Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

As Dusk Falls Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Interior Night

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Serenity Forge

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • As Dusk Falls
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.asduskfalls.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    8

    ENTERNITY SCORE
*
Όπως σας είχαμε ενημερώσει και στα τέλη του Φεβρουαρίου 2024, τις προηγούμενες μέρες βρεθήκαμε ως προσκεκλημένοι σε μια online παρουσίαση που διοργάνωσε το ανεξάρτητο στούντιο INTERIOR/NIGHT, υπεύθυνο για την κυκλοφορία του As Dusk Falls σε PC μέσω Steam και σε Xbox, το 2022. Ο τίτλος πρόκειται να κυκλοφορήσει και σε PlayStation 5, PlayStation 4 αλλά και στα Epic Games Store και GOG στο PC, στις 7 Μαρτίου 2024.



To As Dusk Falls, δεν είναι “video game” με την παραδοσιακή έννοια της λέξης. Σαν είδος, τοποθετείται πολύ πιο κοντά σε interactive movies τύπου Black Mirror: Bandersnatch, καθώς όλο το παιχνίδι παίζεται σε κινούμενες εικόνες, με ιδιαίτερα ξεχωριστή σχεδίαση και παρουσίαση που θα σας θυμίσει αρκετά το Disco Elysium. Φανταστείτε το σαν «κινούμενο βιβλίο comic». Μπορεί να παιχτεί είτε solo, είτε συνεργατικά με έως και οκτώ παίκτες. Η ιστορία ξεκινάει με μια οικογένεια, η οποία διασχίζει την γνωστή «Route 66» οδικώς, πηγαίνοντας στο Saint Louis από το San Francisco. Στην διαδρομή, συγκρούονται -παραλίγο θανάσιμα- με το όχημα μιας άλλης οικογένειας, η οποία είναι καθ’ οδόν για να ληστέψει το σπίτι του Σερίφη της πόλης Two Rock County. Η πρώτη οικογένεια, πηγαίνει στο κοντινότερο motel, το Desert Dream, για να βρει στέγη για το βράδυ μέχρι να επισκευαστεί το αυτοκίνητό της, ενώ η δεύτερη οικογένεια τελειώνοντας με την ληστεία της, εισβάλλει στο Motel για να το χρησιμοποιήσει σαν άσυλο από την αστυνομία κρατώντας όμηρους τους υπόλοιπους επισκέπτες και προσωπικό.



Έτσι ξεκινάει η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο οικογενειών, γύρω από τις οποίες περιστρέφεται μια ιστορία, γεμάτη ίντριγκα, επιλογές, προδοσίες, αποκαλύψεις μυστικών, θανάτους, δράμα και πλήθος συναισθημάτων. Χαρακτηριστικό του As Dusk Falls, είναι πως δεν υπάρχει game over. Ό,τι επιλογή και να πραγματοποιήσει ο παίκτης, υπάρχει γραμμένο σενάριο για την συνέχεια. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές. Ο τίτλος θα δοκιμάσει τις λεπτές γραμμές ηθικής των παικτών, βάζοντάς τους αντιμέτωπους με απίστευτα δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν έντονα σε ένα συνεργατικό session. Το πολύ έντονο αντίκτυπο της ιστορίας και των συναισθημάτων, γίνεται πραγματικότητα από το άπταιστο voice acting των ηθοποιών που χαρίζουν την φωνή τους στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, καθώς και από το εξαιρετικό soundtrack που την συνοδεύει.



