Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Super Mario RPG Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To remake του Super Mario RPG μπορεί να φαντάζει μία απλή υπόθεση για πιο νέους gamers, αλλά η γενιά των 30+ ενδεχομένως να ζητωκραύγαζε την στιγμή που η Nintendo ανακοίνωσε το εν λόγω project. To Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars αποτελεί μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του Super Nintendo, μία σελίδα που δε χαροποίησε μονάχα τους κατόχους της θρυλικής κονσόλας της Nintendo, αλλά και τις εταιρείες που βρισκόντουσαν πίσω από την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Η τότε Square (η γνωστή πλέον ως Square Enix) ένωσε τις δυνάμεις της με τη Nintendo ώστε να πραγματοποιηθεί ένας άτυπος γάμος ανάμεσα στον Super Mario και τους μηχανισμούς των παιχνιδιών Final Fantasy. Το αποτέλεσμα ήταν διθυραμβικές κριτικές, ένα εκστασιασμένο κοινό και δύο εταιρείες να βλέπουν να πιάνουν τους προσωπικούς τους στόχους.



Από τότε όμως έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και η κυκλοφορία του φετινού Super Mario RPG έχει άλλους στόχους. Ο Super Mario και η παρέα του είναι πιο πετυχημένοι από ποτέ και η Square Enix είναι εδώ και χρόνια εδραιωμένη στη δυτική αγορά, μία εδραίωση που ήρθε μεταξύ άλλων και εξαιτίας της επιτυχίας του αυθεντικού τίτλου. Το remake αυτού του βιντεοπαιχνιδιού στοχεύει ξεκάθαρα στη νοσταλγία των παλιών, αλλά σίγουρα και σε νέες αγκαλιές από ένα πιο νέο κοινό, ένα κοινό που παίζει κυρίως Mario Kart ή Super Mario Bros. Wonder, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μαθημένο σε RPGs. Ένα remake ενός παιχνιδιού τέτοιου βεληνεκούς, πρέπει να κριθεί σίγουρα με τα μάτια των oldschool gamers αλλά και με την κριτική ματιά του 2023, δηλαδή κατά πόσο ο σεβασμός στο πρωταρχικό υλικό μπορεί να συμβαδίσει μ’ έναν εκμοντερνισμό διάφορων στοιχείων. Ξεκινώντας από το art-style του τίτλου, οι παλιοί και νέοι fans θα ενθουσιαστούν με αυτό που παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια τους. Πανέμορφα χρώματα και ένας απροβλημάτιστος τεχνικός τομέας (πιάνει σχεδόν πάντα τα 60 fps) συνοδεύουν αυτή τη μεταφορά των χαρακτήρων από το 1996 στο 2023 με σχεδόν μοναδικό τρόπο. Ειδικά στη οθόνη του Nintendo Switch OLED τα πράγματα δείχνουν ζωντανά και παραμυθένια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους παίκτες. Αυτό που θα κάνει αίσθηση περισσότερο στους χρήστες που έχουν ασχοληθεί με τον αυθεντικό τίτλο, είναι το πόσο λεπτομερή είναι τα νέα περιβάλλοντα και το πόσες μικρές λεπτομέρειες έχουν προστεθεί ώστε να δείχνει σαν ένα μοντέρνο και φρέσκο Nintendo Switch game. Η μουσική είναι επίσης εξαιρετική, με αγαπημένα κομμάτια του παρελθόντος να αναβιώνουν μέσα από την κονσόλα της Nintendo και φυσικά με την ποιότητα που έχουμε συνηθίσει σε σημαντικούς τίτλους της ιαπωνικής εταιρείας.



Το μόνο στοιχείο που μας χτυπάει πλέον άσχημα στα αυτιά και που σίγουρα χαλάει την εμπειρία, είναι η απουσία των voice overs. Η ιστορία του Super Mario RPG δεν είναι κάτι το αξιομνημόνευτο, ο αρχικός στόχος του Mario είναι να σώσει την πριγκίπισσα από τον Bowser και κάπου εκεί εμφανίζεται μία νέα συμμορία που εισβάλλει στον κόσμο του τίτλου. Οι απουσία φωνών σε ήρωες και εχθρούς χτυπάει άσχημα εξαιτίας του καλοζυγισμένου χιούμορ, των μπόλικων διαλόγων (για τα δεδομένα των παιχνιδιών Mario) και του γενικότερου στησίματος ως RPG. Θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος τίτλος, με αυτούς τους χαρακτήρες και σε συνδυασμό ότι πρόσφατα απολαύσαμε και τη ταινία The Super Mario Bros. Movie, είναι μία χαμένη ευκαιρία ώστε να βουτούσαμε ακόμη περισσότερο στον κόσμο του Super Mario RPG.



