Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Tchia Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Awaceb

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Kepler Interactive

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Tchia
    • 12+ pegi 12+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.awaceb.com/tchia FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Το Tchia σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, περιέχει τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και οι μελωδίες του είναι από άλλον πλανήτη!

Όπως όλοι σας γνωρίζετε, οι αστικοί θρύλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε λαού. Πρόκειται για ιστορίες που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να αναπαράγονται μέσα στους αιώνες. Ως φυσικό επακόλουθο, με το πέρας των χρόνων αυτές οι ιστορίες μεγαλοποιούνται ή παραγκωνίζονται στο περιθώριο. Στην δυτικές κοινωνίες του σήμερα, όλα τα παραπάνω θεωρούνται ντεμοντέ και δεν προσκομίζουν ιδιαίτερη αίγλη μιας και θεωρούνται ξεπερασμένα.




Βέβαια, παίζει σημαντικό ρόλο και η πηγή της κάθε ιστορίας, η εγκυρότητά της, ποιος την αφηγείται καθώς και το μέσο που αυτή αναπαράγεται. Η Αwaceb, μια ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης από το Montreal, καταφέρνει με ιδιαίτερη μαεστρία και μεταφέρει στοιχεία από τις λαϊκές δοξασίες της Νέας Καληδονίας, ένα νησί του Ειρηνικού, που αποτελεί ιδιαίτερη πατρίδα των ιδρυτών της, Thierry Boura και Phil Crifo.  Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν το Tchia. Το Tchia είναι ένα παιχνίδι open world με στοιχεία action-adventure  σε προοπτική τρίτου προσώπου. Η μουσική επένδυση, η γλώσσα καθώς και η αισθητική του παιχνιδιού αποτελούν τον πυρήνα της απαράμιλλης γοητείας του. Η Tchia είναι ένα νεαρό κορίτσι που ζει ειρηνικά στην περιοχή της Νέας Καληδονίας μέχρι τη στιγμή που κάποιοι στρατιώτες κάνουν απόβαση στο νησί και απαγάγουν τον πατέρα της. Η πίστη της Tchia κλονίζεται και αποφασίζει να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την απαγωγή. Στην πορεία θα ανακαλύψει πως έχει κάποιες μαγικές ικανότητες και με ποιον τρόπο θα τις χρησιμοποιήσει προς δικό της όφελος. Το ταξίδι της θα είναι γεμάτο εκπλήξεις, θα γνωρίσει φίλους, εχθρούς και την αιμοδιψή Meavora. Η περιπέτεια ξεκινάει πάνω σε μια σχεδία προς άγνωστα νερά.



Το πόνημα της Awaceb έχει πολύ εύκολο χειρισμό και είναι αρκετά απλοποιημένο. Μπορείτε να κάνετε interact με οποιοδήποτε αντικείμενο στον περιβάλλοντα χώρο, όπως πέτρες, λουλούδια και φαγώσιμα και σύντομα θα ανακαλύψετε πως το παραπάνω στοιχείο είναι πολύ σημαντικό και δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα χροιά στο gameplay. Θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με πολλά mini games, όπως το rock balancing που θα πρέπει να ισορροπείτε τις πέτρες μεταξύ τους. Ως επιβράβευση, ξεκλειδώνετε νέα soul melodies. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εξερεύνηση θησαυρών για τους οποίους έχετε ελάχιστες πληροφορίες. Το Tchia είναι ένα αρκετά αχανές και το μοναδικό μέσο προσανατολισμού που θα έχετε στη κατοχή σας θα είναι μια πυξίδα, η οποία θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο ακριβής. Οι τοποθεσίες είναι καλοσχεδιασμένες και μπορείτε να μεταβείτε σε οποιοδήποτε μέρος του χάρτη, χωρίς περιορισμούς. Αν και η Awaceb είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής καταφέρνει με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της να δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο χάρτη που μπορεί να σας απασχολήσει για πολλές ώρες. Τα κατά τόπους campfires που θα συναντήσετε χρησιμεύουν ως checkpoints. Εκεί, μπορείτε να αναπληρώσετε την μπάρα που αφορά τις μαγικές σας ικανότητες, να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε ένα γεύμα. Με τη χρήση μαγείας μπορείτε να κάνετε possess (soul-jumping) αντικείμενα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ελέγξετε τα πουλιά και να πάρετε τη μορφή τους, προκειμένου να καλύψετε μεγάλες αποστάσεις στον χάρτη ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε, με τον ίδιο τρόπο, στερεά αντικείμενα όπως πέτρες για να αφοπλίσετε τους εχθρούς σας.