Υπάρχουν πέντε διαφορετικά endings στα οποία μπορεί να καταλήξει η ιστορία, τα οποία με την σειρά τους έχουν και αυτά διάφορες παραλλαγές. Το εξαιρετικό στοιχείο του τίτλου, είναι το explore mode, το οποίο σας επιτρέπει να ξαναπαίξετε ένα από τα έξι chapters της ιστορίας από όποιο σημείο επιθυμείτε, είτε για να εξερευνήσετε τι θα γινόταν αν επιλέγατε κάτι διαφορετικό, είτε για να γράψετε πάνω από το save σας τις νέες επιλογές και να καταλήξετε σε εντελώς διαφορετική έκβαση των γεγονότων. Η επανάληψη ολόκληρης της ιστορίας αξίζει απόλυτα, καθώς εκτός από τα διαφορετικά endings, υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές τροπές γεγονότων ακόμη και στις λεπτομέρειες μιας φαινομενικά αδιάφορης συζήτησης μεταξύ δύο χαρακτήρων. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να θέλετε να επαναλάβετε την ιστορία, είναι πως μπορεί να μην σας άρεσε καθόλου η έκβαση των γεγονότων βάσει των αρχικών επιλογών σας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός πως, οι πολλές διαφορετικές ιστορίες από μόνες τους, ενώ είναι ωραίες και έχουν μια ίντριγκα, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ή κατι που δεν έχουμε δει σε κινηματογραφικές παραγωγές. Αυτό που κάνει την ιστορία να ξεχωρίζει, είναι οι συνεχόμενες επεμβάσεις του παίκτη στους χαρακτήρες και η θέληση της επανάληψης μετά το τέλος της με σκοπό την προβολή διαφορετικών γεγονότων.



Η αφήγηση παρουσιάζει με έντονο τρόπο πολλές κοινωνικές καταστάσεις και δυσμενή σενάρια, όπως bullying, κατάχρηση ουσιών, αυτοκτονία, ενδοοικογενειακή βία, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, θανατική ποινή, χρήση όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πολλά άλλα. Στην πλευρά του gameplay, δεν υπάρχει κάτι να περιγράψουμε. Όπως προαναφέραμε, ο τίτλος αποτελείται από διαδραστικές εικόνες, σε μορφή αφήγησης. Πάντα όμως, οι αποφάσεις των πρωταγωνιστών είναι στο χέρι του παίκτη. Όταν έρθει η ώρα της επιλογής, η εικόνα παγώνει, δίνοντας τις διαθέσιμες επιλογές για την συνέχεια. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια καυγά, εμφανίζονται quick time events, τα οποία πάντα αποτελούνται είτε από την κίνηση του analog stick προς μια κατεύθυνση, είτε από το πάτημα του ίδιου πάντα πλήκτρου (του Χ στο PlayStation), είτε το κράτημα του ίδιου πλήκτρου. Συνεπώς, κατά την διάρκεια της εξάωρης ιστορίας, ο όποιος χειρισμός υπάρχει, γίνεται με το αριστερό joystick και το ένα πλήκτρο. Παρά την απλότητα του χειρισμού, το As Dusk Falls πετυχαίνει απόλυτα τον σκοπό του να απορροφήσει τους συμμετέχοντες στην ιστορία και στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν.



Το As Dusk Falls, συνοδεύεται από ένα προαιρετικό app που μπορεί να κατεβεί σε smartphone ή tablet. Υποστηρίζεται και σε συσκευές Android αλλά και σε iOS. Το app αυτό, μετατρέπει το smartphone σε χειριστήριο. Ο χειρισμός του είναι πολύ καλός, χάνοντας από το παραδοσιακό χειριστήριο μόνο σε απόκριση, κάτι το οποίο θα χρειαστεί να συνηθίσετε παίζοντας με το smartphone. Ουσιαστικά, με το smartphone για χειριστήριο, θα χρειαστεί είτε swiping προς μια κατεύθυνση, είτε το πάτημα της οθόνης της συσκευής σε οποιοδήποτε σημείο. Η λειτουργία που μετέτρεψε για εμάς το As Dusk Falls από ένα απλά καλό διαδραστικό δράμα σε εξαιρετικά διασκεδαστικό παιχνίδι, ήταν αυτή του co-op. Μπορεί να παιχτεί με μέχρι οκτώ συμμετέχοντες, είτε online είτε σε couch co-op, είτε ανάμεικτα. Υποστηρίζει crossplay μεταξύ PlayStation και PC, είτε Xbox και PC. Δυστυχώς, οι παίκτες από PlayStation δεν μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο session με παίκτες από το Xbox. Όσο πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο, καθώς σε κάθε επιλογή θα υπάρχει συζήτηση για το τι θέλει να διαλέξει ο καθένας. Αν δύο ή περισσότεροι παίκτες διαλέξουν διαφορετικές επιλογές με ίσες ψήφους, θα επιλεχθεί μια στην τύχη. Το παιχνίδι υλοποιεί την λειτουργία του «override» , το οποίο μπορεί να προκαλέσει χάος στην παρέα σας. Με αυτή, κάποιος παίκτης μπορεί να επιβάλλει την άποψή του, επιλέγοντας ότι επιθυμεί. Οι υπόλοιποι, μπορούν με την σειρά τους να ενεργοποιήσουν το override για να αναιρέσουν την απόφασή του. Κάθε παίκτης, δικαιούται να πατήσει τρείς φορές το πλήκτρο override σε κάθε ένα από τα 6 κεφάλαια του τίτλου.