Σε ό’τι αφορά τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, μιλάμε για ένα κλασικό turn-based RPG όπου υπάρχουν φυσικά τα σημεία όπου περιφερόμαστε στον κόσμο συναντώντας και περιοχές με ελαφρύ  platforming. Μετακινούμαστε μέσα στα δάση, όμορφα χωριά, ερήμους, τροπικά νησάκια σπηλιές, και λαβύρινθους μέσα σε βουνά με ισομετρική κάμερα, ψάχνοντας για μπόλικα μυστικά και σεντούκια. Μόλις πέσουμε πάνω σ’ έναν εχθρό, η οθόνη μεταβαίνει σε κατάσταση μάχης. Μετά από μια επιτυχημένη μάχη, συλλέγουμε τα χρυσά (και πράσινα) νομίσματα και φυσικά τα experience points για να ανεβάσουμε levels.  Κάθε φορά που ένας από τους ήρωες ανεβαίνει επίπεδο, επιλέγουμε ανάμεσα στην αναβάθμιση της ζωής, της επίθεσης και άμυνας ή των magic stats. Από την μία δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για ένα Final Fantasy του 90’ με skin Mario, από την άλλη, μία τέτοια περιγραφή θα αδικούσε την δουλειά που είχαν ρίξει οι developers ώστε να παρουσιάσουν έναν ιδιαίτερο τίτλο που ξεχωρίζει γι’ αυτό που είναι.



Ο χρήστης καλείται όταν μπαίνει σε μάχη, να επιλέξει ανάμεσα σε στάνταρ επίθεση, σε special επιθέσεις τύπου spell, στην χρησιμοποίηση των items  ή στην στάση άμυνας . Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει το timing του πατήματος του πλήκτρου για επίθεση ή άμυνα, αφού τα bonus που προσφέρει κάνουν μεγάλη διαφορά, ειδικά στην αρχή. Αυτό το κάνει το παιχνίδι πιο ζωντανό, χωρίς φυσικά να αναιρεί το γεγονός ότι μιλάμε για ένα κλασικό RPG με επιθέσεις με AOE effects, poison και sleep effects και γενικότερα όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε από κλασικά turn based (J)RPGs. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, τα πάντα πηγάζουν μέσα από το lore των παιχνιδιών Super Mario, από τις πιο απλές επιθέσεις μέχρι και τους πιο κοινούς εχθρούς, δημιουργώντας πράγματι μία ισχυρή βάση ώστε ο τίτλος να καταφέρει να βγάλει τον χαρακτήρα των Mario games, παρ’ό,τι στηρίζεται στα πόδια των Final Fantasy. Oι άνθρωποι της ArtePiazza έκαναν εξαιρετική δουλειά σχετικά με τον σεβασμό γύρω από τον τίτλο, ενώ τα μπόλικα εξτραδάκια και quality of life στοιχεία βοηθούν το παιχνίδι να σταθεί στην αγορά. Πλέον υπάρχει σύστημα auto save, fast travel μέσω του χάρτη, post-game content, ένα γεμάτο journal με μπόλικό περιεχόμενο για τους εχθρούς και η επιλογή να αλλάζουμε την μουσική ανάμεσα στον σύγχρονο και τον παλιό ήχο. Ειδικά το τελευταίο στοιχείο θα αρέσει πάρα πολύ στους purists, μιας και πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για εξαιρετικές ενορχηστρώσεις, η oldschool ηχητική έχει τη δυνατότητα να μας ταξιδέψει ακόμα περισσότερο στο μακρινό 1996.



