Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pikmin 4 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Pikmin 4 ανανεώνει τη σειρά με καλά μελετημένες προσθήκες, που θα προσελκύσουν μια νέα μεγάλη ομάδα παικτών. Λεπτομέρειες στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Μια δεκαετία περίμεναν οι fans της σειράς Pikmin για να δούνε μια νέα προσθήκη στη δημοφιλή σειρά real strategy games. Ήταν Ιούλιος του 2013 όταν είχε κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το Pikmin 3 για το "αδικημένο" Wii U και για να αποκτήσει το κοινό που του άξιζε, επτά χρόνια αργότερα ήρθε στο Nintendo Switch ως Pikmin 3 Deluxe. Ίσως υπάρχουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν τι είναι τα Pikmin, οπότε ξεκινάμε με λίγες πληροφορίες για αυτά. Πρόκειται για μικροσκοπικά πλάσματα, που θα τα παρομοίαζε κανείς με λουλούδια που περπατάνε. Όσο ύψος τους λείπει, τόσο μεγαλύτερο είναι το κουράγιο και οι δυνάμεις τους. Είναι χωρισμένα σε διαφορετικά είδη, ανάλογα με το χρώμα τους και κάθε είδος έχει μια σειρά από ξεχωριστές ικανότητες. Άλλα είναι καλοί μαχητές και δεν τους προκαλεί ζημιά η φωτιά, άλλα φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα υπόλοιπα και δεν τα σκοτώνει ο ηλεκτρισμός, άλλα έχουν την ιδιότητα να παγώνουν οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί τους, γεγονός που διευκολύνει κατά πολύ τις μάχες με ισχυρούς εχθρούς, ενώ υπάρχουν και εκείνα που είναι καλοί κολυμβητές και κουβαλάνε άνετα αντικείμενα, διασχίζοντας ακόμα και λίμνες "μεγάλου" βάθους. Στο Pikmin 4 προστίθεται και ένα τετράποδο, με την ονομασία Oatchi, ένας παντοδύναμος σκύλος που συχνά πυκνά θα σας θυμίζει πως υπάρχει ένα τανκ στην ομάδα σας. Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη προσθήκη σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και όχι απλά προσθέτει μια νέα νότα στους μηχανισμούς του gameplay, αλλά αλλάζει ριζικά την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων.




Ο ρόλος του παίκτη δεν είναι άλλος από αυτόν του σωτήρα, με τα τραγικά γεγονότα να είναι δύο και όχι ένα όπως θα περιμένατε. Δεν φτάνει που ο Captain Olimar αγνοείται, καθώς το διαστημόπλοιο του έχει συντριβεί σε άγνωστο πλανήτη, η ομάδα των Rescue Corps που αναλαμβάνει να τον βρει και να τον επαναφέρει σώο στη βάση του, έχει την ίδια ακριβώς τύχη. Ποιος είναι ο ηρωικός διασώστης και καθοδηγητής των Pikmin και του Oatchi; Ένας χαρακτήρας το παρουσιαστικό του οποίου θα κληθείτε να καθορίσετε μέσα από μια σειρά βασικών επιλογών. Με κάτι σαν αποστολή σε έναν εσωτερικό χώρο οι αρχάριοι θα εξοικειωθούν με τα βασικά του gameplay και πολύ γρήγορα θα ξεκινήσετε για ένα ταξίδι υψηλής σπουδαιότητας.



Όπως είχαμε αναφέρει και στο preview μας, η ομάδα ανάπτυξης βασίστηκε στη γνωστή της συνταγή και με προσθαφαιρέσεις μπόρεσε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που αποπνέει φρεσκάδα. Οι σκληροπυρηνικοί fans των Pikmin ίσως δυσαρεστηθούν διαβάζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη να συλλέγουν φρούτα και να τα μετατρέπουν σε χυμό για να σιτίζεται το πλήρωμα. Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι έφυγε από τη μέση ένα μεγάλο εμπόδιο που τους προβλημάτιζε ιδιαίτερα και για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσαν ποτέ να απολαύσουν το Pikmin 3. Η αλήθεια είναι ότι το gameplay έχει στραφεί περισσότερο προς την δίχως περιορισμούς εξερεύνηση- σε αυτό συμβάλει η δυνατότητα μεταφοράς της βάσης σε συγκεκριμένα σημεία κάθε περιοχής- και παράλληλα έχει απομακρυνθεί από την επιβίωση και τους περιβαλλοντικούς γρίφους. Υπάρχει βεβαίως ο κύκλος της ημέρας και μόλις αρχίσει να σουρουπώνει θα πρέπει κλασσικά να έχετε φροντίσει να βρίσκονται κοντά σας τα Pikmin που έχετε "ελεύθερα" στο πεδίο. Η βασική απορία όμως είναι γιατί; Για να μετράμε απλά ημέρες; Κάτι δεν δένει. Επίσης, η διάσωση των μελών των Rescue Corps, κατά ένα μέρος, απαιτεί να περάσετε πολλές ώρες σε αποστολές κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Εκεί, ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας είναι απεριόριστος, το ρολόι καταργείται και θα μπορέσετε να πειραματιστείτε ελεύθερα, να εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή των περιοχών, δίχως έναν πέλεκυ να κρέμεται συνεχώς πάνω από το κεφάλι σας.



