Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Rune Factory 5 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    HAKAMA

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Marvelous AQL

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Rune Factory 5
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.runefactory-5.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 5

    ENTERNITY SCORE
*
Το Rune Factory επέστρεψε με το Rune Factory 5. Μάλλον, όμως, βεβιασμένα.

Μια σειρά της Marvelous που έμεινε να σκονίζεται στο ράφι για πολλά χρόνια επιστρέφει σε μια αρκετά διαφορετική εποχή από εκείνη που μας άφησε την τελευταία φορά. Το Rune Factory 4 κυκλοφόρησε το μακρινό πια 2012, μια δεκαετία πριν, ή αλλιώς, δύο γενιές gaming κονσόλων πριν. Αυτό είναι και που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το πως ακριβώς επιστρέφει και εντέλει εφαρμόζεται στο σήμερα η σειρά – spinoff του Harvest Moon. Μια σειρά RPG με farm simulation και μάχες με τέρατα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καλλιεργήσουμε τρόφιμα, ή να παλέψουμε με άλλα δυνατότερα. Ο πυρήνας του franchise εν έτει 2022 παρουσιάζεται αναλλοίωτος μέσα από την πρώτη original περιπέτειά του στο Nintendo Switch, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που δημιουργούν τα σημερινά δεδομένα του gaming.




Η εισαγωγή του Rune Factory 5 βλέπει για ακόμα μια φορά τον ήρωα του παιχνιδιού να χάνει τη μνήμη του και να βρίσκεται σε έναν ξένο για αυτόν τόπο. Η κίνηση αυτή – σήμα κατατεθέν του franchise είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσει η ανάπτυξη του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή από το μηδέν, διατηρώντας παράλληλα μια κάποια υπόσταση ως υπαρκτό άτομο και πριν από το ξεκίνημα της ιστορίας. Αν και με βάση τα προηγούμενα παιχνίδια δε θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό, μια αναβίωση ενός IP ύστερα από τόσο καιρό θα σήκωνε μια ολοκληρωτική ανανέωση και ίσως κάτι πιο φιλόδοξο. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το ιαπωνικό studio επιλέγει να παίξει σε γνώριμο έδαφος και το βέβαιο είναι πως όσοι αγάπησαν τα προηγούμενα κεφάλαια του Rune Factory θα περάσουν καλά και με το καινούργιο.



Ο κόσμος του παιχνιδιού περιστρέφεται γύρω από την πόλη Rigbarth, όπου μαθαίνουμε να καλλιεργούμε τρόφιμα και να πολεμάμε φανταστικά τέρατα για να διατηρηθεί η τάξη και η ηρεμία στον νέο τόπο κατοικίας μας. Οι μηχανισμοί του gameplay είναι απλοί και μας διδάσκονται μέσω διαλόγων με τους κατοίκους της πόλης. Ο τίτλος είναι εν μέρει ένα farm simulator, καλώντας μας να διατηρήσουμε τα σπαρτά μας καθαρά και να τα φροντίζουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Αυτό γίνεται με το πότισμα, ή με τη φύλαξή τους από ζώα – τέρατα που θα αντιμετωπίσουμε καθώς εξερευνούμε τον κόσμο. Πέραν τούτου υπάρχει και το κομμάτι του action όταν ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τέρατα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι, με κατοίκους της πόλης ή με άλλα τέρατα. Το σύστημα μάχης του Rune Factory 5 προωθεί το button mashing, αφού με τη χρήση ενός μόλις πλήκτρου (δύο το πολύ, σε περίπτωση που χρειαστεί να αποφύγουμε επιθέσεις) κάθε μάχη μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία σχετικά εύκολα.



Υπάρχει αρκετή ελευθερία ως προς το πως θέλουμε να παίξουμε το Rune Factory 5. Εφόσον δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια, είμαστε ελεύθεροι να αφοσιωθούμε στην εξερεύνηση και στις μάχες. Από την άλλη, μπορούμε να παίξουμε μόνο με το κομμάτι του farm simulator και να δούμε τις καλλιέργειές μας να γίνονται όλο και πιο πλούσιες, γεμίζοντας την πόλη με πολύτιμα αγαθά. Ακόμα και αν υπάρχουν κάτοικοι που θα μας ζητήσουν ιδιαίτερες χάρες, στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να κάνουμε αυτό που θέλουμε δίχως να επέλθουν επιπτώσεις που θα μας αναγκάσουν να πράξουμε το αντίθετο. Ο βασικότερος λόγος είναι η ίδια η ιστορία του παιχνιδιού, η οποία υπάρχει... με το ζόρι και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να επιβληθεί στο προσκήνιο. Παρόλα αυτά οι διάλογοι εξακολουθούν να είναι οξύς πόνος των νεύρων, είναι υπερβολικά πολλοί και οδυνηρά ανούσιοι και βαρετοί.



