την ουσία του πράγματος?

    • ZX_Peter
    • commenter

      Εγώ αν δεν δω ανάλυση πρωινών ούρων δεν σε πιστεύω.
      Και μια καλλιέργεια κ@πρ.....ν θα βοηθούσε!

      Αν σκεφτώ κι άλλα αηδιαστικά αλλά "αναγκαία" στοιχεία, θα ξαναποστάρω ;)


      "Level up"!!

    • Nightwish
    • @Commenter ηθελα να κάνω copy paste το link αλλα κατα λάθος έκανα αναφορά!!! Sorry!!!!!

      P.s. Παιδιά με όλη την καλή διάθεση και χωρίς διάθεση να κριτικάρω το site κάντε κάτι με έκδοση του site για κινητά γιατί έτσι δεν παλεύεται με τίποτις

    • kakashi_hatake
    • Παίδες λίγο προσοχή με αυτά που λέτε γιατί το πάτε σε σκοτεινά μονοπάτια με το όλο θέμα των μηνύσεων. Αυτά καλό είναι να λέγονται με pm και όχι έτσι δημόσια. Φαντάζομαι αστειευόμενοι τα λέτε όλα αυτά αλλά περπατάτε λίγο επικίνδυνα. Η δημοσιοποίηση των προσωπικών σου στοιχείων Raysod δεν αποτελεί αδίκημα από τη στιγμή που αναφέρεις ο ίδιος σε παραπάνω Post ότι το γνωρίζουν πλέον οι πάντες και ότι έμπαινες στο chat από το facebook σου που έχει το όνομά σου. Με τον χλευασμό ίσως κάτι να μπορείς να κάνεις αλλά δύσκολα γιατί είναι πλημμέλημα και θυμίζει πολύ το σκηνικό "θα σου κάνω ντα" και είναι λίγο μαμακία να σου φύγουν 100 ευρώ για μήνυση για τέτοιο λόγο (και δε δίνεις 60 να πάρεις το order?). Δεν προσέχεις όμως πως μιλάς και εσύ και με σχόλια του τύπου "Επειδή είμαι αυτός που είμαι οι νομικές διαδικασίες κινήθηκαν με ταχύτητα αστραπής" (που μπορεί κάποιος να βάλει ότι κατηγορία σκεφτεί σε αυτό) αλλά και το σημαντικότερο "Ήδη γνωρίζω τα πραγματικά στοιχεία του commenter και τον περιμένει εκπληξούλα τις επόμενες ημέρες..." (είναι λίγο απειλή αυτό ε; Επειδή φαντάζομαι εννοείς τη μήνυση, αλλά δε ξέρεις πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο άλλος) μπορεί να σου γυρίσουν μπούμερανγκ. Μιλήστε με pm βρείτε τα ή όχι και αν γίνεται σε αυτή τη φάση να παρέμβει και ο Παύλος γιατί και με τις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσετε, θα εμπλακεί και το site γενικότερα. Και καλό είναι να αποφεύγετε ο ένας να απευθύνεται στον άλλον. Και το θέμα Order νομίζω έκλεισε, τι λέτε;

    • Jim P
    • Συνήθως δεν σβήνεις την φλόγα του αναπτήρα με Canadair...

      Full pun intended...

      Αδημωνώ να δω τι θα γίνει όταν κυκλοφορήσει το Uncharted 4, ευτυχώς η Ελλάδα δεν έχει SWAT Raids... ακόμα!

    • ZX_Peter
    • Τελικά είχα δίκιο όταν έλεγα ότι μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσω όλα όσα γνώριζα-πίστευα μέχρι σήμερα για τον χώρο

    • dawnstar
    • 8 ωρες platinum σημερα το νοικιασα σημερα το τερματισα σημερα πηρα το platinum το παιχνιδι οπτικα ειναι απιστευτο αλλα η ευκολια και η διαρκεια του δεν μπορουν να δικαιολογησουν την τιμη του.το 6 ειναι οντως η βαθμολογια που του αξιζει λογω της διαρκειας του πιστευω παντως αν αποφασισοθν να βγαλουν order 2 θα βελτιωσουν την διαρκεια του η ιστορια εχει ενδιαφερον απο gameplay μερτια πραματα.

*