Σταδιακά θα δημιουργήσετε μια πλήρως λειτουργική βάση, με πολλές παροχές και έναν ολόκληρο στρατό από Pikmin. Τα είδη τους θα γίνονται διαθέσιμα σιγά σιγά, αρκεί να αναβαθμίζετε με τα απαραίτητα υλικά το Onion που είναι η γεννήτρια και ο χώρος κατοικίας τους. Ξεχάστε καταστάσεις που κυκλοφορούσατε ελεύθερα με όσα Pikmin είχατε δημιουργήσει. Ο αριθμός τους όχι μόνο είναι περιορισμένος, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα είδη που θα βρίσκονται κάθε φορά στο πεδίο. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να ψάχνετε για αναβαθμίσεις του Onion, διαφορετικά θα είναι αδύνατο να προχωρήσετε σην ιστορία. Από εκεί και πέρα, κατά τα γνωστά, καλείτε κοντά σας τα Pikmin με τη σφυρίχτρα και επιλέγοντας κάθε φορά ένα είδος, τους δίνετε εντολές τι να κάνουν. Όπως, να κουβαλήσουν κάποιο αντικείμενο, να σκάψουν, να χτίσουν μια γέφυρα, να διαλύσουν έναν τοίχο, να παλέψουν με έναν ή περισσότερους εχθρούς και πολλά άλλα. Πολύ σημαντική για την πρόοδό σας είναι μια ουσία που ονομάζεται Sparklium. Αυτή υπάρχει σε αντικείμενα που θα βρείτε διάσπαρτα σε κάθε περιοχή, όπως ρολόγια, κούκλες, μπάλες, φρούτα και πολλά άλλα. Όσο μεγαλύτερη η ποσότητα του Sparklium που συγκεντρώνετε, τόσο πιο δυνατό γίνεται στο ραντάρ του διαστημόπλοιού σας, άρα ανοίγει η πρόσβαση σε νέα σημεία του χάρτη.



Αν σας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Oatchi είναι απλά συμπληρωματικό, τότε κάνετε ένα τεράστιο λάθος και αυτό θα το καταλάβετε μόλις πιάσετε το παιχνίδι στα χέρια σας. To Oatchi μπορεί να κάνει ό,τι και τα Pikmin, συν πολλά ακόμα και θα σας γλιτώσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις. Είναι πολύ δυνατό και επιτίθεται σε αντίπαλα πλάσματα, κουβαλάει στην πλάτη του εσάς και όλη την ομάδα των Pikmin για να διευκολυνθούν κατά πολύ οι μετακινήσεις, κολυμπάει στο νερό, λειτουργεί ακόμα και εντελώς ανεξάρτητα από την ομάδα, γεγονός που θα σας φανεί χρήσιμο για την επίλυση περιβαλλοντικών γρίφων, δέχεται εντολές από εσάς, όπως για παράδειγμα να ακολουθήσει μια οσμή που θα το οδηγήσει σε κάποιον κρυμμένο θησαυρό και το κυριότερο, οι δυνάμεις του αναβαθμίζονται έναντι συγκεκριμένου ανταλλάγματος. Σταδιακά, το κατά τα άλλα συμπαθητικό τετράποδο θα αποδειχτεί ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος και όχι άδικα, θα απορήσετε γιατί στον τίτλο δεν υπάρχει κάποια φράση του στυλ, "Here comes the Oatchi". Οι δυνάμεις του δεν είναι ανεξάντλητες, μπορεί να λαβωθεί κατά τη διάρκεια μιας μάχης, όμως ένα σκυλομπισκότο είναι αρκετό για να το επαναφέρει σε πλήρη φόρμα και υγεία.



Όταν πέφτει η νύχτα, τα Pikmin τα μαζεύουμε και τα επιστρέφουμε στη βάση τους, μιας και γίνονται ευάλωτα στις επιθέσεις όλων των πεινασμένων πλασμάτων που κυκλοφορούν στο σκοτάδι. Το δυστυχές είναι πως ο χάρτης δεν θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε που πιθανό να έχετε ξεχάσει κάποιο ή κάποια, με αποτέλεσμα απλά να τα αφαιρέσετε από το σύνολο. Όμως υπάρχει και ένα νέο είδος που κάνει δυνατή την ανάληψη αποστολών ακόμα και τις ώρες που ο ήλιος λείπει από τον ουρανό. Πρόκειται για τα πράσινα Pikmin, που φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Η αποστολή τους είναι απλή και δύσκολη ταυτόχρονα. Σε συνεργασία με το Oatchi θα πρέπει να τροφοδοτήσουν και να προστατεύσουν μια βάση που ονομάζεται Lumiknol. Αν τα καταφέρουν, στο τέλος της βραδιάς η βάση θα εξάγει μια πολύτιμη ουσία, χρήσιμη για την παρασκευή φαρμάκων. Δυστυχώς, κάποια από τα μέλη των Rescue Corps δεν έπεσαν σε καλά χέρια, μετατράπηκαν σε ανθρωπόμορφα φυτά που ονομάζονται Leaflings και ο μόνος τρόπος να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή είναι να καταπιούν μια κάψουλα από αυτό το φάρμακο. Τα Leaflings που θα διασώσετε είναι πολλά, αντίστοιχα πολλές θα είναι και οι νυχτερινές αποστολές, με το υλικό που θα κερδίζετε από κάθε μία να επαρκεί μόνο για μια κάψουλα. Αν μη τι άλλο, είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, που αυξάνει την ποικιλία και τον βαθμό διαφοροποίησης, σε σχέση με το παρελθόν της σειράς.