Πέρα από αυτά όμως, δεν έχει γίνει κάποια ξεχωριστή προσπάθεια ώστε να εκμοντερνιστεί το παιχνίδι σε μεγαλύτερο βαθμό, να μοιάζει ακόμη πιο fun για τις απαιτήσεις της τωρινής γενιάς. Ναι, το παιχνίδι είναι πάρα πολύ καλό, απλώς σίγουρα δεν έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει με τον ίδιο τρόπο που ξεχώρισε όταν κυκλοφόρησε την πρώτη φορά πριν από 27 χρόνια. Είναι ένα ισορροπημένο, διασκεδαστικό και σταθερό RPG, απλώς ο ρυθμός του και η φαντασία καπακώνονται ελαφρώς από την θέληση να διατηρηθεί η πιστότητα του Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars. Το character development παραμένει στις εποχές του 90’, ενώ οι πιο hardcore παίκτες ενδεχομένως να μη βρουν την μεγάλη πρόκληση που θα ήθελαν στο εν λόγω παιχνίδι. Επίσης θα θέλαμε λίγο καλύτερη παρουσίαση και ενσωμάτωση των κρυμμένων σεντουκιών, μιας και η ανεύρεσή τους είναι καθαρό trial-and-error με συνεχές πήδημα στον χώρο και τα δωράκια που βρίσκουμε είναι σχετικά μέτρια. Από την άλλη, η ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στη διασκέδαση και στο grinding για μεγαλύτερα levels παραμένει ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ η ύπαρξη διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας θα μοιάζει ιδανική για κάποιους παίκτες. Προσωπικά θεωρούμε το Breezy Mode ελαφρώς υπερβολικό σχετικά με την ευκολία που προσφέρει, γιατί χάνονται βασικότατα στοιχεία από το Super Mario RPG τα οποία κάνουν το παιχνίδι να ξεχωρίζει. Είναι ένα mode που σίγουρα θα βρει το δικό του κοινό, χρήστες που μπορεί να τα βρίσκουν σκούρα με RPGs, αλλά μιλάμε για ένα παιχνίδι με αρκετά ικανοποιητικό learning curve και που σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα απαιτητικό.



Μπορεί το Super Mario RPG να μην έχει τη δυνατότητα να αγγίξει το classic status της πρωταρχικής του μορφής, οι developers όμως παρέδωσαν μαθήματα για το πώς μπορεί να μεταφερθεί ένας ιστορικός τίτλος με safe αλλά και διασκεδαστικό τρόπο. Έχει ένα καταπληκτικό art-style, εκμοντερνισμένο και αναβαθμισμένο ήχο, ενώ οι μπόλικες μικρές αναβαθμίσεις και προσθήκες σε τομείς gameplay και περιεχομένου το εμπλουτίζουν πολύ στοχευμένα. Ο τίτλος μπορεί να έμοιαζε σαν ένα εύκολο εγχείρημα για να γεμίσει η χρονιά με κυκλοφορίες εν όψει Χριστουγέννων όταν πρωτοανακοινώθηκε, αλλά κατέληξε ως ένα από τα πιο ώριμα remakes της Nintendo. Οι άνθρωποι της ArtePiazza κατάφεραν να αξιοποιήσουν την κληρονομιά του τίτλου του Super Nintendo και να το μεταφέρουν στα χειριστήρια του Nintendo Switch με μεθοδικό και άκρως διασκεδαστικό τρόπο. Σίγουρα οι gamers που το έζησαν στην εποχή του θα ενθουσιαστούν περισσότερο απ’ όλους τους άλλους με τόσες αλλεπάλληλες δόσεις νοσταλγίας, αλλά και οι νέοι χρήστες θα πιάνουν αρκετές φορές τους εαυτούς τους να χαμογελούν με αυτά που διαδραματίζονται μπροστά τους. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Γλυκύτατο art-style που εντυπωσιάζει
  • Στιβαρό gameplay για παραδοσιακό turn based RPG
  • Το πανέμορφο soundtrack του Yoko Shimomura
  • Εξαιρετικό χιούμορ, συμπαθέστατοι χαρακτήρες
  • Προσθήκες που βοηθούν στο gameplay
  • Απαραίτητες ευκολίες για ένα remake, όπως τα fast travel και auto safe
  • Ένα remake για όλη την οικογένεια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μερικά στοιχεία και εξέλιξη των χαρακτήρων είναι ελαφρώς ξεπερασμένα για την εποχή
  • Έλλειψη voice overs
  • Το Breezy Mode είναι υπερβολικά εύκολο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*