Εκτός από το εξαιρετικό co-op, υπάρχει και broadcast mode, κατά το οποίο μπορείτε να συνδέσετε το Twitch channel με το playthrough και οι επιλογές της ιστορίας να εμφανίζονται στο κανάλι, προκειμένου να ψηφίζουν οι ακροατές. Η λειτουργία αυτή δεν δοκιμάστηκε σε PlayStation 5, καθώς δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε streaming πρίν το λανσάρισμα, παρόλα αυτά υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα από την έκδοση σε Xbox και σε PC μέσω Steam. Το As Dusk Falls κάνει πλήρη χρήση του haptic feedback από το DualSense controller και μάλιστα με πάρα πολύ καλό τρόπο. Φυσικά, δεν γίνεται χρήση των adaptive triggers, αφού δεν χρησιμοποιούνται καν. Δεν γίνεται χρήση 3D audio, ούτε του μικροφώνου του DualSense για αναπαραγωγή μικρότερων ήχων. Επιπλέον, η δυνατότητα του Haptic Feedback υποστηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο PlayStation 5, όχι σε PC με την χρήση του DualSense.



Ο τίτλος είναι πλούσιος σε επιλογές προσβασιμότητας, για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης. Αυτές αφορούν την ταυτόχρονη προβολή επιλογών αντί για την αναζήτησή τους σε δωμάτιο, menu narration, gameplay narration, επέκταση χρόνου επιλογών, απλοποίηση quick time events και πολλά άλλα.



Εν κατακλείδι, το As Dusk Falls καινοτομεί απόλυτα στον τομέα του διαδραστικού δράματος, φέρνοντας στο τραπέζι μια καλή ιστορία, η οποία όμως έχει εξαιρετικά πολλές και ισορροπημένες διακλαδώσεις, βασισμένες στις αμέτρητες επιλογές που δίνει στον παίκτη. Αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, όταν παίζεται ταυτόχρονα από δύο ή περισσότερους παίκτες και διδάσκει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι επιλογές μας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλοχτισμένο σενάριο με πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές, διακλαδώσεις και σενάρια
  • Εξαιρετική υλοποίηση συνεργατικού gameplay
  • Καλή εφαρμογή για smartphones με εύκολο και προσβάσιμο χειρισμό
  • Πληθώρα από επιλογές προσβασιμότητας
  • Αποτελεσματική χρήση Haptic Feedback
  • Ωραία σχεδίαση με ύφος «comic book»
  • Το explore mode δίνει πολλούς λόγους για επανάληψη
  • Άπταιστο voice acting και soundtrack
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η εφαρμογή για τα smartphones έχει χαμηλή απόκριση
  • Οι διαφορετικές εκβάσεις της ιστορίας είναι καλές, αλλά όχι τόσο ιδιαίτερες
  • Crossplay μόνο με PC
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*