Τα Dandori Battles προσθέτουν στο gameplay έξτρα ενδιαφέρον και αρκετές δόσεις στρατηγικής. Βγαίνοντας νικητές από αυτά θα το κέρδος είναι η διάσωση επιπλέον μελών του πληρώματος. Ξεκινώντας με το Oatchi και περιορισμένο αριθμό Pikmin, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κατορθώσετε να συγκεντρώσετε στο διαστημόπλοιό σας περισσότερα αποθέματα από την αντίπαλη ομάδα. Το πως θα εξελιχθεί η κάθε μάχη, το πόσα Pikmin θα δημιουργήσετε, το αν θα χτυπήσετε στο ψαχνό τα μέλη της αντίπαλης ομάδας ή θα επικεντρωθείτε απλά στη συλλογή υλικών είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Ο βαθμός δυσκολίας, όπως και στις νυχτερινές αποστολές είναι κλιμακούμενος. Οι μάχες θα είναι συναρπαστικές και πολλές θα κριθούν κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Η οθόνη χωρίζεται στα δύο, στο ένα μισό η κάμερα ακολουθεί τη δική σας ομάδα και στο άλλο την αντίπαλη. Όταν το Nintendo Switch βρίσκεται στο dock, οπότε χρησιμοποιείτε την τηλεόρασή σας, το spilt screen δεν πρόκειται να σας προβληματίσει. Όμως σε handheld mode, το πιο πιθανό είναι τα μάτια σας να νιώσουν εγκλωβισμένα στη μισή οθόνη της κονσόλας.



Όσο προχωράτε, τόσο περισσότερο θα σας γοητεύει το Pikmin 4. Καταρχάς είναι βασισμένο σε αφήγηση που προσφέρει συνεχώς ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλους τους εμπλεκόμενους και παράλληλα θα μάθετε τα πάντα για τα πλάσματα και μια σειρά από αντικείμενα που υπάρχουν στον πλανήτη, μέσω της Piklopedia και του Treasure Catalog. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στη λειτουργία Rewind. Πολύ σωστά καταλάβατε, μπορείτε να "διαγράψετε" κάθε κατάσταση που είχε μη επιτυχημένη έκβαση, γυρίζοντας απλά τον χρόνο πίσω, όποτε και όσες φορές θελήσετε. Μια ακόμα φιλική προσφορά της Nintendo.



To Pikmin 4 όχι μόνο θα μεγαλώσει την κοινότητα των παικτών της σειράς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει και όσους παραμένουν πιστοί σε αυτή από τον πρώτο τίτλο. Οι προσθήκες είναι τέτοιες που δείχνουν τον δρόμο για μια νέα εποχή και θεωρούμε ότι άξιζε τον κόπο η αναμονή των δέκα ετών. Τεχνικά, δεν θα συναντήσετε το παραμικρό πρόβλημα. Είναι σίγουρο πως έγιναν όλοι οι απαραίτητοι, εξονυχιστικοί έλεγχοι για να απολαύσετε μια ομαλή εμπειρία, όπως συνηθίζετε να λέγεται. Η ποιότητα των γραφικών είναι υψηλού επιπέδου, τα μοντέλα όλων των χαρακτήρων καλοσχεδιασμένα, όλες οι περιοχές διαθέτουν τις απαιτούμενες λεπτομέρειες και η μουσική υπόκρουση θα συνοδεύσει ευχάριστα το ταξίδι από την αρχή ως το τέλος. Μην το σκέφτεστε, το Pikmin 4 είναι ένα από τα hits του καλοκαιριού για τους κατόχους Nintendo Switch. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το Oatchi ανανεώνει σημαντικά το gameplay
  • Οι νυχτερινές αποστολές
  • Συναρπαστικά Dandori Battles
  • Μεγάλη ελευθερία για εξερεύνηση
  • Προσεγμένη αφήγηση
  • Μεγάλο πλήθος πληροφοριών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Χάρτης μεν, αλλά που είναι τα Pikmin
  • Η δράση στα Dandori Battles ασφυκτιά σε handheld mode
  • Ο κύκλος της ημέρας έχασε το ενδιαφέρον του
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*