Η ελευθερία κινήσεων είναι φυσικά ευπρόσδεκτη, όμως το Rune Factory 5 αδυνατεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από αυτό (και ότι συνεπάγεται). Ο κόσμος του είναι κατά κύριο λόγο κενός, δίχως σημεία που να ξεχωρίζουν. Η ομορφιά του εντοπίζεται κυρίως στους κλειστούς χώρους όπου λειτουργεί καλύτερα το στυλ... παστέλ που προσπαθούν να ασπαστούν τα γραφικά του. Οι εξωτερικοί χώροι όμως είναι αυτοί στους οποίους θα ξοδέψουμε τον περισσότερο χρόνο παίζοντας και δυστυχώς απογοητεύουν. Η δε αντιπαραθέσεις με τα τέρατα είναι πολύ εύκολες και λόγω του απλοϊκού συστήματος μάχης χάνουν το ενδιαφέρον τους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μάχες με πιο “σοβαρά” τέρατα, τα κλασσικά boss fights, όμως ακόμα και τότε η έκβαση των πραγμάτων είναι όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη για εμάς, γεγονός που θα δυσαρεστήσει σχεδόν οποιονδήποτε δεν παίξει τον τίτλο μόνο για το farming. Το παράδοξο είναι ότι σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε θα μας προσφέρει skill points, κάτι που εντέλει δεν οδηγεί πουθενά και σπάνια θα έχουμε έστω και στα υπόψη μας. Ποικιλία σε αντικείμενα και αναβαθμίσεις υπάρχει ίσα ίσα για να είναι... ευδιάκριτη.



Μέσα σε όλα αυτά, το παιχνίδι έχει σοβαρό πρόβλημα με τις φορτώσεις όταν μπαίνουμε ή βγαίνουμε από κάποιο κτίριο. Το περιβάλλον αργεί να ενεργοποιηθεί πλήρως και παρατηρείται σοβαρό frame drop για αρκετή ώρα (τυγχάνει να πέφτει στα 10fps για μισό λεπτό). Το UI του δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, όμως είναι εμφανέστατα ξεπερασμένο. Στο σύνολό του το Rune Factory 5 είναι ένα παιχνίδι δεκαετίας, κάτι που μοιάζει τουλάχιστον ειρωνικό με δεδομένο ότι έρχεται ακριβώς μια δεκαετία μετά από τον προκάτοχό του.



Το Rune Factory επέστρεψε. Μάλλον όμως βεβιασμένα. Το τελικό αποτέλεσμα απευθύνεται στους πιο casual gamers (τους hardcore casual μάλλον), στους οποίους μπορεί να προσφέρει έως και 20 ώρες απολαυστικής ρουτίνας σε έναν προχειροφτιαγμένο κόσμο με περιστασιακή ομορφιά που βρίσκεται στους κλειστούς του χώρους. Δίνει άπλετη ελευθερία με κόστος την ίδια του την ιστορία που πιθανότατα θα γράφτηκε εν μια νυκτί. Οι συλλέκτες θα εκτιμήσουν το κυνήγι τεράτων και τη χρήση τους για μάχες και farming, όμως ο ενθουσιασμός θα ξεθωριάσει όσο γρήγορα προέκυψε. 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη ελευθερία ως προς τις δραστηριότητες που θα προτιμήσει ο παίκτης
  • Απλό σύστημα μάχης, πολλά διαφορετικά τέρατα και αρκετές δυνατότητες χρήσης τους αμέσως μετά
  • Αρκετό υλικό ενασχόλησης τόσο στο RPG κομμάτι, όσο και στο farming simulator
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ανιαρή ιστορία με απίστευτα κουραστικούς διαλόγους καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας
  • Ανέμπνευστος κόσμος με πολύ μέτρια γραφικά
  • Σοβαρά τεχνικά προβλήματα
  • Οι μάχες γίνονται κουραστικές γρήγορα λόγω της υπερβολικής ευκολίας τους
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*