Στη πορεία, θα μάθετε πως για να αυξήσετε ή να αναπληρώσετε το stamina θα πρέπει να φάτε εξωτικά φρούτα ή να ξεκουραστείτε σε campfires. Τα quests συνήθως απαιτούν τη συλλογή διαφόρων υλικών και τη μετακίνηση σας από τη μια περιοχή στην άλλη. Η αλήθεια είναι πως μετά τις πρώτες ώρες επαναλαμβάνονται,  το οποίο είναι λιγάκι κουραστικό, γι’ αυτό και υπάρχει πάντα η επιλογή να κάνετε skip κάποια αποστολή και να συνεχίσετε κανονικά την πρόοδο σας. Παρόλα αυτά, αν θέλετε να έχετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, το παραπάνω δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση μιας και το Tchia δεν είναι απαιτητικός τίτλος και δεν πρόκειται να δυσκολευτείτε ιδιαίτερα, ούτε να κολλήσετε σε κάποιο σημείο. Επίσης, για όσους σκοπεύουν να ζήσουν την εμπειρία μαζί με την οικογένειά τους, υπάρχει επιλογή στο μενού η οποία αφαιρεί κάποιες σκηνές βίας, με αποτέλεσμα τα cutscenes να γίνονται περισσότερο family friendly. Οι ελάχιστες μάχες που θα χρειαστεί να δώσετε δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σφεντόνα σας, να κάνετε possess αιχμηρά αντικείμενα ή κάποιο φανάρι και να τα εκτοξεύσετε στους εχθρούς σας.



Από πολύ νωρίς θα μάθετε να παίζετε ukalele όπου με τον συνδυασμό συγκεκριμένων συγχορδιών θα μπορείτε να αλλάζετε τις ώρες της ημέρας. Μέσα στους στίχους των κομματιών θα βρείτε στοιχεία που αφορούν την πλοκή της ιστορίας. Η ενορχήστρωση καθώς και ο τρόπος εκτέλεσης είναι επηρεασμένος από τη λαϊκή μουσική της Νέας Καληδονίας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως η μοναδική παρουσία του adaptive feedback στην έκδοση για το PlayStation 5 είναι όταν παίζετε μουσική, πράγμα που σημαίνει πως η εταιρεία ανάπτυξης επενδύει πολλά σε αυτό το κομμάτι.



Ο κόσμος του Tchia είναι πολύχρωμος και θα πιάσετε πολλές φορές τον εαυτό σας να χαζεύει τα τοπία και το αρχιπέλαγος. Τα δάση, τα βουνά, οι πεδιάδες ακόμη και τα σύννεφα κατά τη δύση του ηλίου θα μείνουν στο μυαλό σας ανεξίτηλα, ειδικά όταν αυτές οι εικόνες συνοδεύονται από τις υπέροχες μελωδίες της Νέας Καληδονίας. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, υπάρχουν υφές στο περιβάλλον του παιχνιδιού που δεν είναι καλοσχεδιασμένες, ειδικά στις αντανακλάσεις του νερού, στο πράσινο φύλλωμα των δέντρων καθώς και στο σκούρο έδαφος. Πέρα από τις παραπάνω λεπτομέρειες, ο κόσμο του Tchia είναι πανέμορφος και καλοσχεδιασμένος κόσμος και μπορείτε να τον απολαύσετε και σε 60 καρέ στα 1080p. Το Tchia, αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη εμπειρία που παρά τις αστοχίες της, καταφέρνει να δεθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή με τον παίκτη και αυτό γίνεται καθώς δεν υπόσχεται παραπάνω από αυτά που μπορεί να προσφέρει. Η πλοκή είναι βραδείας καύσης χωρίς έντονους ρυθμούς και με αυτό τον τρόπο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το Σαββατοκύριακο. Αν είστε λάτρεις της φύσης και θέλετε να “ξεφύγετε” από τη βουή της πόλης, τότε το Tchia αξίζει την προσοχή σας. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλοσχεδιασμένος κόσμος με πολλά στοιχεία για εξερεύνηση
  • Υπέροχη μουσική
  • Καλογραμμένο σενάριο
  • Τα mini games
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα quests επαναλαμβάνονται συνεχώς
  • Το σύστημα μάχης δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*